Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 26 augustus 2013

van de Doos en de kliko......

De doos.....ik weet zeker dat iedere rechtgeaarde quiltster het dilemma van "de doos" kent.....
De doos der dozen, de doos waar we allemaal van die restjes in gooien, jaren lang, van die restjes waarvan je niet één twee drie weet wat je er mee moet, te groot om weg te gooien, te moeilijk te beslissen voor NU, dus dan is daar gelukkig altijd de oplossing: De Doos:
Eerst was het een kleine doos, maar na verloop van tijd voldoet dat niet meer, zeker als je niet van tijd tot tijd uitzoekt, gelukkig heeft het Zweedse warenhuis daar rekening mee gehouden........en dus hebben ze een NOG grotere doos in dezelfde stijl, zodat het niet zo erg opvalt qua kleur naast de kleine dozen.....
Maar er komt een dag, dat het er echt niet meer in past, en dat er ook geen  nog grotere dozen zijn.....en dan moet er wat gebeuren, het steeds uitgestelde.....het nare klusje....de aanleiding bij mij was dat vriendin een stofje nodig had.......een heel oud stofje. Helemaal onderin die doos werd het gevonden. Want het was een wel erg oud stofje.......
Heel mijn quiltersleven trok voorbij daar in die doos, al die heerlijke stofjes, die winkels, die prachtige stofjes waar ik toentertijd verlieft op was.....Het was een terug in de tijd moment.
Als ik hier nog aan denk, De stitchcottage.......in Hellevoetsluis, Carla, die altijd feilloos de juiste stofjes overal wist op te diepen, daar had ze een neus voor,die prachtige paisleys die je toen nog nergens zag, al die fietsritjes naar Carla langs de zeewering, Oh, wat een ongelofelijk gemis blijft het!
Ik kwam ook groentjes tegen in die doos, heel veel groentjes, maar met het applicatiesetje in het achterhoofd  ( daar blijft het maar hangen....) en niet veel groen in de kast heb ik die geselecteerd en gestreken, wat een hoeveelheid groene blaadjes kunnen hier uit gemaakt worden.....ooit.......
De grijze kliko was onderhand haast vol, ( bij wijze van spreken dan....) het viel niet mee....in het begin ging iedere kleine snipper door mijn handen, maar na een uur dacht ik, dat gaat zo wel "errug" lang duren....en werd ik makkelijker met weg doen......Niet meer aan denken, dat deed ik tenslotte ook niet toen ze in die doos zaten, maar ohhhh, wat een sterretjes hadden hier uit gemaakt kunnen worden ( vergetend dat dat stukje altijd net te klein was).......Want we hebben het hier natuurlijk wel over HELE KLEINE STUKJES........
Gelukkig kwam daar dan toch het moment dat het etiket van die handige dozen weer van groot naar klein kon wisselen......een heerlijk moment met wisselende gevoelens, nerveus liep ik regelmatig naar buiten.......er ging weer het één en ander mee naar binnen....tot manlief zei dat het nu klaar moest zijn, anders ledigde hij de pan jus in de kliko.....en tja, dat wil je toch die stofjes ook niet aan doen? Maar toen.......een paar dagen later.....
Toen kwam ineens deze doos als vanuit het niets tevoorschijn.....nou ja, niet helemaal vanuit het niets, ZIJ had me er op geattendeerd....Uhhhhhh...deze doos......deze heel handige doos voor Ufo,s die ik al lang en breed vergeten was, en al helemaal de inhoud er van.
Helemaal vol met allemaal van deze kleine schattige blokjes in wording tot bovenstaande blokken...O jee.....wat zou ik daar een berg blokjes uit hebben kunnen halen....zo niet de hele quilt....uit al die restjes die nu in de kliko lagen, bedolven onder de lege kattenblikjes, oud brood,soepresten en wat dies meer zij........zo gaat het nou altijd met opruimen.Je kijkt er jaren niet naar, tot je het niet meer hebt......en dan borrelen de ideeën spontaan op...dus, beetje spijt? welnee......de kleine ( ook best nog grote) doos is er tenslotte nog........

50 opmerkingen:

 1. Ik verwerk nu al mijn snippers in mijn goed doelen quilts, en er zijne r zo al heel wat gemaakt
  Succes met het opnieuw verzamelen
  http://creanoor.blogspot.se/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oh wat doe je nu in de kliko oh wat jammer

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo gaat het altijd.
  Jarenlang ligt het op zolder. Nooit nodig gehad. Nooit iemand naar gevraagd. Weg met de zooi. Vuilnisman rijd net de straat uit. En ja hoor!!!! Ineens heb je het nodig. Je weet nog precies waar het altijd lag. Ja, lag want het is nu weg. Echt weg. Sterkte. Over een poosje verhuizen de kleine lapjes die je nu nog hebt weer van de kleine naar de grote doos.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo is het maar net Marguerite, nu wil iedereen ze hebben, toen kon ik ze niet kwijt,het is een heerlijke opruiming en het was natuurlijk wel allemaal verfrommeld materiaal vol draadjes en heel klein, alleen het strijken al......Brrrrr

   Verwijderen
 4. Ik bewonder je moed, zou het niet kunnen. Weggeven is makkelijker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En wie komt ze dan halen Martine.......kan ik ze nog opsturen ook,nog meer werk, en het zijn natuurlijk niet mijn mooiste CW stofjes, het waren echt verfrommelde restjes.

   Verwijderen
 5. Als ik een workshop doe en het resultaat niet ken,dan gebruik ik altijd de restjes.Ook als er een nieuwe techniek/blok gemaakt wordt-restjes.Ook voor goede doelen worden de restjes gebruikt.
  Hier waren jouw restjes heel welkom geweest!
  En wat dacht je van een scrapquilt-lekker wild??? Eventueel aangevuld met verschillende steken,kantjes,bandjes a la een victoriaanse scrapquilt?
  Sterkte,'khoop dat je nu geen nachtmerries krijgt van weggegooide lapjes! (lol)
  zonnige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat jammer, hier had je vast nog iemand blij mee kunnen maken!

  Mij wel in ieder geval!

  groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgende keer zal ik aan je denken, kom je ze wel zelf ophalen in Rockanje?

   Verwijderen
  2. Oke!

   Gezellig, kom ik een kopje thee bij je drinken!

   Groetjes Anita

   Verwijderen
 7. AAaahhhh! DIE RESTJES! Jammer joh, toch zijn ze altijd wel handig... en eet geen brood... afin... je hoofd is nu leeg... wie weet hoe snel een nieuwe 'grote' doos is gevuld!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oooh,... restjes en de kliko,.. OOOH,....
  Er staan hier twee grote tassen en een grote doos met restjes,.. Kan het werkelijk niet,...
  Geen spijt hebben en de doos komt echt wel weer vol,...
  ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben daar heel makkelijk in, grote restjes gaan in de bewaarkist, de rest in de vuiknisbak.

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haha.... ja dit is heel bekend, heb ik ook al eens gedaan en het gaat steeds makkelijker...hoewel !
  Quilt groetjes Anja.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. oh, zonde!! Ik heb inmiddels twee dozen en put er nog altijd mijn stofjes uit!! Had mij maar gemaild, ik was jouw doos zo komen halen.........:)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een heerlijk herkenbaar verhaal! Bij mij is één grote doos niet eens genoeg.
  En die Stitch Cottage uit Hellevoetsluis? Ja, wat een leuke winkel was dat, die mag zo weer terugkomen van mij!

  Groetjes, Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh ik begrijp je gevoelens. Wat moeilijk zeg. Tja je kunt er natuurlijk altijd van alles over zeggen, maar het feit dat je een keuze maakte betekent kracht. Fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel bekend, maar ik kan ze toch niet wegdoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bekende dozen en ook bekende inhoud!
  Ach, wie wat bewaart heeft ook wat, nietwaar?
  Fijne dag

  Groet Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Klinkt zo bekend en dan zie ik daar bovenop dat beige lapje met die bolletjes en zucht ik dat had ik ook en toen kwam ik wat tekort! Maar ja heb ondertussen de rest ook maar weg gekieperd, maar het geeft wel een rustig gevoel als de kliko is geleegd en het een voldongen en opgeruimd feit is! Gefeliciteerd met een beschaafde (grijns) restjesdoos!
  Knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En zo is het maar net Lida! er is nog genoeg over (grijns)

   Verwijderen
 17. Ik heb een tijdje terug 2 grote dozen vol op mijn blog gezet en tegen verzendkosten er iemand heel blij mee gemaakt. Er zijn altijd beginnende quiltsters die graag kleine stukje willen hebben voor applicatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Groot gelijk joh ! Dat ruimt tenminste lekker op. Een opgeruimd huis is tenslotte een opgeruimd hoofd ! Nu heb je meteen weer plaats voor nieuwe lapjes.......;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel herkenbaar en leuk blogje! Heb een nu nog kleine, maar steeds voller wordende doos met zulke restjes, want ja, met appliceren kun je zelfs van stukjes van kleiner dan 2 cm nog wel wat maken. Misschien toch ook maar eens wat gaan opruimen, want er komen telkens niieuwe bij en als ik zo nog een paar jaar doorga wordt het wel erg van de gekke... Goed van je, dat je er toch afstand van hebt gedaan, dat schept weer ruimte (vooor...?)
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 20. mocht je ooit de kliko weer vullen dan kom ik ze halen..meteen een goed excuus om manlief naar zeeland te krijgen........... enne geniet van de rust en ruimte.......

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Aha, jij bent dus ook in de opruimmodus.... zou het het jaargetijde zijn ?!
  Ik kreeg het toch een beetje benauwd toen ik de inhoud van de kliko zag... zag meteen allemaal kleine huisjes voor me...
  Maar gedaane zaken...
  Fijne week daar op je heerlijke plekje

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Heel herkenbaar en wat zitten er mooie restjes tussen! Maar een mens kan niet alles bewaren. Daarom gaan (te) kleine lapjes bij mij meteen weg, anders weet ik het wel. Dus lapjes kleiner dan 10 x 10, weg ermee. Zonde? Ja misschien wel maar een vol hoofd met lapjes is ook niet alles.
  Fijne dag vandaag! Het is hier mooi weer. Bij jou ook?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een reacties.... allemaal mensen die er moeite mee hebben. Ik kreeg het ook benauwd toen ik die foto van de kliko met lapjes zag.
  Weet het wel, ze zijn zo klein, wat moet je er mee.... maar dat is nu net de verslaving. Het zijn lapjes, dus bewaren. Gelukkig is mijn restjes doos nog niet zo groot.
  En je hebt er ook wat gered, vooral die groene, mooi hoor.
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Goh jeannet wat ZONDE! Allemaal in de kliko! (ik gooi eigenlijk gelijk snippers weg, om dit soort drama's voor te zijn en te blijven.) Kan me voorstellen dat gevoelens van spijt bij je zijn gebleven. Niet meer aan denken nu, opgeruimd staat netjes. Fijne week

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Misschien een school in de buurt?
  Mocht iemand in Overijssel zulke plannen hebben, laat het me even weten. Goede doelen blijven er altijd.
  En ach jouw doos vult zich wel weer!
  Als je zoveel mooie dingen maakt, zal dat geen probleem zijn. Groetjes, Thea.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Heel knap van je, ik kan het (nog) niet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. I go through my scrap baskets at times and clean out those that are too small or I will never use. I give them to a charity store to resell and they are much appreciated. Some other person can enjoy what I did not.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Keigoed bezig, Jeannetje. Ik hou van die opruimige typjes. Niks zonde, gewoon een keer weg ermee en dan heb je misschien een keertje spijt, nou en??? Opnieuw naar een quiltwinkel. De echte quilters van vroeger zouden ons een ramp vinden, domme schapen en verkwisters en zij zouden uit al die kleine frutstukjes nog de mooiste quilts maken, tja........ Ik zit er niet mee LOL

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hahahaha, ik ook niet hoor Inge, geld moet rollen en de economie moet draaien, toch?? enn...psstttt....die bak zat niet helemaal vol hoor ;)

   Verwijderen
 29. Er zat géén charm-quilt in de planning??
  Mocht het er ooit van komen, dan "lappen" we allemaal wel een restje stof bij elkaar!
  Groetjes Sylvia.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Nu je toch in de "opruimmodus" bent: Van de andere en toekomstige resten vierkantjes 5x5 cm ofwel 2"x 2" snijden en die gelijk als een slinger aan elkaar naaien en tot een grote rol winden. Later die rol opdelen in repen van zeg 1 of 1,5 meter en die (liefst in volgorde van de rol)aan elkaar zetten. Je krijgt dan een quilt waar je hele quiltersleven in zit en waarmee je jezelf kunt omhullen in "quiltdiptijden"

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ja, wat moet ik hier op antwoorden, zonde van de restjes, maar we weten allemaal dat we echt geen 150 jaar worden, dus ja, soms moet je zeer zware beslissingen nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Haha, wat moet ik er nog aan toevoegen ??
  Mijn eerste gedachte was ..... een huisjesquilt !!
  Die heb ik bij mij van alleen restjes gemaakt. ( de huisjes)
  Opgeruimd staat netjes !
  Je mag weer verder gaan met sparen. Succes.
  grtjs Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ooit gaf ik mijn bak met restj Es' aan mijn buurvrouw. Zij maakte er de mooiste quilts mee van hele kleine stukjes! Anny van rafels en rozen.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Oh, die kliko, daar zitten nog zoveel stukjes voor mijn vingerhoedjes quilt in! Ik kan gewoon niets weggooien, dat moeten de kinderen later maar doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ha wat herkenbaar, bij mij zijn het drie dozen, en heb al een paar keer bij de kliko gestaan, maar dan denk ik weer aan de scrapquilts van Bonnie Hunter (zeker die van de laatste paar Quiltcams) en dan gaan ze met de zelfde vaart weer mee naar binnen. Het zal wel een keer gaan gebeuren dat ik ze weg doe of daadwerkelijk een quilt maak!! Lol

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Het is gewoon jammer voor mij (had ze wel willen hebben en was ze op komen halen hoor) maar niet voor jou, want jij hebt er een prettig gevoel bij.
  Leuk om te lezen hoe een ieder er op reageert.

  Groetjes,
  Marga♥

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Tja wat moet ik nog zeggen na al die reacties. Ook ik had de restjes graag bij je opgehaald. Maar je moet wel uitkijken met de restjes in de kliko gooien, straks hebben we naast de quiltende postbode ook nog een quiltende vuilnisman. LOL.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Oo wat een verhaal en wat een reacties ,ik moest er erg om lachen .Goed van je anders kom je ze ieder jaar weer tegen en dan gaan ze alsnog weg.
  Groetjes Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Ha ha wat een leuk blogje is dit, zo herkenbaar voor ons allen. Maar jij hebt eens lekker opgeruimd en weet weer wat je hebt...............liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Ik heb er maar een woord voor: NACHTMERRIES !!! hihihi ...

  BeantwoordenVerwijderen
 41. O, Jeannet,
  Wat ben jij dapper, maar wat doe je ons aan om er foto's bij te plaatsen.....
  ;O)

  Groetjes
  Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 42. ik heb al mijn restjes gestempeld met vingerhoedjes, de rest gaat foetsie

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Ha ha heerlijk janet.. Lekker opgeruimd :0) die wilde scrap plannen.. Er komt nooit zoveel van !! Ik heb ook opgeruimd.. Alleen niet geblogd want nog steeds geen internet :0(( en wat mis ik dit toch allemaal enorm!! Fijne dag !!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet