Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

zondag 2 januari 2011

Het puntjesvirus

Ik begin het nieuwe jaar met mijn nieuwe project, de mid19tcentury. ( hele foto staat links op mijn blog)Ik zoek zelf de kleuren bij elkaar want ik vind het origineel te oranje. Dit is het resultaat van de kerstvakantie, het middengedeelte is helemaal klaar, helemaal perfect, puntjes keurig op elkaar,meet ong. 70 cm in het vierkant, dus best groot al, maar om zover te komen..........daar ging weer wel het e.e.a. aan vooraf........

Het venijn zat in de ohiosterren,of het nou aan mijn bril lag of weet ik het waaraan.....ik presteerde het om iedere ster minimaal drie keer te maken, en allemaal met de hand he...gelukkig heb ik een redelijk tempo..... Hoe presteer je zoiets: ik naaide steeds de puntjes niet goed aan het blok, dat zie je hieronder, het linkerblok,zo zagen ze er steeds uit, en zeg me nou niet dat ik ze eerst moet uitleggen, dat had ik ook gedaan, maar desalniettemin deed ik het nog verkeerd, dus uithalen, en je gelooft het niet maar de volgende keer gewoon weer verkeerd.....kwam ik de volgende morgen op.....brilletje nog eens goed tegen de neus geduwd....Pffttttt. En dan was er nog het snijden van de zandloperblokjes, die moesten op maat gesneden worden na het in elkaar naaien,.....2.5 x 2.5, ehhh, dat ging wel, maarre.....tis de bedoeling dat je het vanuit het midden meet anders komt het een beetje scheef uit.......snappen jullie hoe ik aan de minimaal drie keer kom.......en als klap op de vuurpijl te kleine blokken door bv aan de binnenkant van de inchnaad te naaien, dus wéér overdoen.....6 x 6 ipv 6.5 x 6.5 enfin, je komt zo wel van je stof af.

Echt, ik heb serieus gedacht om het quilten te laten voor wat het is, en een heel andere hobby te kiezen.Als ik het niet kan, moet ik dat maar accepteren, halve puntjes zijn niet aan mij besteed, zoon en manlief riepen vertwijfeld dat ik het misschien bij poppenmaken moest houden....of mandalatekenen,dat lukt wel altijd, ook errug opbeurend......Gelukkig was Franny net hier die ochtend, ( zij woont vlak bij mij) toen ik zwaar in de quiltmineur zat, en die pepte me ook weer wat op.........
Toen kwam ik ook nog in de krant dit artikel tegen, en dat werkte wel eningzins relativerend, hoewel ik er vast in geloof dat iedere quilter behept is met het "puntjesvirus", wie wil er nou afgeknotte puntjes!? niemand toch ? Dus toch nog een voornemen voor het nieuwe jaar, het Wabi Sabiboek weer eens afstoffen en lezen......( niet perfect en toch gelukkig....)

Enfin, het leed is weer geleden, ik geloof weer ( een beetje) in mezelf, het middenstuk is klaar, en argwanend vraag ik regelmatig aan manlief of het blok is zoals het moet zijn......Nu komt er een rand met 12 ohiosterren en 8 andere tussenblokken, hier gesneden liggen.Ook nog een puntjesrand, voor de oplettende quiltsters,maar jullie begrijpen dat ik daar eerst moed voor moet verzamelen.......eerst dat boek weer eens goed doorlezen....

Dit wil ik jullie ook niet onthouden, de nieuwe Flow, met een leuk zelf in elkaar te zetten kalendertje waarop iedere dag een Flowmomentje staat, het hangt op in mijn auto, even 175 kaartje scheuren en vouwen, maar dan heb je ook wat.. Ik ga dit jaar een aantal projecten afmaken waaraan ik begonnen was, o.a. het doorquilten van de poppenquiltjes van Kathy, en daarna de POP,s.....en de tumblingblocks die overigens ook heel mooi in een stervorm gelegt kunnen worden, de Pennock Album van sashings voorzien, ik wil de Dalarna van Mariet Soethout nog eens maken,werk genoeg! maar goed,ik ben "nog maar"50......

43 opmerkingen:

 1. Je hebt wel heel wat toeren moeten uithalen maar het resultaat is wel prachtig. Het centrum van je quilt is nu al zo mooi dat je wel door moet gaan;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel erg mooi!! Het heeft je wat inzet gekost maar het resultaat mag er wezen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuk om te zien dat je de uitdagingen aangaat en doorzet,ik doe alleen maar wat ik al kan,ik zou een voorbeeld aan je moeten nemen, fijne zondag, Bep

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oh wat ik hier lees is zo herkenbaar...die stomme puntjes...;0)
  maar je hebt ze prachtig gemaakt!!!
  en bij de volgende randen kun je nog meer oefenenen...en kunnen we dan als we het niet meer weten bij jou aan kloppen voor raad..;0))..( ja toch??..)
  De stoffen die je gebruikt zijn prachtig..ben erg benieuwd hoe het verder wordt...
  Nu ga ik eerst een lijstje maken met goede voornemens ( voor op quilt gebied dan ) daar ben ik wel een dag mee bezig..want ik wil ook wat af!!..( oeps wat zeg ik nu..:0)))))..)
  Hele fijne dag..en laat de sterren stralen....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ooo, wat is die mooi! ik heb het patroon voor kerst gehad, maar hij moet nog even wachten! groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik vind het prachig gedaan , en eens uithalen waarom niet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kijk haast wekelijks aan tegen de quilt die Margaret Mew er van heeft gemaakt. Ik vind het dan ook erg leuk te kijken welke kleuren jij gebruikt. Ik vind je middenstuk erg mooi !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Chapeau voor je inzet! Dat zal heel wat bloed, zweet en tranen hebben gekost! En ja, soms moet je het perfectionisme een beetje los kunnen laten! Heb je de mooie quilts van vroeger gezien? Die zijn prachtig, maar toen ik bij de V&A Quilttentoonstelling was zag ik dat daar de punten ook niet naadloos aansloten én toch staan wij ons er aan te vergapen. Jouw mid19tcentury ziet er perfect uit! Ben heel benieuwd hoe het er verder uit gaat zien! Groetjes, Hubertine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. zo herkenbaar het puntjesleed, maar als alles weer zit zoals het hoort,dan ben je de koninging te rijk. Ziet er prachtig uit. volhouden hoor. groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. piep

  leuk logje, maar wat heb ik nu als beginnend quiltster nog meer schrik van de puntjes,
  krijg er een aparte les over binnenkort en dan maar oefenen zeker.

  Mooie plannen voor dit jaar.

  Ik heb er ook al eentje,
  ga een Menora maken (= een joodse kandelaar- we gaan in april naar onze vrienden in Israel en wil ze dit cadeau doen

  knuf quiltingmieke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Maar hij is prachtig geworden je middenstuk, kan me voorstellen dat je bijna de moed hebt opgegeven maar goed dat je toch hebt doorgezet en geloof me ik presteerde eens ook zoiets en wilde hem in de wilgen hangen dus ik ken het gevoel en niet stoppen want je maakt de prachtigste quilts.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Jeannet,
  Ergens in huis staat er een tegeltje met de tekst
  WIE GEEN FOUTEN MAAKT, MAAKT MEESTAL NIETS
  groetjes Franny

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind je werk er heel mooi uitzien hoor! Waar heb je het patroon vandaan? Het is erg mooi! Het zijn ook de kleuren die ik zou kiezen :)
  En wat het quilten betreft ... niet opgeven! Het zal je wel eens lukken. Er zijn ook verschillende manieren om te quilten. Misschien heb je de juiste nog niet gevonden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat vervelend nou. Iedereen wenst je een gelukkig nieuwjaar in goede gezondheid, etc. en jij krijgt een virus. Nou je verhaal van de puntjes herken ik helemaal. Is ook de reden dat ik af en toe een blokkenblok heb. Even niet.
  Maar jouw middenblok is erg mooi en de quilt gaat ook schitterend worden. groet liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Troost je, dit overkomt mij ook wel eens, maar het ziet er nu schitterend uit!

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De inzet heeft zich wel geloond, want hij is erg mooi geworden. Veel succes met de toekomstplannen.
  Groetjes Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Bloed zweet en tranen.....toch doorzetten, super hoor. Quilten gaat volgens mij ook met vallen en opstaan. Enne...tis handwerk hoor, t hoeft toch ook allemaal niet super recht te zitten. (zeg hier nog een perfectionist hahaha)
  Maarre ik zie weinig scheef, ik zie gewoon een hele mooie middenblok.
  Het komt wel goed met jou!!

  Lieve groetjes
  Tertia

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Je hebt er wat werk aan gehad maar dan heb je ook wat. Het middenstuk is prachtig en dat zal de rest ook worden. Je plannen voor komend jaar zullen vast (voor het grootste deel) gerealiseerd worden. En heb je steun nodig? Een logje schrijven doet wonderen!
  De allerbeste wensen voor jou en je gezin voor het komende jaar in goede gezondheid en met veel creativiteit!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. De aanhouder wint meis! Het middenstuk mag er wezen. Het is prachtig geworden. Ja, die rottige puntjes zijn steeds weer een gevecht, het is geen gezicht als ze niet puntig zijn. En er komen er nog heel wat op je pad bij deze quilt. Sterkte! Toch maar eens nadenken over een puntjesloze quilt............

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Oh Jeannet, hoe herkenbaar je log... Maar heerlijk je relativerende humor er in door te zien klinken. de flow is echt een van mijn lievelingsbladen geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik denk, dat elke quiltster wel wat virussen met zich]
  meedraagt (puntjesvirus, kleine-quiltsteekjes-virus)
  en ook wat verslavingen heeft (lapjes, patroontjes).
  Geeft niks, zolang we er niet echt ziek van worden.
  Petje af voor je doorzettingsvermogen en dan ben
  je weer zo blij als hij uiteindelijk mooi in elkaar zit!
  Gewoon volhouden! Prettige zondag, Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een gedoe Jeannet, geweldig dat je zo hebt doorgezet! Het middenblok ziet er prachtig uit. Je hebt weer schitterende kleuren gekozen. (ps vorige, verwijderde reactie was van mij...te veel spelfouten, dus even over gedaan...)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Net wat je zeg, nog maar 50 dus nog tijd genoeg. Misschien even een beetje gas terug als je zoveel fouten maakt....dat wil wel eens helpen, soms willen we te veel, te snel, te perfect....en dan moeten we inderdaad weer even terug in de goede 'flow'....

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Je middenstuk is erg mooi geworden, het kost een beetje extra tijd maar dan heb je ook iets moois. Succes met de volgende blokken.
  Fijne zondag Hennie.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Het is het resultaat wat telt. En het ziet er heel mooi uit. Je hebt weer genoeg plannetjes gemaakt voor het nieuwe jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Uiteindelijk krijg je een schitterend resultaat, dat moet je je altijd maar voorhouden. Maar het is wel afzien, je hebt in ieder geval veel geduld, dat moet gezegd worden. Ga zo door, je maakt hele mooie quilts!
  Groetjes, Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Oh good for you to have already started on something! I love what you are working on and your work always makes me smile. You are very crafty!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Prachtig gaat ie worden,jammer dat je moest uithalen,veel plezier ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik hoop dat de rest van de quilt beter voor je verloopt :-) Je middenstuk ziet er prachtig uit !!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Het resultaat is prachtig Jeannet. Ondanks al het uithalen! Gewoon doorzetten! Trouwens nog de beste wensen voor 2011

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Goed dat je niet zo snel opgeeft.
  Ik weet dat je het kan, zie hier onderaan je blog foto's van de prachtigste quilts van jou.
  Het ziet er nu toch heel goed uit.
  Je Dalarna ga ik ook volgen hoor.
  Fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Soms heb ik dat ook, dan blijf ik het maar verkeerd doen. Ik gooi het dan op een stapel of in de hoek. Eerst totaal kiets anders doen bijvoorbeeld gewoon een uurtje of twee achter de pc even helemaal niets met lapjes. Na een paar uur pak ik het weer op en gaat het allemaal goed. Misschien een tip voor jou. Maar je volharding heeft succes, het is prachtig. Fijne dag. Groetjes, Erna

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Jeannet,
  Heel herkenbaar, de frustratie als iets niet gaat zoals je wilt.
  Fijn dat er nog van die stukjes in de krant staan die je kunnen helpen.
  Ik las het ook juist toen ik iets niet zo netjes kreeg zoals ik het wilde.
  Maar ik sprak me zelf ernstig toe, toen ik dit gelezen had en ben weer met goede moed verder gegaan. Je blokken zijn weer prachtig!
  Groetjes, Rieteke

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Je zou er toch een punthoofd van krijgen!
  Ik ken dat gevoel van `t lukt niet, ik kan niks, ben ik nou zo dom, ik houd er mee op! Ik vind het nog heel knap dat je ondanks de tegenslag zo ver bent gekomen.
  Even wat anders doen, dan wordt het straks de mooiste quilt ooit gemaakt.
  Gr.Sylvia.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Tjonge, wat een verhaal weer! Wel een hele besteding voor je kerstvakantie! Het resultaat is uiteindelijk wel erg mooi! Ik wens je een heel goed (en niet perfect;-) )2011! Groeten Jeanet

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ondanks al die ellende ziet het er prachtig uit!
  Maar ik begrijp precies hoe je je voelde!!!
  groetjes
  Jane

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Wat een drama al die puntjes steeds over moeten doen. Ik snap dat je het bijltje er bij neer wilde gooien. Gelukkig heb je dat niet gedaan, het resultaat is schitterend. Misschien moet je het boek Liberated Quilting van Gwen Marston eens lezen, dat helpt je misschien van je precisie af (bij mij niet helemaal gelukt, maar haar quilts zijn super!)

  BeantwoordenVerwijderen
 39. ik lees en reageer regelmatig mee, mag ik je linken op mijn blog

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Weet je zeker dat het hier over een virus gaat??? En dat het niet een geval is van iets ergers? Heb je al gezien hoeveel puntjes er in je nieuwe project zitten????? *grijns*

  Hihi ik ga nog even verder schuddebuiken van het lachen want het is zoooooo herkenbaar. Ik kan zo mopperen tijdens een project en dan zooooooo blij zijn met het resultaat. En iedere keer dat ik zit te worstelen denk ik "ik ga een andere hobby zoeken". Maar toch doe ik dat niet en worstel en mopper lekker verder want ooooh de beloning van een mooi quilt is zo groot :D

  Lekker doormodderen en je 2011 project zal ook prachtig worden!

  Groetjes,
  Kathinca

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Hoi Jeannet, wat een superleuk project ben je weer gestart zeg. En ik kan mij indenken hoe frustrerend het is als het dan niet wil lukken. Ik ben in zo'n geval ook een enorme ongeduld en heb geen rust voor het goed is. Maar af en toe de lat voor jezelf wat minder hoog leggen helpt vaak erg goed: it's better finished, than perfect! Veel plezier met maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Wè bende toch wir lekker aon 't kneutere!!! Het ziet er goed uit. Verbruik niet alles op voor 2011 :):) Een gezond, creatief en inspiratievol 2011... en wees niet te streng voor jezelf......

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Jeannet--You are something else.

  What an "inspiration" you are to so many of your quilting and blogging friends. Love what you are working on!!! Thanks so much for sharing your wonderful projects.

  Happy New Year to you and your family.

  Hugs, Carolyn

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet