Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

woensdag 20 augustus 2014

Den Bosch.

Een paar dagen in Den Bosch, ik kan er wel vijf blogjes over schrijven, ik beperk me maar tot twee, leuk voor mijn blogboek, samen met de puber op stap naar zo,n sfeervolle stad kan eigenlijk niet mislukken.En wat viel het weer ons mee na alle commotie over Bertha, ik zag de spreekwoordelijke bui al hangen......
Het eerste waar we heen gingen was natuurlijk de St. Jan, daar kwamen we voor, deze prachtige imposante kerk wilden we wel met eigen ogen bekijken, dat hebben gedaan. We kwamen elke dag op de fiets Den Bosch binnen via de Berckelbrug en passeerden zo de St. Jan.
Wat een geweldig bouwwerk, dat moet je met eigen ogen zien, zo indrukwekkend, een paar weetjes: Aantal klokken in de toren 59, gewicht van de grootste klok is 5500 kilo, aantal beelden binnen en buiten ca. 600.Prachtige geschilderde plafonds, hoe hebben ze dit toen in 1380 zo kunnen maken met de middelen die ze ter beschikking stonden.Ongelofelijk.
Het was overigens wel zo dat de heilige vrouwe zelf in de Mariakapel niet gefotografeerd mocht worden, ook niet bekeken of bezocht, anders dan in gebed, dus hoe toeristisch ook, het katholicisme werd wel in ere gehouden.Maar wat dacht je hiervan? onderonsje met een engel als intermediair van god zelf? We hebben het niet gedaan, maar voor wie het wil, het nr. staat er bij.
Natuurlijk hebben we de Uilenburgh gezien, oude wijk net achter het station ,de prachtige smalle steegjes en watertjes onder Den Bosch door over de Dieze,
Leuk om zo de stad van een andere kant te zien, de achterkant van de stad, bij het raampje hing een dekbed naar beneden, bijzonder om daar te mogen wonen en slapen, kan je zwaaien naar al de bootjes die daar onderdoor varen.

En het Noord-Brabants museum waar een tentoonstelling was van grote gezinnen , dat sprak ons wel aan omdat manlief uit zo,n groot Brabants gezin komt van maar liefst 11 kinderen, maar of dat nou altijd zo gezellig was......het werd daar wel wat geromantiseerd.Volgens man was de tafel thuis niet zo keurig gedekt zoals hier........
Deze twee laatste zinnetjes kwamen meer in de buurt van de beleving van mijn man, ik kan me er niets bij voorstellen, maar als ik die verhalen altijd hoor van hem,
Dit is een foto van het gezin van manlief, er zouden er toen nog drie bijkomen, een meisje en als nummer tien en elf een tweeling!
Dan is het best een beetje kaal als je maar de enige bent in het gezin, maar je hebt wel alle ruimte.
We hebben overal heerlijk gegeten, ik zag het echt als het uitje van zoonlief, die was toch wel enigszins gefrustreerd dat je als eigenaar van een camping zelf nooit weg kan en als je wel weg kan, moet tie weer naar school, tja.......thats life, in elk geval het onze.
En met een puber op stap, ga je voor de gele hap...........het is geven en nemen, voor allebei, hij mee naar de stofjes van Wietske, ik mee naar de gele M, nam ik een broodje kroket..........klef rond wit broodje met iets ronds ertussen......kroket.....maar eerlijk is eerlijk, de friet en de mayo vind ik er heerlijk!!
Ik mag graag oude kerkhoven bezoeken, dit was er zo één, de Orthen begraafplaats waar al vanaf 1850 begraven wordt en waar veel prominenten uit het bisdom begraven liggen, was vlak bij ons logeeradres.
Mooie sfeer op deze begraafplaats, veel oude bomen en beplanting en inderdaad oeroude stenen. Je kon er zelfs een rondleiding krijgen als je dat wilde.

Heerlijk overal neerstrijken op een terras in het zonnetje, hier op de markt, en iedereen bekijken die voorbij komt, uitzicht op het groene Jeroen Bosch huis, De Kleine winst.Niets hoeft en alles kan, echt vakantiegevoel,de wereld lijkt voor je open te liggen.Relaxt.
We hebben het gewoon hartstikke leuk gehad samen, er is geen onvertogen woord gevallen zou mijn moeder gezegd hebben, en zo was het ook, het sterkte me weer in de gedachte dat het dus niet uitmaakt of je honderden of duizenden kilometers ver weg reist, ook dichtbij ligt de verwondering en het genieten voor het oprapen als je er open voor staat.
S,avonds kwamen we weer moe maar voldaan aan op onze groene stek om uit te rusten.
En s,morgens was Ingrid er weer met haar geweldige ontbijt, zo leuk opgediend in de Aziatische mandjes van de eigenaresse die zelf op vakantie was.Ook dat was genieten.
Den Bosch is een enige stad, het leuke was dat we er nu vier dagen de tijd voor hadden om alles in ons op te nemen en nog hebben we het uiteraard niet helemaal gezien, goeie reden om terug te komen, we hebben er nu al zin in!

16 opmerkingen:

 1. Wat en heerlijk verslag zeg ..
  Heb zelf ook ooit die kerk mogen zien .weet nog dat ik ging zitten en dacht wat mooi.. ben daar helemaal stil van geworden zoveel moois ..heerlijk meid met je kind op stap ..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo grappig om onze stad nu een keer door jouw toen te zien.
  Ik moet je eerlijk zeggen: wij wonen hier nu 12 jaar en het is nog steeds een belevenis voor ons.
  Prachtige foto's Jeannet!!!!
  groetjes
  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk reisverslag, ik krijg zin om ook eens naar Den Bosch te gaan. En wat leuk om met je zoon een paar dagen op stap te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Even heerlijk bijgelezen op je blog. Met deze zomer en de quiltwerkjes komt het er niet van. Het Brabantse land is prachtig. En varen op de Dieze. Zo leuk! Jullie hebben heerlijk genoten en die pubert wordt wel een èchte vent!!
  Leuk Jeannet, het komt goed hoor....ooit!! :)
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat bijzonder dat je op orthen bent geweest, inderdaad een heel mooi kerkhof. Mijn vader ligt er al ruim 40 jaar begraven. Ben je ook bij de kindergraven geweest? daar zijn ook hele bijzondere stenen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk verslag weer. Mooie begraafplaats, die van ons is van 1758. Ik kan me voorstellen dat jullie genoten hebben en wat een leuke foto van de familie van je man!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi blog weer! Ben ook dol op Den Bosch. Wij parkeren altijd bij de Vliert en dan met de pendelbus de stad in. Uitstappen bij St. Jan, die mooie kerk! Dan koffie met een Bossche bol, heerlijk hè! Zag dat je ook bij Pilkington geweest bent. Je moet echt ook een gaan varen op de Dieze. Een echte belevenis. Gezellig zo met je kind. Wat een mooi joch!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het ziet er inderdaad allemaal prachtig uit op de foto's. Kan me voorstellen dat je er van genoten hebt.
  Hoop eigenlijk dat jullie zo'n rondvaart met die kleine open bootjes hebben gemaakt.
  Over de Dieze die je op de foto hebt gezet, langs de huizen die daar staan.
  Echt zo mooi om dat vanaf het water te bekijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als je van oude begraafplaatsen houdt dan moet je zeker eens naar Roermond gaan. Die heeft pas een schitterend oude graafplaats, kun je daarna een bakkie bij ons komen doen :P
  Prachtige foto's weer van jullie uitje.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. heerlijk geschreven! En inderdaad je hoeft helemaal niet ver weg om heerlijk te kunnen genieten. Je kunt eigenlijk zo je deur uitstappen, alleen,je moet het wel willen zien....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat is leuk om met je mee te wandelen door de stad waar ik 5 jaar heb gewoond tijdens mijn studie.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb weer genoten van je verhaal en mooie foto's ,ik ben dol op Den Bosch.
  Groetjes Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik denk zomaar, dat ik mijn uitstapje naar Den Bosch binnenkort zal moeten verlengen, indien mogelijk, want wat is er veel te zien en te doen. Wat een prachtige foto's heb je ervan gemaakt, heel sfeervol! En ik ben het helemaal met je eens, dat je niet ver hoeft te reizen voor de leukste vakanties.
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Al mijn hele leven blijf ik in Nederland in de vakanties. Op een paar uitstapjes na met een vriendin. En het bevalt me prima. Ook dit jaar hadden we weer geluk met het weer. Den Bosch ken ik alleen van ff winkelen. Maar er is veel meer dan leuke winkeltjes. Toch gauw een keer naar Wietske toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtig, wij zijn 1 dagje geweest maar als ik het zo zie dan moeten we nog een keer en dan veel langer .

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heerlijk verslag Jeannet. Wij zijn er lang geleden een middag geweest, dus veel tekort om alles te zien en er zo van te genieten. Fijn weekend,

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet