Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 6 juni 2011

Mid19tcentury

Het was een heerlijk hemelvaartweekend, wat een weertje, niet te geloven, het kan gewoon niet op. Net als iedereen veel buiten bezig geweest, in de tuin, op de fiets.In Brielle kocht ik deze toepasselijke kussens gemaakt van echte oude postzakken incl. de slijtgaatjes, toepasselijk ja, en nostalgie, eerst was het PTT, toen werd het TNT en ook SAND kwam er bij, en nu heet het PostNL, je raakt er het spoor van bijster en echt beter lijkt het er niet op te worden.
Ik ben de rand aan het snijden geweest voor de mid19th, en nou kon je kiezen tussen 520 DRIEhoekjes van een malletje OF 260 VIERkantjes 1 x diagonaal doorgesneden, dat is ook 520, oeps.....ik lag er in bed nog eens over na te denken.....en ik heb dus 520 dubbele vierkantjes gesneden, dat is dus stof voor 1040 vierkantjes en 2080 driehoekjes in mijn enthousiasme!!...... nou ja, begin van een volgende quilt zullen we dan maar denken he.....het ruimde overigens wel lekker op in de kast, je zag de voorraad zomaar slinken.Ik had daarna wel enigzins last van mijn polsen na het snijden.......want iets "met mate"doen is niet zo mijn sterkste kant.
Het snijden is het niet alleen, want al die stofjes moesten ook nog gestreken worden, ik snij nooit een ongestreken stofje.Het is een heel klusje, ruim vier meter rand,maar met de snelle snij en naaimachinemethode moet dat helemaal goed komen!
Al die vierkantjes moeten dus diagonaal aan elkaar genaaid worden en dan doorgesneden, en dan weer vier van die blokjes van 8 stofjes tot één blok aan elkaar gezet, diagonaal op de punt, en dan moet het er uiteindelijk zo uit komen te zien, al die 540 driehoekjes.....als ik al ooit last had van een puntjesvirus gaat het hier wel van over, want dit zijn me een hoeveelheid puntjes.......De driehoeken die er tussen komen bestaan uit 4 driehoekjes aan elkaar en dat zijn er dan ook nog eens 208 extra. Vatten jullie het nog allemaal?
Dus jullie weten wel wat ik o.a. heb gedaan tijdens de hemelvaart, en de grap komt nog, want al die aan elkaar genaaide blokjes van twee (260 en 208 van de driehoeken) snij ik óók nog eens een keer exact op de  maat van 2 5/8 inch, dus dat is wéér vier kanten snijden......
Ik heb er hier een foto van gemaakt, linksonder de genaaide lapjes, rechts de afsnijdsels, linksboven de op maat gesneden blokjes, en rechts de lineaal, die heb ik voor deze megaklus wel voorzien van een afplakbandje voor de maat, het resultaat is wel dat je geen puntje meer kan missen.
En ik ben lid geworden van de garenclub van Kwibbels. Ik gebruik voor handapplicatie altijd dit aurifill garen, en nu was Kwibbels een soort club begonnen, dan krijg je iedere maand 6 klosjes garen om je verzameling op te bouwen, en het was nog eens erg voordelig ook, dus niet gek, ze houden zelfs nog rekening met mijn stoffige smaak!
Terug van weg geweest......GIJS en JANS!!
De witte tornado,s zijn verdwenen met inbegrip van de kinderen, en dus kunnen Gijs en Jans zich weer vrij bewegen! In rap tempo waren ze weer op het erf, ze stonden zelfs samen te gakken voor de deur, BOTERHAM... ja hoor, het personeel holt al naar de broodzak, als dank beet Gijs me ook nog weer geniepig in mijn blote teen, ik weet niet of hij nou dacht dat het een stukje brood was, of dat er nog ander oud zeer bij kwam.....

42 opmerkingen:

 1. allemachies..wat een blokkies en driehoekjes...je zou er echt last van je arm van krijgen..;0)
  Maar wat wordt het mooi!!..
  Fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat gaat goed met je blokjes! Het gaat er mooi uitzien. Leuk dat de ganzen terug zijn.
  groetjes Franny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, leuuuk die postzakken heb ook nog eens een tas gezien van de zakken ook zo leuk.
  Goed bezig geweest met al die lapjes echt jouw kleurtjes.
  fijne dag,
  groeten Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw!! Jij bent lekker bezig geweest!!! Puntje voor puntje voor puntje!!! Het ziet er erg leuk uit!, Jeannet!
  Ben benieuwd naar het eindresultaat! Doe de groeten aan Gijs en Jans, leuk dat ze weer terug op het honk zijn!! Groetjes, Hubertine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maar hoeveel werk je er ook aan had, het wordt wel een erg mooie rand!
  En wat je teveel hebt?
  Ook dat wordt een quilt toch?
  Groetjes Siny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik was op een gegeven moment de kluts kwijt maar ik begrijp dat er héél véél puntjes zijn genaaid.*LOL*
  Dat Aurifill garen is inderdaad erg fijn, ik had vorig jaar bij Sabine een klosje gewonnen en er laatst een brillenzakje mee gequilt en ik moet zeggen..dat smaakt naar meer.
  Groetjes Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou je bent druk met die driehoekjes. ziet er erg mooi uit Jeannet,succes. Leuk dat de ganzen er weer zijn. groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je bent geweldig bezig geweest. Ik zou er een driehoekhoofd van krijgen. Het zou me trouwens niet lukken dat in 1 keer te snijden, naaien, etc.
  Hele mooie rand wordt het trouwens. Toen ik er de eerste keer over las, dacht ik:"dat duurt wel even"Maar nee hoor. Voila, daar is de rand.
  Groeten aan Gijs en Jans, groeten van liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jeetje mineetje, wat een klus, maar dan heb je ook wat.
  Gezellig dat de ganzen weer terug zijn, want ze horen er gewoon bij.

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tjeetje Jeannet, wat een gedoe al die driehoekjes. Ik snap de uitleg, maar heb de aantallen maar niet nagerekend?! Maar die rand wordt wel erg mooi, qua kleurencombinatie.
  Succes verder, gr.Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wat een snelheid van werken! dan ben ik maar een slakje... maar wat een mooi resultaat al.

  leuk je kussens en fijn dat je ganzen terug zijn, al tenenbijtend...

  wij hadden gisteren heel wat ander weer dan jullie, geloof ik: veel wateroverlast van al het hemelwater.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Helemaal leuk die driehoekjes. Dat gast helemaal goed komen en even wat gymoefeningen voor je pols arm en schouder en je kan weer door!,, ik zal je volgen groetjes Carinaí

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Helemaal leuk die driehoekjes. Dat gast helemaal goed komen en even wat gymoefeningen voor je pols arm en schouder en je kan weer door!,, ik zal je volgen groetjes Carinaí

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Jeannet, Mooie kussens heb je gekocht! Zo te lezen heb jij je niet verveeld met de hemelvaart, heb je toch ook nog een beetje van de zon genoten? Moet je af en toe wel doen hoor! Het was druk zeker op de camping. Je bent weer een prachtige quilt aan het maken, maar al die vierkantjes snijden, wat een klus zeg! Bedankt voor de garenclub-tip, ik ga het misschien ook doen, vind je toch niet erg hè!? Fijne week, groetjes uit een regenachtig Ouddorp, Margreet

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het is een hele mooie driehoekjesrand geworden. Kan je nu nog wel driehoekjes zien?
  En wat een leuke kussens, geweldig.
  Anja Lems

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Jeannet,

  Wat een snijwerk heb je toch altijd weer aan een quilt hè.
  Maar het zal vast weer heel erg mooi worden. groetjes janine

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ze zeggen wel eens "ik ga een blokje om" nou volgens mij was het bij jouw meteen de vierdaagse. Wat een megaklus heb je volbracht zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een leuke dingen weer, gave kussens! (zo zie je maar waar die zware zakken nog eens goed voor zijn) En die driehoekjes! Kan me voorstellen dat je 's nachts nog ligt te tellen, is weer eens iets anders dan schaapjes. Mooie stoffen heb je weer bij elkaar gebracht!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een werk,maar dit gaat héél mooi worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Niet normaal Jeannet!! Wát een hoop driehoekjes zeg! Nu zie ik weer hoe handig zo'n rolmes toch eigenlijk is hé? Omdat ik natuurlijk nog maar een beginner ben, heb ik al dat soort handigheden nog niet en doe ik het allemaal gewoon met de schaar. Maar dat zou in dit geval eigenlijk geen doen zijn pfffff.
  Volgens mij wordt het met snijden ook netter.
  Dat garen klinkt goed! Ik heb nog maar een paar klosjes, dus ik kan nog een heeeeleboel kleurtjes gebruiken hhihihi. Ik zal zo eerst die link eens aanklikken.
  Gelukkig dat Gijs en Jans weer terug zijn... kunnen we zo nu en dan weer genieten van hun avonturen. ;-)
  liefs, jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Gijs en Jans hebben je vast gemist,
  Jeannet, dus zie die beet maar gewoon
  als teken van affectie: "You always
  hurt the one you love". En al die
  driehoekjes, daar zou ik nou echt
  niet overheen zien, en ze in fasen
  snijden, allemaal tegelijk zou ik
  echt gek van worden. Maar het wordt
  wel prachtig! Groetjes, Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Die kussens passen helemaal perfect bij je. en mensen lief wat een driehoekjes. En hoezo een beetje doorschieten!!! LOL. Nou van de rest kun je nog wel een bijpassend kleedje maken. Maar alles bij elkaar wordt het wel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Het is dan wel een hoop snijwerk maar wat wordt het MOOI die driehoekjes.
  Groetjes Mascha

  BeantwoordenVerwijderen
 24. *oeps* Dat is een behoorlijk verschil: daar kun je heel wat quilts van maken. Nu dus maar op zoek naar patronen waarin je driehoeken kunt verwerken. Het begin ziet er in ieder geval al spannend uit. Leuk trouwens, die kussens van postzakken. Ik neem aan dat de kussens niet stinken? Ik verzorg namelijk op mijn werk ook de inkomende en uitgaande post, en die postzakken stinken altijd zo, vandaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een werk zeg, maar nu het gedaan is is het toch wel een mooi werk geweest hé.

  Leuk dat de twee gabbers terug zijn.
  Groetjes,
  Mireille

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik vind Gijs en Jans zo leuk, laat daar nog maar vaak foto's van zien! Zou zelf best ganzen willen hebben! Je bent wel druk geweest zeg! Pfft!! Wat een lading driehoekjes, maar het resultaat tot nu toe ziet er perfect uit! Veel plezier met het vervolg! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 27. O, ik kan me voorstellen dat je hier van baalde.
  De rand is mooi en de rest zal vast en zeker ergens voor gebruikt gaan worden.
  Gesneden is het al !
  Succes met de rand.

  De kussentjes zijn super leuk.

  gr Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Tjonge jonge wat een productie...zag bij Yvonneke aka Sommeke ook al zo een berg met driehoekjes voorbij schuiven...petje af hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat een enorme klus Jeannet, maar het levert je wel een prachtige rand op!
  Fijn dat de ganzen weer veilig het erf op kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat een stunt al die driehoekjes, zou zomaar iets kunnen zijn wat ik gedaan zou kunnen hebben. Het wordt wel erg mooi zo. De kussen zijn geweldig mooi wat een idee om ze van meelzakken te maken. Mooie klosjes garen van de garenclub en handig om straks veel kleuren in huis te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hoi Jeannet,

  Wat leuk en kleurlijk al die driehoekjes! Zijn de stofjes bij elkaar uitgekozen of is het scrappy. Het matcht allemaal erg goed, lekker bont. ik vind het wel mooi!
  Was het nog druk op de camping bij jullie of heb je er weinig werk van omdat jullie kleinschalig zijn.
  Bij ons op de camping stond het goed vol, wel erg gezellig, maar het waren ook super mooie weer dagen!!

  Groetjes
  Tertia

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Jij droomt vast en zeker van driehoekjes, maar wat zijn ze mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. O, ja, dat zou ook wat voor mij zijn.. Was halverwege je verhaal de tel al kwijt! LOL
  Leuk zijn die postzakkussens, ouderwets wordt weer nieuwerwets he?!
  Nog naar Vaassen geweest?

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Jeannet, bedankt voor je reaktie op mijn blog. Ik denk dat ik een quilt maak voor mijn schoondochter. Zij houdt van landelijk en warm. Mijn zoon en schoondochter hebben net een leuk boerderijtje opgeknapt, dus ik denk wel dat ik in de roos schiet met zo'n tweedquilt.

  Wat ben jij lekker bezig met die vrolijke kleurrijke driehoekjes. Hartstikke leuk om hier mee te werken.

  groet Heleni

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ja zeg, wij hebben ons allebei "geamuseerd" met hetzelfde werkje : 3-hoekjes snijden ....
  Vooral het snijwerk voel ik nu in m'n handen. Het bijsnijden van de blokken gaat nu in delen verder ...
  Succes met jouw 3-hoekjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Tjonge, wat een driehoekjes.......!!!!
  Maar het wordt wel prachtig!±'
  Sterkte met je arm!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Heb geprobeerd de tel bij te houden.....maar tis me niet gelukt!! Al die getallen duizelen nu nog een beetje.;0)
  Maar 't wordt wel héél erg prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Oh ja en bij het zien van die kussens dacht ik eerst dat je het koninginnedagpakje van Máxima had kleingeknipt......:o))

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Prachtig en vind ik ook notalgisch zijn die deurstoppen van de oude postzakken. Kun je die ng ergens kopen of op de kop tikken, mijn schoonzoon is namelijk Nederlander, had hem graag op zo iets verwend. Laat het me aub weten op mijn blog , zou hem er zeker een groot plezier mee doen, hij is een schat van een jongen! schoonmoeders hé!...lol... Kijk ook al uit naar je volgende werken. Groetjes uit Brugge Carine (patchworkstar.blogspot.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 40. I'm loving this quilt, lots of pieces!!

  BeantwoordenVerwijderen
 41. oei wat een werk, maar het wordt wel heel erg mooi.
  En die kussens zijn super, mooi om te decoreren.

  groetjes ada

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Het overkomt jou niet alleen hoor, dat verrekenen. Dat is mij ook eens gebeurd :-)
  Je rand begint er wel fantastisch uit te zien, als ik het mag zeggen !!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet