Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

vrijdag 16 november 2012

Mijmeringen op de trap

Soms ben ik ook wel eens met een ander soort stof bezig, en dan bedoel ik momenteel het schuurstof van de trap.Al vijftien jaar hebben we een okergelige trap en hal, en dat moest maar eens veranderen, vonden we.
Het is nog geen sinecure om hier in het achterland de verf te kopen die je wilt, gelukkig bood het andere eiland, de overkant zoals we dat altijd zeggen, Goeree Overflakkee,uitkomst! Wij hebben heel ons huis al geverfd met deze prachtige Pure serie van flexa en dat bevalt uitermate goed.Wat is watergedragen verf dan toch een geweldige uitvinding! Na een paar uur is het droog en kan je de trap weer belopen, dat was vroeger wel anders, om en om de trede verven, en natuurlijk stapte je met je wollen sok een keer mis.....en dan die stank.......
Ik wilde graag een andere kleur, en manlief neemt de kwast ter hand....zo gaat het toch zeker overal wel mag ik hopen.....De trap is in een mooi zandkleurig grijs geschilderd, je hebt grijs naar het blauw, en grijs naar het geel, een heel verschil, wij hebben het naar het warmere geel gekozen, al zie je dat niet zo op de foto.
Het resultaat is helemaal super, en ik heb me toch een grandioos plannetje met die trap......daar komt een loper op, een echte "ouderwetsche" wollen ( Dol op Wol...) visgraat geweven loper........van vroegûh.....en dat doen ze in Nederland nergens meer. Half december komt tie, met de boot, vanuit Engeland,dus het verhaal wordt nog vervolgt.
Ik heb overigens zelf ook de kwast ter hand gehad en de muren gedaan.Ik hou zo van verven, je kan er zo goed bij nadenken, hierover bijvoorbeeld.....
Dit is een oud patroon uit de winkel bij Petra Prins, trouwe bezoekers aldaar herkennen hem vast, niets nieuws, behalve dat ik hem al jaren mooi vind, en blijf vinden, mijmer de mijmer........hij staat ook in haar boek.En die stofjes van Bep laatst, aangevuld met eigen stash...mijmer de mijmer.......dat zou toch zo maar kunnen ( opletten dat de kwast niet uit schiet......)
Meestal begin ik rond kerst met een nieuwe quilt, dat is een beetje een traditie, maar eerst nog even over nadenken, dat op zich is al heerlijk! al die mogelijkheden de revue laten passeren....ook van hetgeen nog afgemaakt moet worden....Het weekend komt de sint weer in het land!Tradities geven houvast in ons vaak overvolle roerige bestaan.
Zo heerlijk, die "ouderwetsche"moraliserende kaarten die je toch dat gevoel van nostalgie en warmte geven, je kan ze weer overal kopen tegenwoordig. Ik heb inmiddels een hele verzameling.
En dan ben ik ook nog (net) van die generatie van je schoen zetten bij de kolenkachel.....zo,n ronde als je hier ziet, ik kan het gevoel van toen zo weer oproepen,nog eentje dan...de rest heb ik in een kaartenrek opgehangen in de hal, dat wissel ik steeds met de seizoenen mee.
St. Michael heeft de aftrap gegeven in september voor het eerste feest, daarna St, Maarten, de adventtijd, Sinterklaas, en als hoogtepunt kerst, om het af te sluiten met drie koningen in januari. Héérlijke tijd weer! Zelfs als het leven even niet zo meezit, en dat hebben we hier soms ook wel.
 Dan toch kan een kaarsje op de schouw,het vlammenspel van de kachel,een lichtje in de donkere dagen, het leven zó verwarmen dat je er weer moed uit kan putten. Ik wens het iedereen toe. Fijn weekend allemaal!

31 opmerkingen:

 1. Hoi Jeannet, je hebt weer een prachtig blogje met prachtige foto's alleen dat laatste zinnetje maakt me een beetje ongerust. Alles gaat toch wel goed? In elk geval leef ik met je mee wat er ook mag zijn.
  Ik ga vandaag een choclade letter voor de mannen kopen en zaterdag in hun schoen doen, ook elk jaar traditie hihi en inderdaad houvast in het verloop van het jaar.

  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige foto's en wat super zo een oude telefoon, doet hij het nog?
  Wat mij betreft mogen de donkere dagen zo snel mogelijk verdwijnen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk allemaal! En dat stapeltje stofjes.....prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooie trap met telefoon, zo een hadden wij vroeger thuis ook, net als zo'n ronde kolenkachel. dan zijn die radiators van nu maar saai he.
  mooie lapjes ook en inderdaad onder het verven kun je over van alles mijmeren, hier ben ik bezig met alle kozijnen en deuren in huis dus genoeg tijd om te mijmeren
  Lekker warme choc met taai-taai erbij, dat is ook al zoiets van vroeger, dan merk je toch dat je stilletjes ouder wordt als je steeds meer van "vroeger"gaat herkennen hihi
  groetjes
  Bernadette

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk Jeanet, dat jullie zo heerlijk aan het verven zijn geweest! Prachtige kleuren ook, het is schitterend geworden, en ik krijg meteen zin om ook verder te gaan met schilderen (maar nee.. eerst de vloer)! Die nostalgische kaarten zijn geweldig he, het is net, alsof ik zelf dit logje had kunnen schrijven, want ook hier gaan ze op het kaartenrekje en wisselen ze mee met de seizoenen, hi hi! Veel plezier met het voorgenieten van je nieuw te maken quilt, alleen dat is al heerlijk!! Lieve groet Stefanie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je mag toch van geluk spreken met zo'n man hoor. Ik mag mijn man gerust vertellen welke kleur ik overal wil. Maar de kwasten zal ik zelf te hand moeten nemen. Je hebt mooie rustige kleuren gekozen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. piep, jaja juiste volgorde gebeurd hier ook zo, krijg in de week tussen kerst en nieuw een dressing, ikke kiezen ventje e shoonzoon maken,

  je trap is erg mooi, ben benieuwd nr je loper...

  en de mijmeringen.....zaaaalig, ik mijmerde al lang over de "jean" en nu nog meer....kijk maar op mijn blogje

  knufje mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier is nog een hoop te schilderen......... De kleur van de muur is ook erg mooi. Wij doen niet meer aan Sinterklaas,maar pa en ma zitten morgen samen voor de tv met lekkernij.
  Geniet van deze maanden, groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat is het mooi geworden. Je boft maar met zo'n handige man. Hier moet alles ingehuurd worden. En ik ben benieuwd naar je loper, heb je dan ook traproeden nodig. Doet me denken aan vroeger.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De mijmeringen op de trap over de trap zijn goed uitgepakt, het quiltje past er ook erg mooi bij. En dan ook nog een loper, mooi hoor. Soms met koperen roeden? Dat was wel zo bij mijn oma thuis. Zo'n kachel ken ik niet, wel gaskachels. Meid fijn weekend geniet ervan, aai de lapjes nog even. Ik heb mij aangemeld bij Petra voor robin's nest. Haha ik heb ook helemaal niks te doen! Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je trap ziet er prachtig uit Jeannet! Mooie kleuren. En ja er komt een heerlijke tijd aan, gezellig. Succes met mijmeren en ben benieuwd of je HET quilt gaat maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het ziet er prachtig uit. Als ik een andere kleur wil, komt de schilder, mijn man begint daar echt niet aan.

   Verwijderen
 12. Je hal is mooi geworden, een prachtige achtergrond voor quilts en andere dingen. Ik ben dol op ouderwetse kindertekeningen en heb heel veel Rie Cramer tekeningen ook over sinterklaas. Zal ook eens gaan zoeken. Wat een werkstuk heb je mijmerend onder handen genomen. Maar er over dromen is altijd een heerlijke fase. groeten van liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie trap, ik vind verven vreselijk, zit er ook meteen helemaal onder.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtig je trap. Geel lijkt me ook zeker bij je passen maar een mens wil wel eens iets anders.
  Vandaag hier ook maar eens want welkom Sinterklaas creeeren. De meisjes komen pas 1 december maar het heeft ook wel wat. En uiteraard zit deze oma morgen ook voor de buis met speculaas en warme chocolademelk.
  Goed weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Goedenmorgen Jeannet,
  Wat mooi geworden je gang en trap! Het lopertje zal het helemaal afmaken.Leuk nostalgisch zo'n loper. Vroeger hadden wij dat ook in mijn ouderlijk huis. Met van die roeden, van koper hé!! Je bent al helemaal in 5 dec sfeer! Kan Jorrit daar wel tegen?
  Liefs Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het ziet er weer prachtig uit! Verven is niet zo
  mijn ding, moet ik bekennen, dat laat ik graag aan
  DH over, maar mijmeren en plannetjes maken, dat kan
  ik des te beter! En dit jaar, na het een aantal
  jaren niet gedaan te hebben, "doen" wij ook weer
  aan Sint, dat is leuk voor onze kleindochter, maar
  een kolenkachel, die ik mij best nog wel herinner,
  heeft plaats moeten maken voor de open haard, dat
  is een goed alternatief. Prettig weekend en
  groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je hal en trap zijn prachtig geworden. En die kaarten zijn ook nostalgie voor mij. Jij weet alles zo leuk te verwoorden.
  Veel succes met het uitbroeden van je plannetjes, die quilt past echt bij jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Pracht trap en heerlijk genieten van de sint en zijn knechten. Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. wat is je trap/hal prachtig geworden, heerlijk fris zo weer. maar wat een smalle treetjes...

  wij gaan ook nog vol sinterklazen, vanaf morgen! leuk weer intocht kijken met lekkers op tafel en dan lootjes trekken...

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat is het mooi geworden bij jou, en wat leuk dat je weer een traploper neemt, is toch een stuk mooier dan een kale of een met van die stukken beklede trap.
  Dat kaartje van die kindjes voor de kachel doet mij denken aan mijn kindertijd, wij hadden zo'n kachel en mijn vader liet er elk jaar een briefje van Sinterklaas uitvallen en wij begrepen nooit hoe dat ging, want we zaten er bovenop, hij was gewoon een beetje goochelaar op die avonden ;-) Jammer genoeg geloven kinderen niet meer zo in Sinterklaas, want ons 6 jarig spookje begint aardig wat vragen te stellen.
  Ook hier branden de kaarsjes als het niet zo goed gaat en soms moet je weer omhoog krabbelen uit een diep dal, gelukkig lukt dat meestal.

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een lief positief verhaal is het geworden. Je trappenhuis is prachtig. Heerlijk die nostalgische kaarten.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een heerlijk verhaal om te lezen als het hier een sombere mistige dag is (en dat is het). En wat een superstrak mooi schilderwerk. Hier geen sinterklaasintocht morgen maar mijn lief die weer terugkomt van zijn Nederlandtrip.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Jullie hebben de trap en muren eerder klaar als wij :-) Helaas had Michiel wat problemen met zijn schouder, maar binnenkort begint die aan de muren.
  Die quilt die je laat zien van Petra Prins zou wel erg mooi op je muur staan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat is jullie trap mooi geworden en wat is het toch een mooie quilt die je gaat maken. Prachtige stoffen heb je al uitgezocht. En ja leuk he de Sint is weer onderweg.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een heerlijke oude kaarten! Ik voel me weer kind! Heb ze nog nergens gezien, wel van kerst.
  Je trap ziet er prachtig uit. Als je weet welke verf je wilt hebben kan je het tegenwordig ook on-line kopen, wordt het netjes thuisgebracht.
  Weer gezellig met een nieuwe quilt beginnen... dat is altijd het allerleukst van alles!
  Veel plezier er mee.
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Heerlijk dat mijmeren...ik mijmer er ook wat van af...verschuif stapeltjes...rol wol tot bolletjes..enz..en ondertussen heb ik in gedachten al heel wat quilts..en truitjes gebreid..;0)
  Dan kun je beter mijmeren onder het schilderen...want jij hebt wat af...( ikke nie..*Ü* )
  Fijne avond...neem nog maar een lekker pepernootje en steek nog maar gezellig een kaarsje aan....
  Groetjes ...;0)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hoi Jeannet,
  Nu wij beiden hanteren dus de kwast en genieten van het opknappen van ons "thuis", is er iets heerlijkers te bedenken, dan je huis thuiswaarde te geven? Ik vind die trap gaaf en ben heel benieuwd hoe de loper erop zal staan, ik weet nog dat mijn ouders die hadden en dat ze hem wegdeden omdat de treden niet diep genoeg waren en wij steeds van de trap afvielen! Maar wat was het een mooi gezicht dat diepe warme rood met ingeweven motief! Sterkte met de kwast en een heel fijn weekend, knuffel
  Lida
  P.S. Schitterende quilt!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Mooi geworden de trap en de muren. Fijn dat je nog even door kan mijmeren wat je nieuwe project gaat worden. De Bep stofjes zouden goed kunnen voor de quilt.
  Fijn mijmer weekend, Evelyne

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Door de kleuren die je gebruikt ziet het er prachtig uit. vooral de plint ben ik helemaal flieft op! Ben benieuwd naar de traploper.

  Leuk die Sinterklaas-kaarten roept ook bij mij een gevoel van nostalgie op. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat geniet ik van je prachtige post, heerlijk vind ik het zelf ook om zo eens een muur tussen te pakken, even een heel ander soort werk dan al dat fijne gepriegel ;)
  En wat een resultaat, zal wel zijn dat je hier een heel tevreden gevoel aan overhoud.
  Wat een mooie traditie om elk jaar met kerst een nieuwe quilt te beginnen, misschien een ideetje om mijn eigen traditie te starten nu ik net mijn eerste quiltsteekjes gezet heb ;)
  Fijne zondag verder, liefs, Sonja

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet