Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 28 mei 2012

Vergane glorie......

Toen ik vorige week met het heerlijke weer door het Hollandse polderlandschap naar Brielle fietste,kreeg ik onderweg haast nog een "kus van een koe *U*....."
Ik was op weg om de nieuwste Quiltmania op te halen bij de Brielse Bruna, want ik wil de BOM van Yoko Saito compleet hebben voor "ooit", overigens wel slim van die Mania......zo kopen we hem allemaal zolang de BOM in staat, daar is over nagedacht.....  Onderweg kwam ik dit spektakel tegen.....zoekplaatje: wie weet welke locatie in Brielle dit is (geweest)
Vooruit, om jullie een beetje te helpen zet ik er nog een foto van op....Wat gebeurde er vroeger allemaal voor leuks achter deze geruite gordijntjes? Welke herinneringen liggen daar achter verscholen?
En nu moet het toch voor een heleboel oude quiltsters van het eerste uur wel duidelijk zijn: De enige echte oude Quiltnaald is geschiedenis! En nu echt definitief. Is het erg of niet? Natuurlijk hadden we er al lang afscheid van genomen, maar dit was gewoon even slikken.Héél veel stof...maar niet van het goeie soort....
Wat hebben veel quiltsters hier warme herinneringen aan. Ik durf zelfs wel te stellen dat de Quitlnaal het quilten in Nederland voor een groot deel op de kaart heeft gezet, ze waren vernieuwend, vooruitstrevend met hun verzendcatalogus, want ze begrepen ook toen al wel dat je niet even van het Groninger land naar het westen komt voor een lappie en toendertijd had nog niet iedereen een PC, laat staan dat je er mee om kon gaan. Nostalgie, vergane glorie, geschiedenis. In elk geval kan ik nu wel zeggen dat ik de allerlaatste quiltster ben die in de oude quiltnaald BINNEN is geweest!
In de tuin bloeit de blauwe regen,en die is me MOOI.......en hij geurt lekker, die heerlijke zoete bedwelmende geur, ongelofelijk zo goed als hij het dit jaar doet.
Ietsje minder is het dat hij (of zij) zich helemaal met de notenboom heeft verstrengeld, en of die liefde nou wederzijds is betwijfel ik een beetje, het ziet er vanuit de Blauwe regen wel erg knellend uit ten opzichte van de noot, en als dat maar niet ten koste van de noten gaat..........Dat heb je als je vast staat in de grond en je buur overschrijd jou grenzen....( heb je ook wel eens met mensen) dan kan je als boom geen stapje opzij doen.(als mens gelukkig wel.......)Ook al is het Pinksteren, de boeren gaan gewoon door, ooit geweten hoe het spruitje tot stand kwam? Nou, zo dus.....
In deze gele tent zitten mensen die één voor één de plantjes, die hieronder klaar staan, keurig netjes op rijtjes in de grond poten. En in de winter zitten de "spruitenplukkers"weer in dezelfde, maar dan verwarmde tent om de spruitjes voor jullie ( ? ) te plukken!
En is dit ook geen heerlijk plaatje? Bloemkool en minikomkommers uit eigen kas. Vorig jaar aten de rupsen de bloemkool op, en nu zijn wij aan de beurt. Helemaal blij mee.
En dan.....nog zes hele nachtjes slapen ....en het is zo ver, de Singertjesdag! leuk, leuk, leuk! Sieneke heeft het al lang in de gaten dat er wat staat te gebeuren, ze staat niet voor niets naast me en kijkt een beetje scheef over mijn schouder mee.....
Wat zal ze genieten van al die heerlijke zoemende en snorrende machientjes, als ze nog maar mee terug wil in de koffer.....Eigenlijk is het singertje ook vergane glorie met al de moderne computergestuurde naaimachines, maar dat vertel ik haar natuurlijk niet, stel je voor......Iedereen nog een gezellige tweede Pinksterdag, want aan ZON geen gebrek, enne.......
Nou ja, WE...zeg maar gewoon ZE, want ik niet hoor...Brrrrrr, de lucht alleen al.....doe mij maar asperges....of bloemkool of zoiets (klik).....Fijne week allemaal.

33 opmerkingen:

 1. Fijne dag en ik zou bloemkool en asperges koken. Tot blogs gaan een lange dag weg!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een keertje ben ik daar binnen geweest, in de Quiltnaald.
  Maar het was altijd feest als de nieuwsbrief kwam en ik heb er heel wat besteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook al was het al jaren gesloten, dit doet ons quilthartje toch wel een beetje zeer hoor!
  Gelukkig kunnen we lekker in de zon aan de slag met een werkje. Echt lekker genieten van het weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zonde dat ik er nooit aan toe ben gekomen om daar te winkelen,ik was niet zo reislustig toen. waren mijn komkommertjes maar zo ver,ik geef ze te veel water,maar al doende leert men en er veel over lezen werkt ook, hoop ik.
  Een heerlijke pinksterdag nog,
  Bep

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een gezellig logje op de maandag morgen, van alles wast wils.

  Ja het is jammer dat alle quiltwinkels zo langzamerhand allemaal verdwijnen, en dat we alles via het internet moeten gaan doen

  Wat staat die boom er schitterend bij


  En wat leuk een singer dag alvast veel plezier.

  Fijne pinkstermaandag groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja de quiltnaald was voor mij ook het eerste quiltparadijs waar ik naar binnen ging. Helemaal onrustig dat ik niets zou vergeten heb ik daar mijn eerste rondjes gelopen. Natuurlijk had ik iets gemist maar met de catalogus was het zo besteld. Heerlijk de sfeer........
  Fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ach ja, de Quiltnaald. Leuke herinneringen heb ik daaraan. Manlief niet. Ik kon uren in de winkel zijn en hij met hond maar wachten, wachten, wachten, zonder te mopperen. Lief hè.

  Oooh heerlijk asperges, ik lust er wel pap van. Wat een prachtige bloemkool en kommertjes heb je uit eigen tuin. Hagelwit en geen 'plekje' te zien.
  Eet lekker.

  Heleni

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goede pinkstermaandagmorgen. Mooi woord voor de scrabble. Gezellig ontwaken bij je blogje. Nee voor ons ook geen barbecue. vanavond is het bietenrisotto. Jammer dat ik geen oud singertje heb. groeten van liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, ik dacht het al, volgens mij is het de quiltnaald!
  'k Ben er nooit geweest, maar van de catalogus en de nieuwsbrieven herkende ik het gebouw!

  Fijne dag nog vandaag!

  Betsie!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hey Jeannette,
  wat een leuk verhaal, ietwat triest dat het pand gesloopt wordt, maar de herinnering leeft voort.
  Is de winkel definitief verdwenen, of verhuisd naar een andere pand?
  Nu moet de blauwe regen en notenboom mogelijk ook weg als er iets nieuws wordt gebouwd, nee he dat zou inderdaad heel zonde zijn.
  Leuk om dat nu eens te weten van die spruiten, ik heb dat nog nooit gezien.
  Eet smakelijk van je bloemkooltje en komkommertjes, ze zien er super gezond uit.
  Liefs Chrissie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zit wel heel erg te genieten van je prachtige Blauwe Regen, wat een beauty!! Al snap ik, dat de noot het wat minder aangenaam vind... ;)! Ga je vandaag ook nog naar Alet? Die houdt uitverkoop... misschien interessant voor je aanstaande spinnenwiel? Groetjes en wie weet, tot ziens daar?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat jammer dat zo'n bolwerk gesloopt wordt hè? Maar ja....the times they are changing....
  Wat een prachtige blauwe regen heb je staan, om jaloers op te worden!
  Mooi vooruitzicht voor aankomend weekend heb je.....fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zó jammer dat de Quiltnaald niet meer is. Ik ben er maar één keer geweest, vanuit het oosten v h land is het een lange reis, maar wat een stapels stoffen ik daar vandaan heb . . . .! De nieuwsbrief met beschrijvingen van nieuwe stoffen, prachtig was het. Ook hier wordt 'Brielle' nog genoemd.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zelf ben ik er nooit geweest,... Vind het wel een heel verdrietig gezicht zo,..

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bedankt voor de rintrit in Brielle. Ik ken de zaak niet maar ik begon ook pas in 2007 met quilten. Lekker die bloemkool uit eigen tuin. Voor ons ook geen barbeque hoor.
  Veel plezier op de singertjesdag !!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ah de quiltnaald, ook ik heb daar menig lapje en "dingetje" besteld....Ik heb het gebouw niet herkend op je foto's, ben er nooit zelf geweest, want inderdaad, wel een heel eind vanuit Groningen.
  Smakelijk eten van je eigen oogst, ziet er heerlijk uit, en een fijne dag gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. AAAAAAAhhh de Quiltnaald, ik hoorde van een Brielse Qvriendin dat het nu echt platlag. Alle herinneringen in de container. Mijn 1e Qvoetstappen en gut wat hebben er allemaal niet gekocht. Was echt een dagje uit daar! En altijd een rij bij de kassa.
  Ik denk er met veel genoegen aan terug. Groetjes Ansje

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oooo de Quiltnaald wat was het een heerlijke winkel,en wat was ik graag naar Bep gekomen maarja onze vakantie begint vandaag HEERLIJK.Ja barbecuen is ook niet aan mij besteedt maar met zo'n mannenhuishouden ontkom ik er niet altijd aan.
  Groetjes Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ja de Quiltnaald... daar kwam ik ooit om een lintje voor het haar van mijn dochter te kopen ...en ben toen besmet met het quiltvirus.
  Mooie tijd.... eerlijk gezegt was het in de oude Quiltnaald, bij de rozenkwekerij. ...mooie herinneringen.

  warme groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Het blijft nog steeds eeuwig zonde,
  dat de Quiltnaald er niet meer is; ik
  quiltte toen nog niet, maar kwam er wel regelmatig, voor een leuk stofje,
  boekje, knoopjes, hebbedingetjes....
  en zo nu en dan een workshop van Els
  natuurlijk. Gelukkig heb ik nog wel
  een aantal oude nieuwsbrieven bewaard,
  voor het nostalgische gevoel!
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik vond het altijd spannend om die kleine lapjes te ontvangen. Ik heb de map nog steeds! Ik had hem eerst aan mijn dochter gegeven toen de Quiltnaald er niet meer was. Met opruimen kreeg ik het weer terug en kon de catalogus niet weggooien.

  (e-)Marianne.(blogspot.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ja ik kwam er al toen ze nog in de rozenkwekerij zaten.

  En later hier, wat liggen hier veel voetstappen. Het doet zeer om het hart dat was nog eens een tijd.

  Ik kwam er zeker 1 x per maand voor de bee.

  Liezbeth en Els leren kennen hier. Cursussen gedaan. Ja de goede oude tijd. Heel veel mensen hier leren kennen.Nog steeds contacten hier van.

  Gelukkig is dit niet van vandaag of gisteren leeg.

  Wij hebben er aan kunnen wennen.

  Maar zeer doet dit.

  Bedankt voor de melding Jeannet.

  Groetjes José

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een triest verhaal van de Quiltnaald. Gelukkig schreef je verder wat leuker nieuws!
  Veel plezier bij je singertjes dag!
  Groetjes en een fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ja ik ben er ook 2x geweest. Voor mij ook niet naast de deur dus verder genoot ik altijd van de Nieuwsbrief. Ik heb er veel besteld. Ik ben met een UFO bezig waar nog heel veel quiltnaald stofjes ( uit de stoffenclub) inzitten!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Tjonge, die blauwe regen van jou, om jaloers op te zijn, zie een eerder bericht van mij.
  Groetjes Berbel

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hmm, een lekker logje.
  Ben helaas nooit in de Quiltnaald geweest en voel dat als een gemis.
  Veel plezier op de singertjesdag.
  Ik ga gauw asperges schillen. Lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Oh, de Quiltnaald. Daar heb ik wat uren doorgebracht, wat was een bezoek daar altijd een feest! Laatst vond ik nog een catalogus van hun.... heb hem nog doorgebladerd, kon het niet laten.
  En ik zie je blijkbaar volgende week, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hi Jeannet, The translator has not been kind to me today but I love the wisteria and that cauliflower looks so fresh and tasty - enjoy.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. tja daar ben ik ook eens geweest....heb er toen ook wel het een en ander besteld....
  Fijne dag en tot singerse!!..;0)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik ben er ook eens geweest en vond het een super winkel,jammer dat ie er niet meer is.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wat is je blauwe regen mooi, echt een plaatje!
  Mmmmm lekker spruitjes. Dat duurt nog even, maar goed dat ik weet dat ze al in de grond staan.
  Ik eet ze altijd met rabarber. Ben vast de enige in Nederland!
  Je hebt wel hele grote bloemkolen!
  Ik bedoel in je kas hoor. Wat een joekel! Is ons op het volkstuintje nog nooit gelukt. Inderdaad... rupsen.
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Knuppel in het hoenderhok: ik heb nog nooit van de Quiltnaald gehoord! Dan ben ik zeker nog een "jonkie" !
  Maar ik kan mij goed voorstellen dat dit een triest aanblik is! Je bloemkool ziet er prachtig uit.
  Tot zondag!!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Jeannet, ik zou graag bij je op het Featherweight lijstje staan. Veel plezier komend weekend op de Featherweight meeting!
  Groetjes van Jellie

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet