Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

vrijdag 28 september 2012

kussenszzzzz.......

Met het wisselen van de seizoenen pas ik al tientallen jaren ( toen  niemand daar nog van gehoord had ) mijn huis aan aan het seizoen. Eerst waren dat de seizoenentafels met allemaal zelfgemaakte poppetjes en prulletjes,toen zoonlief klein was, en nu  zijn het meer andere stillevens die overal verschijnen in de kleuren en de geuren van de herfst.Ik hang andere gordijnen op, in de herfst komen er andere kussens op de bank, kussens.......daar kan ik wel een logje over schrijven want ik heb ze in alle soorten en maten. Dit zijn mijn herfstkussens, zelf gemaakt van een goedkoop wollen lapje op de markt.
Manlief moppert altijd een beetje binnensmonds als ik wéér ergens een kussen zie dat ik toch echt moet hebben.....die ik dus nog niet had in de verzameling......Deze kussens hieronder zijn voor de lente en de zomer, koel,linnenkleurig en luchtig. Net als mijn bijpassende gordijnen.
Dit kussen is me dierbaar omdat ik het ooit aan manlief heb gegeven voor zijn verjaardag, ik hou van versjes, spreuken en teksten, ik weet niet of het nou eigenlijk gewaardeerd werd laat staan dat het gelezen is, ik geloof niet dat manlief benevens de krant s,morgens,zo poetisch is aangelegt....Is te koop bij PLINT.
Dit vind ik ook twee schattige kussentjes, zat een keer bij de seasons een mooi klein linnen zeefdrukje van een schaap, heb ik meteen twee kussentjes van gemaakt.
en dan deze kussens, stonden al lang hoog genoteerd op het "to have"lijstje, vorige zomer gekocht. Komt er een kennisje van me op bezoek, oudere dame, zegt ze wat meewarrig, joh, jij kan toch zo mooi naaien? dan moet je hier toch eens een nieuw hoesje voor maken, de gaatjes zitten er in.....Pfoeif.....dat waren de duurste....die met die roestgaatjes....leg dat maar eens uit aan iemand van een andere generatie......
En dan hebben we natuurlijk nog de klosjeskussens, ik wilde er geen quilt van maken en heb er twee kussens voor gemaakt voor in het tuinhuis, dat moet tenslotte ook nog "bekussend"worden.....
Deze twee kleine kelimkussentjes zijn me zeer dierbaar. Ze zijn van een echte oude kelim gemaakt, gekocht in een woonwinkel die er mee op hield en dat maakte ze toendertijd enigzins betaalbaar. Manlief vind ze vréselijk....ze liggen namelijk in het bankje waar hij altijd zit, en hij gooit ze altijd om met de achterkant naar voren, mijn eerste ochtendwerkje is behalve naar het toilet gaan deze kussentjes fatsoeneren, al járen....maar ik ben er dan ook  "flieft"op, zo,n mooie oude bestorven kleuren, helemaal passend in mijn huis.
En dan deze kussens, liggen in het tuinhuis, daar kun je ook niet genoeg kussens hebben om het je gemakkelijk te maken, toch?
Dit vind ik een bijzonder (mooi) kussen, dat lapje kocht ik voor één euro op de rommelmarkt in het bejaardenhuis, gewassen in het bad, en een achterkant er achter, of het speciaal voor de stoelen en mijn huis gemaakt was!
En dan zijn er nog deze twee oude patchkussentjes, liggen nu in de kas, in de volle zon te verschieten, maakt me niet uit, ook goed, gebruiken je spullen denk ik dan maar.
Mooie reden om weer eens een ander kussentje ergens op de kop te tikken of te maken......toch??? Fijn weekend allemaal. Ik heb zondag de bijeenkomst van de snorrende wieletjes......De spinnenwieltjes wel te verstaan! O ja, ik ben op zoek naar drie mooie ( oude ) Kelimkussens, maar tot nu toe zonder resultaat, ondanks het googelen, dus als iemand iets weet....ik hou me aanbevolen!

maandag 24 september 2012

Nazomerlogje

De heerlijke herfst komt er weer aan! Ik ben er minstens zo blij mee als met de komst van de lente. De appeltjes die sappig en glanzend aan de bomen hangen, Mmmmm, het oude verhaal, draadjesvlees met zoete appeltjes op zondag, we zijn er nog niet aan toe, we eten nog iedere zondag sperciebonen, wel met dat draadjesvlees.....
En dan deze foto...mooi van lelijkheid....turkse muts, loop ik normaliter voorbij, ik zoek altijd in alles net het bijzondere, het niet alledaagse, en toen kwam ik deze tegen ergens, niemand wilde hem.....nou, ik dus wel, ik vind hem geweldig!! Hij kan zo op een ansichtkaart.
En over het niet alledaagse gesproken.......ik ben aan een nieuwe bril toe.....het lezen werd toch wat minder......nou ben ik al sinds jaar en dag fan van het merk Theo, Belgische lezers hebben er misschien van gehoord, eigenzinnig merk, apart, altijd met een kwinkslag. Ik heb een paar monturen mee naar huis op zicht, één is van Paul Frank en de andere van Theo. Het zijn twee compleet verschillende, even nadenken, hoewel ik het eigenlijk al wel weet........jullie ook?
Het is niks als je er een andere hobby op na houd...het gaat wel van de quilttijd af...nah jah.....agge maar leut hét, toch? Ik heb van de resterende handgesponnen wol nog een shawltje gebreid, nu met blokjes, vijf steken recht en vijf steken averecht.
Een nieuw project staat al op de pennen, ik zie altijd bij Wieke van die geweldige shawls, adembenemend....zo mooi kan ik het niet, maar goed, je kan niet alles hebben, ik ga dus gewoon deze ribbelshawl breien van Noro wol, dat had natuurlijk van handgesponnen wol gemoeten....((((, maar goed, deze had ik nog liggen in de kast.Ik vind het al een hele prestatie dat het me tot zo ver gelukt is met die dunnen wol! Hier vind je het gratis patroon.
Waar ik ook altijd weer helemaal weg van ben zijn rozenbottels, in alle vormen en soorten zijn ze me meer dan welkom, in de vaas, paar takjes, of in een grote krans bijvoorbeeld, is dit geen beauty?, 
Daar moet ik nog voor gaan oogsten, maar dat komt helemaal goed met die schaar in mijn fietstas.....
Van de week was ik in Brielle, allemaal van die schattige winkeltjes, de een nog niet gezelliger dan de andere, ( hoewel ook hier helaas de leegstand en het vertrek vanwege " het WWW" zijn opmars heeft....geeft altijd een dubbel gevoel...) Kwam ik deze kandelaar tegen, gemaakt van een oude beddenpoot in india, het verhaal toch alleen al? En de mooie herfstkleur. De potjes op de voorgrond stippenpotjes ook uit India.
Hoewel het natuurlijk nog lang geen kerst is, stel je voor zeg, ik moet er niet aan denken, eerst die heerlijke herfst ten volle beleven....maar goed, in de winkels denken ze er al wel aan, en ik zag ergens op het WWW dit leuke panel liggen van Anni Downs.
Die ga ik los knippen om er bv allemaal kleine kerstkaarten/quiltjes van te maken, leuk aan zo,n klein hangertje, dus gelijk maar de bijpassende stofjes er bij besteld voor leuke randjes.
En dan vond ik laatst dit vaasje....het lijkt wel speciaal voor de crisis, crisisvaasje.......één enkele bloem kan al volstaan.....of een paar takjes lavendel uit eigen tuin....
Iedereen weer een inspirerende quiltweek, we gaan de goede tijd weer tegemoet qua quilten. De herfst is officieel begonnen, de houtkachel is weer aangegaan het weekend, werkje op de pennen, stukje appeltaart er bij, Mmmmm, ik ben helemaal klaar voor de herfst! ( hier nog een leuke link naar de column van simply life)

vrijdag 21 september 2012

Boekenblog en zo meer

Al op een paar blogs tegengekomen, het waanzinnig leuke boek over het eigenwijze aapje Jacobus. Annemieke heeft hem voor mij gebreid, al een jaar geleden, ik heb niets met apen, maar toen ik Jacobus zag smolt ik meteen weg.......
Wat een ongelofelijke leukerd! Daar hoef je helemaal geen kinderen voor te hebben om daar spontaan * Flieft* op te worden! Nee, sterker nog, daar wordt je zelf weer een beetje kind van.
Hij is ontworpen door Anita Wildschut en dat vind ik me toch een uniek en briljant mens, ongelofelijk, zoals zij haar tegenslag over haar gebroken enkels om heeft weten te zetten in iets positiefs zoals bv Jacobus, en daarna nog veel meer gebreide beesten, en dat terwijl ze helemaal niets met breien had! Ik sta er steeds weer van te kijken. Dan ben je een voorbeeld voor een ander, in elk geval voor mij.En nu dus ook nog een boek!
Een heus prentenboek over Jacobus en zijn vriendjes, compleet met een patroon er in van Suusje de muis. Ook voor dit boek hoef je helemaal geen kleinkinderen te hebben, dat is gewoon zo,n boek dat je zelf wilt HEBBEN.....althans, zo ging het bij mij.
Zoveel aapjes heb ik niet hoor.....bij mij woont er slechts één Jacobus, en ik geloof niet dat er een Jacoba komt, want zelf kan ik niet zo goed breien en naar wat ik van Annemieke heb begrepen is het best nog een heel klusje, oftewel, een hele bevalling......Deze foto komt met permissie van de blog van Anita.En over boeken gesproken....
Ik heb het tweede deel van Scraps & Shirttails  van Bonnie Hunter gekocht, ik vond het eerste deel al meer dan de moeite waard, allemaal quilts van scraps en ruitjes overhemden etc, maar dit boek overtreft het bijna.Helemaal mijn stijltje.
Laat ik nou nog een hele stapel van die ninepatches hebben liggen in precies de maat waarvan de quilt in het boek staat.......hoeveel mazzel kun je hebben? De middenblokjes heb ik dus al, even over nadenken, zou zo maar kunnen dat dit vervolgt gaat worden......nog wel even over nadenken...ook vanwege die stapel Ufo,s
En het werd een boekenblogje........dus bij deze....ik had dit boek een tijdje geleden gekocht,een mooi boek, héél erg mooi boek zelfs, veel inspiratie, maar voor mij te kleine stukjes, de titel zegt het al...small pieces...dusse....vandaag verkocht aan Judith! Goed weekend allemaal! Enne, nog wat leuks, er is een geweldige give away op de blog van Marcha.....niet allemaal tegelijk natuurlijk, dat verkleint mijn kans!

maandag 17 september 2012

Vorderingen Vintage quilt

Waar een regenachtige zomer al niet goed voor is.........steekjes prikken, in de bloemetjes en de bomen  bijvoorbeeld. Het was een heel dilemma na al jullie reacties over de bloempot wel of niet draaien.....maar ik doe toch maar mijn eigen eigenzinnige zin, en ik laat hem zitten......als de bloemen er uit vallen raap ik ze wel weer op.....Ik werk gestadig verder aan de vintage quilt.Eerst de vier  levensbomen op de hoeken gemaakt.
Als je ze alle vier bij elkaar ziet is dat al een quiltje op zich, mooi zo he? Was een erg leuk werkje met een strak resultaat met die handige driehoekjesmethode, tutorial staat links van mijn blog.
Daarna ben ik begonnen aan de tien "hemden", zo noem ik ze maar, want het zijn wel net hemden als je ze zo ziet. Grappig vind ik wel dat je zoiets kan maken door te spelen met hoe je de blokjes en de kleuren neerlegt.Ik vond de hemden een beetje kaal en heb er hartjes op geappliqueerd.
Ik heb ze even opgehangen in de tuin. moet natuurlijk geen "muffe"hemden in de quilt.Zou best wel een leuk alternatief zijn voor de vlaggetjes van textiel die je overal ziet. En gewoon een ninepatch met twee driehoekjes die je dan op een bepaalde manier aan elkaar naait.
Wat ik ookl heel erg leuk vond waren de sterblokken, dat is wel één van mijn favoriete blokken, met sterpunten, ze zijn groot, 9 inch ( 22 cm) in het vierkant, dus geen gepriegel met milimetertjes die je mist zoals bij miniquiltjes, een mm meer of minder maakt in dit geval niet uit.
Iets kan ook wel eens tegenvallen, en dat vond ik bij de ster rechtsonder, te weinig contrast tav de andere sterren, en dan denk je eerst, ( en daarna nog tien keer....) mwah.....valt eigenlijk best wel mee, wat het niet gaat doen natuurlijk.....je blijft je er aan storen, dus toch maar een andere ster bij gemaakt.
En die ene ster ?  Die komt straks wel weer van pas bij de achterkant, bij het maken van een label bijvoorbeeld. Restte nog de zandlopertjes, 34 in totaal in twee verschillende kleurstellingen. Maar o jee.....die vond ik te flets bij elkaar.....veel te weinig contrast,dus toch maar de helft over gedaan met een sprekende rode er tussen.
Toen had ik de zandlopers goed en wel aan de quilt gezet, tevreden kijkend van een afstandje mail ik een foto naar een vriendin...zie zelf nog helemaal niets........mailtje terug van de genadeloze...quiltvriendin...(((( die meteen vraagt of dat zo hoort.....eh...wat bedoel je?.......))))...tja....
Maar goed, daar had ik laatst die 36 tornmesjes voor gekocht,en dan is er toch eindelijk dit adembenemende resultaat, ik moet zeggen dat ik het altijd wel een paar dagen moet laten liggen voordat ik er ten volle van kan genieten, dan "zie" ik er weer van alles aan, te druk, te bont, niet netjes, maar na die paar dagen ben ik er gelukkig meestal tevreden over.
Even nog een stukje foto in het groot.
Blij dat ik die roze zandlopers heb vervangen voor de rode.En zo zien jullie maar dat het bij mij ook niet allemaal van een leien dakje gaat, soms ben je gewoon een beetje " bedrijfsblind"....? Op naar de volgende rand, de quilt meet nu 130 x 140 en wordt uiteindelijk na de laatste rand 185 x 170 Ik wil hem dit jaar nog wel af hebben. Fijne week allemaal weer! ( O ja...Jitske Quiltpoes heeft nog niet gereageerd op de give away, blijf ik straks nog met die vingerhoedjes zitten......als ik vrijdag niets gehoord heb trek ik een andere gelukkige)

vrijdag 14 september 2012

Bedankt iedereen!

Ik wist wel dat velen van jullie van vingerhoedjes hielden, maar dat er ook zoveel hartverwarmende en aardige reacties zouden komen over mijn blog had ik in mijn stoutste dromen niet kunnen denken.Dat er zoveel mensen meegenieten van mijn eenvoudige leventje en de stukjes op de fiets is toch wel heel verrassend!Want ik heb geen groots, meeslepend leven, integendeel,ik kan (en wil) gewoon genieten van de kleine dingen om me heen, en meestal lukt dat uitstekend, en soms wat minder.
Een blog schrijf je omdat het leuk is om iets te delen met elkaar, en om iets te laten zien aan een ander. Ik schrijf het echter in eerste instantie vooral voor mezelf en mijn gezin, om er aan het eind van het jaar een boek van uit te draaien, en dan is het zo leuk als je al die fietstochten en die uitjes en die dingen die je het hele jaar door met elkaar beleeft hebt terug te lezen.
Inmiddels blog ik in augustus al vier jaar, 6 augustus 2008 was mijn eerste korte blogje, nu vier jaar verder twee keer per week lief en leed gedeeld op een blog, het voelt als heel bijzonder.Natuurlijk zijn er mensen die er niets aan vinden, en dat is ook prima, dat voel ik zelf ook zo bij sommige blogs en mensen.Ik vond deze rake tekst van mijn favoriete schrijver Paulo Coelho ergens op " het WWW", en zo is het ook, niet iedereen kan je vriend zijn, dan is er iets mis, daarvoor zijn mensen te verschillend van elkaar, ook al deel je een hobby.
Het lijkt soms alsof iedereen die quilt, ook blogt, maar eigenlijk is het maar een hele kleine wereld in blogland, er zijn zoveel meer quiltsters die helemaal niet bloggen of facebooken of pinteresten. Die zijn op de achtergrond met hun hobby bezig en maken de prachtigste dingen, dat zie ik ook terug in de vele mailtjes en foto,s die ik krijg.(vooral blijven doen! daar geniet ik juist zo van)
Het dingen delen met elkaar heeft onbetwist een meerwaarde voor wie er voor open staat, maar je moet ook je grenzen er in bewaken. Ik las er de afgelopen week een column over in de Libelle. (pagina 39, nr. 37) sociale media moeten een aanvulling zijn op je leven, en niet je sociale leven vervangen. De tijd die je achter je PC of je smartphone zit kan je ook aan je echte levende vrienden besteden.Dat was iets om nog eens over na te denken.
Maar eerlijk is eerlijk.....als ik geen PC had gehad en niet op het Prikbord meelas, had ik bv ook deze prachtige muts niet gehad.........en had ik bijvoorbeeld Hanneke nooit gekend, en hadden we niet samen vreselijk kunnen lachen ( en huilen....) om onze knie perikelen. En zo zijn er de afgelopen jaren zo veel dingen en mensen en contacten geweest die veel goeds hebben gebracht, en ook dingen die achteraf erg tegenvielen, dat hoort ook bij het (virtuele) leven.Het is nooit zwart of wit, het gaat om de middenweg vinden, en die ligt voor iedereen anders........
Ik wilde wel dat ik tien van die pakketjes weg te geven had, tis er helaas maar eentje, en de winnaar is.....
Omdat het zoveel reacties waren heb ik nog twee troostprijsjes uit te delen, stofpakketjes uit mijn eigen voorraad, de echte " Jeannet stofjes" zoals ik dan altijd hoor,en die zijn gewonnen door  Inez en Renee,ik hoop dat jullie er blij mee zijn!
Geven jullie wel even je adres door en het komt er aan.Volgende keer weer wat moois over quilten....inspiration........enne...... ik hoop nog heel lang te blijven bloggen en dat mijn werkelijk geïnteresseerde lezers nog maar lang mogen meegenieten! Fijn weekend allemaal. Het wordt "alweer mooi weer !"