Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

vrijdag 24 februari 2012

Over bindings en plattelandsleed

Ik heb weinig echt nieuws te melden, ik ben eens aan het inventariseren gegaan en daar kwam ik allerlei bindings tegen, genaaid, gestreken en keurig opgerold , daar ben ik héél erg goed in......maar ja....het zijn wel bindings....ze moeten nog ergens aan genaaid worden...........
Deze rode binding is voor deze quilt, ik ben altijd wel van het makkelijke, want ik wilde de binding doen van het kleine rode stofje wat ook tussen de sashings zit, kom ik tekort! Nou weet ik zeker dat er mensen zijn die dan naarstig op zoek gaan op het prikbord, internet, of medequiltsters om dat stofje te vinden en als ze het niet vinden een ander bijpassend stofje kopen, ik heb er geen last van, ik duik in de lades, en vind altijd wel weer een stofje wat er bij past, dan maar geen binding in één stofje.......het zij zo.......
Deze binding heb ik van de week gemaakt, 8 meter verschillende stofjes van zeven cm breed, ik snij de binding altijd zeven cm breed, eigenlijk benieuwd hoe breed jullie het doen? eerst deed ik zes, vond ik te smal werken, nu doe ik dus voortaan zeven cm.Wel zo prettig!
En die moet dus aan deze quilt genaaid worden, de BOM van Veronique,ooit....nou ja, ooit....ik werk er welhaast dagelijks s,avonds en zondags aan om de blokken af te krijgen, moet nu alleen nog de randen. Wat wel een beetje vervelend was dat ik de stofjes allemaal weer uit de kasten moest opdiepen, meestal maak ik de binding meteen, en dan zijn ze nog paraat en in het voorste, nu was het een heel gezoek en gestrijk.
En toen kwam ik ook nog deze binding tegen! Tja, dat was voor de quilt waar nagenoeg heel quiltend Nederland helemaal weg van waren, uit een quiltmania van de afgelopen zomer, de quilt was overigens zo gemaakt......
En de binding ook, die ligt al maaaaanden klaar.........maar ja.....ik zou deze met de hand doorquilten, mooi patroon gekocht in het vierkant, allemaal prachtig, met blomstergarn, lekker snel ( ! )  maar, wat is nou het geval? Dat patroon moet je met een blauwe stift opbrengen op de stof, nou heb ik daar al een hekel aan, dat ten eerste, ik hou niet van die blauwe stift, en hij deed het ook nog slecht, het ging moeizaam, dus het verdere verhaal laat zich raden......(komt nog wel goed hoor...)
En dit is een vrij recente binding,voor de kippenquilt, want die kippenquilt had ik deze rand omheen gezet, allemaal mooi en prachtig, maaaaar, de quilt was te groot voor waar ik hem op wilde hangen! Nou dat weer! dus, ik heb er een stuk afgehaald
Tis jammer natuurlijk, een mooie brede rand is helemaal niet lelijk, integendeel, maar ja, "beter een quilt aan de wand, dan een mooie brede rand" denk ik dan maar weer. Die afgesneden rand gebruik ik dus voor: De binding! Ik ben bezig om hem door te quilten met de hand want ik wil hem hebben hangen met pasen.......
En als laatste heb ik deze binding nog liggen, had ik net niet genoeg voor, opgeschreven op een blaadje wat ik nog miste, bij de Ufo,s het ontbrekende stukje er toch bij gekocht, makkelijke binding van slechts één stof
Die zal dus tzt langs deze quilt moeten komen, de levensboom van het patroon van Dorry, die is overigens nog niet eens opgeregen, maar daar kan ik niets aan doen! Mijn  tafel is te klein daarvoor en mijn knieën zijn in deplorabele staat, dat weten jullie, dus ik moet wachten op het zonnetje, en dan kan ik weer in het atelier in de tuin, daar heb ik een megagrote tafel en is het een eitje ( dat oprijgen dan, wat erna komt bepaald niet natuurlijk) maar goed, daar is het streven ergens in december, dusse........tijd genoeg, toch?
En dan nu nog een verhaaltje over onvervalst plattelandsleed.....ik kwam thuis en ik zag vanuit de auto iets vreemds onder de wilgenknotboom, iets grijs...was het een duif?......dichterbij gekomen keek ik recht in de ogen van een sperwer.....Brrrrr.....en die zat bovenop een kippetje......
Oeps, ik vloog uit de auto, het beest vloog weg en kippetje lag stilletjes op haar rug met de benen omhoog, wachtend op de dingen die komen gaan.....meestal voorspelt dat niet veel goeds.....maar ik zag haar nog ademen en heb haar meteen omgedraaid, en gelukkig was ik net op tijd gekomen, versuft en in shock waggelde ze weer op zoek naar de andere kippen die in doodse stilte onder de heg verstopt zaten. 
Pfoei....het was ons beste eierlegstertje, ik had geen minuut later moeten komen.Kippen zijn wat dat betreft ook rare beesten, want als ze nu eens spartelde, of kakelde, maar nee hoor, dat doen ze alleen tegen elkaar. Hier heeft zoonlief een weekje voorjaarsvakantie, dus dat is lekker uitslapen en uitstapjes.Fijn weekend allemaal, ik geniet even dubbel van mijn zondagochtendeitje......

41 opmerkingen:

  1. Leuk om te zien dat je veel rood gebruikt als afwerkrand.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben gelijk van het poezenquiltje gaan houden,wat een gezelligerd,gezellige dag, Bep

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een goed idee,
    Wat een enig poezen quilt
    Fijn weekeinden groetjes Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Weer een goede daad verricht en het kippetje gered! Ik maak de binding altijd 2,5 inch en ik naai net als jij ook met het grootste gemak stukken aan elkaar. Ik doe dat alleen wel in een schuine verbinding. Dat vind ik zelf mooier. Je poezenquilt is een dotje!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik sta er een beetje versteld van, dat jij de bindings al maakt nog lang voordat je ze nodig hebt. En dan ook nog zo mooi opbinden!!!
    Ik maak mijn bindings pas als ik klaar ben met quilten. En ik snij ze 5 of 6 cm. Ik naai ze dan aan de top met de naaimachine vast, en aan de achterkant naai ik de binding met de hand vast.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Door je laatste verhaaltje over je kip vergeet ik haast de bindings. Vogens mij heb jij een productielijn opgezet! De breedte van mijn binding laat ik een beetje afhangen van wat de quilt nodig heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een leerzaam logje! Ik kende het woord 'bindings' niet eens als beginnend quiltster, dus dank je wel voor deze les!! Ik begrijp dat het de allerlaatste rand is die je om je quilt naait, en die maak jij vooraf al klaar.. slim! Hier kan ik weer wat van leren! Je naait hem en dan strijk je hem? Fijn dat je de kip nog gered hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Fijn dat je kippetje gered hebt, geniet lekker van je eitje! Ik koop de binding altijd als ik de quilt klaar heb, dat is weer een reden om op pad te gaan! Je quilts zien er prachtig uit! Fijn weekend, groetjes Nardy

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn binding is soms uit een stuk en soms uit verschillende stukken. Net wat er voorhanden is. Ik maak hem altijd 5 cm. breed.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Prachtige stoffen voor de binding, en handig dat ze zo oprolt.Ik ben een veel grotere rommelkont, de stof voor de bindings ligt altijd ergens, nog al verfrommeld. En die arme kip, als dat maar geen stress kip wordt. Beetje extra begeleiding misschien. Hoe is het trouwens met die hongerige sperwer ?? groeten van liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat heb jij nog een paar mooie quilts liggen om te voorzien van een binding en dat arme kippetje, wat zal ze geschrokken zijn.

    Groetjes
    Ines

    BeantwoordenVerwijderen
  12. In de eerste plaats hoop ik vooral, dat het weer helemaal goed komt met
    het kippetje. Wat fijn, dat je haar
    net op tijd hebt gered, daar kan ik
    heel blij van worden! En die bindings,
    ja, zo doe ik dat ook altijd, blijft
    een leuk werkje, en dan rol ik ze op
    van die kartonnen rollen, waar eerst
    lint op zat. Maar nu heb ik van Ted
    geleerd om bindings schuin-van-draad
    te maken, en daar heb je echt niet zo
    veel stof voor nodig als je denkt. Ik ga dat heel binnenkort eens uit-
    proberen.
    Fijn weekend en groetjes van Ageeth

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat geniet ik elke keer weer van al het moois wat je maakt! Maareh vertel eens zitten erbij jou misschien meer dan 24 uren in een dag? Met andere woorden hoe doe je dat toch allemaal?? Mooi, mooi, mooi!! Lfs Evelien.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Grappig dat je de binding al van te voren maakt.
    Ik maak de binding pas als de quilt af is, ook zeven centimeter breed vroeger was dat ook zes.
    De ene keer van verschillende stoffen en de andere keer in een kleur, hoe het uitkomt.
    Ik heb ook nog een aantal resten liggen die over waren, die maak ik een keer aan elkaar als ik genoeg
    heb.
    Wat een geluk dat je het kippetje hebt kunnen redden !
    Quilt groetjes Anja.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een leuk blogje, Jeannet. Toen jij schreef over 7 - 8 cm binding, dacht ik meteen ik maak ze van 5 cm. Maar ik heb het wel even nagemeten, want begon toch te twijfelen. Maar het klopt. Grappig die variatie. Want als ik van meerdere stoffen een binding maak, snij ik ze schuin (45 graden). En wat bewaar jij je binding keurlg. Mijn complimenten.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Zoonlief helemaal blij met zijn kippenredster!!! Ik maak de binding ook altijd van 5 cm. Geen wonder dat ik zit te peuteren om hem strak maar wel soepel te krijgen. Zouden daarom de randen ook niet netjes tegen de muur aanvallen. Ik ga het proberen.
    Fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Zou je Beest niet kunnen africhten om op roofvogeljacht te gaan? Hij houdt toch van een lekker hapje? Of is dat alleen als hij er makkelijk bij kan? Of Ollie, het klimgeitje, die had hem zo uit de boom geplukt. Maar gelukkig is kippie gered.
    Wat goed dat jij meteen de biezen maakt. Ik doe dat altijd als laatste, en dan 6 cm. Vind ik een mooie maat.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. O ik lees het al ook heel veel onderhanden en wat slim om de bindings al vast klaar te hebben liggen. Ik denk daar pas over na als ik klaar ben met quilten. En wat goed dat je het kippetje gered hebt je moet er toch niet aan denken dat...

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Blij dat je je kippetje hebt kunnen redden!
    Ik heb een paar jaar geleden een hele lange lineaal gekocht met een 45 graden hoek, speciaal voor binding. Hij is 2,5 inch breed en ik vind 'm ideaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wat handig dat je dat meteen doet. Weet je ook meteen of je nog naar de winkel moet.
    By the way........... mindert je stoffenvoorraad al?

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik doe de afwerkbies altijd pas als ik de hele quilt klaar heb. Mijn breedte is 5 cm. Snijden, dubbel strijken, eraan naaien met de naaimachine (veel meten, zodat het netjes wordt) en dan aan de achterkant met hand vastzetten. Ach ja, ieder zijn eigen manier. Maar ik probeer het altijd zo mooi en netjes mogelijk te doen, want je quilt heeft dat verdiend! Ik vind het altijd jammer om mooie quilts te zien met een lelijk aangezette afwerkbies.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Bij m ij liggen ook nog een stapeltje binding, de quilts al wel gedubbeld, maar nog niet doorgepit, dus ze zullen nog wel even blijven liggen! Ik maak ze dus 6 cm. breed, groetjes
    Lida

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Your quilts/crafts are so fantastic! It's so nice to find other quilters all around the world!
    www.quiltworld2.blogspot.com
    Yours, Ulla (from Finland)

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Wat grappig dat je zoveel bindings al klaar hebt liggen voor gebruik. Bij mij is dit echt het allerlaatste naaiwerkje wat ik altijd doe voordat de quilt klaar is. En wat fijn dat je nog net op tijd bij jullie kippetje was. De natuur zit weliswaar zo in elkaar, maar het zou toch zonde geweest zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  25. What a great idea of keeping all the leftover binding strips together like that! I've thought about it, but haven't actually done yet. Love your kitty's picture in the quilt, too!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. tja ik hoef natuurlijk niet te zeggen welke foto ik het mooist vind!! Wat een snoeppie.
    En gelukkig heb je het kippetje nog kunnen redden.
    Groetjes van ons allemaal

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Wat een geluk dat je precies op tijd thuis kwam. Het kippetje zal best even van de leg zijn.
    Wat een idee, zo de binding te doen. Als ik eindelijk weer eens iets af heb waar een binding om heen moet, maak ik als allerlaatst, en dan nog zoeken naar stof wat er ook een beetje bij pas.
    Groetjes, Martine

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Ik vind de bindings maken een rotwerkje altijd....maar natuurlijk moet het wel.....jij hebt al prachtige gemaakt zeg en heel handig als je ze zo kunt pakken.....en dat kippie...na het dacht zeker dat haar laatste uurtje geslagen had en heel fijn dat je haar hebt kunnen redden Jeannet....ik weet wel...het gebeurd zo in de natuur maar ik kan het ook niet hebben....ook als de poezen met een muisje of vogeltje spelen red ik het als het kan...ben een watje als het om dieren gaat.....wat een schattige snoet heeft je poezenbeest toch....
    fijn weekend.....groetjes Francien.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Nog nooit eerder gezien of van gehoord.... iemand die bindings spaart, want zo ziet het eruit. Al die mooi gestreken en keurig opgerolde bindings, een hele verzameling. Ik vind het wel weer echt iets voor jou. Ik vind het ook errugh grappig.......
    Ach, wat sneu voor dat kippetje. Gelukkig was supervrouw in de buurt en kwam alles en iedereen weer op z'n pootjes terecht.

    Fijn weekend en eet smakelijk van je lekkere zondagochtendeitje!

    BeantwoordenVerwijderen
  30. De binding gaat bij mij ook pas op het laatst. De breedte hangt er van af hoeveel stof ik over heb ! 5 , 6 of 7cm.
    En die kip, zal van schrik even van de leg zijn, denk ik. groetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Wat fijn dat het kippetje nog leeft!
    Wat leuk zoveel bindings in het voren. Ik maak ze ook altijd 7cm, dan heb ik ruimte om het naar achteren te vouwen en pal naast het aanzet stiksel door te stikken. Lekker makkelijk en toch netjes want je ziet er niets van.
    Je maakt trouwens prachtige dingen!
    Groetjes, Ellie

    BeantwoordenVerwijderen
  32. rapapa...rapapa..ik heb ook net een binding aan mijn blokjesquilt gezet!!!
    je weet wel de bigstitchquilt!!!..;0)
    wat een leuke foto's laat je weer zien!!!
    die met het poezenkoppie tussen de quilts GEWELDIG!!!
    hoe is het met het kippetje...hopelijk geen stress kippie geworden???
    Fijne dag

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Handig! om bindings klaar te hebben liggen, en wat zie ik weer veel moois voorbij komen! 'k ben nu een beetje druk maar ga je blogje straks nog eens rustig bekijken, en wat een geluk voor kipje dat je langs kwam. Als beloning krijg je vast een met extra zorg gelegd eitje!
    liefs janet

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Nooit geweten dat die kippen dan zo mak zijn als een lammetje. Gelukkig dat jij in de buurt was. Heerlijk die foto van Beest tussen de quilt. Het zijn altijd van die "goede" helpers.
    Wat ben jij keurig netjes zo met je afwerkbiezen. Bij mij zitten ze opgerold in een pot. De maat 5 cm en voor miniquilts vaak 4½ cm. Geniet van je weekje "vrij".

    Groetjes,
    Marga♥

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Ha Jeannet, Hoe gaat het met kipje? Eitje voor morgen gelegd of is ze door de schrik van de leg af? Ik neem mijn bies altijd 5 cm en gebruik naad van kwart inch.
    Groetjes Ansje

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Wat georganiseerd ben je met de bindings. Goed hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Wat een verhaal over je kippetje pfff... gered dus! En dan over die binding, ik maak ze meestal ook 7 cm. Maar niet voordat de quilt helemaal af is (op de binding na). Zo zie je maar dat iedereen het op zijn eigen manier doet. Maar nu even over de blauwe stift. Ik gebruik meestal een Pilot Frixion pen. Verkrijgbaar in diverse kleuren en als het quiltwerk af is met het strijkijzer of föhn weer weg te halen.
    Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Heel handig hoor Jeannet, al die bindings zo mooi opgerold.
    Nu nog aan de quilts maken.
    Gaat het met je kippetje inmiddels weer goed?
    Groetjes Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Zou toch jammer geweest zijn, zo op weg naar Pasen als je je beste eierlegger kwijt was geweest! Geniet lekker van je eitje morgen! Ik maak mijn bindings altijd 6 cm. stik ze aan de ACHTERkant vast en dan met de machine doorstikken op de vóórkant :)
    De restjes bewaar ik dan voor een volgend scrap-quiltje. Maar dat moet ik toch systematischer gaan doen, want ik kon de reststukjes laatst nérgens meer vinden. Goeie tip dus om ze op een kartonnetje te rollen! Groetjes en goed weekend, Trudy

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Hoi Jeannet - eigenlijk wil ik vaak Ha tante T. schrijven! - wat heb je veel mooie bindings op kartonnetjes gemaakt. Handig! Ik herinner me het quiltje met de bloemenstoffen nog goed. Bep, Gerda en jij dus hebben er heel enthousiast over geschreven. Jullie kipje heeft geluk gehad. Is ze een beetje bijgekomen van de stress? Kippen kunnen daar nog lang last van hebben!
    Mailtje komt morgen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Hoi Jeannet, alles ziet er hier normaal uit. Gewone letters en gewone reacties.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.