Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 25 november 2013

De wever.....

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we sinds de zomer een heuse wever in huis hebben....en nadat het door "mams en paps" aanvankelijk wat sceptisch werd bekeken, want tja.......hoe lang duurt zo,n bevlieging hobby?
Dat moet je altijd maar afwachten bij puberts....het lijkt er op dat het toch wat beklijft! Er is een heuse lap geweven, er zijn nog wat schoonheidsfoutjes te verbeteren, zegt deze kritische mama, maar voor een eerste weefsel niet slecht.
Het is een linnenbinding met schijnpatroontjes, dat wil zeggen dat je met de kleuren speelt en zo steeds optisch (schijn) een ander weefseltje krijgt. En kleuren.....daar is zoonlief dol op!
Er moet natuurlijk nog wel wat van gemaakt worden, hij heeft allerhande ideeën, telefoonhoesjes, etuitjes, en toen las ik opeens op diverse blogs over een "Huswif" Zo gelezen zo gedaan........Het boek van van Kathleen Tracy werd opgezocht.
Supersimpel en hartstikke leuk!Nou ja dat eerste is te bezien voor deze handy mama.....het was namelijk wel de bedoeling dat het weefsel aan de buitenkant kwam, en niet in de binnenkant waar je er niets van ziet.....Aan de binnenkant naai je namelijk een drietal van deze zakjes om je naaispulletjes in te doen.En wat boft die zoon toch weer met een mama met zo,n enorme voorraad lapjes........
Tuuuuuurlijk had ik het weer andersom genaaid, ik schrijf het maar weg onder de noemer, haastige spoed, want het was wel weer "even" tussen de kip en de aardappels door dat het gemaakt moest worden.....
Het is uiteindelijk wel goed gekomen, maar een handgeweven lapje loshalen en dan ook nog weer netjes terug aan elkaar zetten is geen feestje, dus voortaan let deze mama beter op....
Helemaal schattig geworden! een Huswif! Als je het goed leest en het principe door hebt is het zo gemaakt, dus wie er nog een leuk cadeautje zoekt voor de kerstdagen, of zelfs de sinterklaas, eigenlijk zou je ze gewoon altijd in voorraad moeten hebben liggen.En zoonlief?
Die is helemaal in "de mood"om een nieuw ontwerp te tekenen voor een nieuw weefsel!
Felle kleurtjes die dan weer worden afgezwakt doordat de schering en de inslag zich mengen met elkaar.
Het moge wel duidelijk zijn dat deze mama er voorlopig niet toe komt om de zelf gesponnen en geverfde wol te verwerken in een weefsel......
Het wordt ongetwijfeld weer vervolgd......Gezellige week allemaal weer.

35 opmerkingen:

 1. Wat leuk, dat jouw zoon dezelfde inslag heeft als zijn moeder! Zijn eerste weefsel vind ik prachtig.
  Groetjes,

  Jeanneke.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. geweldig, zo'n zoon! Leuke huswif heb je er van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat geweldig om zo bezig te zijn en dat op zijn leeftijd, petje af!!!
  Wat heb je er een leuke huswif van gemaakt.

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is dat mooi geweven zeg en mooi die kleuren.
  Leuk zo'n creatieve zoon.
  Quilt groetjes Anja.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja virussen verspreiden we zelf. Super Jorrit! Een gave lap. De blauwe wol is prachtig Jeanet. Ik zie er alleen een breisel van...........dat dan weer wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk dat hij zo enthousiast is n zijn eerste lap vind ik prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow Jorrit, wat een mooie lap! En trek je niet teveel aan van de perfectie van je moeder ;). Zij heeft ook moeten leren en heeft ook vast wel eens achteruit moeten naaien, borduren, spinnen of wat dan ook. Dus lekker doorgaan met mooie lapjes maken waar dan weer mooie dingetjes van gemaakt worden (door mams).
  Fijne dag/week

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat heerlijk dat Jorrit er zoveel plezier aan beleeft !! En wat is zijn eerste werkstuk prachtig geworden, ik zag er al een prachtige sjaal in maar moeders maakt er gewoon een huswif van hahaha ....
  Ben super benieuwd wat hij nu gata maken.... en die blauwe wol onderaan in het kistje .... jummie, daar lik je je vingers bij af ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtige lap heeft je zoon geweven. En dat jij er dan de schaar in durft te zetten. En de blauwe wol in het kistje is ook mooi om gewoon na te kijken en te aaien.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Met een hobby verveel je je nooit wat het ook zij. Altijd leuk als je iets SAMEN kunt doen. Ga zo door Jorrit, bij jullie in de buurt ook vast wel een leuke fair of zo iets. Anders wacht je tot Dreischor de vlasdag, je moet tenslotte wel wat hebben als je de boer op gaat. Veel succes allebei, jullie kijken vast al uit naar de Kerstvakantie?

  Groetjes en een fijne dag (week) Ria V.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een superzoon heb je! Het is toch fantastisch leuk om jullie hobby's op deze manier te combineren.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat knap van Jorrit , voor de 1e keer zo,n mooie lap weven.
  En de Huswif is leuk geworden.
  Veel succes met het nieuwe project, groetjes van Jacqueline.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat leuk dat je zoon zo'n mooi weefsel kan maken. Je hebt er een leuke Huswif van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heerlijk zo'n zoon. Dat is met volle teugen genieten als hij zo bezig is. En wat leuk dat hij doorgaat en niet na 1 weefsel afhaakt. Wel jammer voor jou dat je niet kunt weven. Leuk huswif heb je gemaakt! Jij ook een fijne week! Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een leuk blogje. Heerlijk hoe je zoon bezig is en jij (hihi). Lekker kleurtjes die schering. Echt stoer wat hij doet. Je kistje garen is trouwens ook een plaaaaaatje.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat goed dat je zoon doorgaat met weven! Dat wordt dus een weefgetouw erbij.Mooie blauwe wol heb je-mijn favoriete kleur-dan maar breien of is het daar niet geschikt voor?
  gezellige dag en Jorrit succes
  groetjes,Truus uit Drenthe
  ps linkshandige mensen zijn creatieve mensen--ben jij net als je zoon linkshandig?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Gaaf dat hij er zoveel plezier aan beleefd en natuurlijk moeten er dingen van gemaakt worden, misschien wordt de volgende les een naailes op de machine? Mijn vader naaide er gordijnen op en de bekleding van stoelen werd erop voor genaaid, voor mij dus "gewoon" dat een man achter de naaimachine kruipt!
  Ik wens hem heel veel plezier ermee en Mamma moet maar even geduld oefenen! Grijns!
  Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 18. O Jeannet wat schitterend, ik krijg meteen de kriebels om ermee door te gaan
  Fijne week groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Nou Jorrit, ik heb het al lang gezien bij jou hoor!
  Hier dicht bij den Bosch is een leuke opleiding voor jou in Eindhoven, de design academy. Volgens mij moet je daar over een paar jaar maar eens heen met je werkstukken. Wedden dat het gaat lukken?
  Leuk hoor dat je je hier mee bezig houdt!!!
  groetjes
  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Superleuk dat je zoon zo enthousiast is.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wie weet ligt hier een mooie toekomst in het verschiet. Het ziet er toch prachtig uit die geweven lap? Hartstikke knap... ik doe het hem niet na hoor. :-)))

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Had deze prachtige weefsels van zoonlief al gezien, maar weer werd ik er door geraakt. Zo mooi en zo leuk dat zo'n jonge knul, die toch alleen maar achter zijn computer zou zitten denk je dan, zo gek is op dat prachtige handwerk!
  En gelijk weer aan het ontwerpen, en zo leuk gewoon ouderwets en niet op de computer.
  Dat lijkt me voor ouders ook genieten met zo'n kind.
  Maar hij heeft mamma wel als goed voorbeeld, dat scheelt vast in de aanleg.
  Je hebt er iets leuks van gemaakt, dat is ook voor hem erg fijn.
  Nou, geniet maar van elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Prachtig, als je je kind zo creatief bezig ziet. En talent heeft ie echt wel, zeg! Wat een pracht van een lap.
  Leuk dat je daar die huswif van gemaakt heb; blijft altijd een bijzondere herinnering. <3
  Geniet ze!
  Groetjes, Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Jemig wat een knap kind!!
  Jorrit, knappe knop!!
  :o)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat heerlijk, zo'n zoon met creatieve gaven, dat belooft wat voor de toekomst! Het is een heel mooie weefsel geworden, geweldige kleurencombinatie en heel goed idee om er een huswif van te maken, die werden tenslotte ook gebruikt door mannen. Ik ben nu al benieuwd naar het volgende ontwerp (maar wel jammer van die prachtige wol, dat die voorlopig nog niet wordt verwerkt).
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat geweldig leuk dat hij er zo'n plezier in heeft. Mannelijke wevers zijn vaak heel goed. Laat hem maar heerlijk spelen met kleur, altijd goed voor een mens. groetjes van liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Toch heerlijk dat hij dit doet, beter dan achter zo'n spelcomputer ( vind ik tenminste) plus jij hebt er ook iets heel moois aan over gehouden.

  Groetjes,
  Marga*

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat een crea zoon en wat leuk dat jullie dit kunnen delen. Die blauwe vind ik zo mooi van kleur. Ben benieuwd wat het gaat worden. Heb zelf ook twee Affo's geproduceerd. Ja ja productieve tijd he.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat een prachtig eerste weefsel van je zoon. En wat een leuke huiswijn en natuurlijk een hele bijzondere.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat een schitterende lap. Heerlijk om samen een hobby te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. wat pntzettend leuk dat hij dat doet. Ooit in een grijs verleden hebik een weefcursus gevolgd op een reuzenweefgetouw en van de geweven poncho's jaren plezier gehad! Ga vooral door!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. What a great little bag! So creative.:)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Heerlijk logje, wat spatten de kleuren en weefsels van het blog. Super leuk om je zoon zo druk bezig te zien met het ontwerpen. Z'n weefresultaat vind ik prachtig en jouw tussen de kip en aardappels door gemaakte Huswif ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wat een prachtig weefsel heeft je zoon gemaakt. Klasse! En je huswif is super. Veel plezier ermee! Ik gebruik de mijne veel, hartstikke handig!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet