Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 13 augustus 2012

Boerenlandleven

Afgelopen zaterdag was er de jaarlijkse fokveedag in Hellevoetsluis, daar gaan we als het even meezit altijd heen. Je ziet er natuurlijk koeien.
Heel veel koeien.........en ik als dochter van een vroeger keuterboertje met pakweg 12 koeien ben daar natuurlijk helemaal weg van........ik kan er niet genoeg van krijgen.
Van al die Clara dertiens en janneke viers en Koosjes 8 en bedenk het maar..1 ding hebben ze gemeen, het zijn allemaal oer-Hollandse namen. Deze koe was de kampioen, ze laat zich de belangstelling lekker aanleunen zo te zien.
Er waren ook nog rijst met krentenkoeien........Het was een zeldzaam zonnige zonovergoten dag en iedereen genoot zienderogen.
Natuurlijk allemaal lekkere streekproducten, van deze perzikken....echte ouderwetse Hollandse perziken,vroeger hadden mijn opa en mijn ouders ze in de kas, zo sappig en smakelijk, en het schilletje laat zo makkelijk los....waar vind je ze nog?Hier dus.
Er liep een veelvoud aan Gijs en Jans langs.
En het moderne melken lieten ze zien, zodat de kindertjes uit de stad met eigen ogen konden zien dat de melk uit de winkel echt niet uit de fabriek in het pak komt maar dus gewoon uit de uiers van Claartje 13, of zoiets....
Tuurlijk worden er altijd schapen van hun jasje ontdaan al was het daar wel een beetje warm voor.
En zat Maartje op een toepasselijk spinnewiel ter plekke de wol te spinnen, ook altijd goed voor veel bekijks.De hang naar nostalgie zit in ons allemaal, en dat wordt in de nabije toekomst alleen maar meer hoorde ik gisteravond van de bekende trendwatcher Lidewij Edelkoort op de TV. Nou hebben wij als quiltsters en breisters en borduursters etc. etc, Li,s vooruitziende blik natuurlijk helemaal niet nodig, dat wisten wij al lang!
Zo fietsen we weer op huis aan, door de velden en de akkers waar het koren al vanaf was. Een nostalgisch boerenlanddagje, vroeger bedoeld om elkaar weer eens te zien en te spreken als boer, nu een leuk ambachtelijk daagje voor boer, burger en buitenmens.
Iedereen weer een fijne week, het kort op de vakantie, nog twee hele weken vanaf vandaag, en dan is het gedaan met de koek, ik weet niet goed of ik het nou jammer moet vinden of niet, even over nadenken....

25 opmerkingen:

 1. Hé wat leuk Jeannet, wij hadden er zaterdag ook één in Oldebroek. En normaal gesproken doen de jongens hier ook altijd mee met de veekeuring, maar door de verbouwing van de boerderij op dit moment was er helaas niet zo veel tijd om mee te doen met deze activiteit. Altijd gezellig deze dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk zulke dagen! Ik had vroeger een 'oom en tante' die boeren waren en heb mijn lagere schooltijd vele dagen bij ze doorgebracht. Later trouwens ook nog maar dat was omdat hun zoon en ik elkaar wel erg aardig vonden hihi.
  Ja, ik heb daar goede herinneringen aan en als ik jouw verhaaltje van vandaag lees, opnieuw.
  Fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooie plaatjes van de koeien..ineens moet ik denken aan ijsjes..eerder had je een merk met een zwart bonte koe erop...die hadden van die heerlijke ijslollies..rode...en pkjes ijs ter grote van een pakje margarine...het ijs erin was half roze en half wit...
  volgens mij hete het friese koe ijs of zo...ik weet het niet meer..maar wel dat het erg lekker was...

  Zo...wat jou plaatjes al teweeg brengen...;0)
  Fijne dag...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ooh wat hou ik toch van Holland...
  Daar ben ik me weer bewust van als ik je logje lees en de mooie foto's zie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk zo'n dag. Tja over met de vakantie...bijna. Had er ook altijd gemengde gevoelens bij. Ene kant blij weer regelmaat (met de klok leven) andere kant weer jammer dat het vrije leventje er ook weer op zat.

  Groetjes,
  Marga♥

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ziet er gezellig uit en nog dank voor je tips uit het vorige logje!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gezellig weer even jouw maandagblogje. Het was inderdaad heerlijk weer dit weekend. Mag nog wel even aanhouden. Leuk die nostalgie, moeten we niet vergeten al die kennis ! geniet nog even van de vakantietijd. groeten van liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 8. WaT een gezellig dagje, daar hou ik van!
  Leuk verhaaltje, mooie foto's,... pure nostalgie!

  Groetjes Betsie!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat zal heel gezellig zijn geweest!
  Er is iets wat ik alleen niet kan aanzien, dat zijn die overmagere koeien. Een boer bij ons heeft uitgelegd dat alleen een magere koe veel melk geeft, maar toch .... het ziet er zo ongezond uit .....
  Iets anders: er komt een mooi statenjacht in Hellevoetsluis varen ivm de vestingdagen! Even in de gaten houden! Statenjacht de Utrecht.
  Fijne dag!
  Jacoba

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige foto's en wat een gezellige dag.
  Nog even doorzetten en alles is weer"gewoon" groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie foto's heb je weer.
  En het programma met Lidewij moet ik nog bekijken op uitzending gemist. Ben benieuwd wat ze te vertellen heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier in Drenthe hadden we zaterdag de oogstdag in Lhee.
  Toch is het goed om alles zo van het land te laten zien aan de jeugd.Laatst aten we een augurk zo van de plant,maar dochter en haar vriend zeiden dat het komkommer was.Augurk zo van de plant smaakt zo anders dan augurk uit een potje!
  zonnige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat heb je weer een heerlijke dag gehad en ik heb genoten van je verhaal. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. piep

  zalig ik hou ook van het boerenleven, woon in de polders en geniet van elk moment

  knuf mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtige plaatjes Jeannet.
  En een lekker zonnetje erbij, heerlijk.
  Geniet er maar van.

  groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 16. O, wat gezellig toch allemaal. Er was zeker ook eigen gemaakte jam te koop? Dat is ook zo heerlijk. Dat is een andere hobby van me. ;-) Leuk dat handwerken weer helemaal in is!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dat lijkt me een hele leuke dag geweest!
  Zat te denken.... vroeger moest je het kalfje dat werd geboren aan twee kanten natekenen op een papier.
  Geen idee of dat nog zo is, maar dat lijkt me in ieder geval met die rijst met krenten koe onmogelijk. Maar misschien zijn die gele oorbellen vandaag de dag wel genoeg.
  GRoetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Inderdaad een heerlijke dag en wat zijn die koeien toch prachtig! Als kind met de kabouters op boerderijen gekampeerd en geslapen in de stal en er altijd zo van genoten! Fijne week
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Jeanet wat heb ik genoten van jou verhaal kijk elke maandag fijn dat je ons mee laat genieten en ook de foto,s vr groet Henny

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Zo te zien weer een oer gezellige dag !

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dat was een gezellig uitje. Die rijst met krenten koe vind ik het leukste.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Het ziet er erg gezellig uit, al die prachtige koeien!
  En je hebt weer prachtige foto's laten zien, van een prachtig Nederland!
  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik vind dergelijke markten altijd heel charmant en probeer er altijd naartoe te gaan indien mogelijk.
  En ja ... het zelf maken (nostalgie) is soms/vaak veel leuker dan iets te kopen! Heb je altijd een voldaan gevoel bij (goed gezien van de trendwatcher)!
  Groetjes,
  Ann

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet