Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 30 juni 2014

Het landGOEDleven

Af en toe bekruipt mij wel eens het gevoel dat de mensen die mijn blog lezen, een heel geromantiseerd beeld hebben van het landgoedleven wat ik leid. Wij wonen hier op een geweldige plek, dat staat als een paal boven water, dat voel ik ook zo, ik ben er dolgelukkig mee,en een deel ervan deel ik met de vele lezers van dit blog, al dan niet quiltend.
Maar soms krijg ik het gevoel dat er een beeld ontstaat dat ik hier de hele dag als de freule een beetje zit te patchen, af en toe eens een bloemetje pluk voor op de vaas met een zilveren schaartje uit mijn verzameling, beetje lunchen en loungen bij Aan Zee, liggen onder de perenboom, en dat is het dan wel. Donkerbruin leven op perfect onderhouden landgoed.
Dat stukje leven is er ook, zeker wel, zoals bij de meeste van ons mag ik hopen, maar ik woon dus niet op een keurig aangelegd landgoed zonder onkruid en met strakke heggen waar niets onder groeit en waar de netjes gesnoeide en opgebonden rozen je tegemoet geuren, Niet helemaal.....wel een beetje.....
Het leven hier is gewoon aanpoten, en zelfs met aanpoten kom je nooit helemaal rond. Het is simpelweg heel hard werken, en dan nog zul je een Wabi Sabi mentaliteit moeten hebben, anders kan je er niet meer van genieten. De echte buitenmensen weten dan wel wat ik bedoel,en soms moet je je  idealen bijstellen,want ja, ........wij spuiten de terrassen tegen onkruid......400 vierkante meter terras overal verspreid is best veel (en dan nog blijft er gelukkig elders meer dan genoeg onkruid over voor bijen en vlinders en vogels.)Voor wie dit heel erg vind, voel je welkom om te komen wieden!
De vraag is of ik dan wel zo perfect zou willen leven, nee dus, om een voorbeeld te geven, we hebben vorige week een heg laten snoeien van 50 meter lengte, 4 meter gekort en nu staat er nog twee meter hoog, maar zal ik jullie eens vertellen dat de vogels er zwaar van in paniek waren? En dat als dank voor hun prachtige gezang.....het speet me wel enigszins toen ik dat zag, maar soms moet je dus wel.
We hebben 10.000 vierkante meter grond om te onderhouden, manlief heeft een full time baan, en een camping, en een vakantiehuis, een tuinhuis, een atelier in de tuin, de kas,het eigen huis, schuren, héél veel heggen, nog meer gras, veel te verven, ik kan nog wel even doorgaan........we stoken 20 kuub hout per winter, het is nog steeds niet zo dat we na een fietstochtje het houthok gevuld thuis zien.
O ja, en dan hebben we het nog niet over hobby's gehad, gelukkig heeft manlief die niet, als die ook nog net zo,n hobby zou hebben als zijn vrouw zouden we serieus aan verhuizen moeten denken....want als ik een hele dag bv met haar achter de naaimachine zit in mijn "werkhok", wat overigens héél gezellig en inspirerend was.
Dan komt er iets prachtigs uit aan het eind van die dag, iets prachtigs van stof dan wel te verstaan, en dat lijkt dan allemaal heel relaxt, dat is het dan ook wel op dat moment.
Maar dan kan ik bijvoorbeeld niet ook nog een gezonde verantwoorde maaltijd koken voor mijn twee mannen, oh shame......en schuldgevoel. Nou ja, we aten groentefriet ( waar ze helemaal niet blij van werden.....) en het wel zat in een heel verantwoord schaaltje........( Mmmm... of ze daar nou oog voor hebben.... )
Ik ben dus geen superwoman en kan gewoon niet alles, en de tuin keurig op orde, en mijn huis wat er altijd wel opgeruimd en met verse bloemen prima uit ziet en dus prioriteit heeft, er zijn gewoon in de tuin ook dit soort hoekjes, de kantjes zijn niet allemaal even keurig afgestoken, er groeit onkruid op plaatsen waar ik het liever niet zag.So be it.......
Daarbij heb ik nog mijn horrorknie(en) en dat is ook de reden dat de orthopeed mij een tweede operatie af raad omdat ik verwachtte dat ik met een tweede operatie wel superwoman kan zijn en alles weer kan, en daar heeft hij zo zijn twijfels over want alles wat ik hier al doe met die horrorknieën is volgens hem al velen malen meer dan wat een gezond mens aan kan......okay......
We zouden niet anders willen, je hoort ons niet klagen, soms wel natuurlijk.....want het is af en toe best veel,maar dat gaat tot nu toe altijd weer over, als ik de vogels hoor s,morgens, en ik zit buiten met mijn kopje thee, Mmmmm.
En eerlijk is eerlijk.....ik ben ook dol op relaxen onder die perenboom bij tijd en wijlen of mijn quiltstofjes.Mijn moeder zaliger zei altijd dat de "plicht voor de pret gaat" nou, dat zie ik wel enigszins anders.
Dus beste meelezers, zo is de werkelijkheid, we wonen hier fantastisch, buiten kijf,wie ziet er nou de lepelaars overvliegen en kan met een zekere nonchalance zeggen dat de reeën zijn bonen opeten in de tuin? Of de krokussen kort houden in het voorjaar ? Maar zoals altijd zitten aan elk verhaal minstens twee kanten.
Ik ben dus ook maar gewoon "een mens" net als jullie allemaal, en als ik achter de stofjes zit, zit ik niet in de tuin, hele mindfulle gedachte overigens.....Het is een "way of life" die je moet aanspreken en waar je voor moet gaan, en het houd in dat je ook niet altijd weg kan, want het werk blijft liggen.
We blijven ons best doen! Fijne week allemaal weer.

30 opmerkingen:

 1. Je ziet er stoer en mooi uit achter de kruiwagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mensen die een tuin hebben, en die ook een beetje leuk willen houden, weten dat het landleven zeker niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Elk voordeel heb een nadeel zei een bekende voetballer, en zo is het maar net.
  Fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hahaha jeannet jij weet dus ook dat kabouters niet bestaan.....
  Maar pluk de dag zoals die zich voordoet hoor en tis ook wel eens lekker om ff eerst iets leuks te doen en dan het nodige werk ;-)
  fijne week en geniet ook van het mooie weertje deze week, al geniet ook het onkruid ervan ;-(

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Valt daar nou even mijn droombeeld van jouw leven in duigen. Hard, maar ik probeer er over heen te komen. Ons landgoed is een landgoedje vergeleken met dat van jou, eigenlijk meer een postzegeltje. Maar ook hier groeit onkruid tegen de klippen op. En stapelt de was zich op als ik niet uitkijk, en is het beslist niet altijd opgeruimd en netjes. Ik voel me al een stuk minder schuldig na jouw stukje, een goed begin van de week. Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo, je hebt in een klap alle dromers wakker geschud Jeannet.
  Je hebt helemaal gelijk en er is er maar eentje die het zo mooi onder woorden kan brengen....
  Ook dat is een kunst!
  Prachtige foto van je.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik geloof graag dat het allemaal veel werk is en ik zag het je niet na doen, hoe leuk het allemaal ook klinkt ;-)
  Laat die plekjes met onkruid maar lekker staan... die staan hier ook.
  Dus geen 2e operatie begrijp ik al?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een heerlijk herkenbaar verhaal, al is mijn landgoed slechts 1500 vierkante meter. Als je niet even de tijd voor jezelf neemt, kom je nooit aan quilten en de andere leuke dingen toe. En wat mij betreft hoeft een 'landgoed' niet perfect te zijn. Ik kan enorm genieten van een plant die zelf zijn plekje zoekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt bij mij geen droom weg genomen Jeannet.
  Jouw manier van schrijven en de foto,s die je er bij zet maakt mijn Maandagochtend altijd helemaal goed !
  Bedankt dat we mogen meelezen, groetjes Jacqueline.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo, dat moest er blijkbaar even uit....
  Heel vervelend voor je dat er geen kans op verbetering voor je horrorknie is :(

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een herkenbaar verhaal...ik denk dat het een kwestie van balans is...na iets " moeten" moet je jezelf weer even kietelen....;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja Hoor; Heel herkenbaar....ach op ons bliog laten we toch allemaal meestal de mooie dingen zien...en niet de stapels was in ons gestylde mooie huis of de vieze ruiten of de puberkamers...ha,ha. En ja ik probeer de tuin ook bij te houden, maar in de polder komt het onkruid ook van alle kanten aanwaaien! Ik vind het trouwens dat jullie hard werken om zoveel grond en camping bij te houden naast een baan!! Lekker af en toe de boel de boel laten en even zitten met een kopje thee hoor! Groetjes Fleur

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nee, hoor, ik heb nooit gedacht dat het landleven lekker luieren was. De omgeving lijkt me zalig, maar dan wel met genoeg personeel. En dan nog..... Ik kies niet voor niets voor het stadleven met een kleine overzichtelijke tuin. Alle respect voor je hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Haha, Freule Jeannet..... ik zie het zo voor me.... :D
  Nee hoor, dat is natuurlijk wel even anders; net zoals voor de rest van ons. Weten we wel, maar we genieten ook zo graag, toch?! Dus: een heel fijne maandag EN: G*E*N*I*E*T ze!! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ja Jeannette heel herkenbaar! Toen wij nog in Frankrijk woonden op 2 ha grond, met 2 paarden,5 katten en kippen, vroeg iemand in Nederland: "Wat doen jullie nou héél de dag?"
  Nou dus precies wat jij omschrijft!! We zaten soms ACHTER de geraniums, maar dan anders! Groetjes Sylvia.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zo zie je maar, je bent ook gewoon een mens net als iedereen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat zien die gezonde frietjes er heerlijk uit, krijg nu al trek.
  Dat romantische beeld.... eigenlijk had ik dat wel een beetje. Dat komt door je berichtjes en foto's op je blog.
  Allemaal mooie plaatjes en het lijkt alsof je alleen maar geniet van rust en stilte.
  Je hebt ons zelf op het verkeerde been gezet hoor.
  Maar, het in inderdaad niet zo. Soms lijkt het bij een ander nu eenmaal mooier dan bij je zelf.
  Wij wilden "later" ook buiten gaan wonen, maar hebben er - om gezondheidsredenen - maar vanaf gezien.
  Ik weet best wat het is om al die grond om te onderhouden, het huis, de dieren en het gezin.
  Het is heel veel, en ik vind het knap dat je dat met je moeilijke knie nog allemaal kunt.
  "De plicht gaat voor het meisje" zei mijn moeder altijd..... zo was het vroeger. Gelukkig kunnen we nu ook lekker genieten van onze hobby en de natuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Nou Jeannette, uit het hart, ik had het zelf kunnen schrijven.ook wij wonen op een evengroot stuk, geen camping maar veelrecreatie en boten plus de B&B

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heerlijk verhaal en tja we doen het ons zelf allemaal aan he? Alleen overzien we het soms niet als we er aan beginnen en dan kan het wel eens heel veel werk zijn.
  Maar het blog is prachtig en de foto's ook en heel herkenbaar.
  Ach en straks in de winter kun je weer zitten, alhoewel dat voor je gestel ook niet altijd even goed is.
  groetjes
  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 19. We all have our share of weeds, thanks for sharing yours with us! Your hard work shows!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. wat een heerlijk stukje leesvoer. Voor mij geen dromen in duigen, hoor. Al moet ik zeggen dat ik toch blij ben met ons eigen (stads)tuintje, dat is al groot genoeg om bij te houden.
  Maar af en toe genieten (in werkelijkheid of via foto's op blogs) van het heerlijks op andere plekken in Nederland of daarbuiten, dat is ook wel lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ja, zo is het maar net, Jeannet. Doe je het 1, kun je die tijd niet in het ander steken. En dat buitengebeuren is een enorme berg werk, dat geloof ik graag, maar... je krijgt er ook een hoop voor terug, dat is de andere kant. Want zulke "buitenplaatjes" kan ik niet op mijn blog laten zien (sterker nog, ik heb niet eens een kruiwagen). Maar geniet maar volop van het 1 dan wel van het ander, afwisselend en in je eigen tempo, met zo nu en dan een lekker onverantwoorde maaltijd tussendoor; moet kunnen.
  Wel een drama, trouwens, van je knie...
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Dat er bij jullie altijd een hoop te doen is geloof ik graag. Ik vind het dan ook verbazingwekkend dat jij toch nog zoveel quilts afgekregen hebt.
  Kijk jij wel uit met die zware kruiwagen??

  BeantwoordenVerwijderen
 23. En daar sluit je spreuk van afgelopen vrijdag mooi bij aan.
  Mooi stukje.
  Janny S.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. En ik maar denken dat jij de hele dag met lapjes speelt en het internet afstruint naar mooie brocante spulletjes! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Zag jou ook al de hele dag heerlijk onder de perenboom zitten met je lapjes. Een neus hebt om de mooiste spullen op marktplaats te vinden. Nu laat je ook een kant van jou zien die wij niet kenden. Keihard werken is het dus, ook voor jou. Ik vind het knap hoor! En zelfs met een knie die doet waar hij zelf zin in heeft. Heel veel sterkte met het verwijderen van het onkruid, want zelfs in ons postzegeltuintje is dat een klus wat nooit over gaat.
  Vond het een heel verhelderend blogje om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Lovely post, you really do live in a beautiful part of the world and your garden is a reward for all your hard work. I love the pieced block you have made.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. ik heb genoten van je verhaal, dank je wel voor het delen. Heerlijk om te lezen dat je ook een balans zoekt net als ieder ander

  BeantwoordenVerwijderen
 28. He, wat een heerlijk blog. Natuurlijk weten we allemaal wel beter. Maar het leven op het blog is gewoon altijd een beetje mooier en gemakkelijker dan het echte leven! Ik vertel ook niet iedere keer dat ik zwetend en mopperend m'n achtertuin eindelijk weer eens kon fatsoeneren en dat er net een hond z'n maaginhoud uitspreidde over mijn nieuwe vloer!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hello Jeannet, Thank you for your lovely post to visit your beautiful acres of land and see some of the garden,It is never ending work to keep to a standard we are happy with in our life. To be able to have birds and little animals visit you have your place of enchantment in the country.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet