Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

vrijdag 11 oktober 2013

Oogsten

De herfst is bij uitstek de tijd om te oogsten, en er is van alles te oogsten, oogsten waar je je energie in hebt gestopt en wat er nu uitkomt, sommige oogsten vallen ook wel eens tegen. Bij ons is dat het geval bij de notenboom.
We hebben al twintig jaar een walnotenboom in de tuin, okkernoot heet het hier bij ons, als kleine zaailing gehad van een oude buurman,en die heeft in het vrij recente verleden echt megaoogsten gegeven, kratten vol,maar de laatste twee jaar......of we nou niet genoeg tegen hem praten, ik weet het niet, ik hang er toch genoeg quilts tegenaan,want dit is toch wel heel erg magertjes...........Dat kun je niet zeggen van de kastanjes.
Honderden zijn er van de boom af gekomen, het was heerlijk om ze te rapen, kindergeluk, zo,n "jippie gevoel"blijft altijd bestaan, zelfs als je al 53 bent,wat was is het heerlijk om die mooie glanzende kastanjes uit de bolsters te halen.
En wat deed je er mee? poppetjes maken, en de rest? Ik weet het niet meer, het was de magie van het rapen, de magie van die mooie diepdonkere glimmende kastanje, die helaas al na een paar dagen dof werd.Geoogst heb ik ook op het landelijke spinweekend.
Prachtige lont van mohair en merino, geoogst om de kleur alleen al, en dan deze twee.
Dat vond ik ook een geweldige oogst, Blue face Leister, mooie lange wol van het blue face leister schaap
Verder zag ik dat mijn buurman ook genoeg te oogsten had toen ik achter inde tuin keek, Jantje Willem zag eens peren hangen....kweeperen wel te verstaan, dit alleen is al een geweldig plaatje.
Er hangen gelukkig ook nog genoeg stoofpeertjes aan de boom, klaar om geoogst te worden, een belofte voor de wintermaanden.
Enne........weten jullie waar ik ook heel graag oogst.....op MP, oftewel marktplaats.....het is erg...ik weet het, in mijn (over?) volle huis met rariteiten, maar daar kon dit toch niet in ontbreken. Die ene lijkt wel een groot uitgevallen paddenstoel, maar het is een breipot!
Ik had nog nooit van houten breipotten gehoord, tot ik ze bij Carin op haar blog zag, wat een beauty,s, ik wist niet hoe gauw ik me moest haasten van de blog naar MP dus, effe intikken, en ja hoor, hoe gelukkig kun je zijn, TWEE breipotten!! en ze waren van een Jeanette geweest, hoe toevallig.Die stonden gewoon op mij te wachten.
Er groeit sinds kort ook een zeldzame wolzwam in mijn tuin aan de boom........als het lukt zal ik hem stekken en neem ik hem mee naar de volgende spindag volgend jaar (lol) Nou, nog een laatste oogstplaatje van mijn spinweekend.....
Merinowol met kasjmier, zooo prachtig en zacht, ik heb eerst even gekeken of de vezel lang genoeg was voor "mijn lontje" maar dat rooi ik wel.Nou ja, en daarom hou ik nou zo van de herfst he....dat oogsten......ik ben er dol op...manlief houd er ook zo van.....wij zijn (bijna) klaar voor de winter.
Ik wens jullie ook een goeie oogst toe als je volgende week naar Veldhoven gaat, aan het aanbod zal het niet liggen.Goed weekend allemaal!!

27 opmerkingen:

  1. Een gezellig herfstblogje. Handig zo breipot, ik heb een 'breipotmand'. Deze is ook erg handig. Dat zijn weinig walnoten en veel kastanjes. Mooie woloogst met mooie kleuren. Fijne dag en groetjes, Renske

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik moet toch weer vaker op MP snuffelen.
    Mooie oogst .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie oogst en mooie breipotten!
    Groetjes, Sonnja

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben ook gek op kastanjes. Vroeger rapen met dochterlief, toen met moeders , als ze mijn verjaardag kwam vieren. En nu voor het eerst alleen. Ver hoef ik er niet voor te lopen. Alleen de straat oversteken. Dus ik moest er toch naar toe, en dan oeps ineens weer veel te veel voor bij het sierfruit in een mandje te stoppen. Veel te mooi om zomaar te laten liggen. En dan is het voor mij echt het begin van de herfst. Nu gezellig naar de bee,

    Fijne dag groetjes Ria V.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goede oogst zo te zien wel jammer van je Okkenoten. Het is toch zo'n heerlijke boom. Hadden wij ook op het boerderijtje. Nu zijn we op zoek of iets dergelijks in bonsai te krijgen is. Mijn oogst ligt dit seizoen meer op het mentale vlak, maar ik kan je zeggen diemis niet gering! Dus eigenlijk een vruchtbaar voorseizoen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ondanks de walnoten een mooie oogst kastanjes, wol(-potten), peren en hout! Je kent het spreekwoord......."zoals men zaait zo zal men oogsten"!
    Fijn weekend!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De herfst heeft zeker zijn charmes en is zeker een van mijn favoriete seizoenen. Hoewel ik de wisseling van de seizoenen sowieso heel fijn vind. Ik zou niet in een land kunnen leven waar het altijd warm of koud is denk ik.
    Wat wij ook nog deden met kastanjes is tollen maken.
    Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Geweldig wat een oogst en wat die kastanjes betreft, gewoon lekker poffen en inleggen kan ook! Helemaal te gek jouw schitterende wollen, daar kijk ik met afgunst naar, niet dat ik kan spinnen of beien, maar gewoon voor de heb! Grijns! Fijne weekend, groetjes
    Lida

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heerlijk om jou blogjes te lezen op de vroege ochtend.

    Groetjes
    Ines

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een prachtige kleuren wol heb je daar liggen.En die breipotten-geweldig,maar nee MP laat ik links liggen!Hoop er ook eens tegenaan te lopen.
    Hier een geweldige appeloogst-de kastanjes nog niet naar gekeken.Daar maakten we vroeger spinnen in een web van en van de bladstelen een 'brilletje'.
    Geniet van je oogst en straks heel veel plezier in Veldhoven.
    goed weekend
    groetjes,Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Weer een prachtig blog, leest zo heerlijk weg!

    Je was me net voor op marktplaats met de breipotten! :-) Ook ik was er meteen heen gesurft! Gewoon nog even verder zoeken, komt vanzelf op mijn pad!

    Je hebt prachtig gescoord op de landelijke spindag! Ben erg beniewd wat je er allemaal mee gaat maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahahaha, dat dacht ik wel....ik zag dat er meteen geboden was en het stond er al een week!

      Verwijderen
  12. Inderdaad ene mooie oogst Jeannet. De breipotten zijn prachtig net als al de wolletjes die je laat zien. Ik brei altijd met katoen en Egyptische katoen omdat ik niet goed tegen ander garen kan waar synthetisch in zit. En met wol ben ik altijd bang dat het kriebelt. Zie je in Veldhoven !!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Een prachtige oogst laat je zien, maar de wolletjes vind ik toch wel het allermooist en ik ben jaloers op de breipotten (had er na de blogpost van Carin ook naar gezocht, maar niet gevonden, had jij natuurlijk net weggehaald op MP ;))
    Kastanjes vind ik ook zo mooi, ik bewaar ze gewoon in een
    mooie glazen stolpfles (in het begin wel zonder deksel,
    anders gaan ze schimmelen), meer is er voor een mooie
    herfstdecoratie niet nodig.
    Fijn weekend en groetjes van Ageeth

    BeantwoordenVerwijderen
  14. geweldig zo mooie kleurtjes van de wol,en je oogst is toch wel rijkelijk ,groet irena,mooie post weer

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Breipotten ik had er ook nog nooit van gehoord. Maar t zijn plaatjes en wat goed dat deze twee bij jou terecht zijn gekomen! Breien kan ik ook al niet, en spinnen ook niet. Wil il ook niet kunne, maar wat ik wel heel goed kan is genieten van jou enthousiasme, je prachtige gesponnen bollen wol! En al dat hout om je heen, zalig! En nu lekker die kachel aan. Ik zie je volgende week in Veldhoven! Veel plezier dit weekend,

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ook hier in de Dordogne is de walnotenoogst bedroevend! Wij hebben tot nu toe twee noten gevonden! Jouw oogst wat betreft de kastanjes, breipotten, wol en hout daarentegen, is fantastisch. Wat een prachtige kleuren heeft je wol. Heb genoten van je verhaaltje en geniet in Veldhoven! Auckje

    BeantwoordenVerwijderen
  17. wat een prachtige breipotten! Ik kende het niet, behalve zo'n plastic bakje om je bolletje in te doen.
    Wij maakten altijd spinnenwebben van de kastanjes: cocktailprikkers erin en met een leuk gekleurd draadje een web van maken...... Bij mij is het kastanjes zoeken ook nog favoriet, was altijd een activiteit in de herfstvakantie, maar het lijkt wel of het steeds vroeger is. Of de herfstvakanties vallen laat.... dat kan ook natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Die wol, prachtig! En je hebt mooie brei-potten op de kop getikt zeg!

    Fijn weekend

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Leuk je breipotten, soms zijn we net eksters want ze glimmen zo mooi [de kastanjes dan hé] Heb er wel eens een krans mee [geprobeerd] gemaakt maar ze vielen er iedere keer weer vanaf. Jullie zitten er warmpjes bij voor de winter. [wol en hout]

    Groetjes,
    Marga♥

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Leven op het land... wat krijg je dan veel meer van de natuur mee... .zucht....

    En je blogje daaronder over het spinnen... die kleurencirkel... hoe krijgen jullie het voor elkaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Heerlijk die wolletjes. Ik zou ze zo al ergens neerleggen er niks mee doen ha ha
    genieten hoor die mooie foto's
    groetjes
    Wietske

    BeantwoordenVerwijderen
  22. O wat heerlijk die peertjes mijn ouders hadden ook zo'n boom in de tuin en ik mis de peertjes nog steeds die mijn mam maakte die waren zo lekker. De wol die je laat zien is prachtig. Ik lees het al je zult je nooit vervelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Kreeg een tip van Connie (Steekjes en Kruisjes)zij maakte er kransen van als ik genoeg verzamelt heb moet ik dat maar eens gaan proberen.

    gr Sonja.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. geweldig die oogst, wij hadden veel fruit en één walnoot. De eerste van de boom die nu 5 jaar oud is. Hij ligt op de AGA te drogen en we gaan hem denk ik met het hele gezin ritueel kraken!
    In Veldhoven ga ik niet oogsten, heb dit jaar echt geen tijd om er helemaakl heen te gaan, gelukkig heb ik een aardige voorraad opgebouwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Bij Carin las ik ook voor het eerst over de breipot. En toen ik je foto zag dacht ik al iets bekends te zien.
    Een nieuwe verzameling geboren?

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik had ook nog nooit van een breipot gehoord en nu kom ik ze hier bij jou ook weer tegen. Leuk zijn ze hé?
    Met de kastanjes was het inderdaad zoals jij het schetst. De magie van het rapen... Iedere keer sloeg je hart weer even over wanneer je er weer eentje zag liggen. En volgens mij was beestjes maken (vooral spinnen waar je dan met wol tussen die pootjes kon weven) het enige dat ik ermee deed.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.