Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 21 februari 2011

Gijs en Jans Gans

Hier had ik nog een patroontje van liggen, en met al die hazen die hier voor het raam rondspringen kwam de inspiratie vanzelf,dus ik dacht afgelopen weekend, die ga ik eens maken......en zo is het gekomen........Maar tjonge jonge jonge....wat was me dat nou toch nog een klusje ! het lijkt of het zo gemaakt is, folk art stijl, grote steken, maar wát een werk! als ik de uren tel denk ik dat ik er toch wel zo,n 8 uur mee zoet geweest ben, dat geeft verder niet, je hebt een hobby of niet,maar het is meer om aan te geven dat een klein quiltje gewoon ook heel veel werk is. En ik weet nu ook weer helemaal waarom de Phebe bij mij gewoon in haar laatje blijft liggen.......wat een gepriegel, freeser paper, kleine ieniemieniestukjes, Dus lieve mensen, als ik het ooit, ooit.....nog eens in mijn grenzeloze enthousiasme over de Phebe ga hebben, zeggen jullie gewoon: Haasje........en dan weet ik het weer.........belooft?

De buurman heeft ganzen, en wij soms ook: Gijs en Jans Gans. Gijs is de "vent", en dat heet in ganzenjargon de "Gent"Als er iets is wat hier ook de lente aankondigt dan zijn het Gijs en Jans wel, ieder jaar, nu al ruim 10 jaar, komen ze ons in februari iedere dag met een bezoekje vereren, dan komen ze s,morgens al waggelend achter elkaar, Gijs vooraan, de inrit op.Alleen van Februari tot pakweg April, en dan is het over, dan gaan ze weer naar huis,tot het weer februari wordt, elk jaar weer.

Ze waren eerst met drie, maar één heeft van ouderdom de geest gegeven. En Gijs is een verhaal apart. Gijs heeft de onhebbelijke gewoonte om te denken dat de wereld van hem en Jans samen is, en dat is natuurlijk niet zo. Gijs waakt over Jans, prima, dat zouden meer mannen moeten doen,maar niet op mijn erf! Nou ben ik als één van de weinige hier thuis helemáál niet bang van Gijs zijn indrukwekkende gesnater en gesis.Dus hij klepperde regelmatig met zijn snavel tegen mijn autoportier, en hij achtervolgde me waar hij kon ,maar vorig jaar maakte hij het helemaal bont,ik stapte van mijn fiets en Gijs kwam aangerend met zijn dikke lijf, hapte met een fikse beet in mijn beige linnen broekspijp die daar helemaal niet tegen kon, groen en met meerdere gaatjes erin, ganzesnavels zijn hard!
Toen heb ik me Gijs toch een opzwieper verkocht en hij blies al gakkend met Jans in zijn kielzog de aftocht, en jullie geloven het of niet, maar vanaf dat moment behandeld Gijs mij met het respect wat een gast behoort te hebben voor zijn gastheer (vrouw) . Nooit heeft hij meer een uitval gedaan, maar we zijn geen vrienden geworden, dat beslist niet.Want iedere morgen als ze weer samen achter elkaar komen aan waggelen kijkt hij met een schuin oog naar het huis en de deur en het raam of hij me ziet, en dan sta ik op en zwaai uitbundig naar ze, wat Gijs altijd steevast beantwoord met een opgewonden gegak. Ik kan hem niet verstaan, en dat is misschien maar goed ook........

Het kan allemaal verkeren op het platteland,ik zou ze ook niet graag missen, man en zoonlief wel, want alles wat ze eten komt er met een zelfde vaart maar dan vermeerderd met factor drie weer uit van achteren , en zelfs met maar twee ganzen ziet de inrit er na verloop van tijd niet meer uit. Maar er zijn ergere dingen in het leven denk ik dan altijd maar.....Wabi Sabi....

46 opmerkingen:

 1. Het priegelquiltje is wel leuk geworden hoor,lekker voorjaarsachtig.
  Wat een leuk stel Jans en Gijs en zeker met je verhaal er achter.Al geloof ik dat ik niet zo'n held ben met sissende ganzen.
  groetjes patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeannet, mooie quiltje. En de ganzen lopen ook trots rond. Leuk is dat! Groetjes uit Brugge

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk en gezellig quiltje ! De ouders van een vriend van mij hadden het stuk of 20 ganzen ter bescherming van hun erf. Werkte perfect.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ondanks dat je zo moest priegelen vind ik het toch een schattig quilt geworden. Misschien moet je maar vaker op kleine quiltjes oefenen voordat je aan Phebe gaat beginnen.

  Groetjes
  Tertia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het quiltje ziet er wel schattig uit. Af en toe een priegeltje er tussen is wel leuk.
  En je bezoek is heel bijzonder. Geweldig zo'n echtpaartje dat je zo trouw komt bezoeken. Ik wist niet dat ganzen zo oud konden worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. een schatje en ik moet zeggen...ziet er goed uit! Maar weet je Jeannet, aan Phebe werk je geen dagen achter elkaar aan. Zie dit als een veel jarenplan...gewoon als je zin heb! Enne ook ik ben net als jou begonnen, vervloekte het lapje zo nu en dan, maar hoe verder je komt hoe leuker het wordt...sterker nog, ze gaan een eigen leven leiden hier! En vandaag is het weer zover. Angela en ik gaan vandaag weer verder frutstelen! En dat maandblokje...zal hopelijk ook binnenkort bij mij weer binnen rollen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jeannet,
  Mooi quiltje, daar mag je best eens voor priegelen hé.
  Nou toch leuk zo die ganzen, de beestjes hebben het deze winter hard gehad, denk ik. Leuk dan dat ze nu op stap kunnen.
  gr,
  Mireille

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lief quiltje is het geworden.
  groeten Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Schattige haasjes!! Heerlijk Gijs en Jans. Ik zie het helemaal voor me. Jij vanachter je eitje al zwaaiend....veilig achter het raam.
  Fijne maandag, groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hij is toch wel heel erg leuk hoor, maar kan me voorstellen al dat kleine werk neemt toch veel tijd in beslag.

  Maar je kunt er trots op zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het is een droppie geworden en hij kan met de paas lekker hangen.
  Heerlijk jou verhaal over Jans en Gijs en ik zie het helemaal voor me en ganzen kunnen inderdaad heel veel poepen.

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het wel een mooie spreuk;
  "vriendschap is de waardering van het verschil"

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geweldig die ganzen, ik zie het helemaal voor me, het lijkt wel een slapstick *LOL*.
  Zo hebben wij de hele winter al een muisje in huis. Hij wordt steeds brutaler en geen val die hem tegenhoud en af en toe ben ik het zat en ga er met de plumeau achter. Volgens mij zit hij dan ergens in een hoekje zich een breuk te lachen.
  Maar het is net zo, het heeft wel wat.
  Groetjes Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hahahahaaaaa Jeannet, wat een verhaal zeg!! Nou ik vind je dapper hoor... ik zou hartstikke bang zijn volgens mij wanneer zo'n gans tegen me gaat staan sissen. Eigenlijk weet ik dat wel zeker, want Ton en ik lopen elke avond na het eten een rondje en hierachter bij de sloot zwemmen soms ook een paar ganzen of zwanen. Met die kou die er was, nam ik elke avond brood mee voor ze, maar Ton moest het geven hoor... veulste eng! hihi
  Je quiltje is leuk!! Wat een schatje is het geworden! Jij bent in ieder geval verzekerd van iets leuks aan de muur met pasen hé? Mijn Dorothy is klaar... heb je het gezien?? Ik ben helemaal blij hoor. :-))
  groetjes, jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 15. katrienWat een leuk quiltje.
  En die ganzen wat lopen ze er fier bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Schattig geworden jouw quiltje en ja ook in kleine dingen gaat een hoop tijd zitten!! Maar die ganzen vind ik geweldig, dat zijn de beste bewakers van een huis en ik vind het wel grappig dat ze ieder jaar weer terug komen! Dat je nog heel lang naar ze mag zwaaien!! Grijns!! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Weer een leuk quiltje hoor! Gezellig. Je ganzenverhaal is vermakelijk!. En die Phebe quilt is wel heel erg mooi hoor! Gewoon eens af en toe een stukje. Je moet niet alles zo snel willen doen. Dat kost je veel te veel stof!Het is een hobby weetj e en geen werken.Gewoon genieten van een slowquilt.Doe Gijs En Jans de groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een prachtig verhaal over die Gijs
  en Jans, Jeannet! Ik zie het zo voor me, jammer, dat je het niet gefilmd
  hebt, was vast heel leuk op YouTube...
  Enne, als je Phebe de deur uit wilt
  doen, dan weet je het:ik ben niet bang
  voor kleine priegelstukjes en ook niet
  voor ganzen, overigens. Groetjes, Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ondanks van wat er van achteren uit komt, lijkt het mij ook super gezellig hoor dus geniet er lekker van. En je quiltje is erg schattig.
  Ik hoop toch voor je dat het met je Phebe ook nog een keer gaat lukken.
  Groetjes Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Leuk om eens kennis te maken met Gijs en Jans op je blog.
  Lief quiltje heb je gemaakt.
  Fijne week

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een leuk quiltje is het geworden. Wij stadsmensen denken altijd dat dieren alleen maar leuk zijn. Maar volgens mij heb je ze goed aangepakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ja, ja het zijn ganzen maar ze zijn HONDSbrutaal. Ik denk overigens toch dat Gijs je wel mag hoor, waarom zou hij anders ieder jaar op zijn tocht terug naar huis een maandje bij je aanwippen? Toch niet alleen om je weer eens ff lekker uit te schelden en "en passant" je oprit te bevuilen? Nee hoor, dat is zijn manier om je te vertellen dat hij het fijn vindt om je weer te zien en te weten dat het goed met je gaat. (o.K. ik kan me voorstellen dat jij nu weer denkt: "vond hij het dan maar een beetje minder fijn." Maar ach, op deze manier bekeken, is het ook wel weer aandoenlijk. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een leuk verhaal van Gijs en Jans! En je quiltje is schattig, 8 uurtjes? Nou, ik doe het je niet na hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een schattig hazenquiltje!!
  Nou, je zult mij geen 'haas' horen zeggen, als je ooit de Phebe uit de kast haalt, want die zou zoooooo leuk worden als jij het deed! Enne....het is toch alleen maar het middenblok, daarna kun je lekker met puntjes aan de gang...:o))))
  groetjes
  Jane

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een mooi quiltje heb je gemaakt, het is de 8 uur werk zeker waard geweest toch?
  Leuk dat ganzen verhaal, moest er om lachen.
  PS. ik heb wel een beetje moeite met het lezen van je nieuwe lettertype. Ben ik de enige? hahaha ...

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een leuk quiltje. En het verhaal van de ganzen is heel herkenbaar.Wij hadden ook een paar ganzen en als de bakker kwam wisten ze niet hoe hard ze van achter naar voren moesten waggelen. Ze wisten dan dat ze ook brood kregen. Ganzen zijn hele trouwen dieren en goed voor bewaking er komt geen vreemde op je erf.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hello Jeannet, Your little wall hanging is darling and worth every minute it took to make it!

  Loved your cute goose story and pictures.

  Carolyn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. persoonlijk vind ik 8 uur niet zo lang voor een quiltje... en de inspanning zeker waard!

  leuk, je ganzenverhaal. hier lopen ze niet rond, maar ik denk dat ik ze ook zou laten weten wie de baas is (zei ze stoer...:-))

  BeantwoordenVerwijderen
 29. heerlijk ,heb weer genoten van je lieve ganzen verhaal .
  en die hazen quiltje is ook gaaf

  BeantwoordenVerwijderen
 30. The bunny block is so cute. A good spring quilt.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wat een heerlijk verhaal weer! En het kan dan wel een gepriegel geweest zijn maar het is een snoeperig quiltje geworden! En ok... beloofd; als je het over Phebe gaat hebben zal ik zeggen "met het haasje is het toch ook goed gelukt?" LOL
  Fijne avond!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wat een leuke quilt is dit geworden. Wat leuk de gansen ik heb het er niet op ben ook een keer achterna gezeten door ze sindsdien ga ik er met een boog omheen.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Hallo, een lief quiltje hoor!! wel eer van je werk dus!! Tja die ganzen een heerlijk verhaal en heel herkenbaar want hier loopt regelmatig een hele familie door de wijk.Steken rustig de weg over zonder zich te bekommeren om de rest van de wereld. En ja de meeste mensen hebben tegenwoordig haast en probeer er dan maar eens langs te komen. elke keer weer een film waard.....een stuk of 15 ganzen op hun dooie akkertje over de weg en een paar toeterende en foeterende juppen in hun dikke BMW's erachter.....lachen dus

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wat een liefie, dat hazenquiltje...en dankzij jouw blog weet ik nu hoelang het nog aftellen is voor Pasen...handig!!
  :0)

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ja, dat is het leven op het platteland Jeannet. Maar toch ook wel gezellig dat de gansjes je elke dag een bezoekje brengen. Hier vliegen ze alleen maar over.
  Leuk quiltje geworden. Het werk echt wel waard. En ook nog op tijd af voor Pasen.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Hoi Jeannet wat een leuk quiltje, daar zou ik acht jaar over doen hoor hahaha,maar ik ben dan ook een borduurster.Bedankt voor je bezoekje aan mijn blog...
  Liefs
  Erna

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Jeetje Jeannet wat een leuk quiltje!!
  Maarruh wat is dat nu? Nu is Phebe "het haasje"...... kom op!! Wedden dat je het kan!!
  :0))

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Kan het niet helpen hoor maar volgens mij ga je echt binnenkort eraan beginnen aan jou Phebe....ik lees dat het je bezg houd...en dat je welkom ben bij ons groepje weet je!Wij zijn zooooo traag....jij haalt ons zo in met al die sterretjes en randjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Wat een heerlijk en herkenbaar verhaal. Vroeger bij mijn ouders thuis hebben we ook een tijdje wat ganzen gehad, ook een beetje als waakhonden. Ze liepen in een weiland waar wij regelmatig doorheen moesten, en ik heb heel wat keren moeten rennen omdat er een gans achter mij aan kwam rennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Bedankt voor je berichtje, het patroon is uit de quiltmania, ik heb alleen niet alle kippen gemaakt anders werd het me te groot:-)
  Groetjes Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Jeannet, your little wall hanging is darling...

  You said:
  "...I can,t read what you write about it..."

  But??? I have translator.
  I´m so sorry...

  Congratulation for the new look!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Wat een heerlijk verhaal weer Jeannet! Ik ben blij weer even bij je langs te zijn geweest. Wat heb je in die tussentijd weer een hoop werk verricht! En allemaal even mooi en vrolijk... Héérlijk! ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Hi, hi, Jeannet, mooi verhaal! Van wie zijn die twee eigenlijk? Die van mijn moeder zijn 25 jaar geworden. Maar ik weet er nog een paar in Numansdorp van tegen de dertig, wat een leeftijd hè?! Trouwens een bakkie op de Fair lijkt me wel wat!
  Lieve groet, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Hi, hi, Jeannet, mooi verhaal! Van wie zijn die twee eigenlijk? Die van mijn moeder zijn 25 jaar geworden. Maar ik weet er nog een paar in Numansdorp van tegen de dertig, wat een leeftijd hè?! Trouwens een bakkie op de Fair lijkt me wel wat!
  Lieve groet, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Enig, dat ganzenverhaal en je quiltje is een schatje.

  ps; leuke foto van jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet