Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 14 juli 2014

Waar een klein dorp groot in is......

Vlak bij ons, tussen Rockanje en Brielle zo,n 5 km gaans van mijn huis kom je langs een klein buurtschapje wat Tinte heet.Echt heel klein, zo,n plukje huizen midden in het verstilde landschap.
Zo,n buurtschapje en waar ze eigenlijk een bibliotheek willen, en een supermarkt, een sportzaal,en een  gemeentehuis of zelfs een eigen burgemeester, maar bij gebrek aan een officiële burgemeester er zelf één aanwijzen.Waar iedereen elkaar kent, en precies weet wat de ander doet, en als tie het niet weet, dan zoekt tie net zo lang tot tie wel het naadje van de kous weet............ ( hoewel ik dat wel meer tegenkom, dat is niet per se Tintegerelateerd.....)
Zo,n buurtschapje waar de kerk prominent aanwezig is, ook al middenin het polderlandschap en die op de zondag druk bezocht wordt, is het niet voor de preek, dan toch wel om je nieuwe rok of hoed te laten zien(denk ik dan zomaar....maar ik kan het natuurlijk mis hebben, ik kom er namelijk nooit)
Zo,n buurtschapje middenin de velden, waar je het wasgoed nog ziet opbollen in een zwoele zomerwind, waar vind je dat nog dacht ik toen ik er langs fietste.Hier eerlijk gezegd niet zo veel meer en dan denk ik aan mijn eigen wasdroger op zolder.Wel zo makkelijk, maar eerlijk is eerlijk, er gaat natuurlijk niets boven buiten gedroogde lakens op een fris bed s,avonds.
Overal waar je kijkt is het dorpje omringd met prachtige vergezichten, met in de verte als baken van vertrouwdheid en veiligheid de Brielse Dom of de Catharijnekerk, het lijkt of het is ingeslapen en de tijd heeft stil gestaan.
Maar dat is een misvatting! In dat ogenschijnlijk slaperige en verstilde dorpje bruist het onder de oppervlakte elk jaar van levendigheid.Tinte bestond in 1989 400 jaar, en dat vonden ze toen een reden tot een feestje, wat uiteindelijk is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkeren feest met elke 5 jaar een megafeest.Veel inwoners zetten dan een Môluk in hun tuin...........
En wat is nou een  Môluk? Vroeger was het een vogelverschrikker, en dat is dan meteen de link met het agrarische platteland. Twintig jaar geleden kwam een inwoonster op dit originele idee wat is uitgegroeid tot een heel volksvermaak en er worden dan ook op ludieke wijze allerlei Môlukken voorzien van bijpassende teksten in de tuinen geplaatst.
Môlukken worden afgewisseld met pittoreske oude boerderijtjes, zo sereen en verstild opgenomen in het omringende landschap, maar vergis je niet.....onder die ogenschijnlijk sereniteit borrelt en bruist het ook onder de bewoners van Tinte, getuige deze Môluk.
Want tot groot ongenoegen van menig Tintenaar sluit de enige basisschool die het dorpje rijk is deze zomer zijn deuren, wegens te weinig leerlingen, 48 was het met de laatste telling, en 68 moeten het er zijn, jammer, jammer jammer, want het was zo,n mooi klein schattig dorpsschooltje zoals je nergens meer vind, midden tussen de weilanden, een uniek schooltje en een stukje geschiedenis verdwijnt.
Dit getuigt echt van de Tintense humor waar je als inwoner natuurlijk wel bij moet passen, maar ja, anders ga je daar vanzelf ook niet wonen, ik kan me zo voorstellen dat er een ballotage commissie is.Voor wie dat niet afschrikt en er toch wel wil gaan wonen, ik kwam er deze Môluk ook nog tegen.......en zeg nou zelf, dat huis ziet er toch niet verkeerd uit?
Er zijn niet alleen Môlukken in het dorp te vinden, ook de lantaarnpalen zijn voor het grote aankomende feest versierd met breiwerken, mijn handwerkhart ging er spontaan van open.Is het leuk of is het leuk?
Iedere Môluk draagt zijn eigen boodschap uit, al dan niet begrepen door insiders en outsiders. Het is een vermakelijk en verrassend gebeuren om doorheen te fietsen.Er staan er tientallen verspreid over het dorpje en langs het buitengebied, wie in de gelegenheid is zou er eens moeten kijken, 
En wie nog meer in de gelegenheid is, ga vooral naar het daverende boerenfeest (klik) met voor ieder wat wils, en zelfs een heuse "boerenkemping" als je de weg naar huis niet meer kan vinden na sluitingstijd.....nou ja, voor ieder wat wils.....behalve voor deze saaie polderbewoonster......ze draaien er geen Enya of Loreena Mc kennith.......ik vergaap me liever aan de prachtig gebreide lantaarnpalen.Deze vond ik ook wel origineel.
Leuk is het zeker , leuk en ludiek en het is met zo,n buurtschapje net als bv met quilten, iedereen wil "er bij horen"........bij de grote massa.......en dit soort activiteiten versterkt dat saamhorigheidsgevoel van "ons kent ons" Dus wie nou denkt dat ZIJ er naadloos in past...........
Gáán naar het Tintefeest de komende week!! Wie weet wat het leven dan nog voor onverwachtse wending neemt.........

13 opmerkingen:

 1. Wat een geweldig dorpje Jeannet. Met de saamhorigheid zit het daar wel goed volgens mij gezien hun gezamenlijke creativiteit. Jammer dat hun basisschool moet sluiten, een verarming voor het dorp.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk verhaal over dat dorpsfeest !!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtvertelling. Als wij in België over Molukkers praten dan gaat het over Nederlandse mensen met een lichtbruine kleur. Ik dacht dat er ergens nog een eiland was in de Indische zee die bij Nederland hoorde.. of Aruba of.. Met meer tijd zoek ik het wel eens uit op internet. Bedankt om dit met ons te delen. Zonnige groetjes,svn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een geinige soort-van-vogelverschrikkers, deze Molukken. Ze zijn niet allemaal even knap om te zien, maar getuigen wel van een heel creatief en origineel dorp, dat bovendien ook erg fotogeniek is.
  Groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nu ben ik niet op zoek naar een boer op een trekker, maar ik denk dat ik deze week een keer die kant op rijd, gewoon om te genieten van al die leuke dingen! Bedankt het ziet er allemaal zo gezellig uit en ik zou er dan ook graag willen wonen!
  Fijne dag, groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja Tinte, we reden daar ook al een paar keer langs op de fiets en het schooltje vonden we daar zo leuk. Het zal wel beroepsmisvorming zijn maar we keken daar ook wel eens door de vensters en op de speelplaats en het leek daar zo knus. Jammer dat zoiets moet verdwijnen. De nieuwe tijd is niet altijd de goede tijd. Doet me denken aan het dorp van Wim Sonneveld.
  Groetjes Gratienne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ach wat een leuk dorpje en zo gezellig dat iedereen aan het grote feest meedoet.
  En dan proberen om de origineelste moluk te maken.
  Ik vind die mol wel heel leuk gevonden.
  En dan die prins.... hoop dat hij op het komende feest een heuse prises zal vinden, dames genoeg denk ik.
  Het wordt wel een heel warm feest deze keer hoorde ik van de weervrouw.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een geweldig verhaal en wat leuk die Moluken. Ik vind ze erg grappig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik leerde Tinte kennen toen ik jaren geleden op zoek ging naar de Quiltnaald. Nou, hoe lang is dat al niet geleden! Wat een heerlijk verhaal. Ik heb er even stilletjes van zitten genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Even proberen of ik met mijn tablet wel een berichtje kan achterlaten. Met mijn laptop wil het niet meer lukken.. niet alleen op jouw blog maar op de meeste andere ook. Sparen voor een nieuwe vrees ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi verhaal! Ik geniet altijd van die dorpsfeesten als ik er doorheen kom en alle straten creatief versierd zijn. Kleinigheidje: je hebt de hoedjes verkeerd staan. Het zijn geen Môlukken maar Molûkken :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet