Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

maandag 4 augustus 2014

Wollige zaken

Het lijkt wel dat hoe warmer het buiten is, hoe meer ik mij wil bezighouden met "wollige zaken"dat zal wel een freudiaans fenomeen zijn, oftewel de vader is de wens van de gedachte, want ik kan helemaal niet tegen warmte en ben dol op de herfst en de winter.
Er was een gast in mijn vakantiewoning die heel erg mooi kan breien, de bescheidenheid zelve, maar ondertussen.......mijn mond viel er van stil, geweldig, en wat een feest van herkenning is dat dan weer.De geur van die echte onvervalste shetlandtweed.
Ze had een aantal van die prachtige boeken  van Rowan meegebracht, wat een plezier om die door te bladeren, je waant je totaal ergens anders, zo rustgevend, dat Engelse en Ierse en schotse platteland, gecombineerd met de eindeloze rust hier in de polders.
Verstilde dromerige vrouwen met van dart mooie rossige krullende lange haar, die mannen met lange donkere krullen en een kilt ( ja, geen quilt) geweldig, geweldig, ik zag mijn eigen Brabantse man er al in lopen, met zo,n mooie spencer door mij gebreid, als dat geen echte liefde is! Alleen die lange donkere krullen he, die heeft tie niet......( en laat ik nou de spencer niet kunnen breien)
Mijn hele leven vind ik het al mooi, dat ingebreide fair isle of ander ingebreid breiwerk, dat wil ik ook kunnen, leren.......dus de naaldjes opgezet, handig dat ik al wel vast geleerd heb met het sokken met vier naalden te breien, dat scheelt al een bult!Polswarmertjes, van die geweldig mooie fine tweed van Rowan,
Het was is zwoegen en ploeteren, ......, ik ben duidelijk geen natuurtalent, wat ik natuurlijk wel stiekem had gehoopt.....gewoon beginnen en moeiteloos van die prachtige steekjes maken zonder dat de draden trekken en achter in elkaar draaien, helaas.....zo is het niet helemaal....schouders tussen mijn oren, puntje van mijn tong uit de mond.Topsport.En dan de achterkant he....want daar gaat het tenslotte om.
Mijn eerste stappen op het fair isle pad, het smaakt naar meer, en ook weer niet, dus of ik ooit zo ver kom als deze shawl hieronder........ik weet het echt niet, en ik weet zelfs niet of ik dat moet willen, even de polswarmertjes laten bezinken.Ik ben wel errug TROTS op het resultaat!
Hier één van de shawls die ogenschijnlijk moeiteloos door mijn gast gebreid is, doet ze eventjes uit de losse pols en het is nog ontspanning ook voor haar, vooral het tellen, zij breit sereen en rustig de ene na de andere naald en shawl, Oh wat M*O*O*I
Eerst maar eens een wat eenvoudigere shawl in het rond breien als een koker. Van Alpaca van Drops, zo heerlijk zacht, hoewel ik de sfeer en uitstraling  van de tweed ook geweldig blijf vinden. Ik heb hier thuis een hele zak alpaca staan, een geweldig mooi spinnewiel maar ja......geduld.......om het te spinnen en te verven voor een shawl, dus, de drops bolletjes gekocht, dat ging een stuk sneller.
Of het nog niet genoeg was bracht ze ook nog ter inzage een prachtig boek mee met allemaal Letlandse wanten! Ook al weer zulke mooie patroontjes, je hoeft er helemaal geen Lets voor te kunnen lezen, alleen breien en tellen das wel handig als je dat kan.
Alleen met zo,n boek kan je de rest van je leven al vooruit, wat een mooie exemplaren staan daarin. Wat is er een wereld te winnen in het breien, dat wist ik natuurlijk wel, maar als je het dan zo dichtbij weer ziet. In Nederland worden de Grolsche wanten gebreid, die lijken er een beetje op.Allemaal mooi en ambachtelijk werk.Hier (klik) vind je het patroon er van uit de Landleven.
Ik ben ook nog steeds in de ban van de zelfgebreide sok, dat gaat me inmiddels redelijk af, redelijk, ik zie soms op het FB natuurtalenten voorbij komen, na hun eerste paar draaien ze hun hand niet om voor de mooiste exemplaren.
Dit is sokkenpaar nr. 4, van achtdraads wol, dikke naalden nr. 4 voor van de winter in bed voor zoonlief.Dat scjiet nog eens op.Sokken breien voor een ander is een ultieme daad van werkelijke liefde heb ik gehoord.Dan ben ik ook nog de prachtige blauwgrijze wol van de texelaar aan het spinnen, heel mooi superdun.
Daar wil ik van de winter iets moois van breien, aan inspiratie duidelijk geen gebrek, misschien onder de hand aan aan tijd?En kijk eens wat mijn breiende gaste achterliet naast het gastenboek............
Ben je dan een breiSTER of niet...........prachtig en inspirerend! Ik mijmer de hele week en nog veel langer, over alles na.Eens even kijken of ik ook deze schaapjes kan breien van mijn eigen wol.
En de zomer weet maar niet van wijken, heerlijk weer nu.Geniet er allemaal van!

20 opmerkingen:

  1. Dromen Jeannet, dromen van zeeen van tijd en een aangeboren talent om al die mooie truien te kunnen breien.
    Herken het helemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh ja, das sind schöne gestrickte Sachen .Kann ich aber leider auch nicht . Rowan Wolle ist sooo schön .

    Doris

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die ster, die vind ik het allermooist. Zou hem zo in mijn Dear Jane inzetten, mooi ergens op een plekje waar hij opvalt.
    Prachtig!
    groetjes
    Wietske

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtig breiwerk zeg!
    Je zou bijna naar de winter verlangen.

    Groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Schitterend breiwerk,
    Groetjes uit Zweden

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De achterkant van je polswarmertjes is ook heel mooi Jeannet.
    Doet me denken aan de wantjes die ik breide voor mijn 4 jarig zoontje lang geleden : blauw met wit Noors motief. Iedere keer als hij ze aantrok zaten z.n vingertjes vast in de draden, haha.
    Groetjes, Jacqueline.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. je gast kan dan misschien wel een ster zijn in het breien, maar meid voor mij ben jij een ster in sokken breien. Ik sta er versteld van hoe mooi die zijn (heb er zelf nog nooit een gebreid).
    de alpaca van drops is inderdaad heerlijk, ik heb hier nog een aantal bollen baby alpaca van drops liggen.
    Ben benieuwd hoe je schaapjes inbreien gaan. Als je de draad achter het werk mee neemt, sla je de draden dan om de 3 steken om elkaar (zodat je geen lange lussen krijgt) ?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een prachtige boeken lijken me dat!
    Alleen al om in te kijken zijn ze vast heel mooi. Net als met quiltboeken, kopen we toch ook graag voor de mooie foto's?
    Polswarmers!!! Wat een idee is dat!
    Ik vind het op de fiets altijd zo koud als de wind zo door mijn mouwen naar binnen komt.
    Misschien moet ik ook mijn pennen eens opzoeken... maar ben bang dat het er niet van komt.
    Misschien kan ik t.z.t. een bestelling plaatsen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ach, als ik dit zie, zou ik ook zo de naalden op willen nemen, maar het is hier nu 38 graden! Leuke polswarmers en prachtige sjaal. Ik hou het maar even bij patchwork tot het wat koeler wordt!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Prachtig! Ik heb vroeger zo veel gebreid, voor dochter, man, vriendinnen, poppen en mezelf.....ik zou willen dat ik er meer tijd voor had, naast het quilten. Wie weet ooit.....na mijn pensioen.......

    BeantwoordenVerwijderen
  11. O, heerlijk, zo'n blogje over wol. Ook hier flink de kriebels van wollige zaken, maar dan op het gebied van het kantbreien. Nou, dat valt nog niet mee (gisteren de hele zwik uitgehaald met mopper-de-mopper, want wol bleek niet geschikt voor het patroon, dus er komt een nieuwe kans met een ander patroon). Maar als ik die mooie wolletjes bij jou zo zie liggen, wil ik ook subiet aan de fair isle, en dan vooral die schaapjes, uit dat boek. Wat een heerlijkheid om dan zo'n gast te hebben, die je even wegwijs maakt en ook voor heel veel inspiratie zorgt. En je polswarmers mogen er zijn, want wat zijn ze mooi! En zo leuk, straks in de herfst (die wat mij betreft ook snel mag komen).
    Groetjes van Ageeth

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hier wordt ook iedere dag uitgekeken naar wat wisselvalliger weer. Je polswarmers zien er prima uit. Eenvoudig fair isle breien leerde ik via Wieke van Keulen. Twee. Jaar geleden breide ik haar pinwheelsjaal. Weinig telwerk en een echte aanrader voor e en beginnend fair isle breister. Het is niet zulk hoofdbrekend telwerk. Je vindt de sjaal op mijn blog rafelsenrozen. Blogspot.nl onder het kopje pinwheelsjaal. Een aanrader, echt!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Helaas, ik kijk vol jaloezie van de zijlijn toe, nee breien is echt mijn fort niet en dus zullen deze schaapjes waarschijnlijk aan mijn neus voor bij gaan en zal ik mij behelpen met gekochte sokken en truien! Veel plezier, je hebt weer heel wat inspiratie binnen gekregen! Groetjes
    Lida

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een heerlijk blogbericht en vol inspiratie!
    Maar je gaat het inbreien vast en zeker goed onder de knie krijgen hoor, moet je zien hoe goed de polswarmers eruit zien... Oefening baart kunst, net als bij quilten en appliceren.
    In de winter brei en haak ik veel meer. In de zomer is het vooral borduren en patchwork..

    BeantwoordenVerwijderen
  15. OOhh wat mooi,*zucht*
    Ik heb kerstballen gebreid, die van Carlos en Arne. Dat ging mij goed af. ( als niet breister) zou ik dan toch eens ook ...
    Ik overigens een klein beetje benieuwd wie jouw gast was.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Misschien moeten we met de voeten leren breien; kun je twee dingen tegelijk, breien en quilten!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. wat een mooie sokken, ga ik van het winter toch ook weer eens doen voor manlief, nu vind ik het te warm om te breien

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Heerlijk, ik heb even fijn mee gedroomd over al die mooie wolletjes. Ik ben net terug van vakantie in Schotland waar sommige mannen echt nog in kilts lopen, die mooie truien helaas niet gezien, we hadden te mooi weer. Ik las ook twee blogjes hiervoor waarin je die prachtige blokken met de kleine puntjes laat zien. Je hebt ze zo mooi in banen gehangen dat ik zag dat de puntjes als de blokken bij elkaar komen samen een prachtige sashing vormen, misschien wel mooier dan een rechte sashing ertussen? Het was weer gezellig hier even aan te wippen, groetjes, Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Goed gelukt hoor. Zelf brei ik fair-isle op sokkenrondbreinaaldjes.Op de Noorse manier. Dat valt mooier en trekt niet

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.