Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 9 september 2013

Het wiel uitvinden......

Heeee, zullen jullie denken, het wiel uitvinden? Wat voor wiel gaat het hier om ? Dat is toch al lang uitgevonden ? juist ja, zo is het ook.Ik zal het gaan vertellen. Het wiel uitvinden. Om precies te zijn, het Dresdenwiel, daar is namelijk bij iemand enige verwarring over ontstaan........
Quilts met blokken als het Dresdenblok zijn natuurlijk al vele duizenden keren gemaakt (als je erop googled krijg je heel veel pagina's met soortgelijke quilts). Kijk hier maar eens op google.Dat geld ook voor quilts met de papiertjes van Sue Daley of de mallen van Marti Michell. Wie ooit de eerste Dresdenplate heeft ontworpen is moeilijk te achterhalen .Feit is in ieder geval wel dat het een groot internationaal succes is geworden. 
De ontwerpster heeft zich overigens laten inspireren door porselein uit Dresden in het begin van de 17e eeuw.Toen werd het ook al gedrukt op Japans aardewerk

Een aantal van jullie zal beslist de Q&Z hebben gekocht, en daarin "mijn " Dresdenplate zijn tegengekomen. Ik zet bewust het woordje" mijn"tussen haakjes, want het is namelijk wel mijn Dresdenplate, maar dat wil niet zeggen dat ik DE Dresdenplate heb uitgevonden of ontworpen of van een ander heb nagemaakt, integendeel!Dat pretendeer ik ook niet en dat staat er ook niet in.
De Dresdenplate is een bestaand openbaar patroon, gewoon een kartonnen malletje in een zakje, overal te koop in quiltwinkels, waar je een quilt van kan maken.Ik laat het hier nog maar eens duidelijk zien.
Ik heb mij, zoals ik al in een eerder blogje zei,laten inspireren door een afbeelding in een boek, één van de velen, waar de Dresdenplate in staat, en het idee werd geboren om hier een herinneringsquiltje van te maken van de blousjes van mijn moeder.
Dat is ook het bijzondere aan dit quiltje en daarom is het zo,n leuke en inspirerende quilt voor velen en daarom staat tie ook in de Q&Z.Enfin, dat hebben jullie allemaal kunnen lezen.Ik sluit overigens niet uit dat dit al ooit eens eerder is gedaan in de wereld met zoveel quiltsters, ik ben het idee in een Dresdenplate nog niet tegengekomen, maar kijk er niet van op als het wel zo zou zijn.
Want het is nou eenmaal zo met patronen, of dat nou Dresdenplates zijn, of log cabins, of Ohiosterren of mandjes of hexagonnen, dat alles al een keer gemaakt is, niemand kan zich dus beroepen op een alleen recht van bv in dit geval de Dresdenplate,.......of je quilt nou Treesje, Keesje of Dreesje heet....de Dresdenplate blijft de Dresdenplate.Oftewel; hoe vaak wordt het (ronde) wiel opnieuw uitgevonden?
Het zou toch wat wezen dat niemand nu meer een 9 bloks Dresdenplate mag maken of publiceren omdat er al ergens een Dresdenquilt is met negen blokken? zo werkt het gelukkig niet. Ik heb het ook niet nagemaakt van iemand, het stofgebruik was mijn eigen idee.Als mijn moeder bloemetjesblousjes had gehad, was het een bloemetjesquiltje geworden, zo simpel is het.Gezien de vele enthousiaste reacties zowel bij Q&Z als bij mij op de mail hebben we heel veel mensen geinspireerd met dit quiltje en dat was ook de bedoeling.
O ja, enne....ik heb het maar gelijk laten bezegelen met een eigen postzegel......mijn eigen dresdenplatebloemetje van de blousjes van mijn geliefden.....Hoe leuk is dat nou weer? En omdat ik graag van alles deel met jullie, bij de TNT kun je dat ook doen!Wie weet, ontketen we wel een rage van quiltpostzegels, collectors item voor de verzamelaar.

50 opmerkingen:

 1. een hele mooie goedemorgen Jeannet, een heel leuk blogje weer... En jazeker jou dresden is erg uniek, zitten de mooie herinneringen in van jou leven.... Fijne dag, met een heerlijke frisse wind, zodat er weer vele nieuwe ideeen aan komen waaien ;-)
  Groetjes Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het weer een geweldig idee, je eigen postzegel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Jeannet,

  Wat jammer dat je kennelijk dit blogje hebt moeten schrijven.
  Ik zou toch denken dat iedereen weet dat een vorm als bijvoorbeeld de Dresden Plate niet door jou bedacht is. Maar wel op een super leuke manier door jou toegepast is.
  En dat we die inspiratie graag zien in quilt tijdschriften (en blogs op internet hihi)spreekt voor zich.

  Ik heb er in elk geval van genoten en ik hoop nog heel veel leuke, inspirerende quilt ideeën van je langs te zien komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een herinnering met al die blouses erin. Bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Jeannet, je hebt mij in ieder geval op een idee gebracht! Dank je wel. En die postzegel: helemaal geweldig!
  Groetjes, Erna K.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. dat is toch volledig duidelijk dat jij niet de ontwerpster bent van de dresden maar van je blousjesquilt, hebben er mensen gemopperd?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goedemorgen!

  Ik vind het allemaal hartstikke leuk voor je, Jeannet!
  Ga zo door!!!!
  gr. Susi

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ach Jeannet zoals ik al eerder tegen je zei je hebt mensen en fietsbellen. Blijf bij jezelf, geloof in waarvoor je staat, wees blij dat jij een mens bent. Ik ben de afgelopen tijd ook zoveel fietsbellen tegengekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik was te snel! Wat een leuk idee om dit gedachtegoed ook vast te leggen in een eigen postzegel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ach, mensen.... Ik ben zelf helaas geen quiltster (ooit als ik meer tijd heb, zou ik het graag willen proberen...) en vind het helemaal geweldig jouw versie met die blouses echt heel prachtig en bijzonder!! Heel inspirerend! Grtjs, Alexandra.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het belangrijkste wat telt: als jij maar geniet van jouw mooie dierbare herinneringsquilt! Vind het leuk bedacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een leuke quilt vol herinneringen...
  En ach... het is wel JOUW dresdenplate quilt... Snap je "gevoelens" en hoop dat je er bovenstaat.
  Leuke postzegels...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Sommige mensen moeten iets moois toch schijnbaar weer naar beneden halen. Gewoon kop op en kijk naar de zon, die schijnt speciaal voor jou Jeannet. Voor mij is het gewoon het wiel van Jeannet.

  Groetjes en een fijne week Ria V.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ach Jeannet... Jouw quilt is een hoogstpersoonlijke, prachtige versie van een bestaand patroon. En het artikel in Quilt&Zo is hartstikke leuk! Dat het maar even gezegd is! ;-) Geweldig idee trouwens, die postzegel!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een jaloerse mensen heb je toch Jeannet...die brengen zelf meestal niks voor elkaar en hebben altijd wat te ouwehoeren....losers....jouw quiltje is fantastisch en wat een prachtig idee om de bloesjes te gebruiken...heb maling aan de rest.....bedankt voor de link naar de postzegels...had jij dat niet uitgevonden???...dat stelt me toch een beetje teleur dan.....lol...lachen nou...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nou wat leuk zijn je postzegels leuk! Hihi... zullen we een postzegeltje ruilen de volgende keer!? Hebben we allebij een echte 'Quiltpostzegel' van elkaar ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dat heb je weer eens goed geschreven en wat leuk dat je er een postzegel van hebt gemaakt, zal ik onthouden.

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Leuk dat je het bord laat zien... dat wist ik niet....
  Postzegels zijn geweldig !
  Krijg graag post ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Een echte Rockanjeplate, gefeliciteerd. Prachtig met al die bijzondere stofjes. Een quilt met een zeer hoog aaigehalte.
  Groet Hanny.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik denk zomaar, dat er weer eens wat gezeurd is in dat kleine Hollandse quiltwereldje. Als iedereen zich nou maar wat meer zou bezighouden met het creatieve gebeuren in plaats van het alsmaar in de gaten houdenvan elkaar, wat zou er dan veel meer te genieten vallen, al dan niet met elkaar...
  Leuk idee, die postzegels!
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Goed verhaal Jeannet. Jammer dat het nodig is dat jezo moet oppassen met je woorden. JOUW dresdenplate is mooi, zeker met al die herinneringen eraan. Alswe morgen weer thuis zijn, ga ik direct op pad voor de Q&Z. Voor ons vertrek was hij er nog niet in de boekhandel.
  En je dresden kom ik bekijken in Veldhoven.
  Fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Nou ik vind het niet meer dan normaal dat je het over jouw dresdenplate hebt (mooi en bijzonder trouwens!). Met de naam geef je toch al aan dat het een ontwerp is wat al bestaat? En deze maak jij, met jouw stofjes en jouw ideeën dus is het jouw quilt! Ik heb het ook over mijn Pippitrui hoor die ik aan het breien ben. Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een pracht van een Dresdenwiel! Lief zo, met al die bloesjes van je mams. :)
  En van wie die nu is.... Nou gewoon, deze is van JOU!! ;) En geniet er heerlijk van; het is een plaatje!!
  Leuk om dat in een postzegel te vereeuwigen!
  Prima idee!
  Geniet van je dag! Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een super idee, een mooie quilt met een dresden plate postzegel!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Kan me voorstellen dat die commentaren je raken.Het gaat tenslotte om een heel bijzondere quilt en erg speciaal voor jou!!!
  En dat doet zeer....
  Kom maar even in m'n armen hoor!In gedachten doe ik dat dan maar.
  Wat een leuke foto van jou bovenaan je blog!!!!
  En dat van die postzegels wist ik wel,maar jij DOET het ook,das andere koek.
  Geniet vandaag van al deze warme reacties-die wegen 1000x zwaarder dan de negatieve op je schitterende quilt!!!
  knuffel en groetjes,
  Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik heb een beetje het idee dat je nu wel erg in de verdediging schiet hoor Jeannet.
  Is toch helemaal niet nodig? Het is toch altijd zo dat we vrijwel alles namaken?
  Daar zijn toch bladen en boeken voor?
  Maar het is leuk als je er iets aan veranderd, of andere stofjes gebruikt zodat het je "eigen" quilt wordt.
  Dat heb jij gedaan en het is een prachtige quilt geworden met mooie herinneringen.
  Niet leuk als mensen daar kennelijk anders over denken.
  Zag je in het blad staan, mooi stukje hoor.
  En die postzegels, dat is ook het einde!
  Eigenlijk weer jammer om te versturen.
  Dit zijn wel helemaal je eigen zegels hoor!
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Floor, ik wil niet te boek staan in "het circuit" dat ik plagiaat pleeg en quilts van anderen namaak onder mijn eigen naam, dus vandaar dit blogje......Is het weer duidelijk voor een ieder die er mee te maken heeft.

   Verwijderen
 27. Net als Floor dacht ik even dat je je aan het verdedigen was, maar ik lees je reactie aan haar.
  Met zulke patronen heb je nu eenmaal dat ze door iedereen gemaakt worden en hoe vaak zie je niet quilts die op elkaar lijken ... zelfs onder de "echte" ontwerpsters.
  Ik heb altijd zoiets van so what .... je geeft er toch weer een eigen draai aan. Ik vind je quilt in elk geval super de leuk !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Een echte Quiltster weet wel dat Dresden-plate al héééél lang bestaat,en daar mag je natuurlijk zelf je eigen draai aan geven!

  Zo'n setje postzegels heb ik twee jaar geleden van het houtdraaiwerk van mijn man gemaakt, ik kan ze zo gauw niet vinden, maar het was een notendopje met hele kleine vogeltjes erin!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Jeannet, het is een plaatje van een quilt en helemaal jouw quilt. Niks plagiaat! Belachelijk, alleen het idee al.
  Moet je mijn quilts bekijken, allemaal `nagemaakt`!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Toen ik klein was, luisterden we altijd naar de familie DOORSNEE, en steevast elke week slaakte iemand de kreet : NIET OP RéAGééééRE LENAAA..... Ik denk ook dat er niks te claimen valt, de Dresdenplate was razendpopulair in de jaren dertig en als je het over géometrische blocks hebt kun je teruggaan naar de verre oudheid. Ooit zal iemand wel een variable star - ik noem er maar een - met een stokje in het zand getekend hebben... Ga anders even naar Rome mensen en kijk naar de kerkvloeren. Of ga naar het Louvre, in de Sumerische zaal liggen kleitabletten met allemaal quiltpatroontjes .... Jammer dat onkunde vaak tezamen gaat met arrogantie. Dus Jeannet, je quilts , Dresden of alle andere zijn zooooo leuk en zoooo fris, trek je er vooral niks van aan. De groeten uit Parijs, waar het vandaag pijpestelen regent

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Lieve Jeannet, het is een snoepje van een quilt en een hele mooie herinnering aan je moeder.
  Laat iedereen maar lekker kletsen
  Schijnbaar hebben ze niets beters te doen .ik wel hoor
  Lees de quilt en zo en geniet van je verhaal.
  Lieve groetjes Dorine

  BeantwoordenVerwijderen
 32. We maken natuurlijk allemaal niet origineels. We geven er alleen onze eigen draai aan. En dat maakt iedere quilt uniek

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Lieve Jeannet. Jammer dat dit blogje nodig is/was. Ook ik heb de Quilt & Zo gekocht omdat ik wist dat jij erin zou staan. Ik heb enorm genoten van de foto's en je verhalen en ik lees met groot plezier je blogjes. Ik hoop je mooie quilt in Veldhoven te kunnen bewonderen. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Het is toch t gek dat je jezelf zo moet verdedigen gewoon omdat je een algemeen bekend patroon hebt gebruikt. Zou erook zoveel olpoer geweest zijn over b een ninpatch? Dat is toch precies hetzelfde. Overigens heb ik gesmuld van het artikel in Q&Z.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Oef, dat ging even goed mis met tikken. Ja, dat komt ervan als je en blogs leest en ondertussen zit te wachten op verbinding met een helpdesk!
  De zin moet zijn: zou er ook zoveel oproer over bv een ninepatch zijn geweest. Want voor mij is dat hetzelfde!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Dit is gewoon jouw quilt. En na verloop van tijd verloopt ook copyright op boeken en patronen. Ik ben dit patroon nog niet tegengekomen met een logo van registered trademark of iets dergelijks.
  Mijn quiltlerares heeft er mee te maken gekregen dat haar patronen gekopieerd en weer verkocht werden en toen een zaak aangespannen. De (Belgische) rechter gaf aan dat de patronen dan op 3 manieren anders moeten zijn dan het origineel. Dat is in jouw quilt al zichtbaar aan het stofgebruik, het fussycutten van het cirkeltje etc.
  Ik ben zelf heel voorzichtig met copyright maar denk dat wie jou hier van plagiaat beschuldigt net een stap te ver zet / een persoon is die er net iets te weinig van af weet.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. o ja, hoe zit het met de eigenaar van het blad. Volgens mij letten die er ook op dat er geen plagiaat gepleegd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. O, gatjakkes! Wat een azijnpissers zijn er toch in de wereld.... En het vervelende is, dat zo'n zure reactie lang blijft hangen. Ook al staan er 1000 positieve tegenover. De Dresden staat ook bij mij nog op mijn lijstje, en nu ik leer appliqueren, gaat dat vast nog een keer gebeuren. Enne, dan wordt het mijn Dresden plate. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Jeanet, ik heb genoten van je blog, jij hebt een prachtige herinnering-quilt gemaakt!!! Van een patroon, de Dresden-plate. Prachtig!!!

  Dikke knuffel, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Jeanet ik ga de Q&Z kopen en tegen iedereen zeggen dat ik de maker van deze quilt ken! En dan laat ik alle mooie foto's van je blog zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Je Dresden plate quilt is prachtig, en ook nog eens een prachtige herinnering !!! laat iedereen maar zeuren... ze weten niet beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Morgen ben ik weer bij Fancoise, ik denk dat zij het blad nog heeft en dan koop ik het ook. En dan ga ik nog een keer genieten van het artikel.
  Groetjes
  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Hallo Jeannet, ik vond je quilt al geweldig, maar de postzegels zijn ook super. Wat een idee! Geweldig artikel ook in de Quilt en Zo.

  Groetjes,
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Hallo Jeannet, ik vond je quilt al geweldig, maar de postzegels zijn ook super. Wat een idee! Geweldig artikel ook in de Quilt en Zo.

  Groetjes,
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Je Quilt en je postzegels zien er geweldig uit!
  Ook te zien op mijn blog.
  Groetjes, Sonnja

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Mooie gezellige en speciale quilt die Dresden plate van jou! en die postzegels, fantastisch!
  Lieve groetjes
  Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Leuk idee de eigen gemaakte postzegels. Heb ik ook maar even gedaan, bedankt voor de link.
  Natuurlijk mijn blauwe dresden, leuk voor op de siggy post.

  Groetjes,
  Marga♥

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Ik vind het een geweldig verhaal en ben het er ook helemaal mee eens ,wat je ook maakt uiteindelijk is het al gemaakt door een ander met grote waarschijnlijkheid, maar je maakt iets vanuit een eigen gedachte of combineerde het met iets wat je belangstelling heeft,vind het trouwens prachtig,ook je postzegels ....super!!!!
  Groet marloeskreatief zou zeggen als je zin hebt neem eens een kijkje bij me,

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet