Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

maandag 28 januari 2013

Supergaaf!!

En dat was het afgelopen zaterdag. in één woord; Supergaaf!! De quiltvertelshow bij Marcha van de Quiltster.Gewapend met een enorme hoeveelheid quilts togen we naar het wijdse Zeeuwse land, de tocht alleen al was adembenemend met overal die sneeuw zover je kon kijken. Of je op wintersportvakantie ging.
Jeetje, wat heb ik dan eigenlijk al een ongelofelijke hoeveelheid quilts gemaakt vanaf de begintijd ergens rond 1997. Ik stond er zelf van te kijken, en dan was nog niet eens alles mee. Het was een hartverwarmende ontvangst in het winterse Dreischor door Marcha en haar moeder Francis, wat een lieverdjes. Die zijn er  gelukkig toch ook nog in de quiltwereld.
Ik had me van tevoren niet bedacht wat ik nou moest vertellen over mijn quilts, ik heb er geen tranentrekkende verhalen bij, ik ben gewoon een nuchtere Hollandse quiltster die net als iedereen ook onaffe tops heeft liggen, of tops die half zijn doorgequilt, en zelfs (veel) tops waar de binding "slechts" van is geregen, in plaats van keurig gezoomd zoals het hoort ( komt goed ).....net een quiltster mens.......
Het was van beide kanten allemaal heel herkenbaar.( behalve het afknippen van DH,s overhemdsmouwen voor een quiltblok.....dat wordt niet vaak gedaan begreep ik.....)
Francis hielp me om de grote quilts op te houden  En als ik al dacht dat het me nooit zou lukken om anderhalf uur vol te praten, is me dat erg meegevallen, eigenlijk kun je met medequitsters wel een hele dag praten over van alles en nog wat. Marcha heeft een helemaal schattig quiltje ontworpen met de naam Jeannet: wow....daar werd ik wel even stil van......wat een eer..... 
Zij kan echt hele mooie perfecte quiltjes ontwerpen en in elkaar zetten, het patroontje is gratis te downloaden.
En dan had ik een tekst aangeleverd met tips en trucks om een quilt en oude antiekerige uitstraling te geven, dat heeft Marcha perfect vertaald in een foldertje met mooie kleurenfoto,s en dat kreeg iedereen mee naar huis, met een stofje en het patroontje.Op het bog van Marcha staan nog veel meer foto,s, ik had niet zo de tijd voor fotograferen met al het vertellen.
Waar een klein winkeltje groot in kan zijn. In elk geval in warmte, hartelijkheid en gezelligheid, dat heb ik wel mogen ervaren.Aan het eind van de dag was ik wel "een beetje moe"....maar ook voldaan, leuke mensen, leuk publiek, leuke dag,ik heb het al eerder gezegd, ik ga niet als een reizende diva door het land toeren, maar er zal zeker nog eens zoiets komen van de zomer, op het eigen minilandgoed, de eerste mensen zijn al ingeschreven (lol) 
En toen ik thuis in de serre nog zat na te mijmeren en genieten van deze heerlijke dag, lieten de drie reeën zich ook weer zien in de tuin , en dat blijft altijd weer bijzonder, het was dus eigenlijk in alle opzichten een bijzondere dag. 
Helaas is het gedaan met de sneeuw, hoewel het zeker overlast gaf, vond ik het wel een geweldig gezicht hier in het buitengebied.Ik ben zondag met de blokjes van Temecula aan de slag gegaan, en natuurlijk kon ook ik zaterdag bij Marcha  (weer....) niet een quiltwinkeltje uitlopen zonder stofjes...........
Allemaal weer een fijne week gewenst, dat het weer maar gauw vrijdag mag worden,en iedereen heel hartelijk bedankt voor de lieve reacties, mailtjes en de support voor deze quiltvertelshow!

vrijdag 25 januari 2013

Nieuwe quilt

Weten jullie nog dat ik een hele stapel van deze prachtige sobere stofjes kocht? Ik heb er zelfs een foto van in mijn header staan, zo mooi vind ik ze bij elkaar passen.
Voor je het weet verspreider de stofjes zich langzaam over allerlei laden en kasten en worden overal door elkaar heen gebruikt, en dat wilde ik dit keer voorkomen, dus ben ik op zoek gegaan naar een patroon waar ze in passen.Toen kwam ik uit bij Jolanda van quilten aan de waterkant,Zij had deze quilt al eens in het blauw/bruin/beige gemaakt.
Het is een makkelijk patroon, je kan het knippen, snijden, met mallen werken en het is niet pietepeuterig  Het middenstuk was eigenlijk zo klaar.
Beetje blended quilt achtig, ton sur ton,maar dat komt goed met de rode puntjes eromheen van allerlei verschillende rode stofjes.
Met de hand gesneden en genaaid, lekker ontspannend werkje, en door de relatieve grootte was het echt makkelijk om te doen, the fabrics make the quilt, en dat was wat ik beoogde.
Toen de blokkenrand eromheen zat kon je helemaal goed zien wat het beoogde effect zou zijn qua kleur. Deze grijzige stof vind ik ook helemaal prachtig voor straks de golvende randen.Maar eerst de blokjesrand op zijn kant er nog omheen zetten. Knippen, snijden, combineren; genieten!( nou ja, genieten.....dat werd dus die tennisarm waar ik eerder over schreef....)
Op naar de volgende rand......
Netjes de puntjes er af snijden met de cornertrimmer van Marti Mitchell en dan past het als een puzzeltje in elkaar.Zo komt het er dan weer uit te zien.
Enfin, wordt vervolgt deze quilt, het is een heel erg makkelijk patroon, makkelijke vormen met een erg leuk effect,. Wie er interesse heeft, info bij Wilma van de dekenstikster,zij heeft het patroon ontworpen.En dan begint er vandaag ergens overzee nog iets heel erg leuks!
Bij Temecula quilts kun je meedoen aan een gratis blok.Vijf weken lang geven zij iedere vrijdag een gratis blokpatroon van 5 x 5 inch uit op hun blog met een totaal van 25 blokken, allemaal van die vreselijke leuke stofjes van Judy Rothermell.En laat Marcha nou pakketjes hebben samengesteld van deze mysterie die er perfect voor zijn! 
Ik ga ze morgen bekijken, dan ben ik daar toch voor mijn quiltvertelshow, benieuwd wie ik er allemaal tegenkom, manden met quilts staan al klaar, kattenhaarproof met een vuilniszak er over.............gezellig!

maandag 21 januari 2013

Blue Monday ( ? )

Ik weet niet hoe het bij jullie allemaal is, maar deze maandag is uitgeroepen tot Blue Monday,oftewel,de meest deprimerende dag van het jaar, hoe ze er bij komen? Geen idee, wel nieuwsgierig .....Het is hier momenteel "White monday"dat is andere koek, misschien een klein beetje blue monday, manlief is na vier weken (werk) vakantie weer naar het echte werk gegaan, en das altijd effe wennen........allenig aan een bakkie......
Het is koud en onherbergzaam als je naar buiten kijkt, de snijdende oostenwind giert langs het huis en over de velden. De weg is nagenoeg onbegaanbaar en de krantenjongen moesten we er al uit duwen vanmorgen, die slipte alle kanten op.De reeën doen zich te goed aan de bevroren spruiten en de ijspegels hangen aan het raam. Geeft een gevoel van vroegûh.
We hebben een wintergast aan de deur van de herberg gekregen......hij komt een paar keer per dag en tikt met zijn snavel tegen de buitendeur als tie honger heeft, en dat heeft tie vaak........hij ( of zij..) wist na precies één dag waar ik woonde.......
Ik ben ondanks het weer, wat zich er wel voor leent, niet zo druk bezig met het goede stof, allerlei andere zaken hebben mijn aandacht, bedenken wat voor kleur we straks de keuken willen, best goed opletten want op elke muur is er een andere lichtinval en dan lijkt de kleur die je hebt uitgezocht totaal anders.
Daarbij komt ook nog dat ik behept ben met een tennisarm, nou dat weer.......en dat komt van het snijden van stof, ik snijd meestal mijn stoffen, en tja, blijkbaar breekt me dat op, eerst doe je natuurlijk net of er niets aan de hand arm is, maar als je er s,nachts van wakker wordt gaat het toch vervelend worden, enfin, gaat vanzelf weer over volgens de huisarts, afwachten dus maar.
Gelukkig kan ik wel andere bewegingen doen, zoals deze sterretjes, die teken ik om de MM mal en dan knippen en in elkaar naaien met de hand, ik zie wel hoe ver ik er mee kom.
Er is ook heel wat te schilderen momenteel.Als je eenmaal begint met een verbouwing komt er steeds meer bij.Ik ben begonnen met de muur achter de boekenkast, van het zonnige geel naar het sobere grijs, net als ik zelf..... wij gebruiken overigens voor alles drie tinten grijs in plaats van vijftig..........
Ik zag van de week allemaal jeugdfoto,s op blogs verschijnen, en het weekend kwam ik deze twee tegen in een laatje, mams en zoon, allebei 9 jaar oud, voor zoonlief is dat vier jaar geleden, voor mams is dat 43 jaar geleden,lijken we op elkaar?
Ik sluit af met een voorjaarsbloemetje, voor mij dus vandaag geen blue monday, ik geniet van de sneeuw vanuit het raam, de enorme hoeveelheid vogels in de tuin, en wie weet, ook nog wel van een zonnetje er bij.
Ik zal jullie de volgende keer laten zien waar ik die stofjes voor gesneden heb, want die zitten al weer ergens aan genaaid natuurlijk. Iedereen weer een fijne inspirerende week!

vrijdag 18 januari 2013

De roode loper.......

Na alle verbouwingsfoto,s van de afgelopen week zal ik eens wat leuks laten zien van ons huisje, zoals sommigen van jullie wel weten wonen wij in een heerlijk sfeervol jaren dertig huisje, wat mijn overgrootvader indertijd voor hem en zijn vrouw heeft laten bouwen, ze waren op leeftijd en wilden er samen oud worden.Dat is ook zo gebeurd, en later heeft mijn opa er gewoond samen met zijn toenmalige vrouw.Haar foto hangt prominent in mijn gang.
Na hun overlijden hebben mijn ouders het weer overgenomen en nog weer later hebben manlief en ik het weer gekocht van mijn ouders Tot zover ons heerlijke knusse huisje. Achttien jaar geleden hebben we zelf de trap geverfd  en ik heb er toen dit kunstwerk van gemaakt, leuk, maar ik we waren aan wat anders toe.Ik had er al eens over geschreven.
Al jarenlang was ik op zoek naar een loper, een mooie "ouderwetsche" ambachtelijke traploper, maar nooit gevonden ondanks intensief zoeken op het WWW, het was het allemaal net niet,tot ik bij de roode loper uit kwam in Hummelo.......de naam alleen al....het gaf me een koninklijk gevoel, en tja....daar ben ik (helaas...) niet ongevoelig voor......dat weten jullie ook inmiddels wel......
Er ging een wereld voor me open! mooie honderd procent wollen ambachtelijk, in Engeland op hele oude weefgetouwen geweven traplopers van Roger Oates,hoe mooi kan het leven zijn? Het plaatje klopte compleet met het idee wat ik bij een loper had.
Met gezwinde spoed kwam Mijnheer Timmerman uit Hummelo met een auto vol rode en andere loperstalen afgereisd naar het westen om het allemaal te gaan beleven op mijn nederige trap.Ik had carte blanche qua kleur van manlief. ( komt overigens niet zo veel voor volgens de roode loper mijnheer......) maar als je al bijna 30 jaar lief en leed met elkaar deelt, dan ken je elkaars smaak onderhand wel.
Dit was met recht kofferbakverkoop! de ene loper was nog niet mooier dan de andere, Wow, wat een keuze! Gelukkig weet ik altijd goed wat ik wil want je zou er overdonderd van raken en uiteindelijk nog niets kopen.
Ga ik voor een lichte? of kies ik toch voor een donkere? Jammer dat ik maar één trap heb!
Wil ik een folklore en warme uitstraling? of een rozeroodachtige? Fenomenaal wat een kleurgevoel die Engelse mijnheer Oates heeft, zijn inspiratie haalt hij o.a. bij de Shakers vandaan, simpel, eenvoudig, mooi en ambachtelijk.Als je zo,n loper voelt en ruikt ben je verkocht.Dan wil je nooit meer een andere dan één van Roger Oates.......Of tie hem persoonlijk voor me geweven heeft....Nou, ik kies toch maar voor de rust, en het is deze onderste geworden.
En net voor de kerst, afgelopen december, was het dan zo ver.Het is de uitstraling van een sobere chique, zooo mooi, adembenemend mooi, waar je al niet blij van kan worden.......Nog één foto.....
En wat geeft me dat een geweldig gevoel om s,morgens vroeg, op mijn blote voeten, over deze loper naar beneden te lopen.......dat is toch wel puur genieten!Als finishing touch een gordijntje van oud Frans linnen van Bep genaaid voor de open meterkast met het antieke lampje en het halletje is helemaal klaar.
Wat hou ik toch van mijn huisje, aan mij is de spreuk; my home is my castle wel besteed.Deze stijl en kleuren gaan straks ook doorgevoerd worden in de nieuwe keukenruimte.Enne...mochten jullie nou denken dat het geld hier tussen de appeltjes groeit........niet helemaal....maar wij zijn om welbekende reden afgelopen jaar niet op vakantie geweest, gelukkig kreeg manlief wel vakantiegeld, en dat ligt nu (gedeeltelijk) op de trap!
We hebben de bouwvakkers van de week uitgezwaaid, lekker weer saampjes tussen het stof en op het eigen tempo, komt allemaal goed, dat zie je maar aan de trap!Fijn weekend allemaal weer. Schaatsen??....( ik niet hoor...)

maandag 14 januari 2013

Tassie.......

Hoeveel "tassies"kan een quiltster hebben? ehhh.......veel volgens mij.......Dit is weer zo,n leukerdje  Ik heb hem een keer gekocht op een N&D dag als pakketje.
Maar toen ik het tuis las en bekeek dacht ik dat het veeeeels te moeilijk voor me was, ik zag die ieniemieniestukjes omschreven, ruim 1 cm.........het hele quiltje is 10 cm in het vierkant en heeft maar liefst 50 stukjes! En dat tunneltje......Daar snapte ik helemaal niets van.
Maar goed, ik had het uit, en weer in, en weer uit, en weer...etc........het zakje gehaald, en ik dacht, gewoon lezen, stap voor stap, en beginnen. Zo is het gekomen ergens rond kerst.Hele kleine stukjes en blokjes van 2.5 cm incl. naad.
Het was wel even zweten voor mij, op de machine gedaan, en het patroon was in cm, ook niet mijn sterkste kant, want daar zit maar 0.5 cm naad aan, veuls te klein voor mij.......ik ben inches gewend, werkt veel prettiger vind ik nog steeds. Dus ik heb ieder naadje met een oude opgediepte cm liniaal afgetekend en pfaffie de opdracht gegeven om daar precies langs te naaien, zonder de stof op te vreten.......( wat tie anders altijd doet....)
Ik heb geen idee waarom pfaffie nu wel luisterde, maar het is ons gelukt saampjes zonder te mopperen! Helemaal schattig, klosjes er aan, garen er op, schoensmeer aan het hout van de klosjes voor het ietwat oude effect, en klaar is de tas! nou ja, tasje, het is maar iets van 20 cm. Net leuk om wat klein naaigerei in te doen, toch?
En daar zitten de bouwvakkers te rusten met een "bakkie" na gedane arbeid, in de oude, nieuwe keuken, of is het andersom.Vandaag gaat de vloer er in, en als dat helemaal klaar is gaat het er vast zo uitzien.Enne....dat stuk muur daar achter die staanders, tussen de twee ramen,daar komt een quiltrek te hangen is me beloofd........Joepie!!!
Iedereen een fijne week! Heerlijk dat vriezende weer met het zonnetje, alleen is het stof dan wel erg nadrukkelijk aanwezig. Ik hou me maar bezig met het goeie stof, ben aan een hele leuke quilt bezig van een patroon van Wilma van de Dekenstikster wordt vervolgt! O ja......
Al bloeit de sneeuwvlok dan nog niet, hier is al wel de winterakoniet!