Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 14 mei 2012

Oude passie in een nieuw jassie

(Oeps....per ongeluk twee berichtjes geplaatst...snel één weg gehaald, foto,tje klopt alleen nu niet meer op ieders blog,sorry.....)
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan......alles van weleer komt weer een keer......35 jaar geleden heb ik leren spinnen tijdens mijn studententijd, ik was toen druk met gezond leven, biologisch dynamisch (vooral dat laatste...) , Antroposofie en self supporting in een tijd dat het nog niet zo  "HOT"was.
Een van deze mooie dames heeft haar jasje uitgetrokken voor mij!
Oude ambachten worden gemoderniseerd, in alle opzichten,we gaan nu voor biologisch naar de super want gemak dient de mens, ook als je biologisch en selfsupporting wilt leven, het ouderwetse biowinkeltje ergens achter op een erf waar je met klompen en geitenwollen sokken kwam is nagenoeg verdwenen ( nou ja, dat laatste weet ik zo net nog niet, zelfgebreide sokken zijn ook weer HOT ) en we krijgen de biotas thuis bezorgt en bestellen de gezonde producten met een muisklik via het internet.
Zo is het ook met oude ambachten als weven, spinnen en zeker ook quilten, alles is in een moderner jasje gestoken. Wat is er veel verandert tav het vroegere spinnen.Natuurlijk is de wol gelukkig nog van het schaap, maar nu ook meer en meer van andere dieren zoals de Alpaca bijvoorbeeld, die hier buurs weiland bevolken.
Ik ben in het bezit van twee spinnenwielen, een heel oudje van mijn moeder waar ze in de oorlog heel veel op gesponnen heeft, om wat bij te verdienen en een ietwat modernere variant van "Jan Lobs" voor de kenners, een echt "S,voorns" spinnewiel.
Zien jullie aan deze foto hoe het hout al is uitgesleten van het vele spinnen in de oorlog?
Vroeger werden de vachten ongewassen gesponnen nu wast "men"ze eerst vanwege viezigheid en gezondheidsgevaar, Q koorts en Smallenbergvirus. Daar schrok ik eerlijk gezegd wel even van! getsie! ik ben om te beginnen al helemaal niet vies van die vachten als echte plattelandert..., ik vind de geur van een ongewassen schapenvacht subliem! en nou dit weer! Ik weet niet of ik daar ook aan mee doe hoor, sommige nieuwerwetsigheden sla ik gewoon over.....
Wat gelukkig nooit verandert is de kick die je voelt als daar een schoon gewassen en fris ruikend strengetje hagelwitte wol hangt te drogen! mensen, wat een Kick was me dat weer, adembenemend, ik meen het echt, vele strengetjes hebben in het verleden het spinnenwiel verlaten, maar die kick om het zo te zien hangen......of  het zo opgerold te zien.....
En nou moet het niet gekker worden met me.......als je gaat spinnen, volgt natuurlijk onvermijdelijk het breien, ik ga dus ook nog aan de brei, als dat niet het ware landleven is!...........De volgende stap is het verven, want wat is er nou niet mooier dan ambachtelijke zelfgebreide, 100% wollen gekleurde en gesponnen sokken! Wie het weet mag het mij zeggen.
Wat ook vernieuwd is bij het spinnen, is de dubbeltrapper onder de spinnewielen, spon men vroeger met één been, nu is de trant om met twee voeten tegelijk te trappen, beter voor je rug en je knieën, dus daar oriënteer ik me momenteel op.Iedereen een hele fijne week, met veel zon, gisteren, nog wel op moederdag, kreeg ik een voorzichtig eerste lentegevoel qua temperatuur, op naar het hemelvaartweekend, de camping is helemaal volgeboekt,zal ik dan toch al die erwtensoep kunnen invriezen voor volgend jaar ? (lol)


39 opmerkingen:

 1. Spinnen heb ik nooit geleerd maar dit ziet er wel prachtig uit zo'n mooie streng wol.
  Succes met breien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige streng hoor Jeannet! Ik heb vroeger ook zoveel gespind. Helaas nu niet meer maar het kriebelt wel als ik het bij jou zie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldige spinnewielen, heb al vanaf mijn jeugd eens willen spinnen. Mooi resultaten met echte wol!
  Ben eigenlijk een beetje jaloers ;-{
  Grt quiltfrouke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. geweldig dat oude liefdes niet rusten........

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig wat ziet dat er mooi uit! Alleen ik krijg er dus echt de kriebels van! Van wol dus hè! Maar wat leuk dat je het spinnewiel van je moeder hebt en het verhaal erachter kent. Fijne week met veel draden, gekleurd of wit en veel steekjes, groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Knap hoor!! Spinnen heb ik nooit gedaan. Wel poppetjes maken van de schapenwol,... wel eerst flink in bad want het ruikt wel,.. ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. geweldig dat je een oude liefde weer heb opgepakt .Heb er ook wel eens over gedacht om het te gaan leren omdat het zo goed voor je beenspieren is
  groetjes
  Geke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ooooo daar houd ik ook zo van. En dan verven met vlierbessen voor een prachtige dieprode kleur of met uienschillen voor een mooi oker geel! En je handen zijn nu zo mooi zacht, je hoofd is rustig....kortom een heerlijk werkje. En dan nu aan de brei.....ook zo heerlijk om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En zo heb je er weer een hobby bij! Wel mooi an die zelfgesponnen wol. Spinnen waag ik me nog niet aan maar voor wolletjes ben ik wel te vinden hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Spinnen kan ik niet nooit gedaan, maar de streng zo ziet er te gek uit.

  Groetjes,
  Marga♥

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Had je geen lapjes meer? ( LOL )
  Heerlijk werkje, ik heb ook nog een vachtje van een Alpaca liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een ontspannen bezigheid en het resultaat is natuurlijk mooi meegenomen. Wat ben jij een bezige bij.
  Zou dat ook eens willen doen, maar de tijd hé .. misschien eens een workshop bij jouw thuis?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. De draad zo door je handen, ik kan me er wat bij voorstellen ook al kan ik het zelf niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. O wat een heerlijkheid!! Ik vind je garen prachtig geworden.
  Ook ik heb nog een spinnewiel staan uit die periode. Was eigenlijk best een creatieve tijd. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. prachtig, zo'n proces van vacht tot vest! heerlijk als je dat allemaal kunt...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ja dat spinnen heb ik ook nog gedaan ik vond het heerlijk ruiken ook.
  Het arme kind van ons toen nog maar 1 kreeg dar een jasje mutsje en wantjes van wat zal dat toen geprikt hebben.
  Enig om weer terug te lezen dat je zo druk bezig bent.
  En succes met de camping.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Kijk dat heb ik nu nog nooit gedaan, lijkt me wel leuk !!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. O wat leuk, en helemaal schitterend als je nu van je eigen wol kan breien

  Succes
  Fijne dag liefs Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Spinnen kan ik niet maar die baal wol is nostalgie. In een grijs verleden heb ik ook antroposofische poppen gemaakt en als ik aan de reacties denk van mijn, toen nog kleine, mannen over de stinkende bakken die over stonden omdat de wol nog gewassen moest worden! Een grote glimlach nu op mijn mond. Ach waar blijft de tijd. Fijne week Jeannet en ik zal duimen voor mooi weer aankomende week. Geniet ervan.
  Groet Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 20. O, dat zou ik ook zo graag leren, dat
  spinnen! Lijkt me heerlijk ontspannend
  om te doen. En wat geinig, dat je weer
  bent gaan breien (je weet, dat kan ook
  verslavend worden...), maar doe maar
  geen 100% wollen sokken, want daar zit
  je zo doorheen en dat is zonde van je
  werk! Maar een sjaal of een vest, dat
  is heerlijk. Het boek op je onderste
  foto staat hier trouwens ook op de
  plank. Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi,

  Spinnen/breien en quilten strijden bij mij ook om de tijd, zeker als straks mijn schapen weer geschoren zijn, al zijn er tegenwoordig ook prachtige bats (om direct te spinnen) voor handen. In Swalmen was dit weekend een recordpoging from back to back, inderdaad in krap 5 uur een schaap scheren, spinnen, twijnen en breien (met ongeveer 7 personen!
  groetjes, marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Lijkt me zo relaxed, maar ik kan niet tegen wol, krijg er de kriebels van.

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Jeannet, ik heb mijn spinnenwiel weggegeven aan de Vrije School. Eindeloos gekaard, gesponnen en gebreid. Nu ik je prachtige verhaal lees, springt mijn hart weer open. Veel heel veel kinderen hebben plezier van het spinnenwiel, maar alsmik het zo zie heb ik toch wel een heel klein beetje spijt. Het is zo een rustgevende bezigheid. Tja en wat de BD landbouw betreft, ben ik natuurlijk nog een aanhanger alhoewel het nu blijft bij kopen in de winkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik ben geen spinner maar zo'n steng wol in een knot draaien heb ik altijd lekker gevonden. Fijne week met super gasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Aaaah nostalgie, ook ik heb vroeger wel gesponnen en gebreid, ik was door jouw stukje weer even helemaal terug in de tijd.....Veel plezier met het verwerken van je vacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Is weer een heerlijk verhaal om te lezen. We hebben dit weekend ook net de schapen geschoren. Misschien haal ik het spinnewiel ook wel te voorschijn, ik heb zo'n modern-ogende louet. groetjes Liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat leuk dat je ook nog kan spinnen, je bent van vele markten thuis!!! ;-)
  Ik vind het wel heel erg mooi, zo'n kluwen wol!!!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat leuk dat je dat ook kunt!
  Heel apart dat spinnen, lijkt me trouwens ook heel moeilijk om het een beetje gelijk van dikte te maken, maar dat zal de oefening wel zijn.
  Ook ongeverfd is het prachtig van kleur.
  Nou brei ze zal ik dan maar zeggen!
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat heerlijk deze wol en het spinnen. Mijn tante deed dit ook. Ik vond de strengen die er dan uitkwamen altijd zo mooi en ook heel bijzonder. Zelf heb ik het wel eens geprobeerd maar nooit echt goed geleerd. En ja je hebt helemaal gelijk wat is er mooier dan een paar eigen gebreide sokken van eigengesponnen echte wol.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Nu begrijp ik waarom er mensen zijn die dol zijn op een zak Katermans wol.... Helemaal vrij van enge ziektes en heel leuk om te zien.
  Spinnen lijkt me een heerlijke rustige bezigheid!!
  Groetjes van ons allemaal

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Prachtig, die zelf gesponnen wol. En? Breit het lekker?

  BeantwoordenVerwijderen
 32. wat geweldig leuk dat je kunt spinnen en dan nog iets leuks ervan breien, hartstikke leuk!!
  en je Vigor is prachtig, echte mooie Jeannet-kleuren!!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Pracvhtige vacht heb je daar, en mooie spinnewielen!! Die kick van die strengetjes ken ik helemaal. Het blijft altijd weer even mooi.
  Ik was mijn vachten ook niet hoor, vind het 'in het vet' spinnen veel te fijn.
  groetjes
  Jane

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Het lijkt me een heerlijk rustgevend werkje dat spinnen en als je er dan zulke mooie breiwol aan over houdt..... Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Wat een heerlijk verhaal en zo herkenbaar voor velen. Zelf heb ik nooit gesponnen, maar 2 zussen van mij wel en een zus heeft het weven nu ook weer opgepakt. Je ziet, alles komt weer terug in een "modernere"versie.
  Fijne dag nog. Groetjes Wilma Oud

  BeantwoordenVerwijderen
 36. ooit heb ik gesponnen met een soort tolletje...duurde eeuwen voor ik een strengetje had...;0)
  maar wel heerlijk zachte handen...kan me voorstellen dat het een heel prettig werkje is!
  fijne avond...

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Oh wat ziet dat mooi uit dat zelf gesponnen hagel witte wol.
  Quilt groetjes Anja.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Erg mooi zo'n zelf gesponnen streng wol! En er dan zelf ook nog iets van breien. Trouwens je speldenkussen met naaldenflapje is ook erg leuk!
  groetjes Meta

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Esto me recuerda tiempos muy, muy pasados, pero sería maravilloso volver a trabajar con esta materia prima tan importante para el frio. Se ve excelente!! Enhorabuena.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet