Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 16 juni 2014

Wollig weekend

Met het Pinksterweekend heb ik een wolweekend in eigen tuin met mezelf gehouden. Heerlijk een beetje aanrommelen in de tuin met als enig gezelschap de vogels, zelfs een radio heb je niet nodig, zo mooi is hun zuivere pure concert.Ik had nog een mooie Texelaar schapenvacht liggen van vorig jaar.
En die heb ik gewassen, gedroogd en gekaard tot mooie spinbare rolletjes. Het ging weer op zijn "mams"zou zoonlief zeggen...........want wat gebeurde er, ik had de wol in de week staan in de wasbak van de keuken, , kraan liep.....maar ik was " even vergeten" dat daar geen overloop meer op zat........
Hij is fijn....ik naar buiten, kraan lekker laten lopen, even in de kas wat doen, wol opzoeken, nog een verlept plantje water geven onderweg, hebben de kippen soms al een eitje gelegd? relaxt.....en ja hoor.......keuken blank.......balén.........alles overgestroomd....dat werd dus de vloer dweilen en de keukenkastjes uit doen, gelukkig was ik alleen thuis..........laten we het daar maar op houden.
Na het buiten drogen, dat ging als een trein met dat mooie weer, heb ik er mooie spinbare rolletjes van gekaard, prachtig wit geworden, wat een kick om al die mooie rolletjes te zien in de bakken. Ik heb in totaal zo,n kleine anderhalve kilo witte wol gekaard.
En toen heb ik nog zo,n twee kilo wol gekocht van een grijze Texelaar, mmmmm, zo lekker zacht, maar ja, ook dat moet natuurlijk wel gewassen en verwerkt worden. Even vlug een beetje gewassen en gekaard en gesponnen.....toch altijd benieuwd wat een wolletje doet.
Zo heerlijk zacht geworden,dat smaakt naar meer.Ik vind het wel een beetje "fluffie"geworden, de beloofde kwaliteit was niet "je van het" dat heb je wel eens, maar goed, ik krijg andere wol opgestuurd. De rechtse wol is beter.Genoeg te doen dus en allemaal mooie klussen voor de zomer.
Mooi opgeborgen in bakken, en gelijk met antimot behandeld, cederhouten blokjes hout, ingesmeerd met olie, nog wat mottenpapier gekocht, want ik "MOT ze niet", daar doe ik al dat werk niet voor,en ik heb er toch wel last van zo bij tijd en wijlen.Ik word al nerveus als ik wat zie vliegen door het huis.
Even denken wat ik van deze mooie witte wol ga breien, misschien wel een visserstrui uit dat boek van Stella Ruhe, of een Ierse trui, of een vest, eerst deze zomer maar spinnen, het idee komt vanzelf wel zo,n soort vest staat nog eens op mijn To Do list.
Maar deze zeer simpele eenvoudige recht toe recht aan trui vind ik ook erg mooi in combinatie met het grijs misschien straks.
Ik heb ook mijn gekleurde streng gesponnen en ben nu met een andere kleur bezig om het straks te twijnen met elkaar.
Met deze kleur om precies te zijn, "Beest"vind het altijd heerlijk als ik zo huiselijk bezig ben en is dan ook steevast van de partij!zo gezellig als je alleen thuis bent, we houden saampjes hele gesprekken, en eten een koekje of wat anders,wat kan je toch vreselijk veel houden van zo,n beest.
En als we het dan toch over wol hebben, mijn tweede paar sokken heeft het daglicht gezien! Ik zet stug door, vind het geen makkelijk klusje, maar het schijnt goed voor de grijze cellen te zijn als je regelmatig wat nieuws leert, bij deze dus.
Er staat al weer een derde paar op de pennen, een kort sokje dit keer, maar wel één met een heus patroontje, een Romeinse rib.....ja jullie lezen het goed, een Romeinse rib, wie had er nou toch ooit gedacht dat ik nog eens de Romeinse rib zou breien.........Bij Romeinse ribben had ik altijd een heel andere voorstelling eerlijk gezegd.
Dit gaat erg langzaam, omdat ik niet "continentaal brei", dus dat is ook iets om te leren, krijg je minder zere schouders, bestaat er dan ook nog zoiets als continentaal naaien achter de naaimachine ? Daar heb ik ook regelmatig mijn schouders tussen de oren zitten..... met alle gevolgen van dien....
Ik heb mezelf tot doel gesteld om elke maand een paar sokken te breien, en enthousiast als ik altijd ben, heb ik de wol vast aangeschaft! Kan ik het vast niet vergeten, "Soed idee" toch weer? ( enne.....quilten doe ik ook nog hoor, "ech wel" )
Fijne week allemaal weer, het blijft maar heerlijk zonnig zomeren zullen we maar zeggen.......

14 opmerkingen:

 1. Wat een waterballet zal het geweest zijn! Prachtig hoor je wolletjes! Helaas kan ik amper breien.... Maar ik vind het ook een Soed idee! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo te zien heb je niet stil gezeten. Vind het zo knap. Breien kan ik wel maar of sokken ook lukken? En ik koop mijn wol gewoon. Al zou spinnen misschien wel heel goed zijn voor mijn eeuwig open gescheurde, door droogte, handen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jakkes... Stromend water in de keuken :(
  Knap dat je daarna nog zin had om verder te gaan....
  Leuke rolletjes zijn het geworden ! Al heb ik er nul verstand van.....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hahaha leuk idee jeannet, om elke maand een paar sokken te breien..... knap als je het volhoud hoor. ik had mezelf beloofd elke dag uurtje doorpitten... tja na een quilt ben ik het totaal vergeten....Je hebt mooie wolletjes om te spinnen hoor, maar wat een werk joh.... maar wel leuk om te doen volgens mij. Affijn heb mezelf beloofd toch nog eens een keertje bij Alet achter het spinnewiel te gaan dus wie weet... Dat vest is prachtig om te breien van je zelf gesponnen wolletjes hoor, mooi projectje voor de winter ;-) Fijne dag nog verder

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi al die rolletjes en wolletjes..je zou er spontaan van gaan breien..;0)
  Waar was jij de vacht mee??..een sopje of ...het blijft vaak zo sterk ruiken...wil het wel eens gebruiken voor poppen vulling...
  Fijne dag...en breise...;0)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 'k Heb al eens eerder gezegd, dat het zo jammer is dat jij je altijd zo verveelt. Op die manier komen je dagen niet om. LOL
  De sokken zijn mooi en ik kijk daar met verbazing naar. Kan "een beetje" breien -een trui of zo- maar sokken.....
  Knap!! En je wolletjes zijn heel bewerkelijk, maar heel mooi!!
  Groet, Rya, Rotterdam
  P.S. Let nou een beetje beter op die kraan, jôh!!! Het geeft zo'n waterballet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je bent er maar druk mee met al je wol. Ik vind je sokken geweldig, petje af hoor ! Ik heb nog nooit sokken gebreit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh Jeannet, wat bén jij een bezige bij! De grijze wol is prachtig! Ik zie het niet meer zitten, een vacht kopen en wassen. Was bijna bezweken in Ottoland, maar nee. Heb bog zo veel om te verwerken. De kousen/sokken zijn ook prachtig. De laatste met de Romeinse ribben (kende ik niet) zijn echt mijn kleurtjes. Veer op je hoed!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige combi, je wolletjes en de poes. Dan wordt je toch wel verliefd op zo'n "Beest" hoor.
  groetjes
  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat heerlijk die wolletjes en je sokken super!!! ik ga de romeinse rib zo opzoeken........

  als ik je een tip mag geven. Sokken van Opal garen gaan bij mij snel lubberen. Mocht dat gebeuren, een rondje in de droger en ze zitten weer strak. Op een gegeven moment lukt dat niet meer en blijven ze lubberen maar het lukt wel voor een tijdje. Om die reden ben ik overgestapt naar regia en trekking. Een veel betere kwaliteit

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk zacht, wolig blogje... Supergoed (en supersnel), je 2e paar sokken! Ze zijn echt mooi geworden. En al die wolletjes, die nog liggen te wachten, dat belooft nog wat. Ook ik brei niet continentaal, maar heb ook geen last van allerlei gewrichten, hoor. Al schijnt het, dat je het bij fair isle wel moet kunnen, continentaal breien. Och, als je kunt sokken-breien, zal dat ook niet zo moeilijk zijn ;)
  En een heuse Romeinse rib... had ik nog nooit van gehoord, maar het ziet er kei-gaaf uit!
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Alle nadeel heeft zijn voordeel.... je keuken is weer helemaal schoon!
  Je hebt een heerlijk wollig weekend gehad, lekker met wol bezig, prachtig die naturelle kleuren. Dat vest, echt een juweel om er van te breien.
  Leuk dat de sokken nu al goed lukken, jij zit van de winter gebeiteld met je warmte voeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Knap hoor: een paar sokken per maand. Ik doe het je niet na terwijl ik tot voor kort altijd een s ok op de pennen had. Maar nu niet meer: iedereen is rijkelijk voorzien. Nu heb ik regelmatig een want op de pennen. Een ideetje misschien? Heerlijk hè, spinnen. In de jaren 80 deed ik het vaak en ik kocht altijd hele vachten. En die keuken, och die kastjes zijn weer schoon en daar had je toch niet op gerekend! Anny van rafels en rozen

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oohh, wat zijn er toch een hoop leuke dingen te doen! Allen die tijd nog zoeken, ha, ha. Enne, dat van dat water in de gootsteen, zou mij ook zomaar kunnen overkomen!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet