Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 25 maart 2013

Dutch Design, offe....ootjes goed.....

Allemaal heel erg bedankt voor de lieve en ontroerende reacties op mijn keuken, dat was met recht een "kijkje in andermans keuken" Ik vond het zo leuk om te lezen dat het lepelrek echt iets uit die tijd was en dat ik niet de enige ben die het herkent en gebruikt.Om nog even in de keukensferen te blijven,Ik heb hier een heerlijk stapeltje oer Hollandse theedoeken en andere weefsels.Nou, zullen jullie denken, die hebben we allemaal in de kast liggen.
Ja, dat zal zeker waar zijn, ware het niet dat dit stapeltje helemaal handgeweven is door ondergetekende.Van de week bestelde ik deze prachtige handgeweven keukendoek van cottoline bij Marion. (klik)
Gewoon omdat ik haar een erg leuke vrouw vind, ik heb haar "in het echie"ontmoet op de Landelijke Spindag vorig jaar en dat klikte heel leuk. Marion weeft allerlei moois wat ze op Etsy verkoopt. Het geeft mij een fijn gevoel om je te omhullen met spullen die met liefde gemaakt of gebruikt zijn.Dat geld ook voor dit vaatdoekje rechts.
Dat is geweven door iemand van de instelling voor verstandelijk gehandicapten Orion in Rotterdam. Heel bijzonder. Maar dat bracht me op de gedachte dat ik vroegûh zelf ook geweven heb, en hoe........ allerlei moois kwam er van het getouw wat nu keurig in dozen ligt omdat ik het zonde vind om het te gebruiken.....
Deze schitterende linnen theedoek in blokpatroon bijvoorbeeld. Ik weefde toen al heel erg dun, minimaal 22 draden op een cm, liefst nog dunner.Dat is ongeveer net zo dun als een klos Yli garen waar je mee door quilt.
Deze heb ik ook geweven, helemaal van katoen, 50 cm breed, wat een werk......het meeste werk is het opzetten van zo,n getouw, want 22 draden maal 50 cm is 1100 draden die je allemaal één voor één door een hevel moet rijgen.Maar dat voelde voor mij wel als heel meditatief, je kan er zo heerlijk je gedachten bij laten gaan.
Dit zijn er twee met een paar kleurtjes erin geweven. En hier onder heb ik drie wat grovere cottoline theedoeken geweven, dat is ongeveer 12 draden op een cm, dus dat scheelt behoorlijk.
Het is toch eigenlijk te gek dat dit moois allemaal zomaar boven op zolder in een doos ligt te leggen !? Zo kom je inderdaad nooit van je spullen af.
Dit kwam ik ook nog tegen, vier prachtige soepele superdunne placemats met een linnen ingeweven randje.
Dat staat toch helemaal prachtig en stijlvol op de keukentafel?
Wat zonde toch eigenlijk dat het zo maar ligt, en toch.....ik weet het nu al dat het me niet meevalt om het te gaan gebruiken, een vriendin van vroeger zei het laatst ook tegen me, gewoon DOEN, wie kijkt er later nog naar "Ootjes Goed "om? En ze heeft wel gelijk natuurlijk.
Hier nog zo,n mooie, wat felle kleuren voor mijn doen, maar dit was dan ook een gezamenlijk project.Hadden we met een paar mensen één schering opgezet en iedereen weefde zijn eigen patroon in de keukendoek.Nou ja, je zou haast weer gaan weven, ware het niet dat ik alles heb weg gedaan. Ik krijg het getouw van een oude kennis uit Rockanje als ze niet meer weeft, maar misschien ben ik dan inmiddels ook te oud daarvoor geworden. Één ding is me wel duidelijk,een mens  hoeft zich nooit te vervelen met zulke leuke hobbys in wat voor vorm dan ook.Ik ga het NIET over het weer hebben............

38 opmerkingen:

 1. Prachtige spullen heb je, maar inderdaad je moet ze echt gaan gebruiken hoor. Daar ga je zo van genieten in je superdeluxe keuken. Je bent er straks gewoon niet meer weg te slaan!!!!!
  geniet er van.
  groetjes
  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die prachtige keuken van jou heeft zeg maar het volste recht op dat geweldig mooie linnengoed! Zo'n mooie combinatie! Gebruiken hoor!
  Groetjes, Els

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterend Jeannet, ik ben ook zo'n troela, mijn servies gebruik ik ook alleen met feestdagen, ik heb me na jou verhaal voorgenomen om vanaf nu het dagelijks te gebruiken, of mij dat zal lukken ;-)

  Groetjes Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ze zijn zo goed gemaakt, dat als je ze nu gaat gebruiken, je ze nog jarenlang iedere dag met plezier gebruikt.
  Wij hadden deze kerst zo'n zelfde idee toen ik het mooie geborduurde tafellaken op tafel legde. Ineens dacht ik: 'als ik het alleen met kerst gebruikt zal ik het hooguit nog 25 keer gebruiken.' En daarna wordt het waarschijnlijk door de kinderen weggedaan. Dus gebruik ik het nu ook in de gewone tijd. (het is geen kerstmotief) Mijn eerste tafellaken is tenslotte nu pas aan zijn eind. (45 jaar later)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wat mooi, ja dat is 'zonde' om niet te gebruiken. En wat passen deze doeken mooi in je nieuwe keuken!

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat ontzettend mooi om te zien, zo'n hele dunne witte theedoek heb ik nog van mijn moeder en een vierkant tafelkleedje van mijn oma, ik ben daar ook heel zuinig op, het komt ooit in een kantjesquilt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh Jeannet wat erg dat je die mooie geweven doeken laat zien, nu wil ik ze ook hebben....... Ik heb al in haar winkeltje gekeken.
  En die doeken die jij zelf gemaakt hebt zijn ook fantastisch, daar moet je wel apetrots op zijn. Ik heb wel veel gedaan vroeger(spinnen, macrameeen, plantaardig verven.... roept u maar) maar niet geweven....
  Ga ze gebruiken hoor!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtig linnen!!! Gewoon gebruiken,.. wat zonde om het niet te gebruiken,...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat een mooie doeken, je bent ook wel van vele hobbymarkten thuis hoor Jeannet, ze staan prachtig in je schitterende keuken.
  Het is vast genieten als je rond kijkt in je keuken en dat fornuis vind ik ook zo mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ach ach ach, wat zonde toch......om ze niet te gebruiken in je prachtig nieuwe keuken. Daar HOREN ze gewoon gebruikt te worden. Doe 't nou maar Jeannet. Je zult er plezier van hebben.
  Ik vind ze té mooi om in de doos te laten liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie spullen zeg, en je hebt gelijk dat je het gaat gebruiken want van in de kast liggen komt toch niks en zo kan je er alleen maar meer van genieten.
  Groetjes Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh ja die moet je gaan gebruiken, geweldig wat mooi en als je er voorzichtig mee om gaat (dus houd manvolk uit de buurt) kun je er de rest van je leven mee doen en daar maakte je het toch voor! Stuk voor stuk prachtige creaties, dus.... ophangen!!!!
  Knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gebruiken hoor. Het is zulk mooi linnengoed. Bij gebruik kijk je er tenminste iedere dag naar. Het slijt dan wel maar dan heb je er al meer plezier van gehad dan wanneer het in een kast ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. wat een mooie keukendoeken, inderdaad zonde om op zolder te laten liggen en dat ze gaan verkleuren. Voor alles is er het juiste moment en nu dus de zelf geweven doeken. Wie weet wat je er nog meer hebt liggen?
  groet
  martine

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik kan me alleen maar aansluiten bij al die reacties: echt gewoon gebruiken!! Nu kan je er zelf van genieten, dat is toch prachtig!!
  Ze zijn echt erg mooi....
  Groetjes, Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik wist wel dat je geweven had, maar dit is inderdaad een geweldige vondst. Ze passen toch prachtig in je nieuwe keuken, al zou je die mooie doeken alleen voor sier ophangen of toch gewoon gebruiken.....ik zou ze in elk geval niet weer in die doos stoppen, daar zijn ze veel te mooi voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Lekker gaan gebruiken! Nieuwe keuken, nieuwe doeken! En dan nog wel van die heeeeeeeeeeele mooie, zelfgemaakte! Alle reden om supertrots op te zijn en mee te pronken!
  groetjes!(en ik hoop dat je toch weer gauw in je tuinhuisje kunt zitten!)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik was er nog niet eerder aan toe gekomen om te reageren, maar ook van mijn kant niets dan lof over jullie mooie keuken. En dan zou het zonde zijn om dit prachtige keukengoed niet te gaan gebruiken. Wat gaaf zeg, dat je dit ook zelf gemaakt hebt. Ik heb zelf nog nooit iets geweven, maar vind het altijd wel fascinerend. Komende woensdag gaan we met onze bee naar het Textielmuseum, kan ik weer even kwijlen bij de damastweverij.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtig en nooit meer terug in die dozen! Neerleggen, ophangen en gebruiken! Mijn buurvrouw was ook een verwoed weefster en heeft mij er nog een tijdje in meegenomen. Ik was zelfs lid van het weversgilde maar een weefgetouw heb ik nooit gehad. Ik zag toen al dat het opzetten niet mijn ding zou zijn. Maar de resultaten zijn prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. wat een prachtig weefwerk ehb je gemaakt, gewoon zonde om op zolder op te bergen. wat je zou kunnen doen is deze mooie ophangen voor de sier en andere echt gebruiken maar staat zo mooi in je prachtige keuken. Zo'n lepelrek heb ik inderdaad ook nog gehad maar is helaas gesneuveld. Het kon er niet tegen dat er iemand op de doos ging zitten waar het in zat met de verhuizing, de lassen tussen handgreep en de rest waren los, erg jammer
  geniet van je prachtige keuken en je weefwerk
  groetjes
  Bernadette

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Inderdaad ZONDE omdat allemaal op zolder te laten liggen.
  Gewoon gebruiken dan geniet je er ook nog van.
  Duidelijk een win win situatie toch.

  Groetjes,
  Marga♥

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik denk, dat je het gewoon moet gaan gebruiken, al
  dit geweven moois... erg knap, zo fijn weven (dat
  heb ik dus nog nooit gedaan, weven, want al die
  andere hobby's vragen ook tijd). En het theedoeken
  en keukendoeken-rekje is ook echt nostalgisch, mijn
  moeder en oma hadden precies dezelfde (waarbij ik
  me afvraag waar ze eigenlijk gebleven zijn).
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wonderful weaving! Marion is a nice person who is a very talented weaver-I wish that I could take a class from her. Thanks so much for sharing the photos with us. I agree with you, it would be great if you could display all of them, especially the lovely linen placemats.
  Hello from Idaho,
  Judy

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een prachtige doeken, en wat heb je die schitterend gemaakt!
  Bijna niet voor te stellen dat je die zelf hebt kunnen maken, echt kunstig hoor.
  Zonde om te gebruiken..... maar ja zo maar laten liggen in een doos is ook jammer.
  Past wel mooi in je prachtige keuken.
  En dan het weer...... :-(
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 25. En als je er later niet meer bent komt er een grote vlikobak voor de deur en hup, daar gaan je mooie theedoeken of nog erger, die gebruiken we wel bij het schilderen!!!!
  Dus... gebruiken en van genieten.
  Doen hoor.
  Groet Janny Schoneveld

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Oh ja ik las iets hier op je weblog aan de linkerkant.
  Enjoy the little things!
  De theedoeken dus.
  Janny S.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Nou die horen nou echt in je mooie keuken!!!
  zo mooi gemaakt..natuurlijk moet je die gebruiken...veel te mooi om in een doos te laten zitten...
  en zo ga je met plezier aan de afwas!!..;0)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Nou die gave keukendoeken ging ik ook zeker gebruiken hoor.... dan heb je er zeker plezier van. Op zolder laten liggen is ook maar zonde toch?
  Ze zijn ook super leuk gemaakt !!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat een kunstwerkjes, gebruiken en van genieten!

  Warme groet,
  Carla.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat prachtig gemaakt ik zou ze maar gaan gebruiken zonde om te laten liggen en complimentjes voor je werk

  Groetjes Nellie

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hoi Jeannet,

  bedankt voor je lieve woorden. Jouw doeken zijn zo verschrikkelijk mooi, net als de anderen zeg ik; gebruiken hoor. Ze slijten niet zo snel en dan heb je toch een geweldige reden om je mooie garens weer eens te gebruiken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Oh Jeannet,
  Wat een pracht doeken en goed dat je ze nu wel gaat gebruiken.
  Je geniet ervan, ik lees het gewoon.
  Je keuken is zo prachtig en nog eens goed te betalen bij die keukenboer zeg.
  Ik hoop dat je heerlijke recepten uit kunt proberen in je nieuwe keukentje en ik wens je alle liefs Chrissie

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Het is in ieder geval zonde dat het op zolder ligt. Leg het, als je het niet wilt gebruiken, op een stapeltje in de keuken of hang het neer, zodat je er naar kunt kijken. Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Mooi al die theedoeken en ze worden mooier als ze gebruikt worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Your teatowels are gorgeous, you need to have them on display.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Gebruiken Jeanette, dan geniet je ervan en niet door ze weg te leggen. Prachtig vind ik het.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. allemachtig meid wat maak je toch een mooie dingen allemaal.
  prachtige thee doeken heel mooi.
  Fijne paasdagen.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet