Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

maandag 20 januari 2014

Shawls en de winter

Ik wil iets op de pennen hebben staan, en ik kan niet zo goed breien, alleen recht en averecht,dus tja....dan dan is de keuze niet zo heel groot en wordt het vaak een shawl, en als tie af is nog eentje, en daarna weer eentje...
Toegegeven, het staat wel leuk zo,n hangertje met shawls aan de kast, maar draag ik ze nou? nou nee, eigenlijk niet, de lol zit in het breien met van die mooie wol van Noro of Rowan of zelfgesponnen, wat draag ik dan wel? errug.........een heel goedkoop zacht fleeceje van de markt.....ik durf het haast niet op te schrijven gezien het aantal mooie shawls wat ik inmiddels heb hangen....
Dit is de laatste die van de pennen is gerold, de vlechtshawl waar ik een tijdje terug over schreef van handgesponnen wol, zo enorm leuk om te doen! 
Handige vriendin heeft er schattige schulpjes aan gehaakt, en nu maar bedenken wanneer en waar ik hem zal gaan dragen.Eigenlijk was het natuurlijk veel handiger als ik nou eindelijk eens sokken leerde breien, want dan combineer je het nuttige met het aangename, die draag je tenminste. Ik moet daar serieus werk van maken, het is toch te belachelijk dat ik geen sokken kan breien!
Zolang ik die techniek niet beheers brei ik dus shawls.......hier brei ik ook al heel de winter aan, ben niet tevreden over de zelfkanten, maar volgens handige vriendin kan dat worden opgelost met de kreeftensteek......wat dat dan ook moge zijn......
Wat was het vorige weekend een heerlijk weertje, echt puur genieten! Als je dan s,morgens de gordijnen opendoet, en het dak is wit van de vrieskou en je bent alle drie vrij kan de dag niet meer stuk.De twee J,s zoals vriendin H uit H mijn twee mannen altijd noemt, hebben een vreugdevuur aangericht in de tuin.
Ik heb er op een stoeltje naast van genoten, wat een leuke bezigheid ( we hadden wel een stookvergunning aangevraagd en gekregen hoor.....)
Daarna nog een klein stukje fietsen door de polder naar het natuurgebiedje vlak bij ons huis, het was er schitterend, het staalblauwe water rimpelde zo mooi in de wind.
En dan die ganzen overal, heel de weide vol met die ganzen, blijft een prachtig gezicht.
Dat het een zachte winter is tot nu toe zie je trouwens aan de vele molshopen, ook de mollen blijven dichter bij het aardoppervlak.
Mooie vergezichten met het lage zonnetje over het pas geploegde lang, een land vol belofte voor het voorjaar. Duurt nog even, maar dat het komt is zeker en dat is een heerlijke gedachte.De reeën liepen achter in de tuin, jammer dat ze nou nooit eens even wachten tot ik ze goed in het vizier heb, ze weten toch onderhand wel wie ik ben zou ik zeggen.S,avonds staan ze vlak voor de serre appeltjes te eten die we daar speciaal voor ze neergooien.
Tis vandaag blue monday op allerlei blogs, daar doe ik niet aan mee aan al die hypes, gisteren was het nationale tulpendag ( das wel leuk om aan mee te doen....) en morgen? Kastanjetakken dag? Fijne week allemaal weer!

32 opmerkingen:

  1. Mijn eerste sokje staat op, met hulp van mn moeder.
    Dank weer voor je foto-wandelingetje.

    Groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jeannet sokken breien is echt niet zo moeilijk hoor !!! als iemand het al breiend stap voor stap uitlegd , en je schrijft het op in je eigen woorden dan lukt het vast wel .

    Rita M

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Juist Rita.........en daar ontbreekt het me nu net aan.....maar wie weet.......

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het kindersokje wat ik nu op heb staan is een patroontje zonder hiel! Mooi om mee te beginnen, eerst maar eens wennen aan al die naalden die in de weg zitten:)

      Verwijderen
  4. Goedemorgen Jeannet,

    Allereerst wil ik je even vertellen dat ik altijd geniet van je blogjes. Net zoals jij kan ik ook zo genieten van de allerdaagse dingen en de natuur op je heen. Ik ben stilletjes wel eens jaloers op de plaats waar jullie wonen.
    En wat je breien betreft, ik zeg altijd als je recht en averecht kan breien, dan moet de rest ook lukken gewoon doen, met hulp van iemand anders misschien.
    Die laatste shawl is schitterend. Wat voor wol gebruik je hiervoor en welk patroon is dit?
    Groetjes,
    Nellie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank voor je aardige woorden Nellie. Ik heb de link naar het patroon er bij gezet, en de wol die ik heb gebruikt heb ik zelf gesponnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh wat een prachtige shawls maak je Jeannet. Vooral die laatste met dat vlechtwerk is heel leuk.Ik ga hem zeker breien, want ik draag mijn zelfgebreide shawls wel. Sokken breien is niet zo moeilijk als je een patroon hebt waarin het duidelijk wordt uitgelegd. Ik heb het (Na ooit tientallen jaren geleden één paar gebreid te hebben met veel moeite) weer opgepakt met een patroon uit Landleven, januari 2012. Misschien is er nog wel aan te komen. Anders wil ik je best een copietje sturen.
    Groet, Sonja

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik voel met je mee... ik kan recht en averecht en ik brei dan ook niet meer; genoeg andere dingen om mijn handen bezig te houden.Je woont prachtig en je laat ons via de foto's meegenieten... dankjewel daarvoor.
    Groet, Rya, Rotterdam

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ook ik geniet iedere week van je verhaaltjes. Alle breitechnieken die bij het breien van een sok gebruikt worden, ken je al, en gebruikt in je sjaals. Meer steken dan recht en averecht komen in een eenvoudige sok niet voor. Gewoon een keer beginnen aan die uitdaging! Succes alvast.
    groetjes, Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja eigenlijk te gek dat jij die mooie sjaals niet draagt! Nee dan hier, ik daar elke dag omslagdoeken en sjaals en kan er geen genoeg van krijgen, maar ze zelf breien.... ehh nee dat niet! Nu ik hoop dat je snel iemand vind die je sokken leert breien en anders moet je morgen maar naar de Karperhoeve naar de handwerkdag komen, dan is er vast wel iemand die jou dat haarfijn kan uitleggen! Groetjes
    Lida

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Al zijn ze gewoon recht en averecht, ik vind het toch prachtige shawls, die je zeker moet gaan dragen! En eergisteren is mijn 12e (ja, ook een tic, ik weet het) paar sokken van de naalden gekomen, en ik draag ze nu, op deze blue monday en word daar verre van depressief van!
    Mooie, sfeervolle foto's laat je weer zien.
    Groetjes van Ageeth

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mooie shawls heb je gemaakt, jammer dat het steeds zo "warm" is hè deze winter? Maar ja het is en blijft vandaag toch gewoon een "winterdag"........
    Groetjes Sylvia.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. De "driehoek"-sjaal wordt wel prachtig hoor!!!!
    En hoezo 'blue monday"? Als ik om me heen kijk zie ik alle kleuren die in de regenboog voorkomen !

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat woon je toch mooi! En wat geweldig dat wij daar door jouw gezellige blogjes óók van mee kunnen genieten!
    Is het een idee om mooie kussens te maken van je breisels? Decoratief en nét iets nuttiger dan alleen "hangen".
    groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Blue monday: ook ik had beloofd om er aan mee te doen, maar bij nader inzien had ik er ook gewoon geen zin in. Ik doe ook nooit mee met puzzels, dingen die doorgestuurd moeten worden, links die verspreid moeten worden, niks voor mij allemaal.
    Dus ook bij mij geen blue monday, al voel ik me wel zo na zo'n heerlijk weekend. Hopen dat het morgen weer over is, want ik word nooit zo blij van depressies en nou regent het ook nog hier!!!!
    Nou ja, vanmiddag maar een lekker slaapje doen, dat helpt ook.
    groetjes
    Wietske

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat jammer dat je deze mooie sjaals niet draagt.Een oplossing is natuurlijk wat Trudy al zei-kussens van maken.Een andere oplossing is-verkopen en jij kunt weer aan de slag met nieuwe sjaals breien.Of je maakt een sjaal in de kleuren van je kleding-draag je het misschien dan wel.
    Succes en echt-sokken breien is zoooo makkelijk!
    groetjes,Truus uit Drenthe
    ps hier alleen maar genietdagen en alle dagen blauw=mijn favoriete kleur!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Vergeet ik gewoon te zeggen dat de foto's wel helemaal prachtig zijn, daar geniet ik dus dubbel van…...

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat een prachtige sjaals.
    Jammer dat je ze niet draagt,maar tis dan ook niet echt winter hé.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik brei ook nooit sokken. En proberen wil ik het ook niet want ze worden vast te groot of te klein. Sjaals passen tenminste altijd. Veel leuker om te breien.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. hahaha ... blauwe maandag, ik doe er ook niet aan mee hoor. Ik heb vandaag gewoon mijn calendar girl gepost en die heeft niets blauw aan :P
    Je sjaals zijn prachtig !!! Vooral je vlechtsjaal. Die nieuwe ook met dat zachte groen er tussen. Een kreeftensteek is inderdaad leuk voor erlangs te haken.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Prachtige sjaals Jeannet is nog mooiere kleuren. Ik heb het al wel eens gezegd denk ik: zo jammer dat ik niet tegen wol kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wat een mooie sjaals ja hier hangen er ook een paar erg mooi te zijn dus heel herkenbaar. De foto's zijn ook weer erg mooi en blue monday daar doe ik niet aan mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Gewoon lekker bezig zijn net als de vorige maandag toch? Ik brei ook nooit sokken, ik mis ze niet. Draag ze nooit. Vroeger breide mama mijn sokken. Noorse heetten die dingen toen.

    Ik word altijd bij op maandag van je mooie plaatjes, was het elke dag maan maandag. Haha.

    Groetjes en een fijne dag ook al regent het. Ria V.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Na al mijn sjaals, die ik ook nooit draag, ben ik toch aan sokken begonnen. Ondertussen heb ik al 5 par gebreid en die worden veel gedragen. Eigenlijk is het niet echt moeilijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Sokken breien.... heb ik ooit eens gedaan. Is niet zo makkelijk hoor met 4 pennen.
    Waarom geen leuke rechte trui? Zou prachtig zijn van die mooie wol.
    De sjaals vind ik ook erg mooi, eigenlijk jammer dat je ze niet draagt. Weg met die fleece dus :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  25. dankjewel voor de link van de vlechtsjaal. Ik heb zo'n sjaal al eerder gezien, maar kon het patroon niet vinden. Dankzij jou wel. Fijn.
    Ik vind je grote driehoek sjaal ook mooi. Dat patroon heb ik hier liggen met een bol sokkenwol. Goed idee een kreeftensteek, dat is eigenlijk een haaksteek die je achteruit haakt.... klinkt misschien onvoorstelbaar, maar het geeft in ieder geval een mooi afwerking.
    Mijn eerste sokken heb ik leren breien met het boekje sokken van teen tot top/boord. Mijn moeder breide ze op de normale manier, zoals iedereen het vreoger leerde. Ik wilde het graag andersom leren en kocht dat boekje.
    Vervolgens heb ik nog een workshop gevolgd van 3 avonden om 2 sokken tegelijk te breien. Ook ideaal, want dan zijn je sokken tegelijk af.
    groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Wat een mooie shawls heb je gemaakt vooral die met het vlechtpatroon. Dat patroon ga ik bewaren. Ik heb mezelf geleerd sokken te breien met dit patroon:http://www.wolhalla.nl/pdf/6120_a_basis_sokpatroon.pdf MIsschien is het ook iets voor jou?

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Prachtige sjaals heb je gebreid, mooie kleuren! En sokken breien, ja ik weet wel hoe het moet, maar laat ik liever over aan schoonmama, die is daar een kei in, zo snel! Die vlecht-sjaal is zo mooi!!! Wat een prachtige foto's heb je geplaatst, dank je wel voor het delen.

    Liefs, Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
  28. So nice! I love your quilts/crafts! :)
    Hugs, Ulla

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Prachtige sjaals! Enne... Sokken breien is goed te doen, ik kon ook alleen recht en averecht en het kwam zomaar goed. Er is een klein en handig boekje te koop waarin alles staat uitgelegd!

    BeantwoordenVerwijderen
  30. breien, er zijn eigenlijk maar twee steken, recht en averecht, dus gewoon proberen die sokken.
    succes
    Tracey

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Ik zou gewoon doorgaan met de sjaals maar zeker de sokken proberen. Tip voor de kantsteken: Eerst steek nie breien en de laatste recht.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.