Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

woensdag 18 augustus 2010

Bloemen, Goeree en Marsman

Ik heb maar één bloem in elkaar genaaid, die had ik nog omgeregen liggen, een een Bepengel houd haar hier vast voor me.

Wat ik na rijp beraad heb besloten is dat ik niet doorga met die nare geprinte stof van de H&W, ik ga er wel een créme rand omheen zetten, dat vind ik geen onplezierig werk, en erg mooi worden,maar dat prikken in die printstof....Brrrr, daar heb ik schoon genoeg van. Moet ik wel op zoek naar zeker anderhave meter mooie creme stof, en dat vind ik ook geen sinecure, want waar vind je een mooie collectie met creme achtergrondstoffen!? wie het weet mag het zeggen! Ik heb gelijk mijn printjes te koop gezet op de paginamarkt, voor 20 euro 8 lapjes, ( 5 euro korting) ze staan op de site van de H&W, prachtige stof, niets mis mee, maar wel voor de machine. Dus wie ze wil......

En dan Marsman, Marsman en Goeree Overflakkee, ik ben er bijna zeker van dat zijn bekende gedicht over de rijen populieren die langs de einder staan geïnspireerd is op Goeree ( of andersom natuurlijk....)We hebben er vorige week woensdag gefietst, de Oostelijke kant van het eiland,en wat een eiland, wat een adembenemende ruimte met niets, en dus met alles, zó mooi, die verten, die korenvelden zo groot en uitgestrekt, zo ver je kunt kijken. Wat een rust en een ruimte.Dit huisje wilde ik wel kopen....ga ik in de zomer zitten,beetje opschilderen, raampjes erin zodat mijn stofjes niet van tafel waaien.....lekker rustig.......mmmmm
We zijn ook langs de slikken gefietst, eindeloze lange fietspaden in de verte de toppen van zeilboten die je voorbij ziet glijden in de Grevelingen en het Haringvliet, het blijft toch een beetje een eiland ondanks de vaste land verbindingen.We kwamen nagenoeg niemand tegen, het was een zonovergoten dag,er was geen wind, want dan wordt het een heel ander verhaal, alleen maar de zon en die prachtige wolkenluchten die steeds veranderden.

We hebben een geweldige dag gehad, een dag met een gouden randje noemen we dat altijd,je moet wel brood en koffie meenemen, want in die eindeloze verten staan natuurlijk (gelukkig!) nergens ijsjeskarren of frietkramen........en in de dorpjes die je passeerd is de bakker ook op vakantie.....Maar het was op en top Hollands, helemaal zoals Marsman het heeft bedoeld.

Ik wil jullie het gedicht niet onthouden, wie de sfeer van Hendrik Marsman wil proeven en de in Nederland unieke stilte wil ervaren moet naar Goeree Overflakkee! ( als het niet waait dan he .....)
Denkend aan Holland,
zie ik breede rivieren,
traag door oneindig laagland gaan,
rijen ondenkbaar ijle populieren,
als hooge pluimen aan den einder staan;
En in de geweldige ruimte verzonken,
de boerderijen verspreid door het land,
boomgroepen, dorpen,geknotte torens,
kerken en olmen in een grootsch verband.
De lucht hangt er laag en de zon wordt er langzaam in grijze veelkleurige dampen gesmoord,
en in alle gewesten wordt de stem van het water,
met zijn eeuwige rampen gevreesd en gehoord.
Hendrik Marsman.
Enne.....Goeree Overflakkee ligt wel in Zuid Holland he.....laat daar geen misverstand over ontstaan, ere wie ere toekomt...

37 opmerkingen:

 1. Jij bent vroeg op... ik vond mijzelf al zo vroeg...
  Je hebt groot gelijk! Iets naaien waar je geen plezier in hebt gaat tegenstaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weg er mee Jeannet!..je blijft je er aan ergeren...misschien doe je een ander een plezier met de lapjes die er weg van is en inderdaad op de machine naait.....ik heb ook van die lapjes van H&W..ook na het wassen blijven die als een plank en niet prettig om mee te werken...
  en ja Marsman en Goeree-Overflakkee...hier woon ik dus...dus je begrijpt nu een beetje dat ik heel blij ben met mijn blog en de lieve reacties van blogsters zoals jij...ik heb hier haast niemand met dezelfde interesses...en dan zijn de reacties dubbel leuk..
  Fijn zo`n lekkere relaxte dag en ook met mooi weer...hier waait het namelijk stevig meestal...en ja...voor proviant moet je echt zelf zorgen...geen koffietentjes e.d. te vinden hier...of meer in de grote dorpen...ik vind het heerlijk die rust en als ik "herrie"wil....Rotterdam is 50 KM weg van waar ik woon...en waar ik ook op de stofjesmarkt mijn achtergrond stof vandaan haal...succes met de verkoop maar dat zal geen probleem worden...
  groetjes Francien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi je gedicht met die sfeerfoto"s erbij.

  groetjes Franny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja het zijn mooie lapjes die de H&W maar ik hou ook niet van dat rare laagje. Er is vast wel iemand die het wel graag wil. Je foto's van Goeree zijn weer prachtig. Hopelijk zit het weer in september een beetje mee en mogen we ook van dat prachtige landschap genieten. Kijk er naar uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk om je verhaal van het fietsen te lezen. Alsof ik er zelf fiets. Ik ben trouwens blij dat ik geen hwstoffen heb. Zitten veel te ver weg voor mij; ik vind ze ook altijd nogal prijzig maar wel heel mooi. groet liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk, je verhaal over Goeree-Overflakkee, zelf woon ik hier en ik ben altijd weer blij als ik "ons eiland" oprij na de vakantie. Je hebt wel geluk gehad, want het waait hier bijna altijd. Daarom loop ik liever, a.s. zaterdag doe ik mee met de (halve) Omloop van Flakkee, dus zal ik weer veel mooie stukjes zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een heerlijk verslagje en het gedicht past helemaal in de omgeving waar je woont,je hebt het weer een blogje van gemaakt,groetjes Bep

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ging weer te snel,ik vind dat je er een mooi nlogje van gemaakt hebt,Bep

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nieuwe stof kopen!!! Maar zoals je al schrijft: er zijn zoveel ecru stoffen! Lees maar mijn dilemma op mijn blog!! Als je een mooie hebt gevonden, laat 't me weten!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zowel het gedicht als de vergezichten van het Hollandse landschap blijven mooi. Mooie foto's Jeannet. Veel succes met het zoeken naar een creme achtergrond.
  groetjes Tilly

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Jeannet
  Je beschrijft Zeeland mooi en je hebt echt gelijk het is prachtig maaaaar als het waait kun je beter de auto nemen.
  Ik hoop alleen dat er van het mooie weer nog een beetje over is en wij ook nog kunnen genieten.
  En ja de lapjes jammer als je ergens voor kiest en er dan niet mee te werken is.
  Creme stofjes met een printje heeft Dorry genoeg weer eens een reden om op pad te gaan.
  Maar dat zal je zelf ook wel weten.
  Groeten Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Toch nog een mooie blom, ik haat het ook als stofjes niet mee willen werken, bij mij zitten er ook een paar tussen.
  Wat hebben wij toch een mooi land en dat gedicht heb ik altijd al zo mooi gevonden, het zegt dan ook alles.

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een mooie foto's! Zeeland is echt een schitterende provincie!
  En ik heb ook al eens met stof van H&W in mijn handen gestaan..... en weer weggelegd...... Niet omdat ikhet niet mooi vond (ik vind ze schitterend!), maar gewoon omdat ik geen goed gevoel over de stof had....
  Jammer joh, maar goed, er is veel meer stof te koop, dus je vindt vast wel een mooie andere! Fijne stofjacht! (altijd leuk....!)
  Geniet van je dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een prachtige fietstocht hebben jullie gemaakt, prachtige foto's van prachtige natuur wat is nederland toch ontzettend mooi. En je bloem is weer een plaatje.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zalige post. Je bloem is prachtig en één is toch genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nederland is prachtig op sommige stukken en dat is deze plek ook.
  Toch zou ik niet meer terug willen.
  Wij wonen nu in Limburg Belgie de sfeer is echt anders hier,lekker rustig.
  Groot gelijk dat je de stofjes niet meer gaat gebruiken,het moet wel leuk blijven natuurlijk.
  Veel plezier en ik hoop dat je nog vele fiets tochten mag maken. groetjes yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Goed dat je hebt durven kiezen te stoppen met die vervelende stof, je blijft je anders maar ergeren. Maar waar je hier in Nederland terecht kan voor goede achtergrondstof....ik heb geen idee! Die fietstoch moeten we toch ook eens maken, dat gedeelte van Zuid Holland heb ik namelijk nog nooit bezocht..... (ik schaam me een beetje....)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Groot gelijk dat je stopt met dat vervelende stofje. Het gaat alleen maar meer tegen zitten. Ik heb genoten van je fietstochtverslag.
  Groetjes Mascha

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik heb zelfs met die lapjes mijn SBS blokjes gemaakt met de hand.(zie mijn blog)
  Ja dat was soms lastig, maar de kleuren waren zo mooi
  De randen heb ik met de machine gedaan hoor.

  Mooi dat verhaal over Goeree, Als kind kwam ik daar vaak geboren in Rotterdam zuid en veel in de polder op de eilanden te vinden
  Opa en oma komen van oud beijerland.
  Jammer voor je zon dat er geen ijskarretjes waren (lol)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Your flower is very pretty and I do love that fabric.

  Your countryside photos are so inviting. What a lovely place!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mooie stofjes, maar ik zou daar ook niet mee verder gaan, patchen moet wel lekker gaan:-)
  Ik hoop dat je een mooi achtergrond stofje kan vinden, je kan ook bij lappenleintje, Magdaleentje of bij webfabrics, succes met je zoektocht.
  Groetjes Anneke ^..^

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mooie dag hebben jullie gehad met je fietstocht. Heerlijk even uitwaaien.
  Is de lichtste stof van de Rouennerieserie niet iets voor de rand of wil je er een werkje in hebben? 't Is maar een idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Kan me voorstellen dat het tegen gaat staan, als je er steeds niet met je naald doorkomt. En het puntje van Zuid-holland blijft een mooi plekkie!
  Ook al is het familie 'stekkie' nu weg, ik hoop er toch nog vaak even rond te dwalen. Maar zo op je blog de foto's te zien, en het gedicht te lezen, geniet ik een beetje van afstand mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Erg bedankt voor het gedicht van Marsman. Zou
  zomaar ook op "mijn" Hoeksche Waard kunnen
  slaan, maar ligt dan ook bijna naast Goeree-
  Overflakkee, dus ook een Zuidhollands eiland!
  Ik denk alleen, dat wij minder "vlakke" polders
  hebben, maar meer dijken (ook erg windgevoelig
  op de fiets...)
  Groeten van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Marsman....mijn favoriete dichter!!!! Dank je wel!
  Je bloem is fraai geworden, leuk zo met die Bep-engel.

  Heerlijk zo'n dag met een gouden randje ...fijn dat jullie zo kunnen genieten.
  Ik ben een beetje brak, nadat ik vannacht naar huis ben gevlogen en geen oog heb dicht gedaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Dat gedicht van Marsman ben ik nooit vergeten en prachtige foto's van dat vlakke landje.
  Ik zou daar vanuit mijn quilthok zo graag op uit kijken.
  Alleen fietsen in de de kou met wind tegen............liever niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik kan het niet laten om ook een reactie te sturen, prachtig zoals je schrijft over ons mooie Zuid-Hollandse eiland Goeree! Alleen ja die wind hè daar wen ik echt nooit aan! En gelukkig komen er steeds meer koeien op ons eiland want die mis is uit het Groene Hart. Ennuh Janny wrs kom ik je zaterdag wel tegen want ook ik ga voor de halve omloop.....
  zwaai zwaai van Flakkee!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik snap het helemaal Jeannet en ook ik zeg, stoppen ermee! Hoeveel van die hexagonnen heb je inmiddels al genaaid? Volgens mij best veel en dus heel knap van je dat je het zo lang hebt volgehouden.
  Even terzijde...... ik heb inmiddels 15 miniblommetjes genaaid, met makkelijke stof, moest er eigenlijk 30, maar heb besloten om er maar 20 te maken. Ook ik heb er weer schoon genoeg van en ga lekker een miniquiltje maken van deze 20.
  Ik heb genoten van je fietstocht-verhaal. Je schrijft lekker beeldend en het is net of ik er bij was. Prachtige foto's en dat gedicht (op school heb ik dit moeten leren, wist alleen de 1e vier regels nog), ja dat zegt natuurlijk alles.

  Fijne avond,
  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wijs besluit!!! Daar wordt een mens niet vrolijk van! Joh bij Dorry staat geweldige ecru achtergrond met allerlei printjes, van groot tot klein!! Heb niet alles gekocht hoor hihi er staat nog genoeg! Mooie plaatjes heb je geschoten! Liefs, Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 30. In welke provincie zou Goeree anders moeten liggen?
  Mariam

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Pretty flower Jeannet and what a lovely place to cycle!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Goeree is idd erg mooi! Wij kennen het vanaf het water, de Grevelingen, zeilend. Vind het er fantastisch! Goed besluit! Wij willen niet werken met vervelende lapjes!!!
  Fijne dag! Hubertine

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Dacht even bij het lezen van de titel van dit logje: Waarom komt een marsmannetje nu bloemen plukken op Goeree??
  ;0))))
  Gezellig logje ennuh...die H&W stofjes vinden heus nog wel ergens een plekkie.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. lovely pictures and beautiful countryside!
  I like the colour combination. So autunm...
  Gina

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar Goeree ziet er mooi uit zeg! Niet dat ik ze over wil nemen, maar: ben je je H&W lapjes al kwijt?

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Ons eigen land is ook zo ontzettend mooi, als we het maar met rust laten en de natuur zijn gang laten gaan.

  Je hebt er een mooi reclameplaatje van gemaakt, maar kan niet meer zeggen dan dat ik het helemaal met je eens ben!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ik snap het zeker van dat waslaagje, want die 500 klosjes zijn ervan gemaakt,... Maar ik vind het best wel jammer dat je ze niet gebruikt, de kleuren zijn zo bijzonder.
  En als je ze in het wasmesjien gooit, dat scheelt echt heel veel,...
  Na het doorquilten van de klosjes was elke andere quilt een verademing, dat weer wel,...
  ;o)
  Je woont echt geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet