Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 6 mei 2013

Nostalgie

Met mijn onmiskenbare hang naar nostalgie was het bezoek aan het openluchtmuseum in Arnhem een paar weken geleden een ware openbaring voor me.
Wat een heerlijke ongecompliceerde kneuterigheid kom je daar tegen, dit is een Staphorster boerderij, en ik weet het allemaal.....het beeld is te geromantiseerd  want kneuterig is het zeker in Staphorst, maar in het echie ook een tikkie beklemmend hoorde ik uit betrouwbare bron.Nou, dat was het hier in elk geval niet.
Het was een zonovergoten dag en niet druk ( iedereen keek naar de kroning van de koning) dus heerlijk toeven daar, je waande je echt in sferen van weleer.Ik raak er altijd een beetje, een soort bedwelmd van als jullie begrijpen wat ik bedoel, een beetje in de flow.
Het hele Hollandse leven vanaf 1900 trekt per provincie aan je voorbij, kan het Hollandser  Er staan wel zeven molens in het hele museum in alle soorten en maten.
Hier ga je het Zaanse dorp in, met allemaal van die schattige Zaanse huisjes, een bakkertje, een Staphorster vissershuisje met dito klompjes, je ziet het toch al helemaal voor je hoe het was vroeger? Zo knus en kneuterig.
In het huisje hingen mooie lapjes aan een lijntje.En die kleuren, dat felle geel en vliegenblauw, geweldig!
Het verschil tussen rijk en arm werd ook wel pijnlijk duidelijk toen we gaandeweg verder liepen.De kneuterigheid van deze plaggenhut was zelfs voor mij een beetje teveel kneuterigheid....Dat was ook de rauwe werkelijkheid. 
Waar leeft een mens dan voor denk ik dan als het alleen werken en zwoegen is en zelfs dat allemaal zeer moeizaam gaat.Je leeft eigenlijk alleen om de rijkdom van een ander, in dit geval de boer, nog groter te maken en je was minder dan een hond.
Dit was zo,n stukje rauwe werkelijkheid, als er iemand gestorven was, en dat gebeurde vaak vanwege de erbarmelijke omstandigheden waarin mensen leefden,dan werd dit buiten de deur gezet opdat men wist dat er iemand was gestorven.
Hier een grote prachtige Groninger boerderij.Een heel contrast met de plaggenhutten van weleer.
Overal werden oude ambachten gedemonstreerd alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, het kwam allemaal heel realistisch over, dat maakte het zo leuk.
Ik zag mezelf zo in zo,n heerlijk authentiek huisje wonen. Er waren vele vrijwilligers die het museum verlevendigen met hun klederdracht en aanwezigheid. Zonder dat kan een museum als dit niet bestaan.
Het is een absolute aanrader dit museum, voor wie interesse heeft in de geschiedenis van ons vaderland,zo keurig alles onderhouden ook, strak in de verf, bloemetjes en plantjes in de tuintjes, héél erg mooi en realistisch. Ik zag er in één van die grote boerderijen deze tegels op de heerd. 
 Deze foto is vast herkenbaar voor quiltend Nederland uit "het boek der boeken" wat net uit is.........Als dit niet is waar we nu mee bezig zijn, sterretjes en dresdenplates.......Alles van weleer komt toch weer een keer.......
Beesten zijn er ook genoeg, vroeger leefde men natuurlijk heel dicht bij het vee, al was het maar voor de warmte die ze gaven, nou....deze markante bok rook je al van een afstand...........ik weet niet of dat lekker zou zijn geweest op de deel.
Wie het ook allemaal geweldig vond was zoonlief, hij wil later boer worden, zegt tie nu, maar dan wel een soort herenboer, het gekeuter stond hem een ietwat minder aan.......we wachten het maar rustig af, de kippen heeft tie al.....zo,n soort tractor had mijn vader vroeger. Jammer eigenlijk dat we hem hebben weg gedaan.
Deze boerderij leek hem wel wat.......
Nog een laatste plaatje van een boerderij, en ik hoop dat jullie enthousiasme zo groot is om er ook een keer heen te gaan, voor zover je dat nog niet gedaan hebt natuurlijk.Quilts heb ik er niet gezien, die liggen in het depot en worden niet altijd permanent tentoongesteld, dat was wel jammer. En of ik zelf nog quilt? Euh....ja hoor, maar ik ben even opeens, tussendoor, aan een TOP secret project bezig, dat kan niet op de blog, komt ergens anders,en om het spannend te maken.....het heeft hier mee te maken.
hahahaha, misschien wordt het wel een eigen kledinglijn voor dikke pronte dames met een maatje meer.......(zoals ikzelf......)Iedereen weer een fijne tweede vakantieweek, we hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk, daar is ie toch, de ZON!!!!

25 opmerkingen:

 1. hi Jeannet, What a great museum! Its very important, I think, to see where we came from and how much has changed. Thanks for sharing with us and enjoy the sunshine!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het was net of ik er even weer was, groetjes van een openluchtmuseumfan Bep

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja ik dwaal daar ook graag rond en het staat voor de zomer weer op mijn lijstje en wat had je het getroffen met het weer! Zalig om daar rond te kijken en inspiratie op te doen!
  Geniet van het zonnige leven, knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 4. prachtig is het er, wij zijn er vorig jaar ook geweest en hebben een tijdje doorgebracht in de keuken van mijn opoe, we kregen er zelfs echte pruttelkoffie bij en hebben heel gezellig gekletst met de dame die daar in de keuken zat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Terwijl ik je logje las over het mooie openluchtmuseum, waar ik te lang niet ben geweest, dacht ik nog dat er de laatste tijd weinig quilterigs te zien is hier. Maar nu begrijp ik het. Veel succes met je topsecreet project. We zien het wel een keer verschijnen. Zonnige dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een heerlijke plek daar hé!!
  je foto's zijn prachtig...ook de kwekerij is zo mooi...zo rustig...even zitten op een bankje..heerlijk..en het kerkje ook zo'n plaatje...zucht gauw maar weer eens een bezoekje brengen...( of een dagje mee met DH...;0))..)
  Hele fijne dag...ben wel benieuwd naar je secret project!!...;0)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een paar jaar geleden ben ik er ook weer eens geweest. Zo herkenbaar. Merk je meteen dat je ouder wordt, want sommige dingen herken je van thuis of bij oma.
  Ohhh en secret projects maken het altijd zo spannend.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En nu met het nieuwe boek van Petra en An nagenieten op de bank....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ehm,... moet ik eerlijk zijn? Wij gaan bijna ieder jaar er heen,... erg toch? Ik kan zo genieten van een dagje.
  De mensen die in de boerderij lopen maken het levendig,.. ook al eens soep gegeten bij een boerin,.. afwas gedaan,... erg leuk!!
  Ik denk dat ik dit jaar weer ga,..
  ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik ben afgelopen jaar geweest en herken veel van wat je laat zien, het monumentje voor de deur van een overledene staat voor een Tilburgs huisje dus zeer bekend voor mij.
  En zoals iemand al zei, je herkent dingen uit je eigen jeugd bv het jaren 70 huisje uit Tilburg staat vol met Brabantia-spullen die ik ook verkocht in de winkel waar ik werkte.Ik ga er zeker nog eens heen.
  Bedankt voor de mooie foto's
  groetjes
  Bernadette

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooie foto's. Je hebt duideijk genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijk zo'n mooi museum, mooi verslag heb je er ook van gemaakt, soms lijkt het mij dat jij 50 jaar te laat bent geboren????? Hoewel als ik die plaggenhut zo zie....hebben we het nu toch heel wat beter nietwaar? Spannend zo'n geheim project...ben benieuwd wat het is.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat is het daar mooi hè, in het Openlucht museum!
  Ben er jaren geleden een paar keer geweest, was er erg van onder de indruk.
  Kan me voorstellen dat jij je daar ook helemaal op je gemak voelt.
  Eigenlijk vond ik die plaggenhut ook wel knus, maar ja dan kijk ik eventjes met mooi weer. Is wel even anders als je daar in de winter moet wonen met een aantal kinderen.
  Zo jammer dat er geen quilts waren op de bedden. Zou je toch verwachten.
  Alles in depot, dus niemand ziet ze.
  Bedankt voor het verslag.
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Echt nostalgie! Was er volgens mij voor het laatst met een schoolreisje, dus zo'n 50 jaar geleden...Fijn om zo weer alles te zien. En natuurlijk supernieuwsgierig naar je geheime project!!! Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Als kind al was ik gek op dit museum. We woonden in Apeldoorn en ik kwam er vele jaren minstens 1 x per jaar. Vorig jaar ben ik mijn oudste kleindochter geweest op Hemelvaartsdag. Was geweldig we hebben genoten, prachtig weer, leuke actieve dingen voor kinderen. Dag met een gouden randje. groeten van liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Jaaaaa ben er zo'n twee jaar geleden geweest! Zo mooi daar en dankzij je foto's en verslag ben ik er nu ook weer een btje bij geweest!

  Groetjes Tertia

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ben er ook verschillende keren geweest, en het is
  echt een reis-terug-in-de-tijd, zalig! En wat me ook
  zalig lijkt? Een zoon, die boer is! Kun je misschien
  een paar lease-schaapjes krijgen...
  Spannend, het nieuwe project, ben benieuwd!
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een gezelligheid zie ik hier. Ik ben er 4 jaar geleden met mijn mam nog geweest helaas kon zij niet alles meer belopen dus ga ik dit jaar nog een keer even de nostalgie opzoeken. Heerlijk vind ik het. De eerste foto leek net het huis van mijn ouders zo van ver, mooi hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. So interesting! Living in the sod house looks to be a grueling existence!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Enig om naar te kijken, ik ben er nog nooit geweest!
  Mooie dag nog, Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dank je wel voor je mooie, levendige verslag! :-)
  Ook ik ben al meerdere keren in dit museum geweest en ik vind het altijd weer een belevenis, ik ga er zeker weer naartoe en elke keer hoop ik eens wat quilts te zien, maar dat is nog niet gelukt haha.
  Wel was er een keer een expositie van heel veel oude borduurwerken....schitterend gewoon!
  Groetjes en succes met je secret mission!
  Annie L.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. hoi Jeanette

  ja het openlucht museum ik ben er een groot fan van en probeer toch elk twee jaar tegaan. de ophaal brug van de fot van jou die stond in ouderkerk aan de Amstel. mijn man heeft jaren lang over deze brug gelopen en later gefiets om naar school tegaan . ook hij is een boeren zoon en geniet daar ook elke keer weer .

  BeantwoordenVerwijderen
 23. en toen was het berichtje weg ... toen de ophaal brug werd gesloopt voor een andere brug was mijn man er bij als tiener . en op de dag dat hij in het openlucht museum werd geplaats waren wij er ook !
  dus ja we kunnen wel zeggen dat we fan zijn van het museum .

  jammer dat de quilt er niet waren hopelijk hangen ze deze zomer er wel dan gaan we weer .

  christine

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Oh wat leuk om te zien weer! Tis voor mij uit mijn kindertijd, maar staat hoog op mijn verlanglijstje om weer eens naar toe te gaan... wie weet deze zomer!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet