Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

vrijdag 9 november 2012

wolletje en géén colletje....

Het begint natuurlijk altijd hiermee, met een schaap, of twee, of meer...jullie weten het inmiddels, ik ben DOL op WOL!
Maar het spinnen van witte wol is me te saai, het moet met kleur worden,dus dat wordt vakkundig geverfd en gevlochten.
 Het is zo vreselijk leuk om de kleur op je klosje te zien verschijnen. Hier heb ik echt mijn stinkende best op gedaan om het zo dun mogelijk te spinnen, en dat is goed gelukt al zeg ik het zelf.
Die kleur wil ik dan wel behouden, en niet twijnen met een andere kleur  soms wel, maar soms ook niet, en dus is er het Navajo twijnen, nou had ik wel eens van Navajo indianen gehoord,.......maar dit is toch iets heel anders.....Van het vroegere spinnen weet ik dat je twijnde met twee, hooguit drie separate klossen, tot één draad,maar dit is twijnen van één klos, waarbij je drie draden in elkaar draait tot een prachtig rond draadje.Voor wie het ook wil zien; HIER is het filmpje.
Je krijgt me dan een werkelijk prachtig dun rond draadje! Geweldig vind ik het, kicken! eerlijk is eerlijk, het was is wel even oefenen, dat is altijd jammer, een mens ( ik dus....) wil meteen, direct, stante pede, het meest mooie resultaat.
Het is een heerlijk zacht merinowolletje om * flieft* op te worden, maar er mankeert zo hier en daar (helaas) nog wel wat aan, tis nog niet perfect.Er zitten her en der wat "flufjes"aan de draad.Oefening baart kunst, dus dat overkomt me straks niet meer.
Ik heb het op de bollenwinder tot een bol gedraaid en dan ziet het er toch wel erg mooi uit, die oneffenheden zitten in de binnenkant.En het breit me toch mooi op....
Naalden vier en een boordsteek, ik wilde er een shawltje van breien, maar daar gaan we weer.....het was te smal, gaandeweg kwam er een ander idee, het moet een col worden, dus tja.....oude verhaal bij breien,  uitgehaald en met een rondbreinaald opnieuw beginnen.Gelukkig raak ik van breien een beetje in de Flow.....
Want na het uithuilenhalen en opnieuw beginnen had ik hem "te wijd gebreid".....
Dus dat ga ik weer uithalen, en dan laat ik het eens even rusten,het werd dus een wolletje en helaas géén colletje....... nou ja....ook beter voor de pols, en de schouder, en de elleboog.....Quilten gaat me duidelijk beter af.....Kennen jullie dit boekje? Spiraalsokken, van Zeeman. Sokken intrigeren me ook al tijden, maar ja, dat lijkt me helemaal ingewikkeld als een shawltje al zo veel moeite oplevert.
Hoewel deze sokken met twee naalden of op een rondbreinaald gebreid worden, zonder poespas met hielen en tenen, past altijd om je benen.....( iemand ervaring?) Voor een bedrag van €0,99 kon ik het niet laten liggen, om van de naalden maar te zwijgen, wat een koopje! voor zo,n prijs kan je niet zonder zitten.Ik heb meteen alle maten die voorradig waren gekocht. Het wollige verhaal krijgt vast nog wel eens een vervolg!

42 opmerkingen:

  1. wat een prachtig garen heb je gesponnen...
    steeds neem ik me voor te gaan breien...maar het uithalen is steeds de hoofdmood...zelfs bij een breirol brei ik elk patroon wel drie keer.....zou ik het ooit leren???
    (recht toe recht aan lukt nog wel...;0))..)
    Fijne dag!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En zo is het nou met mij precies hetzelfde Gerda.......ik had helemaal niet aan dat spinnen moeten beginnen....(lol)

      Verwijderen
  2. Prachtige kleuren wol heb je. ik ben ook zo"n breidster. De steken lukken goed, maar de maat klopt nooit. Ik begin altijd vol goede moed en halverwege belandt het in de kast en komt er nooit meer uit.
    groetjes Franny

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie wol en ja ik brei ook sokken. Mijn collega heeft jouw boekje ook en breit haar sokken daaruit. Deze worden heel mooi. Zoek eens op internet naar het breien op een rondbreinaald met de magic loop. Dan kom je er wel uit. En anders met 5 pennen zonder knop. Succes hoor!
    Ik heb hier ook een spinnewiel staan maar et is me nog niet gelukt om wat te spinnen.....zal ook wel oefenen worden.....
    Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. mooie wol heb je gesponnen en tja dat breien is hier ook nooit gelukt en ik begin er ook niet meer aan. ik houd het wel bij quilten.
    Succes met de spiraalsokken, ik ben benieuwd naar het resultaat
    Fijn weekend
    Bernadette

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wat een prachtige wol heb je gefabriekt, ben gewoon jaloers!
    Tuurlijk gaat het ook nog ietscprachtigs worden...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtig wolletje heb je gemaakt. Leuke kleurtjes. Die rondbreinaalden zijn leuk al je het eens wil proberen maar voor het echte werk zijn de iets duurdere van Knitpro of Addie toch stukken fijner. De draad is veel soepeler (geen geworstel met dat snoer) en de overgang naald draad is helemaal glad.
    Als je die gewend bent dan wil je echt nooit meer anders. En als je je armen en schouders wil sparen is dat zeker het geld waard. En dan in combinatie met continental knitting heb je nergens last van.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Geweldig je zelf geverfde en gesponnen wol. SUPER!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hi hi, wat een leuk verhaal Jeanet! Je wol is werkelijk prachtig, complimenten hoor! Tja, ook hier gaat het regelmatig zo als jij beschrijft ;)! Op de handwerkbeurs heb ik 3 bollen merino gekocht, ik bedoel bollen wol om nog te spinnen! Helemaal prachtig, maar... hoe nu verder... Er gaat zeker eerst geverfd worden, welke kleuren weet ik nog niet, misschien is het handiger als ik eerst ga bedenken wat ik er van zou willen gaan breien :))! Jij succes met je wolletjes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat is je wol mooi geworden. Ik kan alleen eenvoudige dingen breien en de maten kloppen bij mij zelden.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een prachtige wol heb je gesponnen. Zo mooi zo knap zo.....
    En dan breien en weer uithalen en weer breien en weer uithalen en......
    Die breinaalden en dat boekje heb ik ook. Kon het ook niet laten om ze te laten liggen. Ze komen ooit van pas.
    Groetjes Marguerite

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Prachtig is je wol en je gebreid ziet het er helemaal fantastisch uit! Het straalt liefde uit.

    Ooit ga ik ook spinnen, eerst ff sparen voor een goed wiel.

    Groeten, Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ach, als het breien niet lukt kun je toch altijd nog een winkeltje beginnen en de wol verkopen. Want het spinnen is wel aan je besteedt. En kleurgevoel heb je als de beste.
    En die flufjes, nou, ik zie ze niet hoor. Het is toch handwerk.......

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Prachtige wol Jeannet! Vind de kleuren zo mooi warm. Nee, breien is niks voor mij. Alhoewel; sokken breien gaat me erg goed af. Ik heb denk ik al wel 30 paar gebreid.....Het is erg leuk om te doen, lekker snel klaar en je kunt wol kopen in allerlei hippe kleurtjes. Maar je moet natuurlijk wel wol hebben waar synthetisch in zit, anders zijn je sokken zo kapot. Fijn weekend !

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik sta ook altijd te kwijlen bij wolletjes, maar jammer genoeg krijg ik altijd straf tijdens het breien, na de laatste pop heb ik dan ook besloten om voorlopig geen breinaalden meer op te pakken, want mijn linkerschouder en bovenarm zijn helemaal breurs, zelfs aanraken is pijnlijk, maar genieten doe ik er wel van, zeker van dat moois wat jij laat zien.

    Groetjes
    Ines

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Prachtige wol is het geworden. Ik heb een leuk en eenvoudig en warm patroon van een col die je als een sjaal begint te breien en later naai je de twee uiteinden met de 3 needle bind off aan elkaar. je kunt danzelf de lengte van je col bepalen. Ik ben hem aan het breien van cashmire island van NORO, prachtig wordt hij/zij. IK heb er eentje voor de Kerstmarkt van mjjn club gebreid in Cascade 220. Ik moet het resultaat nog op mijn blog zetten met de andere frutsels voor de markt, komende week.. Als je interesse hebt stuur ik je de link.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou Baukje, dat zou helemaal niet gek zijn! Graag. Komt het misschien toch nog goed, hoewel ik three neeldle bind al wel een ingewikkelde term vind.....

      Verwijderen
  16. Mooi hoor, die wol. Ik begin ook altijd enthousiast en haal het dan weer uit. Te wijd, te smal, toch geen leuk patroon. Uiteindelijk komt het meestal, na de eerste rustraties, toch wel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. hartstikke leuk die zelf gesponnen wol; wat een heerlijk hobby lijkt me dat: rustgevend en zo......;)
    Wat Heleen zegt is helemaal waar, ik was ook trots op mijn goedkope rondbreinaalden, maar werd er helemaal gek van: voelde me een hond op zoek naar zijn staart. Het plastic tussenstuk bleef kringelen!!!.......:(
    Heb nu een Knitpro en oh, wat breit dat lekker!!
    veel succes, groetjes, Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat een prachtig gesponnen wol. Ik moet zeggen dat ik heel goed met dit soort ronbreinaalden overweg kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ach Jeannet wat maak jij toch leuke dingen. Prachtig schaap en dito wolletjes. Breien gaat bij mij evenzo. Mijn probleem: ik brei zelden een proeflap 10x10 en dit is toch wel de basis. Moet je ook eens proberen. Sokken breien is tof en leuk. Je krijgt hulp op wwww.katia.nl En de doorzetter wint en dat ben jij op en top! Nog een leuk kleurig weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wat een prachtige wol weer.. de kleur is schitterend !!
    Jammer van het uithalen maar je moet maar denken ... je leert er steeds iets van :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Doen: van die spiraalsokken breien Jeannet!
    Je gesponnen wol is heel mooi geworden.... en succes met het breien.
    Mooie dag Crea Annemieke

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Superleuke wol kleuren.Succes ermee.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Prachtige wol! En van dat uithalen: dat herken ik precies. Daar heb je met quilten dan weer geen last van gelukkig.
    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Alles is al gezegt.Prachtige kleurtjes.Bedankt voor je leuke verhalen.groeten Marianne v O

    BeantwoordenVerwijderen
  25. prachtige kleuren, voor sokken breien kan ik je het boekje van sokken breien doe je zo aanbevelen ( 8 of 9 euro). Het is superduidleijk en voor allelei maten en patronen. Ik gebruik het na vele sokken nog steeds.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Mooi joh je wol en kleurtjes. Sokken breien een heel klusje hoor..........gr.Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Sokken breien lijkt moeilijk, en ik dacht ook, dat ik dat nooit zou kunnen, maar nu ik het eenmaal heb
    geleerd ben ik er gewoonweg verslaafd aan en kom ik
    ook helemaal in een rustgevende "flow". Dit van Zeeman kende ik nog niet, maar ik heb mijn eigen
    patroon, supermakkelijk en levert comfortabele sokken op, en nu, op dit moment (15.15 uur) ga ik mijn naaldjes oppakken om even een uurtje te gaan
    breien, want mijn hoofd moet even leeg...; ik heb
    zojuist de uitvaart gehad van mijn oom (58..)
    Fijn weekend en groetjes van Ageeth

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Glimmende glimmende .......... wat een super vette bol heb je daar gesponnen of zeg je spinnen?
    Helemaal leuk en ja ik zou ook niet weten of ik het ene project wel zou doen of nee toch maar dat, want de wol moet gewoonweg hét juiste project gaan worden.
    Goeie tip van de zeeman, dat is zeker een bezoekje waard eerdaags.
    Fijn weekend en knutsel ze.
    Chrissie

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Geweldig zeg dat je kunt spinnen. Ik vind het knap mooie draden geworden en de flufjes zie ik niet zitten. Niet zo kritisch zijn het is handwerk hoor!

    Fijn weekend, Evelyne

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Prachtige kleuren die wol. Oooo wat is het toch jammer dat ik niet tegen wol kan.
    Veel plezier met breien en een goed weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Wat een mooi schaap is dat, met haar lange haren!
    Je hebt prachtige wol gemaakt, ook met hier en daar een "flufje" (ik zie niks) ziet het er prachtig uit.
    Die sokken zouden er leuk van zijn, misschien is het wel niet moeilijk met de rondbreinaald, even in het weekend proberen?
    Groetjes,
    Floor

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Wat een mooie kleuren zitten er in de wol. En wat een koopje voor de naalden.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. jammer van het colletje,
    maar een moohooi wolletje. Ik was benieuwd wat je met die streng zou doen, maar dit is het echt.ook ik heb niet van die goed ervaringen met goedkope rondbreinaalden. (lidl),`k zal ook maar eens verder zoeken. Fijn weekend groet
    Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Wat ziet dat bolletje er vreselijk leuk uit met die kleurtjes! Leuk om daar iets van te breien hé? Dan kun je met recht zeggen dat je de sjaal of de sokken helemaal zelf gemaakt hebt!! Echt heel erg knap hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Schattige kleurtjes die wol (met flufjes?). Brei ze! Heerlijk ontspannend om te doen en het resultaat is altijd lekker warm! Fijn weekend, groetjes Meta

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Wauw..Wat een mooie kleuren heb je geverfd , super mooi.
    Mijn vriendin is bezig met spiraal sokken en ze zijn indetdaad niet moeilijk te breien.

    Vrolijke groetjes ReneeOoM

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Ohh.. wat jammer nou! Het is juist zo'n mooi wolletje. Prima voor dat colletje, zou ik zeggen. Mag ik je wat vertellen? Ik heb nu 132 lussen op mijn rondbreinaald zitten voor een colletje. Twee recht, twee averecht.. Het líjkt goed te komen.. ;o)

    Maarre.. als je toch een colletje wilt, waarom brei je dan met je rondbreinaald niet rond?!?! Ik zet de steken op, brei de eerste regel en steek na de laatste steek dóór naar de eerste steek. Ik draai mijn werk dus niet om, maar brei gewoon door. In de rondte! ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Oh.. p.s. .. binnenkort zal ik vast een blogje aan dit breiwerkje wagen ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Hallo Jeannet,
    Na je reactie op mijn blog eens een tegenbezoekje aan jouw blog gebracht.
    Je hebt mooie dunne wol gesponnen. En de spiraalsokken moet je zeker proberen. Makkelijk te maken en ze zitten ook lekker!
    Groeten, Riet

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Dat spinnen lijkt mij zo leuk om te doen. Ooit als kind heb ik het mogen proberen. Geweldig vond ik het.

    Ook dat twijnen van de draden... op het filmpje lijkt het zo simpeltjes...

    Oh gingen er maar meer uren in een dag!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.