Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

maandag 16 juli 2012

Spinnewiel

Als je jezelf niet kietelt lach je nooit las ik van de week ergens, dus tja.....Lang verwacht (en over nagedacht) maar nu  toch gekomen, het spinnewieltje van mijn dromen.....Van de week ben ik het wezen ophalen bij Alet in Ouwerkerk, vlak bij Zierikzee.
Ze hebben haar Suzie genoemd, ik heb haar liefdevol geadopteerd, en ze komt helemaal uit New Zealand, van de familie Mayacraft, een klein familiebedrijfje. Ik ben gewoon weer in de ban van het spinnen! Oude liefde roest niet, dat zie je maar weer.Het bijzondere aan Suzie is dat het een dubbeltrapper is, vroegûh had je alleen maar enkeltrappers, niets mis mee, maar ja....de tijden veranderen en de technieken ook.  Ze staat zo mooi in de kamer.....en wat een knap stukje ambachtelijk vakwerk.
Ze heeft zich al aangepast aan het Hollandse klimaat. ( veel regen.....)  Nu nog de Hollandse wol proberen met haar. Deze streng heb ik geverfd en al eens ergens op een wolmarkt gekocht, die ga ik verspinnen tot een wolletje.
En ik vond op zolder ( wie wat bewaart die heeft wat he.....manlief....) nog een hele doos vol met deze prachtige merinowolletjes.Gelukkig hadden de motten ze nog niet ontdekt.
De nieuwe "buurschapen" zijn ook ontdaan van hun jasje, ik heb van vriendin een zakje alpacawol gekregen om te spinnen, want het nieuwe spinnen is echt wel veel meer dan wat je vroeger deed, prikkelende harde geverfde schapenwollen sokken en truien is er sowieso niet meer bij.
En van haar kreeg ik deze winter van die heerlijke sokken, die heb ik nu spontaan tot spinsokken gebombardeerd, want op zo,n mooi wieltje spin je natuurlijk niet met schoenen, daar doe je deftige sokken bij aan.
Het wieltje draait me toch soepel....je hoort het amper zoeven, manlief hoeft de TV er niet voor harder te zetten als ik aan het wiel zit, het heeft iets meditatiefs, nu vraagt iedereen me, wat moet je met al die wol straks? Ik heb er geen idee van, werkelijk niet.Vanwege de spindag a.s. zondag heeft het AD er aandacht aan besteed........
Het spinnen is wel hip ja....alleen die Mevr. die er achter zit....*U*.....Spinnen is voor mij het doel op zich, niet het resultaat, het draaiende wieltje.....de constante zelfde handeling...de rust van het vast zitten aan een draadje waardoor je niet kan multitasken.........héérlijk! Je raakt er spontaan van in een flow, en daar gaat het om in het leven.
Ik heb een patroontje van dit leuke tasje, dat wil ik nog maken om mijn spinspulletjes in te doen, die sokken dus bijvoorbeeld. Verder is het de bedoeling om een spingroep op te richten op Voorne Putten, a.s. zondag 22 juli van 14.00 tot 16.00 uur is er de eerste bijeenkomst bij mij thuis. De intentie is om 1 keer per maand bij elkaar te komen en te spinnen en wetenswaardigheden uit te wisselen, een spin BEE dus eigenlijk. Wie eventueel interesse heeft is uiteraard van harte welkom! En wat las ik vanmorgen in de krant.......Nee toch.........
Iedereen weer een fijne week! ( met veel zon zeg ik er niet meer bij...dat lijkt wel de goden verzoeken momenteel)

35 opmerkingen:

  1. Veel spinplezier en wat een schitterend wiel! Groetjes
    Lida

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat geweldig zo,n spinnewiel veel geluk ermee

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb zelf nog nooit gespind, maar het ziet er wel interessant uit. Mooi spinnewiel in ieder geval. Ik wens je er veel plezier mee, en leuk dat je een groep/bee op gaat richten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. je spinnewiel is prachtig, en zoveel mooie wol veel plezier ermee

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een schattig spinnewieltje!
    Ik ben heel benieuwd hoe het garen van die mooie streng wol wordt.
    Merinowol spint heel prettig. En 'iets ermee doen'? Een mand met bolletjes wol staat toch ook heel decoratief.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi wiel. Iets eleganter dan mijn oude Louetje.
    Maar wordt het nu breien in plaats van quilten?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi, Mooi spinnewiel heb je!
    ik heb nu ook een dubbeltraps besteld, niet zover weg, ze komt uit Polen, een Kromski, ook dubbeltraps. Heel veel spinplezier!
    groetjes, marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een super mooi spinnewiel en ik zie je zitten spinnen. Jammer dat ik niet in de buurt woon, want zo'n spindag lijkt me geweldig. Vroeger heb ik veel gesponnen. Eerst op de fiets de boer op, om in de weilanden een schaap uit te zoeken en de boer te vragen of je díe vacht mocht kopen. De koters hadden allemaal wollen jasjes met kabouter mutsen en wollen
    sokken. Heerlijk dat terug mijmeren en dat allemaal door je mooie spinnen wiel. Super.

    vrolijke groetjes Renée

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Veel plezier met je spinnewiel en mooie wolletjes. Dat worden vast mooie truien straks.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Eindelijk want hier heb je het al lang over. En ja ik dacht ook wat gaat ze toch met de wol doen want het is geen breister maar dat komt wel weer goed. Ja dat weer je zou er sikkeneuriger van worden als je er steeds aan denkt. Ik houd me bezig met lapjes en draadjes daar wordt ik zo blij van!!

    Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Een prachtexemplaar Jeannette. Ik zie jou al zitten al spinnend en wel in de kamer. Een tante van mij had vroeger ook een spinnewiel. Ik herinner mij ook dat zachte snorrende geluid, dat rust geeft en je een knus gevoel geeft. Veel plezier ermee.
    Fijne dag vandaag,
    Groet Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Leuk hoor een spinnewiel, staat zo gezellig. Mijn schoonzusje heeft ook een spinnewiel en heeft al heel wat mooie truien gebreid. Heb zelf nog nooit gespind.
    Groetjes Marguerite

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mooi spinnewiel, in gedachten zie ik je zitten spinnen, veel plezier er mee.

    Groetjes
    Ines

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat geweldig dat je er zo blij mee bent!! Ik kan het me helemaal voorstellen, Suzy ziet er niet alleen prachtig uit, maar het lijkt me ook super spinnen op zo'n juweeltje!! Jammer, dat Voorne Putten voor mij toch redelijk ver weg is, anders had ik graag naar je spinmiddag gekomen! Geniet ervan!!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Heerlijk vond ik het spinnen. Tot de eerste vesten gebreid werden... Het spinnen zelf ging goed maar verder op mijn huid bleek ik allergisch te zijn voor wol :-( Wel een heel leuk idee om met andere een 'bee' te vormen. Iets te ver weg van het (nu) zonnige zuiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ooh, wat ontzettend leuk, een spinnewiel! Dat doet me aan vroeger denken; ik heb ooit spinnen geleerd op school ( tuinbouwschool).
    Mijn ouders hadden een heel antiek spinnewiel( zag eruit als een spinnewiel uit een sprookjesboek) waar ik ook wol op spinde.

    Ik ben benieuwd wat voor moois je allemaal gaat maken met je zelfgesponnen wol.

    groetjes, Monique

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Veel spin plezier. Ik spin niet en dat ben ik ook niet van plan .... GEEN TIJD !!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. wat een prachtig spinnewiel!! spinnen is een van die dingen die ik nog nooit heb gedaan, maar er graag eens even bij sta te kijken. als je dat toch kunt...
    breien kan ik wel weer heel goed... :-) heerlijk zulke wol.
    die harde schapenwol herinner ik me goed, brrrr die vesten :-(

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Geweldig wiel. Veel spinplezier ermee. En heerlijk dat je nog wolletjes had liggen.
    Groeten Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Leuk hoor! En van die wolletjes in die mand kun je vast schitterend verloopgaren spinnen? Hoe zit het eigenlijk met zo''n "spinbee" (eigenlijk zou het in dit geval geen bee maar een boet moeten heten ;-) Neemt ieder dan gewoon z''n eigen spinnewieltje onder de arm mee naar de "boet" of wordt er dan met de spintol gespind?

    BeantwoordenVerwijderen
  21. o, wat een mooie spinnewiel heb je. dat kan ik niet hoor, spinnen. Lijkt me erg leuk, maarja, er zijn zoveel leuke dingen, je moet toch ergens stoppen he.

    en wat betreft dat slechte weer, vrijdag moet het toch wel droog zijn, want dan is het sinte margriet. geen flauw idee in hoeverre dat dat ook echt klopt, dat zullen we wel zien dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. wat leuk en een prachtig spinwiel!
    mooi patroon heb je daar, zal een mooie tas worden voor je wolletjes
    knuffs, vero

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Gefeliciteerd met je prachtige spinnewiel! Het spint als een zonnetje toch. Ik heb zelf een variant op de Suzie, de Alpaca met het zwarte wiel. Jeannet, heel veel plezier met je prachtige wiel en je draadjes straks? De mensen zullen ervoor in de rij staan hihi.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Veel plezier met het spinnen. Hij ziet er mooi uit. Mooie sokken trouwens. Als je niet weet wat je met je gesponnen wol moet doen dan zou je het te koop kunnen aanbieden op je blog. Kan je weer nieuwe stofjes kopen. ;-)
    Spinnen lijkt me ook leuk om te doen. Ik heb alleen het idee dat je vanwege het trappen last krijg van je rug.
    Dus nog 1 week regen en dan per ongeluk echt zomer? Wie weet.....
    Groetjes, Renske

    BeantwoordenVerwijderen
  25. hoi Jeannet,

    Wat een mooi spinnewiel,lijkt met heel gezellig om te doen.
    Mooie kleuren wol heb je bewaard, zo zie je niet te veel
    weg doen dan heb je nog eens wat.
    veel succes met spinnen,ik ben heel benieuwd naar het resultaat.
    fijne dag
    ada

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Wat een mooi compact spinnewiel, wat leuk, dat dat zo rustgevend is. En die wol, prachtig, bijna net zo mooi als een mandje lapjes. En wat een schattige blote lammetjes. Zielig voor de mensen, die nu op vakantie zijn, maar hopelijk wordt het hierna toch eindelijk eens zomer!
    Groetjes, Cisca

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Spennende, gleder meg til å se hva du skal lage:)
    Trine

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Mooi spinnenwiel! Veel plezier met spinnen.
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Wat een prachtig spinnenwiel!!
    Je zult er vast veel plezier van hebben....en mocht je nog mooi perzenhaar willen om te spinnen... hier lopen nog wel wat leveranciers.
    groetjes van ons allemaal

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Wat een mooie is dat! Leuk dat je het spinnen toch weer opgepakt hebt. Geen idee hoe zoiets nou eigenlijk in z'n werk gaat dus ik hoop het nog eens van dichtbij te komen bekijken bij je hoor. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Wat een mooi spinnewiel Jeannet! Het geeft mij een "terug naar de jaren '80 gevoel"...haha toen had ik ook een spinnewiel, maar veel heb ik uiteindelijk niet met mijn spinsels gedaan. Inderdaad had ik er zo'n harde prikkelige trui van gebreid en toen was de lol er wel af. Die wol in jouw mand ziet er heerlijk zacht uit, dat wordt uiteindelijk vast weer wat moois. Je kunt ook weer gaan weven natuurlijk....Ach, en als je al vrij bent met dit weer mis je buiten niks als je lekker zit te spinnen!

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Wat een mooi spinnenwiel en wol ik wens je veel mooie en zachte bollen wol toe waar je hele mooie dingen van kunt maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Wat een poepscheetje van een spinnenwiel! (Of is Suzie nu beledigd?) Maar ik bedoel het goed.
    En dan die Marinowol... zou er bijna van gaan breien, zo mooi als dat is.
    Dus er bestaat ook lamawol?
    Ben benieuwd wat je allemaal gaat spinnen en wat leuk dat er straks een spinbee is.
    Heerlijk met z'n alleen in meditatie... of misschien toch weer veel praten zodat het een echte bee wordt.
    Groetjes,
    Floor

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Ziet er mooi uit. Heb je nu geen last van je "koninklijke" knie als je spint?

    Groetjes,
    Marga♥

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Ik loop wat achter met blog lezen. Gefeliciteerd met dat leuke nieuwe speledingetje. Ben heel benieuwd naar de wol. Ziet er ongesponnen al beeldschoon uit. Wat komen de sokken nu van pas. Ik loop zelf ook al de hele week met sokken aan. Wat een zomer!

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.