Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

vrijdag 25 november 2011

Herrie op tafel en WIP

Ik lees en hoor altijd dat er bij topkok Herman den Blijker Herrie in de keuken is, nou, bij mij is het regelmatig herrie op de tafel.......Gek word ik er af en toe van, alles ligt kriskras door elkaar, je kan maar met één ding tegelijk bezig zijn, plek om te snijden en stof uit te leggen is er steeds minder, overal ligt wat, kennen jullie dat?
WIP heet dat, Work In Progress......nou, dat is er wel genoeg. Ik ben druk met de tweede rand van de tannenbaum, zooooo leuk om te doen!! verslavend, na het ene blokje wil je meteen het andere blokje met de volgende stof en kleurcombinatie zien, dat geeft dus die herrie op de tafel.....al die stofjes die opeens uit allerlei hoekjes en vergeten laatjes tevoorschijn komen,naaien komt straks wel, eerst al die combi,s uitproberen die op je netvlies staan.En ieder stofje moet gestreken worden, en weer opgevouwen, en opgeruimd......anders heb je "herrie in je hele werkkamer!"
Het leuke van dit blokje is dat het één en hetzelfde patroontje is, maar dat je door de kleurencombinatie er toch steeds iets anders van kan maken, dat zie je heel goed op deze foto,s. Ik moet twintig van deze blokjes maken voor de rand om het middenstuk, maar het lijkt of ze allemaal anders zijn.
Dit strookje spreekt voor zich, zo warm zijn de kleuren ook in werkelijkheid.
En hier hangt dan het middengedeelte, met de rand er omheen, ik moet zeggen dat ik er zelf helemaal *flieft* op ben, zo,n mooie warme kleuren, ik vond de Thomas log cabin ook erg leuk om aan te werken, maar dit is toch wel mijn ding, heel veel verschillende stofjes en blokjes en toch één geheel. Nu de laatste rand nog, maar dat zijn van die ingewikkelde blokken die je vierkant moet snijden, en waar de hoekjes dan van moeten kloppen....de blokken waardoor het patroon steeds weer in het zakje terug ging........proberen dus maar!
En zie dit nou toch eens aan.....beest die uitgebreid op de aanrecht is gaan liggen, ( en dan hoe hij kijkt.....) beest is echt vreselijk....die koekjes laatst zijn toch echt voor een groot deel in "beest buik" verdwenen, hij krijgt het voor elkaar om de bus waar ze in zitten ( je ziet hem nog staan achter hem) net zo lang te bewerken tot die open is, en dan weet je het wel. Het is goed dat manlief dit niet ziet, want dan hebben we niet alleen herrie op de tafel, maar ook echte herrie in de keuken!!!.....Brrrrr
Wij gaan dit weekend een weekendje Achterhoeken, we hebben ( naar we mogen hopen) een heerlijk huisje op een landgoed gehuurd in Eerbeek.  Even er uit, even wat anders zien. Vanavond zijn we uitgenodigd op de boerenkool ( met worst?) Zaterdag naar de thee met scones in de Pelikaan in Zutphen.( Petra Prins is dicht....errug.....) Zondag naar de kerst open dag van Bep, dus wie weet wie ik daar nog tegenkom. Ik heb er helemaal "zin an" beest (Arax) en beestje (Ollie) worden verzorgt door iemand die in ons huis komt) Iedereen een heel fijn weekend en tot maandag!
Deze prachtige kaart kreeg ik gisteren voor thanksgiving van Carolyn, ik vind het zo,n mooitje, zo nostalgisch. Carolyn, thank you again very much!!

maandag 21 november 2011

Maandagmorgenlogje

Als deze quilt geen WAUW gevoel geeft op de maandagmorgen dan weet ik het niet meer. Je houd er van, of je houd er niet van, maar een wauw gevoel geeft het toch zeker wel door deze gedurfde kleurkeuze. Jullie trekken wit weg en schrikken je naar........ben ik opeens van mijn stoffige geloof afgevallen....euh.....nee hoor......
Deze quilt is van Franny die afgelopen vrijdagmorgen hier was "te warskip"met een quilt. Deze quilt heeft ze gemaakt voor een opleiding in quilten die ze volgt via internet, ook helemaal zelf met de machine doorgequilt, is niet zo goed te zien, maar het is een waar kunststukje!Franny wordt oma....( en nu weet heel quiltend Nederland dit ook...) en zo met deze bril geloven we dat natuurlijk meteen allemaal.......maar zonder bril ziet ze er echt net zo jong uit als ze werkelijk is hoor......
Zaterdag was de naald en draaddag, altijd weer leuk en gezellig, alleen al om weer eens bij te kletsen met allerlei oude en nieuwe quiltkennissen. Het is heerlijk rustig hier in de polder, ik zie de reeën, fazanten en hazen voorbij het raam komen en nieuwsgierig naar binnen kijken, maar ze zeggen zo weinig terug hé als ik tegen ze praat, nou vind ik dat meestal wel fijn, ik ben erg op mijn rust gesteld en ik word niet graag tegengesproken....( woorden van zoonlief) maar zo af en toe is zo,n quiltdag met allemaal gelijkgestemde vrouwen een welkome afleiding. Dit was het pakketje wat de dames Liezbeth en Els voor ons hadden samengesteld. Ik ga er een stitcherie tussen doen ipv een borduurtje.
Toen ik thuis kwam was het zulk mooi weer, het leek wel lente! Ik ben meteen zelfs zonder de wollen thermobroek op het stalen ros gesprongen ( nou ja, springen.....bij wijze van spreken dan.....) en heb lekker een stuk door de polders gefietst, al mijmerend over die polderwegen, met het lage zonnetje enigzins door een nevel onttrokken, bedenk ik me dan dat ik wel een "neandertaligachtig" plattelandsmeisje ben, en meteen daar achteraan; maar is dat erg? Die geuren die daar bij horen, dampende koeienlijven, ingekuild gras, een beetje vage mestgeur, de vele reigers die je overal ziet langs de sloten, de buizerds en de zwanen, en ik kan er zó van genieten. Geuren zijn minstens zo belangrijk in het leven als kleuren. Dat herkennen jullie toch ook vast wel?
En toen ik thuis kwam lag er een pakje op me te wachten, ik heb deze toverbol besteld. Zag het bij een vriendin, moooooi.......Pfffttttt, voor een shawl, het is zijde met mohair, van Kaffe Fasset, dus dan weet je het wel, in schitterende overlopende kleuren, in het midden zitten er nog meer,heel dun draadje, ik heb al een "tijd niet meer gebreid" maar daar gaat dus nu verandering in komen, word vast vervolgt.....
Iedereen een fijne inspirerende creatieve week, het blijft nog steeds heerlijk weertje, ik merk wel dat als je je aanwent om iedere dag minimaal 10 km te fietsen, of te wandelen, of gewoon buiten te zijn dat het weer veel minder van invloed is op het dagelijks leven, zoiets als; er is geen dag zo kwaad, of het zonnetje schijnt wel vroeg of laat!( hoewel ik het nu nauwelijks kan geloven zo mistig is het hier)

vrijdag 18 november 2011

Van een dennenboom en een wollen onderbroek....

Mijn "Thomas (klik) is af, dat wil zeggen, de top en de achterkant, ik heb hem gisteren weg gebracht om door te laten quilten. Inmiddels ben ik natuurlijk al weer met een nieuw project begonnen! De Tannenbaum, ik heb het patroon al járen in de kast liggen, steeds opnieuw gepakt, gelezen, gezucht, terug gelegen, ik kom er niet goed uit,wéér gepakt, het ziet er gewoon versleten uit van het in en uit het zaje halen, en nu dacht ik, geen flauwekul meer, gewoon beginnen! Lapjes uitzoeken, knippen, snijden en naaien met de geit! beest was het er helemaal mee eens.
Dit is de tannenbaum zoals hij moet worden, het is een patroon van Dorry (klikkerdeklik) , ik moet eerlijkheidshalve vertellen dat ik deze foto ooit, in een ver verleden, eens van een blog heb "gepikt" voor het voorbeeld en de kleuren want dat zat heel klein bij het patroon er bij. Deze is van Mieke (klikkerdeklik...) die heeft hem dus al af en prachtig met de hand doorgequilt. Ik vind het een prachtige quilt met een mooie kleurstelling welke ik wel wil aanhouden.Daar viel ik toen al zo op, rozeroodachtig met bruine reproductiestofjes.
Nou ja, jullie weten inmiddels dat ik héél goed puntjes kan maken, dus dat mocht het maken van het middenstuk niet belemmeren.Ik heb het patroon omgezet in inches, het is oorspronkelijk in cm.
30 vierkantjes van 2 x 2 inch maken het middenstuk van de tannenbaum, en dan komt het: Deze tannenbaum wordt op een stuk cheaterstof genaaid, dat is stof die al bedrukt is met een quiltpatroon,is me dat even keihandig!
Dat scheelt heel veel blokjes zelf maken en je ziet het niet als het gequilt is. Ik heb het middenstuk af, nu ga ik de 20 blokken die er omheen komen maken.De hele quilt meet 140 cm in het vierkant, klein voor mijn doen, maar wel een leuk maatje om ergens op te hangen.
En nu over de wollen onderbroek........tja......ik tracht nog steeds te fietsen over s,herens wegen, iedere dag minimaal 10 km, ook als het koud is, maar mijn prothese protesteerde tegen zoveel kougeweld!Die bevroor bijkans in de knie en zo werden de omwentelingen nog moeizamer dan ze al zijn, dus daar moest wat op bedacht worden, op naar de landbouwwinkel en dit is het geworden, onder mijn broek draag ik sinds deze week deze elegante blauwe wollen onderbroek, compleet met plasgat aan de voorkant, ook altijd handig..........! En tis helemaal toppie!! twee warme knieën. Als ik daar de horrorwinter niet mee door kom weet ik het niet meer.
Vanmorgen komt er een medequiltster een steekje weg prikken in "heerlijk huis", gezellie, zij woont hier vlak bij, we kunnen elkaar haast aanzwaaien,altijd handig een quiltster in de buurt. O ja,ik lees wel eens op bloggen van die stekelige stukjes over roddelvrije zones etc, maar laat ik nou gisteren in de nieuwe Flow een heel ander soort artikel lezen! Dat werpt meteen een totaal ander licht op de zaak. Wetenschappelijk is het bewezen dat roddelen helemaal zo slecht nog niet is voor de sociale cohesie tussen mensen, en dat IEDEREEN zonder uitzondering het doet, bewust of onbewust....dus.......
Iedereen weer een gezellig weekend! Ik ga morgen naar de naald en draaddag in Heenvliet naar de meisjes Els en Liesbeth, vorige winter lag er sneeuw op het pittoreske kerkje, dat weet ik nog wel, nu nemen we de sneeuw en de poppen maar zelf mee.

maandag 14 november 2011

Daar bij die molen.....

Toen ik van het weekend op de vroege morgen zoals gewoonlijk weer op die zo verfoeide fiets zat binnen en naar buiten keek door de serre zag ik in de tuin een wel heel bijzondere gast op zijn gemakje  van de sierappeltjes snoepen.
Je weet dat ze er zijn, vorige week stak er nog één rakelings voor mijn auto over, daarom rij ik hier liever niet in het donker, het blijft toch altijd weer bijzonder om ze te zien, zeker in de tuin. Ik moet zegggen dat het mijn zadelpijn wel weer verzachtte met dit  heerlijk ontspannende uitzicht!
Ik weet niet hoe jullie het ervaren, maar ik vond het me toch ineens KOUD geworden!, welliswaar met een heerlijk zonnetje, maar toch, en bij ons in het "heerlijk huisje"is het beneden wel 23 graden met de speksteen kachel, daar zijn we ontzettend door verwend, we vinden het bij iedereen waar we komen dan ook koud.... maar dat is het helaas ook op de bovenverdieping.......Brrrrrr, dus ik dacht: Ik ga een dekbedhoes maken van wollen tweed!Wat zullen we daar een plezier van hebben in de winter....
100 % wollen tweed, gewoon stukken aan elkaar genaaid met een keperbandje er tussen, héérlijk!Als je dan warm gedouchd hebt en dan die lekkere warme wol op je blote benen, Mmmm..hahahaha, zien jullie het al helemaal voor je, of beter gezegd, voelen jullie het al kriebelen......?? en is te goed gelukt of niet?
Nou ben ik wel een beetje maf natuurlijk, daar weten man en zoon  álles van..........maar dit is toch wel een grapje hoor! Het is een geprinte dekbedhoes die ik hier (klik) heb gekocht, ze hebben ze ook in een breiprint, lijkt het net alsof je je dekbedhoes hebt gebreid, ook heel erg leuk. Bij de Turkse winkel koop ik altijd verse vijgen, ik ben er gék op! Vind ze al mooi om te zien.
Het voordeel van kinderen als ze ouder worden is dat ze steeds zelfstandiger worden, zat een paar jaar terug mijn keuken nog helemaal van vloer tot aanrecht onder de bestoven bloem en boter als er koekjes gebakken werden, nu was er niets van dat alles te merken! Zoonlief heeft lekker helemaal zelf heerlijke roomboterkoekjes met (eigen) walnoten gebakken.
Wat het quilten betreft: Ik ben nog bezig met Thomas, en heb alle 9 blokken af, en nu de rand gesneden die er omheen moet, die twee onderste lichte blauwe stofjes komen van een serie overzee....Judie Rothermel...Mmmm, zijn ze mooi of zijn ze mooi?
Iedereen een fijne week, de Sint is gelukkig weer heelhuids in het land aangemeerd dus er kunnen weer allerlei verrassingen zijn de komende tijd.......ik heb al wat in mijn schoentje, eh, pantoffel,  gehad......een zakje gouden munten omdat ik volgens zoonlief altijd over geld "zeur"........( ik, zeuren???pfffttt hoe komt tie er bij..) ......ook dat ga je krijgen als ze ouder worden he.....Iedereen een fijne week met mooi herfstweer!

vrijdag 11 november 2011

Beloofd.....

Deze had ik jullie nog beloofd. De echte helemaal Affo van het krea doe weekend! De afwerking neemt altijd meer tijd in beslag dan je zo op het eerste gezicht zou denken, alleen die knoopjes allemaal aannaaien al. Nou vind ik dat altijd een naar werkje, knoopjes aannaaien, altijd prik ik in het verkeerde gat, of ik vind het gaatje niet en prik tegen de knoop in mijn vinger, enfin, er is erger leed zullen we maar denken. Ik heb dit keer veel geappliqueerd op de naaimachine met een piepklein zigzagje en ik moet zeggen dat ik het zelf erg mooi vind, komt mooi plat er op te liggen. Ik ben er helemaal tevreden over en het hangt al op een leuk plekje in de kamer, kleurt helemaal goed bij mijn wijnrode wintergordijnen.
Deze klosjes scoorde ik van de week ergens in een winkeltje vol brocante, altijd leuk om een schaartje in te steken en cadeau te geven bij de naderende sint dagen, ik ben tenminste al op jacht naar leuke en originele cadeautjes.
Want, het is weer zover! Diewertje Blok is weer op de buis!! en dat is de enige tijd dat bij ons de buis, of moet ik nu zeggen, het platte scherm, aan gaat vóór het acht uur Journaal, en dat het warme eten wijkt voor de zuigende kracht van dat scherm,want zoonlief mag dan wel al 12 zijn.....het blijft een leuke traditie om Diewertje de sinterklaasperikelen te horen vertellen. Er stond een heel stuk over in de krant, hoe vieren we Sint? Hoe houden we de warmte er in en de commercie er uit? Kan dat eigenlijk nog wel?
Eerlijk gezegd vind ik het zelf ook wel eens moeilijk om er een leuke en zinvolle invulling aan te geven, zonder dat er megaveel gekocht wordt om een hoop cadeautjes te hebben waar je eigenlijk niets aan hebt en wat mettertijd verdwijnt in de grijze bak, en ik betrap mezelf er ook op dat ik bar weinig wensen heb, althans niet de wensen die de Sint kan vervullen, we zijn al overal in voorzien..........Dat geld ook voor de overige gezinsleden, zelfs zoonlief weet niets te wensen, en manlief al helemaal niet! Tevreden mensen dus blijkbaar. Lieve kleine cadeautjes met een gedicht vind ik eigenlijk het allerleukste, zo,n klosje bijvoorbeeld, je zal het toch maar krijgen.....?
En dit beeld gisteravond  deed me ook weer zo aan sinterklaas denken. Zie de maan schijnt door de bomen.......prachtig gezicht, feestje om dan op het platteland te wonen.Je beleeft de seizoenen zo intens.
Ik doe mijn best om een leuk sinterklaasquiltje te maken! eigen ontwerpje, van de week s,nachts in bed bedacht toen ik niet kon slapen ( dat heb ik zo rond sinterklaas.......dan hoor ik van alles in en om het huis....) met applicaties en stitcheries van de liedjes, klein quiltje, ong. 60 x 60 cm,grote klus, uitproberen, zeker niet klaar voor de komst van deze Sint, maar wel voor volgend jaar, als het helemaal lukt en naar mijn zin is deel ik het patroon met jullie!!Goed weekend iedereen, hier is het de afgelopen week geweldig weer geweest, niets van de mist gemerkt,heerlijk zonnig, van mij mag het zo nog een poosje blijven.

maandag 7 november 2011

Krea Doe

Het was een heerlijk Krea Doe weekend, niet in Utrecht, maar gewoon op Voorne bij Els, eerst de quiltkwebbelochtend afgelopen vrijdag  waar we dit leuke speldenkussentje in een roestig bakje maakten. Is het een schatje of niet? Helemaal weer "Elzig" met die folk art stofjes.
Ze had van alles leuks meegebracht uit Amerika, schattige cadeautjes voor de sint, ook in die folk art stijl. En een nieuw kerstsokkenpatroon, Happy Xmas, ik had het zelf kunnen bedenken als Els het al niet gedaan had! Enfin, dit moet nog gaan lukken voor de kerst,ik weet nog wel vorig jaar toen moest ik 24 kleine sokjes maken voor de adventboom, pfftttt, maar leuk dat ze uiteindelijk zijn geworden, ze staan hier (klik)
Ik heb al één van de sokken af van de negen, deze lijkt heel groot, maar hij meet ong. 20 cm.
En toen zaterdag weer op een warme novemberdag naar het sfeervolle sneeuwmannenhuis om een sneeuwmannenquiltje te maken. Ik vind het heel wat, een workshop, raak altijd een beetje de kluts kwijt tussen het kwebbelen door,wat neem je mee voor stof, wat je wilde ligt meestal thuis, altijd vergeet je van alles maar gelukkig zijn er dan andere medecursisten die het hoofd wel op de juiste plaats hadden en waar je wat van kan lenen. ( zien jullie de sokkenslinger hangen bij Els)
Iedereen was naarstig en geconcentreerd aan het werk, het was ook best een heel klusje waar wat we natuurlijk thuis gaan afmaken, negen sneeuwmannen in verschillende posities, ga er maar aan staan.Maar leuk!!
En Sieneke was er ook bij, ik heb haar niet gehoord in de auto tijdens de reis, ze was wel blij dat ze uit de koffer mocht......en ze deed het als vanouds, wat is het toch een heerlijk machientje! zien jullie het eerste blokje liggen wat ik klaar heb?
En dit quiltje moet het uiteindelijk gaan worden, ik ben er zondag aan doorgegaan natuurlijk.....en het is bijna af, bijna, nog doorquilten en hier en daar een belletje , word het een schatje of niet? We waren er allemaal weg van, 50 x 50 cm, en heel veel verschillende stofjes.Als tie helemaal af is laat ik het nog een keer zien.
Al mijmerend in de auto, met Sieneke naast me, over al die mooie polderwegen met van die rustieke boerderijen en de zonsondergang voor me dacht ik, om met de woorden van Daniël Lohus te spreken: "Het was een práchtig mooie dag...." en het schijnt ook weer een prachtig mooie herfstweek te worden als ik de weerberichten mag geloven.Geniet er van!

vrijdag 4 november 2011

Mooi rood is niet lelijk!

Mooi rood is niet lelijk, wat heb je in de kleur rood veel schakeringen, en al helemaal in de herfst. De laatste schaal tomaten uit de kas voor het laatste soepie van het seizoen.
En overal waar ik kijk om me heen zie ik de boeren het land winterklaar maken, de oogsttijd is voorbij, de aardappels en bieten zijn gerooid, naarstig wordt er geploegd in het laatste gouden lentezonnetje, prachtig om te zien, het zonlicht wat spiegelt op die vette klei.Nu ploeg ik door het leven, maar toen ik nog jong was en graag een jongen wilde zijn ploegde ik voor mijn vader het land met zijn oude Massey ferguson en een tweescharploeg er achter, dat waren nog eens gouden tijden.......( zeggen al die mensen die oud worden.....)
Overal staan ook struiken met de mooiste bessen en rozenbottels. Op ons minilandgoed hebben we net ruim 200 meter meidoornhaag gerooid om er afgelopen weekend een ander soort haag neer te zetten. Dat was wel een kolfje naar de hand van onze "pubert".
Het leek namelijk zo idyllisch, zo,n meidoornhaag, maar ja...hij moet wel geknipt worden op de plaats waar hij stond, en dat is een pietsje minder idyllisch........want die hebben dorens....dat wil je niet weten, dus.....altijd lekke banden met kruiwagens, en grasmaaiers, en fietsen.Dit is een grote meidoorn hier ergens aan een dijkje, ieder jaar weer overvol bessen.
En dit is ook rood,van een rood waar we vast allemaal wel van alles in de kast hebben liggen, stoffig rood, helder rood, donkerrood, dit is een sneakpeakje van wat we morgen gaan maken bij Els van Bobbin Cool Guys, " Sieneke Singer Featherweight en ik hebben er al helemaal zin in!Want die gaat ook mee over al die dijken, lunchpakketje mee en voor Sieneke een extra flesje smeerolie.....als ze maar niet wagenziek is of hoogtevrees heeft............
En dat ga ik maken van o.a. deze stofjes, want ik had niet genoeg rood in de kasten en laden en dozen, of nou ja.....ik dacht dat ik niet genoeg rood had......er zitten namelijk in dat quiltje wel 36 verschillende rode stofjes in dat quiltje van 40 x 40 cm......Mwah...er passen uit deze stofjes wel 10 van die quiltjes, maar goed, wat in het vat zit en in de kast ligt verzuurt en beschimmeld niet en er is geen betere raad dan voorraad.Ik heb ze gekocht bij het leukste winkeltje in Hall, jullie kennen het vast wel......( nou ken ik eigenlijk maar één winkeltje in Hall, dus of er nog leukere zijn???)
En kijk eens wat ik een mooi herfstboeket kreeg van HAAR.......(klik) hahahaha
En dan wil ik jullie ook nog hier op attenderen, een give away bij Crea Annemieke, (klik) Annemieke heb ik jaren geleden leren kennen als een vreselijk leuke warme en lieve vrouw, onze zoon heeft er jarenlang een paar dagen gegeten tussen de middag omdat de afstand basisschool thuis te ver was, en hij op school eten niet gezellig vond,nou, hij had het er niet beter kunnen treffen qua gezelligheid! wafels, pannenkoeken, geheimpjes samen, limonade, oliebollen,poffertjes, spelletjes doen......Het was een gouden tijd voor hem.Enfin, via mij is Annemieke toen een blog begonnen, omdat ze echt een creatieve duizendpoot is,en nu heeft ze een hele leuke give away!
Iedereen een fijn weekend, het kan maar niet op met de mooie herfstdagen de afgelopen week, héérlijk, ik vind de herfst het mooiste jaargetijde van het jaar met al die oude bestorven kleurtjes! Laat de bladeren maar lekker dwarrelen!Ik heb mijn knie losgelaten, dat wil zeggen, hij hangt natuurlijk nog wel aan mijn been, maar het maakt geen hoofdbestanddeel van het leven meer uit, het is nu weer meer onderdeel van het vege lijf geworden en dat bevalt prima! Ruimte voor andere zaken.Zoals de quiltkwebbels bij Els vanmorgen, als ze nou maar geen kwebbelvrije zone heeft ingesteld.............we zullen het niet over jullie hebben, alleen maar over het heerlijke herfstweer....beloofd!.....