Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

maandag 27 december 2010

De oude strijkplank en de sneeuwman

Afgelopen zaterdag, kerstmorgen, werden we verwelkomt door dit vriendelijke zonnetje, en wat geeft dat dan een verschil in gevoel, letterlijk en figuurlijk, na twee ijskoude dagen met een gierende gure windkracht zes om het huis, opeens deze stilte en dit ochtendzonnetje, een wereld van verschil, héérlijk begin van kerst!

Ik heb jullie laatst verteld dat ik "back to the basics"ging, en een oude houten strijkplank heb gekocht voor 15 euro in een brocantewinkeltje. Ik heb er een nieuwe molton op gemaakt, en een hoes, en hij functioneert prima! Goed, hij is een beetje laag, maar ik heb hem alleen maar in mijn werkkamer staan voor quiltstofjes,
Behalve met kerst........dan strijk ik er ook mijn tafelkleden op.....het is erg, maar als ik aan kerst denk, denk ik zeker ook aan tafelkleden strijken....Brrrrr, ik zou wel eens willen weten hoe anderen dat doen, want ik ben echt die dagen almaar tafelkleden aan het strijken......linnen en katoenen....ronde, ook zo fijn....het begint met het ontbijt natuurlijk, als ik geluk heb kan die mee tot de lunch, maar s,avonds zeker niet, dus dat is wéér strijken.......en de volgende morgen het ontbijt......strijken.........en voor het avondeten .....strijken.......ik strijk wat af met de kerst, toegegeven, ik doe het mezelf aan, want door de weeks eten we ook aan een kleed met vouwen , maar met kerst wil ik van een schoon gestreken kleedje eten, zonder vouwen van het liggen,zeker met bezoek.

Dit is een patroon van Jan Patek, afgelopen weken gemaakt toen ik ingesneeuwd zat,ik zag hem op de site en ik dacht, dat maak ik zo zelf, toch ?? van een charmpakketje,ong. 1 meter in het vierkant,leuk voor januari straks in de gang ( nog wel effe doorquilten....) ,en helemaal toepasselijk toen ik hier ingesneeuwd zat, helaas is het nu een beetje weg aan het dooien, ik ben er dol op, dus wat mij betreft.....
Stiekem ben ik ook tussen de Engelse cake en de gourmetschotel met mijn nieuwe project begonnen voor volgend jaar, de midnightcentury, het ging bepaald weer niet van een leien dakje.......hoe blond kan een mens zijn........dat wil je toch niet weten hoor....maar dat verhaal vertel ik een volgende keer.Het is zo aan de foto niet te zien ( Grrrrrr...) foto van de hele quilt staat links op mijn blog als project voor 2011.....
Iedereen een fijne laatste week van het jaar, de eerste week van de vakantie is jammer genoeg al weer om, wat gaat de tijd toch ongelofelijk snel, of is dat alleen als je ouder wordt ?

31 opmerkingen:

  1. gave strijkplank zeg!
    je nieuwe project ziet er interessant uit, ben benieuwd wat er mis ging, niets ergs in ieder geval, want er is niets van te zien.
    jij ook een fijne week. ik heb nog steeds nagenoeg geen internetmogelijkheden, dus mijn blog moet nog wachten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja je strijkplank is inderdaad heel leuk! Maar tijdens de Kerst hoef ik gelukkig niet zoveel te strijken! Ik probeer een eventueel opgelopen vlek weg te moffelen met decoraties op de tafel! Ben benieuwd naar je nieuwe project! Groetjes, Hubertine

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk zo'n strijplank,maar voor de kerstdagen geen strijk voor mij hoor,ik neem de makkelijke kant en gebruik een mooi papieren tafelkleed.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geweldige strijkplank maar wel loodzwaar. Je nieuwe project is weer een plaatje. Ik heb hem ook al een tijdje op het oog maar "the burnt quilt" van Di Ford is ook erg mooi. Ik twijfel nog even;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk zo'n oude strijkplank maar dat lage dat zou me opbreken. Nu wordt hier erg veel gestreken dus voor mij is er een strijkpers. Leuk sneeuwmannenquiltje! En je nieuwe project ziet er goed uit hoor! Hier niks quilterigs gedaan met de kerstdagen. Druk met eten koken en gezellig doen en op visite gaan. Misschien morgen weer. Vandaag nog druk met puinruimen want er is hier geen vakantie voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. When I'm finished ironing a table cloth or other piece of fabric that's not too big I losely fold it lengthwise in thirds or quarters then hang it, using a Pant(broek) hanger, in a doorway upstairs or in a closet that has the room! You know the kind of hanger with two "clips". I can't draw it here and I don't know what it is called in dutch! I hope you understand what I'm trying to expain!
    Take care,
    Joanne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook hier is de eerste week werkelijk omgevlogen. Dat krijg je als je veel doet.
    Gezellige laatste jaarweek.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuke strijkplank en het verhaal van kleden strijken is heel herkenbaar.
    Je nieuwe project heeft weer mooie kleuren. Ben benieuwd hoe het er uit moet gaan zien en wat er nou mis is gegaan.
    Geniet van de laatste week van het jaar. Ik hoop dat je voldoende tijd hebt om nog een steekje te prikken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. leuk, zo'n oude strijkplank!!
    ik strijk ontzettend veel overhemden van dh en DS, dus een tafelkleed kan daar nog wel bij!!!
    ;;))
    mooie projecten, dat je daar nog tijd voor had, maar ja, wij zitten hier in Noord Holland niet echt ingesneeuwd!
    (boven Alkmaar dan, he, want Annelies heeft wel een mooie witte deken........
    fijne creatieve week!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Je nieuwe 'snow'quilt is weer een leukerdje geworden. En wat een mooie sterren heb je gemaakt. Mooie stofjes hoor. (Ben wel benieuwd naar wat er fout ging, kunnen wij weer van leren misschien....;-)))))
    Groetjes, Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Jeannet je sneeuwman vind ik ook heel erg leuk geworden en je nieuwe projekt ga ik eens opzoeken hoe die quilt eruit moet komen te zien in ieder geval de stoffen en wat je eral van gemaakt hebt ziet er al veelbelovend uit.Nog een fijne vakantie week gewenst Groetjes Nelleke

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Je nieuwe projekt ziet er mooi uit. Je sneeuwmanquilt is ook erg leuk geworden. En strijken (behoudens lapjes) doe ik zo min mogelijk. Een tagelkleed strijk ik op de tafel.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. O wat een gave strijkplank. Mijn moeder had er ook zo een met een asbestplaatje er op. Mijn man vond het maar niks. (Heeft veel te maken met asbest) de plank was 55 jaar oud. Het was een huwelijkscadeau voor mijn ouders van een vriend die hem heeft gemaakt. Maar we hebben de plank toch maar in de kachel gedaan. En wat betreft je sneeuwman quilt heel leuk vooral de rand. m.vr.gr. Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ja hoor, tijd gaat sneeds sneller naarmate je ouder wordt.
    Glimlach om je houten strijkplank. Mijn zus heeft die nog steeds in gebruik, al ruim 50 jaar!!! Kraakt de jouwe ook zo gezellig? Wat ben je weer leuke nieuwe projecten begonnen. Je hebt je niet verveeld met Kerstmis. Erg mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Je lijkt wel gek, om die kleden steeds te strijken! Maak een paar leuke kerst-placemats! Heb je nog een heel jaar de tijd voor... ;)
    Je sneeuwmannenquiltje is ook superleuk zeg! Gek hè, dat de sneeuw inspireert tot het maken van sneeuwmannen? Ik ben ook m'n sneeuwmannenquiltje aan het doorquilten.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. geen gestrijk voor mij! we eten alleen de kerstmaaltijd met elkaar aan tafel en dan ligt er een klaar en voor de dag erna weer een. want kerst is voor mij echt niks hoeven en strijken is een van mijn minst favoriete klusjes...

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat een leuke strijkplank, volgens mij had mijn oma er zo een vroeger! Leuk dat je die op de kop kon tikken. Ik strijk echt geen kleden met kerst, ik kocht een rol met 10 meter wit damast papier en als het dan vies is leg ik gewoon een nieuw stuk op de kersttafel. Er over lag in het midden in de lengte van mijn kersttafel wel mijn gequilte tafelloper. Mooie sneeuwmanquilt heb je gemaakt, productief ben je als je zo zit ingesneeuwd.... succes met alweer een erg mooi nieuw project...

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Leuke strijkplank !! Wat ziet je quiltje Let it snow er ontzettend leuk uit, dat heb je snel gedaan !!
    Je nieuwe project ziet er ook al prachtig uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Geinige strijkplank zeg, je nieuwe quiltje is ook super geworden echt een winterquiltje.
    Veel succes met je nieuwe project, het wordt zo te zien weer super mooi.
    Groetjes Anneke ^..^

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wat een leuke sneeuwpopquilt en je nieuwe midnight centuryquilt geweldig, zie dat je weer mooie lapjes heb gevonden, prachtig van kleur. Enne.... wat ging er nou mis, ziet er goed uit...
    groeten Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wat een leuke kerst man in dat quiltje. en ja strijken is ook niet mijn lievelings hobby. ,aar soms ontkom je er niet aan.
    En zo te horen was het eem fijne kerst op naar oud en nieuw

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ohhh!!!Jeannet The quilt of stars is very very beautiful, I love it your new project...

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ook ik heb hele Kersten strijkend doorgebracht, maar
    nu niet meer. Nu heb ik een soort kunststof (lijkt te
    erg, maar is het niet) tafelkleed, dat eruit ziet als
    kant in een mooie donkere taupekleur. Doekje erover,
    klaar! Leuk je sneeuwman! En je nieuwe project wordt
    ook prachtig! Groetjes van Ageeth.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Wat een prachtig nieuw project ben je weer begonnen,schitterende kleuren! Die strijkplank is geweldig! En ja, dat strijken, ik zet de TV er altijd bij aan, dat geeft een beetje afleiding....

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Gezellig hoor, zo'n oude strijkplank. Ja, bij mij zijn het ook strijkdagen. En dan de linnen kleedjes een beetje invochten, net als vroeger....
    Wat ben je leuke dingen aan het maken.
    Bij ons is de sneeuw nu ook zo goed als weg, jammer genoeg.
    groetjes
    Jane

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Wat een leuke quilt heb je gemaakt en wat een geweldige strijkplank daar heb ik ook nog jaren op gestreken, ik moest hem wegdoen omdat hij echt helemaal op was en ik vond het toch jammer. En dan de kerststrijk, het leest idd zo alsof je elke daag alleen maar aan het strijken bent. Nieuwe hobby? Trouwens wat een mooi nieuw patroon/quilt ga je maken. Prachtig gewoon.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Leuke strijkplank, maar ik heb een hekel aan strijken.. wilde zeggen wie niet, maar ik ken echt iemand die het heerlijk vind om te strijken!!
    Mooi projectje gaat het worden, en ben benieuwd naar je 'blond'verhaal.
    De 365 dagen zijn echt omgevlogen, maar ja, ik hoor ook bij de middelbare volgens een schoolvriendin.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Haha dat strijken.....mijn moederzou het opgeschreven kunnen hebben. Diedoe je ook zo'n plezier met een mandje strijkgoed. Helaas kan ik haar de laatste tijd niet meer zoveel aan helpen LOL
    Nou wij willen wel eens weten wat er misgegaan is met je nieuwe projektwant het ziet er heel goed uit.....
    groetjes Janine en Jasmijn

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Dag Jeannet,
    Dat is er ee uit het goede hout gesneden. Mijn moeder is van 1929 en kreeg zo'n strijkplank van haar oma voor haar trouwen. Ze doet het er nog steeds mee. Trouwens wat leuk al die ganzen bij je huis. Ik vind het altijd zo'n heerlijk geluid ook als ze overvliegen. Het hoort zo bij een sneeuwerige, mistige winter.
    Fijne dagen nog en een gelukkig en gezond 2011 voor jou en je gezin!!
    Lieve groet, Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  30. De nieuwe quilt ziet er mooi uit, ik ben erg benieuwd haar het verhaal er achter!
    Strijken... daar doe ik niet aan, zeker niet met kerst... maar dat is maar hoe je er in staat!

    BeantwoordenVerwijderen
  31. It looks like a wonderful ironing board. Nice and sturdy. You might want to add something to the bottom to make it sit higher. I don't like ironing table cloths, but I am sure they make the holidays more festive to pay that extra attention to the details. Your little quilt is beautiful, and your blocks look like they will make a good project too.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.