Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

vrijdag 27 april 2012

Phebepret en schapenleed.....

Ik werk altijd aan een aantal quilts tegelijk, soms heb ik hier opeens de "vat"op en dan ligt het weer een tijdje stil tot zich weer zo,n "quiltvlaag "aandient. Dat is vast een herkenbaar fenomeen in quiltland.Dit was mijn uitdaging voor het komende jaar, (Ehhh...jaren...)de Phebe. Dit is de originele quilt waar Di Ford het patroon op gebaseerd heeft.
Ik heb in de bekende bak een hele collectie stoffige stofjes vergaard, dat werkt prima zo, deze sfeer wil ik krijgen in de quilt.Eigenlijk kunnen alle kleuren er in, mits ze maar (voor mij dan) voldoende afgezwakt en stoffig zijn.
Meestal begint iedereen in het midden van de quilt, ik eigenlijk ook, maar dat heb ik nu niet gedaan, ik ben begonnen met wat voor veel mensen een megaklus leek, de Ohiostars, en laat ik daar nou dol op zijn.....
Dat bedoel ik nou met "in de flow zitten"ik ben echt dol op die sterretjes, kan er niet genoeg van krijgen, ik geniet van het samenstellen van de stofjes,en nog één...het groeit maar aan, ik tel ze niet eens, eentje meer of minder maakt me niets uit!
En dit is de vaas van het middenblok, ik heb de vaas omgeregen en opgespeld en de stelen van de bloemen gemaakt met zo,n handig baismakertje, ideaal!
Waar ik een ietsje minder "dollig" op ben, dat is het middenblok, de applicaties....het appliqueren....ik bezit dan ook geen appliquatiediploma van de grote Mevr. Storm......en dat merk je dan toch, je mist iets ( nou ja...missen...) Het schaapje hangt er een ietwat ielig bij aan het randje....Grrrrrr.....Maar gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden en je hebt ook schapen en schapen, in heel veel soorten en maten, kijken jullie  ook maar even mee...dit zijn bijvoorbeeld de kleine Quessantschaapjes met hun warrige lange haar...
En hier liggen ook nog een stel van die mooie ronde Tesselse meisjes.
Nog zo,n voorbeeld van een mooie ronde Tesselaar
En dan zijn er nog de onvervalste Drentse heideschapen die zij ook heeft met hun lange vachten, dus jullie zien het, keuze te over en geen schaap is gelijk!
Na nog eens goed gekeken te hebben heb ik me voorgenomen om dus gewoon van die mooie ronde Tesselaars te maken! dat gaat helemaal goed komen!!De volgende keer grazen er schapen in mijn groene weitje, ik weet het zeker! Morgen ga ik naar Bep voor de lezing van Ann Moonen a.s.zondag, ik maak er met vriendin maar gelijk een leuk weekendje van! (als quiltende plattelander wil ik tenslotte toch ook op de hoogte blijven van de nieuwe plannen en kleurige stoffen van Petra Prins.....) Hem komen we in elk geval tegen, gezellie!!( ik word vast vrolijk uit gezwaaid door de twee thuisblijvers..... kunnen ze eindelijk weer eens ongegeneerd hamburgers eten......)

maandag 23 april 2012

Inspiratie

Ik heb nu al bijna vier jaar een weblog, en mensen vragen vaak of ik altijd inspiratie heb om stukjes te maken,maar ik hoef nooit naar onderwerpen te zoeken, het leven van de dag is op zich al boeiend genoeg om er wat over te schrijven, wat ik wel héél vervelend vind is iedere keer dat gedoe met die weblog......weet je net hoe het werkt, komt er weer een update, kun je weer beginnen, dat staat me wel erg tegen moet ik zeggen,en dan werkt het weer niet naar behoren, maar goed, dat hoort ook bij het leven zal ik dan maar denken. De zwanen zijn weer terug!
ZIJ, zat pontificaal op haar eerste EI!
En ze legt er iedere dag eentje bij......Ze komt er voor mij even af, want ik breng haar dagelijks een boterham, ik weet zeker dat ze me nog kent,zwanen zijn heel trouw aan elkaar en aan hun broedplek, liefst een leven lang,vraag me niet waar ze s,winters zaten, maar nu zijn ze er weer. HIJ en ZIJ, Ze zitten achter op de camping. Benieuwd of ze van kampeerders houden.........(en andersom...) 
En deze twee "aanwaaigasten"komen ons ook regelmatig met een bezoekje vereren....natúúrlijk ook een boterham.....volgens mij vertellen ze het door aan elkaar....daar, bij die vrouw waar die gele vlag wappert krijg je altijd een boterham als je je charmes in de strijd gooit.........
Waar ik ook inspiratie uit haal  is de krant s,morgens, de dag begint niet goed zonder de krant, al tientallen jaren, iedere morgen, eerst lazen we twee kranten, ik las de Volkskrant en manlief het AD, dat werd toch een beetje te gek, nu lezen we allebei het AD ( wel jammer, ik vond de Volkskrant echt leuker, maar goed in huwelijk moet je wel eens concessies doen....) Ik weet dat veel mensen hun nieuws van internet halen, maar ik moet er niet aan denken om dat heerlijke geluid van die knisperende krant en de lucht van verse drukinkt te moeten missen.Er staat ook altijd wel wat leuks in.
En dan het dagelijks leven om je heen,ieder jaar weer, hier wordt buurmans wei bemest, alleen de machines veranderen met de tijd enigszins, zag je vroeger de mest met een vaart door de lucht vliegen, nu wordt ze meteen in de grond geïnjecteerd.Gelukkig verandert de lucht niet ( ik ben DOL op mestlucht....) het geeft het begin van de lente aan.
Ieder jaar is er weer de moestuin, de sla en bloemkool in de kas, en straks de eerste geoogste slakrop, Ik stel me altijd voor dat we dan met  z,n drieën op een stoeltje om die verschillende kroppen zitten in de kas, goeie olijfolie er bij, stokbroodje, en maar plukken en eten van die kroppen.......een voorstelling die overigens helaas het bevattingsvermogen van manlief ver te boven gaat. Die ziet ze liever op zijn bord aan tafel.
Aprilmaand is pinksterbloemenmaand, het mooie van deze bloemetjes vind ik dat het elk jaar weer de vraag is waar ze zich nu weer hebben uitgezaaid, soms heb je er heel veel, soms niet, en op de gekste plekken, je ziet ze niet zo veel meer met de kort geschoren gazonnetjes van tegenwoordig.Ik blijf ze prachtig vinden.
En de perenbomen die als eerste in bloei staan, het schijnt een heel slecht perenjaar te worden volgens de echte telers, ik weet het niet, aan deze bloesem zou je het niet zien.
Nee, dan dan deze foto van het veranderende platteland aan ons eigen weggetje.........spreekt voor zich, deze boerderij werd al genoemd eind 18e eeuw
Dat wat was....en dat wat nu is....en wat dus nooit meer zal zijn.........door dit soort veranderingen verandert je leefomgeving mee, en niet altijd ten goede, Fijne inspirerende week allemaal weer!

vrijdag 20 april 2012

Affo!!

Het is allemaal met haar begonnen, in de zomer van 2011, wat een heerlijk werkje! allemaal verschillende blokken tot één quilt maken. Het was vooral bij blok één, bij haar dus, wel even schrikken en wennen vanwege de megagrootte van de blokken, en de enorme lap jurk die ze aanheeft.Ik heb alleen "haar haar"een beetje gefatsoeneerd...ze heeft bij mij geen vlechtjes.
Gelukkig wennen de grote blokken snel, want al gauw ben je in de ban van de hele quilt en de stofuitzoekerij en wil je steeds weer een blok verder.Ik heb er wel mijn eigen draai aan gegeven, de quilt zelf staat voor Jules, de bruine labrador van Veronique, maar die heb ik niet,
Dus ik heb Jules vervangen door mijn eigen grijze beren!
Die er natuurlijk gretig gebruik van maken zoals te voorspellen was. De quilt leent zich er goed voor om al je restjes op te maken,het was met recht een project uit eigen kast, echt alles is er in verwerkt, tot aan de achterkant toe.Ook hele oude stofjes uit de begintijd.
De quilt is doorgequilt op de manier van Quilt as you ga, dus blok voor blok, daar zijn verschillende manieren voor, met een bandje op de achterkant, zonder een bandje, het is allemaal leuk, ik heb het met een bandje op de achterkant gedaan, die ziet er dus nu zo uit. De andere versie kun je bij Jolanda heel goed zien, wij hebben elkaar wel gestimuleerd met deze quilt, als de één ene dipje had bracht de ander diegene weer op het juiste spoor.....dat was wel erg leuk!
Ik raad een ieder die er nu mee bezig is overigens wel aan om gelijk je blok wat klaar is door te quilten, dan ben je meteen klaar aan het eind en hoef je hem alleen nog maar in elkaar te zetten, dat heb ik niet gedaan en dan is het wel een saai klusje, de quilt is heel intensief doorgequilt eh...geregen bij mij dan.De randen heb ik hartjes in gequilt geregen.
Een mooie overzichtsfoto valt niet zo mee, het is best weer een hele grote quilt geworden.2 meter bij 1.80 dus een royale eenpersoons. Op de één of andere manier maak ik meestal alleen maar grote quilts.
Ik vind het een echte voorjaars en zomerquilt in deze pastellerige tinten,deze quilt is voor in mijn tuinhuis van de zomer, de sfeer past er heel goed bij.Zo label ik hem ook maar; de tuinhuisquilt.
Friends are the flowers in the garden, en heel toepasselijke spreuk.
Jammer dat hij af is, het was een erg leuke quilt om aan te werken, zo niet één van de leukste, zou ik nog wel eens willen doen maar dan moet je net tegen een geschikt patroon aanlopen met verschillende blokken.( of er zelf één ontwerpen natuurlijk.....) Goed weekend iedereen! ( het wil anders nog maar niet zomeren op onze camping....)

maandag 16 april 2012

Hoera!!

Vandaag is onze "leeskever" ( zo noemen  we hem al jaren) jarig, leeskever ja, want als er iemand altijd aan het lezen is, is hij het wel, in de tuin, op de bank in het tuinhuis, in bed, voor de computer, op de achterbank van de auto, bedenk het maar.Vandaar dat hij dit toepasselijke Carl Larsson beeldje heeft gekregen.
Ik heb zelf een indrukwekkende boekenkast volgens iedereen, maar zoonlief kan er ook wat van.....(erfelijk bepaald?) koopt tie allemaal van zijn zakgeld, dus tja....wat kan je daar dan van zeggen, er zijn ergere zakgeldbestedingen denk ik dan maar.
En dus hebben we vandaag feest! 13 jaar, een echte pubert, Vanmorgen zei hij; toen ik hem een heerlijke verjaardagsknuffel gaf, dat mag je toch zeker als moeder nog wel als je zoon jarig is!? Geef me maar snel een zoen, want daarna ga ik met "knuffelpensioen".........
Ik moest er gewoon even van bijkomen....knuffelpensioen....hoe verzint tie het.....zou hij dat later ook tegen zijn meisje zeggen? Ik ga hem zo naar school brengen op de fiets, fietsen jullie ook weer een stukje mee? Langs deze bosrand zien we nagenoeg iedere dag de reeën, nou ja, hun witte achterkanten dan meestal......
Hoewel zoonlief nu al 13 is, mag hij van deze overbezorgde moederkloek niet alleen fietsen, en dat dat helemaal zo raar niet is blijkt wel uit het feit dat twee weken terug een klasgenootje met het oversteken van een drukke weg frontaal is aangereden door iemand die meende dat tie "haost" had en 90 reed waar je 60 mag......, hij vloog daarbij vijftig meter door de lucht met fiets en al en heeft er wonderwel niets ernstigs van overgehouden, maar is nog steeds niet op school en iedereen is vreselijk geschrokken.......dus fiets ik gewoon mee, en tis nog gezellig ook zo saampjes ! 
We hebben de gezelligste gesprekken onderweg, het is een werkelijk schitterende route op de vroege morgen, langs het fort in Nieuwenhoorn waarbij je zulke mooie landelijke doorkijkjes hebt.
Dit fort is nu van het Zuid Hollands Landschap, het is een overblijfsel van de verdedigingswerken van de waterlinie, als je naar rechts zou kijken kun je bijna de zee zien,nu is het in gebruik door allerlei beesten waaronder ganzen en schapen, ook altijd zo gezellig om die gewoon op het fietspad tegen te komen.
Dit vind ik zelf altijd zo,n mooi beeld, ik heb iets met oude scheefgezakte hekken, misschien omdat je het steeds minder ziet in het landschap.Het heeft zoiets dromerigs, zo helemaal uit de tijd van Dik Trom en Bartje en Merijntje Gijzen......
In de verte zien we de contouren van de kerk van al opdoemen in de ochtendnevel en  het grote gebouw links is de school, die is gevestigd in het vroegere gemeentehuis van Nieuwenhoorn, en nu een monumentaal pand met allemaal hoekjes en holletjes en grote steile houten trappen.Het is een hele kleine school met slechts 50 leerlingen van VMBO TL tot VWO en "puub "zit er in de brugklas.
En dan komen we in Nieuwenhoorn zelf , heel klein dorpje,en daar staan allemaal van die prachtige herenhuizen van vroeger.....het ene is nog niet mooier dan het andere,Ohhhh, van die Pipi Langkous huizen noem ik ze altijd. Dat spreekt zo tot mijn verbeelding, woont er iemand van jullie toevallig in zo,n huis?
Enig "voyeurisme" is mij niet vreemd ,...(errug....) en in één van die huizen woont iemand en die heeft me toch een mooie verzameling hyacintenglazen staan....práchtig, in de kleuren groen, blauw, geel,en witglas, ik fiets te hard om ze te kunnen tellen, maar het zijn er wel héél veel.........en als de zon daar dan door speelt, zo mooi......wie zou daar nou toch wonen he?
Ik begrijp inmiddels wel waarom die fietsenmakers zo,n goeie zaken doen......want natuurlijk is zo,n fietstochtje s,morgens heerlijk, laat daar geen twijfel over bestaan, maar bijkomend voordeel is wel dat we ook besparen,en wel op de benzine! Het is iedere dag 20 km, dus zeg maar 2 liter benzine, kosten 4 euro, en dat 5 keer per week maakt 20 euro per week, x 4 weken, is maar liefst 80 hele euries per maand!! Wauw.....wat kan ik daar een mooie stofjes voor kopen....eh....O nee, dat zou ik niet meer doen....Freudiaanse vergissing...enne,....daar is de fiets al mee gefinancierd....Fijne week allemaal weer!

vrijdag 13 april 2012

Mrs. Vigor

Tussen de bedrijven door werk ik ook nog zo af en toe aan de Mrs. Vigor. Weten jullie nog welke quilt dat was? Even ter opfrissing van de grijze cellen......Stond in de quiltmania van Nov/dec vorig jaar, nummer 86  Ik was er meteen helemaal weg van, de kleurstelling, de grootte en het hele patroon.
Ik heb eerst een combinatie van verschillende stoffen bij elkaar gezocht, de battle Hymne natuurlijk, die was er perfect voor, ik wil wel dezelfde uitstraling krijgen met mijn eigen stoffen.
Ik ben begonnen met het middenstuk van de bloem, ik heb nog niet zo veel met ronde vormen gewerkt en het leek me best ingewikkeld, maar dat viel reuze mee, de stukken zijn groot en dus goed hanteerbaar. Waar ik me wel op verkeek waren de midden punten, die moeten echt in een bepaalde volgorde, anders komt er niets van terecht, en dat was bij mij wel het geval, de tornmesjes kwamen weer uitermate goed van pas..........Maar daar ben ik zeker niet de enige in las ik van de week bij Haar.....
Toen moesten de bloemblaadjes er aan gemaakt worden, dat heeft ook weer even gelegen, je naait ze AAN de ronding en OP de ondergrond.
Maar als dat dan allemaal weer lukt geeft dat de burger (mij) weer moed en krijg je vanzelf zin om weer verder te gaan. Dat werd de rand van driehoekjes.
Ook voor de rand geld, je naait hem AAN de ronding en appliqueert hem OP de ondergrond, en laat die hele rand nou zomaar perfect passen! Dat vind ik echt heel bijzonder, natuurlijk doe ik mijn best om zo precies mogelijk te werken, maar goed, dat pakt wel eens anders uit in de praktijk. En ik mag er niet aan denken als ik 64 driehoekjes van verschillend formaat en ook nog met een holle en bolle kant aan elkaar hebt gezet en het past niet!Nou, het zit ook wel eens mee,dus verder maar.
Je appliqueert de hele ronding weer op een ondergrond, die stof erachter knip je overigens later weg, anders wordt de quilt te zwaar met al die lagen. De vier hoekblokken appliqueer je ook in de hoeken en dan komt er nog een randje omheen wat het helemaal afmaakt voor de volgende rand.Het is wel een "grote stappen gauw thuis" quilt, je hebt hem zo af, dat vind ik persoonlijk ietsje minder. ( en dan doe ik nog alles met de hand....)
Zo ziet hij middenstuk er dan nu uit, ongeveer 82 cm in het vierkant. De totale quilt meet 165 in het vierkant. Misschien dat ik er nog een rand omheen zet, ik vind de dancing dollies erg leuk, die dametjes die elkaars hand vast houden, die hele quilt spreekt me minder aan vanwege de hexagonnen overal er op, maar die rand intrigeert me al een hele tijd. Het patroon daarvan staat in dit geweldige boek.......
Dat heb ik laatst gekocht na mijn mega sale uit eigen kast, zo vond ik het voor mezelf verantwoord om zo,n duur boek te kopen, want het is wel enigszins prijzig, hoewel je alles kan relativeren, als je de prachtige kleurenfoto,s ziet, en vooral ook de patronen die er in staan, alleen één patroon is soms al over de honderd euro, en hier staan er wel tientallen in.Ik ga verder aan de volgende rand ( en nog aan van alles anders wat afgemaakt moet worden, er nadert een heuse affo.......) Goed weekend iedereen!