Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

vrijdag 3 februari 2012

Prietpraat, dorpsleed en zen

Het charmpakketje van maandag is gewonnen door Ada Verbree!! Mail je me even je adres Ada?
Laat ik op deze ijskoude dag in februari eens met een vrolijk voorjaarsquiltje beginnen, hoewel dat nog weer erg ver weg lijkt opeens. Deze tulpenbos heeft mijn moeder ooit, lang geleden, toen ik nog nooit van quilten had gehoord, laat staan van appliqueren, geappliqueerd van paapje stoffen. Hij hangt al jaren bij haar in de gang, en altijd als ik bij haar binnenstap komt er een glimlach om mijn mond.Ze heeft qua applicatie vast niet de lessen van Ted Storm gevolgd, maar de uitstraling blijf ik erg leuk vinden.
Van de week heb ik bij een Mevr. uit Zeeland deze viltketting gekocht, heeft ze helemaal handgemaakt, met mooie paarse steentje afgewerkt, stond het adres van in de landleven. Elly vilt en quilt (klik)
Mijn blogboek van 2011 is ook weer binnen, zoooo leuk! Dat heeft voor mij zo,n meerwaarde van het bloggen, na een jaar heb ik zomaar mijn eigen blogboek met mijn eigen geschreven columns! Leuk toch? Weten jullie nog de verhaaltjes over Gijs en Jans? Helaas is Gijs vorige herfst overleden aan ouderdom, Jans was ontroostbaar en liep luid gakkend verdwaasd in de wei rond, nu heeft buurman een nieuwe Gijs voor haar opgedoken en het leed is weer geleden, wat kan het leven dan toch simpel zijn he? Ging dat nou in het "echie"ook maar zo.....
Dit schaartje is toegevoegd aan de verzameling, had ik al lang mijn oog op laten vallen maar het was steeds uitverkocht, art deco stijl, dat vind ik zo mooi, die ronde hoekige vormen, helemaal blij mee!
Deze mijnheer buizerd  ( of is het een Mevr?) zie ik ook iedere dag vanuit het keukenraam. Je ziet ze iedere winter hier steeds meer op het platteland, daar gaat het dus erg goed mee. Ze hebben ook z,on mooie melancholieke roep (klik) naar elkaar hoog in de lucht,Als je een groot kabaal hoort buiten en je ziet allerlei vogels uiteen stuiven in de heg dan weet je weer hoe laat het is. We hebben eens witte duifjes gehad, pauwestaartjes,.......gehad ja........Dat duurt niet lang met deze knaap....hij kwam trouw iedere dag ontbijten......
En dan heb ik nog een staaltje onvervalst dorpsleed te vertellen......Onze ouderwetse ambachtelijke dorps slager stopt er morgen mee na 44 jaar trouwe dienst, nou ja, zullen sommigen stiekem denken, gelukkig is het slechts een slager en geen quiltwinkel......maar toevallig gaat het hier wel om onze slager, onze slager waar we elke week die ambachtelijke gevulde filetlapjes haalden, en die runderstooflappen, en zijn zelfgekookte erwtensoep en goulashsoep,en niet te vergeten, die verse metworsten die we droogden in de gang en waar hij heel veel landelijke prijzen mee heeft gewonnen, juist ja, die daar hangt te drogen op de foto, de allerlaatste........ want tis voorbij, verleden tijd....Het zondagse maal zal toch anders zijn zonder het ambachtelijke stooflapje van Bram..... Ik weet het, er zijn erger dingen, maar dit is toch wel serieus "dorpsleed" voor héél veel mensen, het "Wim Sonneveld" gevoel..........Alleen heet onze slager niet J vd Ven, maar B vd Waal.....
En als laatste kreeg ik nog een tip van Florien, die mijn blog leest, over de grijze vuilniszak over mijn stofjes, daar zou ik ook een tafelzeiltje voor kunnen nemen, wel zo gezellig, en zo is het maar net!Ik ben meteen naar de marskramer gefietst en heb een fleurig zeiltje gekocht, dus nogmaals bedankt voor de tip Florien! ook namens "Beest".........kraakt ietsje minder als je gaat liggen.....
Iedereen een heel fijn weekend, in Vijfhuizen,of ergens  anders.Geniet er allemaal van, die lapjes blijven wel liggen en beschimmelen niet. Wij gaan zaterdagavond met gemengde gevoelens genieten van de aller, allerlaatste gourmetschotel........( van DE slager dan wel...) Ik heb voor de liefhebbers nog een linkje naar het Zenzijn ( of worden) of de kunst van het pauzeren, erg leuk om te lezen! Ze voorspellen sneeuw! Heerlijk vooruitzicht, ik ga het bekijken vanuit de serre met een warme kop thee, ook helemaal zen!

30 opmerkingen:

  1. nou een hele boel informatie,wel de tulpen vind ik best leuk,zo nonchalant als tulpen zin, bijna echt,en rest jammer van jullie slager,hebben jullie ook zo koud,en ik hoor net sneeuw?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op Radio Rijnmond is NU 7.50 uur een intervieuw met jouw slager! Hij is wereldnieuws in Rotterdam en omstreken! Kan me voorstellen dat je je slager gaat missen als ik alle verhalen hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tjonge Jeannet, wat maak je veel mee in jouw hoekje van dit kleine landje....
    Jammer van de slager...... ik hou ook zo van die eigengemaakte worsten. Mijn moeder (geboren in Scheemda-Groningen) neemt altijd wat voor mij mee uit het Groningse.... (echt sublieme worstenmakers...!!)
    Wat een schattige tulpjes van je moeder!! Kan me indenken dat je daar blij van wordt!
    Wat een leuk idee van het tafelzeiltje.... Ik ga vandaag ook even naar de Blokker!! ;))
    En wat een pracht van een buizerd heb je daar op de foto!! Vind ik zulke geweldig vogels om te zien!
    Hopelijk kun je vandaag van wat sneeuw genieten.... Ik ga er ook op zitten wachten, hoor!!
    Vast een fijn weekend!
    Groetjes, Ria.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een verhaal zag, lekker om te lezen hoor zo s'ochtends. Mooie tulpen kan me voorstellen dat je daar vrolijk van word en wat jammer van de ambachtelijke slager, gaat het nu supermarkt worden of ga je in de nabije omgeving nog een slager bezoeken, want ja dat verschil ga je inderdaad proeven hoor.
    Poezenbeest ligt een stuk gezelliger zo op het tafelzeil en ja scheelt een hoop gekraak ook nog is.
    Fijne dag,
    Groetjes, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een schattige tulpenquilt. Zulke mooie kleuren. Jammer als zo'n goede slager weggaat een heel verlies voor het dorp. De poes ligt zo een stuk beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij ons in het dorp is het al niet
    anders; alle leuke, ambachtelijke
    winkels verdwijnen en hier kun je al
    geen rits meer kopen, of bol wol, of,
    inderdaad, huisgemaakte erwtensoep.
    Het is echt jammer.
    En die buizerd, die herken ik ook! We
    hebben alijd Turkse tortels in de tuin
    en op een kwade dag is er een verschalkt door zo'n buizerd, in mijn
    tuin dus, het leek wel of Vrouw Holle
    haar bed had uitgeschud... zo zielig, maar de buizerd moest ook
    lunchen. Fijn weekend (misschien ga
    ik naar Vijfhuizen, als ik DH zo ver
    kan krijgen en als het niet sneeuwt)
    Groetjes van Ageeth

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk zeiltje! Die tulpen vind ik echt geweldig, ik kan me voorstellen dat die een lach op je gezicht brengt. Jammer dat jullie de slagerij in het dorp verliezen want er gaat inderdaad niets boven die ambachtelijke worsten. Ik heb vrienden die zelf worsten maken, ook van wild, die zijn zo lekker. Maar helaas ze wonen in Duitsland, dus als ze op zijn moet ik gewoon geduldig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. weer heb ik zo genoten van je verhaalen met plzeir gelezen ....met deze tulpenquilt denk je zo aan de lente , van mij mag het al ......brrrrrr ik hou niet van de kou!!!!

    Rita M

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een schitterend quilt
    en wat zit poes er lief bij
    jammer alle goed winkels gaan steeds meer dicht,
    wat een schitterende vogel Angus is jaloers op je dat hem elke dag ziet,
    fijn weekeinden gr joke

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Gezellig verhaal. Ik woon in Frankrijk op het platteland en vanmorgen ben ik een naburig dorp nog naar zo'n ambachtelijke slager geweest, is altijd gezellig en lekker!!!! Maar in ons dorp is geen winkel meer hier verdwijnt ook veel hoor;

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leuke ketting van die viltbolletjes en mooi bos tulpen van je moeder.
    Leuk dat je je blog vast hebt laten leggen in een boek. Ik heb gelukkig mijn oude blog weer terug en de foto's zijn er ook weer, maar het is wel even raar als het allemaal weg is. Dit heb je nu in ieder geval.
    Laat de gourmet je extra lekker smaken.
    Fijn weekend,
    ps, hier sneeuwt het al.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een leuke ketting..... je zou toch zo weer een workshop willen doen......Geniet van je 'Laatste maal'.
    Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een gezellig verhaal weer,Jeannet! Stuk leuker dan een krant lezen, want daar wordt je soms alleen maar moedeloos van! En wat een leuk idee om een 'blogboek' te laten maken! Doe je dat ook via Blogger...incl. foto's??? Ben beniewd!
    Heel goed weekend gewenst,
    Trudy

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een goed idee van dat zeiltje!! Jammer dat alle ambachtelijke winkeltjes er mee ophouden he!! Maar geniet nog een keer van dat lekkere vlees en daarna.....toch maar op zoek naar een nieuwe slager.
    Een heel fijn weekend en geniet van het weer. (maar pas wel met je eheheh kn.....)
    Groetjes van ons allemaal

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ha Jeannet,
    Zo heb je alweer een mooi blogboek!gezellig om in te lezen denk ik..... wat staat er veel in.... leuke en minder leuke verhaaltjes...
    Wat een wintertje opeens hé.... je kacheltje zal wel lekker snorren met deze Siberische temperaturen...
    fijne dagen en een lieve groet voor allemaal... Crea Annemieke

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hee die Jeannet, ben zo vrij geweest om mijn kopje thee bij jou op te drinken en meteen even rond te kijken. Wat een reuring op 't dorp meid. En de blommen van je moeder! Tis dat ik de sneeuw zo gezellig vind, anders zou ik hevig naar de lente gaan verlangen. Blijf lekker bij je snorrende kacheltje en vier de winter!

    Quiltgroetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat een geweldig verhaal weer, ik weet bijna niet waar ik moet beginnen met reageren. Die tulpen:geweldig van kleur en uitstraling. Die strandfoto in je blogtitel: wat mooi, daar wil ik zo lopen. Prachtige linken heb je toegevoegd. De buizerd zie ik iedere dag verschillende keren, vanmiddag zat hij hier op onze weg een haasje te verschalken, met een aantal kraaien om hem heen. En die roep is inderdaad heel kenmerkend. Als ik wandel hoor ik vaak dat kieee geluid.genieten... De link naar de zenzijn is ook heel leuk, meteen opgeslagen, ook genieten dus
    .... en 5huizen gaat ook aan mij voorbij, mag toch niets kopen, en te druk .

    groeten van liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat laat je me weer meegenieten van je verhalen van alle dag. Heerlijk blog hou je bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Een hele mooie tulpenquilt en een mooi blogje heb je geschreven.
    Groetjes Berbel

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Leuk hoor het tulpenquiltje. Die vilten hanger is ook erg geslaagd en knap gemaakt hoor door de Zeelandse. Je blogboek ziet er ook weer leuk uit. En de buizerd is toch wel bijzonder. Ach... en je slager, kan mij voorstellen dat je zondag met een beetje raar gevoel aan de stooflapjes zit.
    En Beest helemaal tevreden met minder kraak.

    Fijn weekend.

    Groetjes,
    Erna

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wat een mooie quilt, ik kan me voorstellen dat je er blij van wordt. Jammer dat de slager weggaat maar ja er is een tijd van komen en van gaan. Wat een mooi schaartje en wat leuk weer een boek van je blog. Steeds als ik het wil maken zijn mijn foto's verdwenen dus ik ga ze er eerst maar eens goed opzetten en dan meteen een boek bestellen want een boek zonder foto's vind ik niet je van het.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Leuk om te zien dat je moeder een quiltje heeft terwijl je nog niet wist dat het een quiltje was. Ook ikheb ooit voor de achterkant van het ledikantje van dd een quiltje gemaakt terwijl ik toen ook nog niet wist dat het en quiltje was! Helaas is het sinds de verhuizing spoorloos. Toch hoop ik het ooit nog tegen te komen( het was een bijzondere verhuizing, maar daar over meer op mijn blog, ooit).
    Succes met het zoeken van een nieuwe slager, misschien weet je buurman een net als voor jans :-)
    groetjes janet

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Wat een gezellig verhaal, ik ben er eens even lekker voor gaan zitten! Kun je me misschien meer info geven over dat blogboek? Ik heb er wel eens meer mensen over gehoord, maar ken het zelf niet... Lijkt me super om een boek te hebben met al mijn logjes van afgelopen jaar... groetjes Lupineke

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Is toch een heel mooi wandkleedje van je moeder. Ik word daar vrolijk van. Tulpen staan ook nog steeds op mijn 'ooit als ik veel tijd heb'-lijstje. Zo heerlijk hollands. Grappige ketting heb je gekocht. Mooi zo met die ballen. Die raak je ook niet zo gauw kwijt ;-) Tsja en wat de slager betreft kan ik me voorstellen dat je het er moeilijk mee hebt. Gelukkig heb ik als vegetarier niets met slagers misschien alleen om nostalgische redenen.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. I'm sorry to hear your butcher is closing down. I think it is sad when something you have been used to for so long, isn't there anymore.

    Ha ha with your cat, he is not going to be fooled by a bright coloured dustcover.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. hoi jeannet,
    Superleuk om de stofjes van je te winnen, ik zal je mijn adres mailen.
    Mooie ketting en dat zeiltje lijkt met heel erg handig voor de poezebeesten, ziet er meteen ook gezelliger uit, het oog wil ook wat he.
    Fijn weekend
    ada

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Dag Jeannet,
    Mooi die viltenketting. We waren rond Kerst op de kerstmarkt van Veere en daar stond een mevrouw met die kettingen. Heb er mee in mijn handen gestaan, maar ze had ook nog andere kettingen en toen uiteindelijk toch iets anders gekocht. Maar hij is wonderschoon! Leuk dat jij weer een boek hebt laten maken. Ging er een héél jaar in? Dan ben je toch buiten de standaard dikte gegaan. Was je veel kwijt? Ik heb hem toen laten maken van mijn Carl Larsson blog. Ben nu volop aan het schilderen. Ik dacht wellicht is het leuk om ze te publiceren op een nieuwe blog en daar dan vervolgens een boek an te laten maken. Ik heb namelijk ook die zentangle tekeningen nog en mijn mandala's.
    Boeken zien er wel heel verzorgd uit, alleen soms rare afbrekingen in de tekst. Eigenlijk zou je hem moeten bijwerken voor dat je er een boek van maakt. Sommige wat te lange koppen pakt hij ook niet.
    Bij ons zitten ook veel roofvogels, mijn zwarte brigade is uitgedund tot 2 kippen en een haan. Eet je zelf geen kip, gaat het zo....
    Fijne avond nog en lieve groet, Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Leuk quiltje bij je moeder.
    Ik ben weg van de prachtige kralen ketting. Zulke mooie kleuren.
    Jammer hoor als zo'n slager weggaat. Was de gourmetschotel lekker?

    Groetjes,
    Inge

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Wat een mooie viltketting, helemaal mijn kleur dat paars! En oh ja... dat blogboek. Dat moet ik ook nog bestellen. Van de week even tijd voor maken. Wat jammer dat je slager is gestopt. Nu moet je op zoek naar een ander en daar vindt je toch nooit meer dat waar je zo aan gehecht was.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.