Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 22 augustus 2011

Nostalgie

De krammen zijn vanmorgen uit het been gehaald, Brrrr, griezelig! en pijnlijk, ( die zak over mijn hoofd hielp er ook al niet tegen.....) maar goed, weer een mijlpaal(tje)
Het gaat wel wat beter, vorige week dacht ik nog dat Dr. Driessen per ongeluk 5 cm teveel van het been had afgehaald, het voelde ongelijk, en ik zag al visioenen van inkorten van mijn tweede been.....want aanplakken leek me geen optie.....maar tis allemaal een beetje op de plaats gezakt en nu lijken ze toch wel weer gelijk!
Laatst las ik in de Balance van de Libelle een stuk over het Paapje, ik weet niet hoe het bij jullie is, maar een aantal van jullie zal dit toch vast wel herkennen. Voor mij is, of beter was, Paapje een begrip!Die prachtige handgeverfde en gezeefdrukte stoffen in schitterende tinten, ik was er gek op! Op deze foto hieronder in het midden staat een afbeelding van onze gordijnen van de slaapkamer, juist ja, Paapje!
In 1930 begon het bedrijf als weverij, die later werd uitgebreid met een handzeefdrukkerij. De schitterende stoffen werden o.a. vaak gebruikt in interieurs van bekende architecten zoals Dudok en Oud, en de prints werden ontworpen door eigentijdse kunstenaars zoals Karel Appel, het waren vaak motieven uit de natuur.Deze broek heb ik "ooit"fervent gedragen......
Het was een bepaalde uitstraling, je hield er van of je vond het vreselijk, maar het was altijd bijzonder, en duur, vanwege het ambachtelijke proces,ik weet nog wel dat het voor mijn beurs indertijd peperduur was. Ik ben er een keer geweest in Twente, in Boekelo als ik het wel heb,voor een rondleiding, heel indrukwekkend, al die zeefdrukramen, dat hele proces en al die bevlogen vrouwen die er werkten.
Ik kocht meestal stof en naaide dan zelf iets er van, deze creaties zijn dus van eigen hand, deze lichtblauwe blousse heb ik altijd veel bewondering mee geoogst, oud roze linnen rokje eronder, helemaal toppie.
En deze bodywarmer is eigenlijk voor mij nog steeds actueel, ik draag hem weinig maar zou hem zo weer aan kunnen trekken, nog steeds mooi.Ik heb een enorme doos vol lapjes van het Paapje, en ik weet eigenlijk niet wat ik er mee moet, er zitten ook heel veel stoffen bij die ik niet mooi vind, te fel van kleur, ik hou meer van de bruinige en groenige aardetinten,soms denk ik om er een quilt  van te maken, maar is dat mooi met al die verschillende kleuren ? en wat voor patroon dan ?( iemand een idee ? ) en dan doe ik de doos maar weer dicht.
Deze blouse is van mijn moeder geweest, ze draagt hem niet meer,dit is een zijde van Paapje gecombineerd met een effen katoen, helemaal prachtig! althans, dat vind ik.
Dit is ook nog nog een lap zijde die nog ergens in de kast ligt om verwerkt te worden tot iets moois, ooit......ik heb er zachtgeel linnen bij.
Paapje is overgenomen door een jonge dynamische vrouw in 2009, zij probeert er een modern en toch ambachtelijk bedrijf van te maken voor de exclusieve klant. Klik maar op mijn collage, dan kun je het zien, leuk, leuk dat er nog zulke bevlogen mensen zijn met liefde voor het ambacht en de textiel die zoiets hebben overgenomen.
Iedereen een fijne week, ik stekker weer over het landgoed op mijn krukken, zal jullie verder niet meer steeds lastig vallen met mijn leven na de knie, de komende weken moet ik me van de orthopeed alleen met de knie bezig houden, eierwekker steeds op een half uur en oefenen! Ik wist dat ik naar een toporthopeed ging, en hij verwacht dan ook een topresultaat, ze gaan voor het hoogst haalbare ( dat zie je wel aan onze koningin met haar hakken....) quilten ( wat was dat ook al weer ???) is me toch nog wat te veel, jammer, komt ook weer wel!

27 opmerkingen:

 1. Goed om je weer "up and about" te zien! Sterkte met oefenen, hoor!!
  Prachtig je Paapje-stoffen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer een stukje verder op weg naar je herstel.
  Super hoor !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat het stukje bij beetje beter gaat. Ja Paapje ken ik wel van een vriendin die er helemaal wild van was.
  Fijne week met je kookwekker ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat je weer kunt rond huppelen met krukken en de krammen eruit zijn. En heel veel succes met het oefenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb niets met paapje....sorry..... nooit van gehoord. Lekker om je weer rond te zien 'huppelen'. Als je niet kunt quilten kun je dan niet van die leuke breisels maken die je om je krukken schuift. Net zoals de lantaarnpalen? LOL Doe rustig aan en draai de eierwekker niet te ver door want dan moet je ook de tijd nog onthouden.... en daar wordt je zo moe van.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Jeannet, great to see your smiling face!

  Carolyn

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor je paapjesles, ik had er nog nooit van gehoord! Fijn dat je weer een beetje mobieler bent, nu de krammen eruit zijn ga je vast snel vooruit!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. HeeHeeeeee, ze loopt weer!!! Lekker om weer rond te kunnen huppelen hé? (nou ja... echt huppelen zal het niet zijn denk ik hihi)
  Dus alle blokken die klaarliggen om gequilt te worden, moeten nog maar even blijven liggen? Ach wat maakt het ook uit... binnenkort tijdens de koude wintermaanden heb je er nog tijd genoeg voor.
  Je bent druk met oefenen dus... phoe, elk half uur is me nogal wat. Zet hem op hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijn dat je zover bent je kunt met de paapje stoffen heel goed hexjes maken en dan een kussen of kleedje of vingerhoedjes zelf heb ik een kussen en van grote hexsen een tafelkeed gemaakt fijne avond vr groet Henny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik kende het nog niet, maar vind het leuk om er zo over te lezen.

  Fijn dat je weer aardig op de been bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fijn dat je al weer een beetje rondhuppelt!
  Die bak met rest-Paapjes?
  Ziet er heel leuk uit, kan goed bij elkaar, maak er een restjesquilt van, patronen genoeg toch?
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat leuk om je weer te zien lopen in
  plaats van liggen! Enne, ik zal die
  kookwekker wel even in de gaten houden
  donderdag! Die Paapjes, pure nostalgie
  inderdaad... ik had er niets mee, maar
  ze zijn wel heel herkenbaar.
  Veel sterkte met de pijn en het vele
  oefenen en tot snel!
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een leuk verhaal van de paapjestoffen. Je slaat je er maar moedig doorheen met al dat oefenen. En dan op een dag...krijg je ook weer zin en tijd om een paar steekjes te prikken.....
  Zet 'em op!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Goed je weer rechtop te zien.
  En paapje stoffen ..........prachtig al had ik daar geen kleren van maar wel van Ploeg stoffen. Niets van over helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Jeannet,

  Nou de wereld is wel klein zeg, ik zag in een kort ogenblik Paapje staan en mijn hart begon sneller te kloppen. Je bent in Oldenzaal geweest voor een rondleiding en daar ben ik waarschijnlijk bij aanwezig geweest. Ik heb namelijk bijna 25 jaar bij dat bedrijf gewerkt en ik moet zeggen met veel plezier, jammer genoeg ben ik in 2005 door een ziekte afgekeurd om te werken. Ben nog wel regelmatig op mijn oude werkplek geweest totdat het in andere handen overging. Mijn kast puilt nog steeds uit van Paap kleding omdat ik de laatste 12 jaar verantwoordelijk was voor de modellen en die maakte ik meestal eerst voor mezelf om de draagbaarheid te testen.

  Leuk om te lezen dat het nog leeft bij de mensen en het is inderdaad een kwestie van smaak, maar dat is met alles zo. Klaas Biezen was het meest verandwoordelijk voor het ontwerpen van de zeefdrukramen.

  Groetjes Joze

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik was en ben ook dol op stoffen van het paapje, eigenlijk op alle handdrukstoffen Ik heb ook kleding door van gemaakt en die gooi ik nooit weg. Sommige heb ik verknipt en verwerkt in nieuwe dingen.
  Knap hoor hoe je vriendjes wil worden met je nieuwe knie!! Oefening baart kunst. !!!! groeten van liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wauw.......goed om te zien dat je weer kan rondstruinen over je landgoed!! Heerlijk!!!
  Ik ken de stoffen van Paapje niet, maar zo te zien kan jij er wel een winkeltje mee beginnen!!!! En het quilten.....dat komt wel weer (als de winter begint)
  Groetjes, Hubertine

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heerlijk om te lezen dat het beter met je gaat, quilten komt vanzelf wel weer, eerst de KNIE.
  Van de lapjes moet je natuurlijk een quilt maken maar dan eentje met een simple patroon, de stofjes zijn al mooi genoeg. zal wel eens voor je kijken dan word het een leuk project voor op de FW.

  Groetjes,
  Marga

  P.s. hoe groot zijn je stukjes stof ongeveer?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo Jeannet.

  Een idee voor je paapjes. Kijk maar eens naar de foto's van Ans
  Schipper. Ik heb pas de tentoonstelling gezien in Woudrichem, daar werd ik erg vrolijk van. Groetjes Willie

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Fijn dat het steeds beter gaat met je knie. Wat betrefd die paapjes ben ik eentje van die andere catagorie. Niet aan mij besteed. En je bent in je hoofd nog lekker met quilten bezig en ideeen aan het kweken dus dat komt straks weer allemaal goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. O wat fijn dat je weer op de been bent, nu maar hopen dat alles snel verloopt, en dat je weer heerlijk aan de wandel kan gaan. Sterkte met de revalidatie.
  Wat een schitterende stoffen nu ondanks dat je niet van deze kleuren houdt, weet ik zeker dat je eerdaags daar iets moois van gaat maken.
  Groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Fijn dat je weer rond kunt hobbelen en sterkte met het revalideren! De stofjes zien er prachtig uit... Daar zou je wat mee moeten doen, een quilt maken of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hé zo gaat die goed, je bent een echte doorzetter hoor, dus netjes doen wat de dokter zegt en straks stekker je weer zonder stokken rond! Paapje, ja ik ken het wel, mijn zusje droeg er kleding van, was toen te duur voor mij, maar de stoffen vind ik prachtig.... voor een ander, ben nu eenmaal een effen mens! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Sterkte met het revalideren, ha, een te kort been,gelukkig niet zeg. En hoezo je weet niet wat je aanmoet met die restjes prachtige Paapjes, een quilt maken natuurlijk! En juist de kleurtjes die niet jouw smaak zijn, zullen heel mooi staan tussen de wat rustigere lapjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hi Jeannet!!!
  How are you? I hope you are gettimg better, I can see your smiling face...
  Groetjes!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een prachtige stofjes laat je weer zien. Je zult wel blij zijn dat die hechtingen eruit zijn nietwaar? En goed blijven oefenen, goed naar de dokter luisteren :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Bah die krammetjes eruit halen is een echt vervelend gevoel, succes met je eierwekker en het oefenen!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet