Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

maandag 13 oktober 2014

Antieke blokkenquilt(top) affo

Van de zomer mee begonnen, en nu klaar, het is best snel gegaan, maar het was een quilt die grotendeels op de machine is gemaakt, dat scheelt een hoop tijd.Er zaten veel puntjes in, maar met de tutorial aan de linkerkant op mijn blog was dat een makkie.
En het was ook een quilt die je op de Amerikaanse manier gewoon kon snijden, je hebt de maten van het blok incl. de naden en je kan het zo snijden, behalve de rondingen natuurlijk, die zijn met de hand gedaan en met behulp van een mal van paternoplaat uitgeknipt.
Het valt nog niet helemaal mee om zo,n grote quilt goed op de foto te krijgen, hij is twee bij twee meter geworden.
Ik ben er helemaal mee in mijn nopjes, ook met de gekke felle blauwe blokken ertussen. De sashings zijn zwart naar het grijs toe, dat absorbeert de kleuren en trekt het mooi naar elkaar toe.
Als je zoveel kleuren gebruikt in een quilt is het een beetje aftasten wat de goeie kleur is voor de sashings, niet te druk, te overheersend, het moet iets toevoegen aan de quilt, het moet de blokken verbinden met elkaar.En dan blijken er heel veel soorten zwart te zijn die allemaal net niet passen.
"Even"nog de achterkant maken, even....en dat valt nou altijd tegen, Ik heb vier stukken geknipt die ik dan verbind met banen van verschillende stoffen uit de voorkant, een kruis dus, dat maakt ook de achterkant de moeite waard.Dan kan hij naar mijn huisquiltsters die hem voor mij machinaal doorquilt.
De binding ligt zoals altijd al kant en klaar gesneden en gestreken en netjes opgerold op een stukje karton, als tie terug komt, en dat is altijd heel snel, kan ik zo beginnen, want als je dan nog de binding moet bedenken en maken.......ik had niet genoeg van één stof, geeft niet, ligt genoeg in de kast. Creatief denken.
Ik kom er wel steeds meer achter dat ik de herhaling van antieke blokken met steeds verschillende stoffen heel erg leuk vind om te doen.Eens even over nadenken waar ik nu mee verder ga, er liggen nog wel een drietal actuele projecten.
Dit patroon vraagt er ook om om weer opgepakt te worden waar ik het liet liggen, ik heb de ondergrondjes al kant en klaar geknipt liggen, van alle blokjes, dat is wel heel fijn, want dan kan je ook zo beginnen zonder eerst weer van alles te moeten bedenken hoe je ook al weer wilde.Alleen nog maar "even" appliqueren.
En toen was het ineens herfst, heerlijke hefst, de kachel hebben we weer aan, de bomen maken zich op na een laatste gloedvolle kleurenpracht voor de verstilling van de winter, zo ook deze malus golden sunburst, staat op de camping, mooi toch? herfstboeket op tafel, helemaal blij!
En ja hoor....ik heb HET weer gedaan, ondanks dat ik had bedacht dat ik dat voorlopig niet meer zou doen......HET.....bij haar (klik)
Soms, heel soms, als ik echt geen etensinspiratie heb, inspiratie die we alle drie appreciëren, vooral dat laatste, dan schotel ik ze hier iets anders voor.......en dan weten ze wat we eten, goudgeel, dun en lang....tja.....Ik ben ook dol op brocante, dus altijd schalen genoeg om de dagelijkse dingen net een ietsje leuker te presenteren.
Nog steeds blij dat ik brei, weer een sok er bij, de tweede op de pennen, heel handig om mee te nemen zo,n klein breiwerkje,en ik heb me toch een reuze handig dingetje gekocht!
Dit is een kartonnen kokertje waar je die korte (bamboe)naaldjes in schuift met je breiwerk eraan, zo kunnen ze niet breken of steken verliezen onderweg, wat ze toch al niet verzinnen.Komt overwaaien uit Amerika, daar breien ze dus blijkbaar ook sokken.......
Mijn quilts zijn uit logeren, niet heel ver weg gelukkig, ik kan er zo op de fiets even gaan kijken, maar wel op een heel gezellige plekje, als ze helemaal hangen zal ik er wel eens een stukje over schrijven.Iedereen weer een fijne inspirerende week! Het noorden heeft volgens mij vakantie,hier a.s. vrijdag, altijd zo,n gezellige knusse week die herfstvakantie.

33 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijk gezellig blog heb je weer geschreven,... het maken van antiek blokken vind ik vreselijk leuk,... zo wie zo het steeds weer herhalen van een patroontje houd ik erg van,..
    En sokken breien? heerlijk!! Er staat hier een grijze op de pen. De mensen keken wel vreemd op wat ik aan het doen was in de trein van arnhem naar groningen,... BOEIEN!! hahaha,...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat is deze quilt ook weer mooi geworden !!!!
    Heerlijk met al die kleurtjes...
    Fijne dag !..;0)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige quilt, mooie kleuren!!!
    Mooie sokken.
    Grtjs, Martine

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtige quilt, mooie kleuren!!!
    Mooie sokken.
    Grtjs, Martine

    BeantwoordenVerwijderen
  5. haha, wat een gezellig vergelijkbaar schaaltje hebben we! Alleen je schaal heeft een andere kleur... En je quilt is weer toppie geworden! T was weer gezellig op visite komen op de vroege ochtend bij je!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een mooie top! Heerlijk al die kleuren, gefeliciteerd met deze affo!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je quilt is weer superrrr !!! Vandaag lekker vrij en je mag 1 keer raden wat ik ga doen :-).
    gr Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Quilt is mooi geworden en er gaat toch niets boven nieuwe lapjes aaien.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Yes, helemaal geweldig, de sashings tussen je prachtige blokken. Kortom, het is een schitterend quilt geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik vind je top prachtig Jeannet echt, zo mooi.

    Groetjes,
    Rietje

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Prachtig geworden zeg! En ik vind de sokken ook erg leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Que preciosidad de trabajos y que preciosidad de telas, felicidades.
    Un beso.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een mooie quilt Jeannet,super kleuren.
    groetjes Tilly

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Je quilttop is echt toppie! Ik vind hem prachtig, mooie kleuren en heel goed gekozen sashings. Maar je sokken mogen er ook zijn. En wat een handig ding voor de naaldjes, dat kende ik nog niet. Ben benieuwd waar je quilts uit logeren zijn... En je malusappeltjes zijn heel fraai van kleur (ik heb de gewone donkerrode). Geniet van deze herfstweek en groetjes van Ageeth

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Alweer een mooie quilt top af.
    En wat een luxe probleem, met welke quilt zal ik nu eens beginnen. We wachten af...
    Groetjes Frea.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat is ie/ze mooi geworden. De kleuren passen helemaal bij deze tijd van het jaar. Mijn favoriete seizoen. Wat een luxe dat het quilten gedaan wordt. Ik heb nog een Farmers wife "liggen" en ik zie er als een berg tegen op.
    ' k Ben heel benieuwd welke je nu gaat maken. Altijd fijn om iets nieuws te beginnen. En waar gaan je quilts logeren? Een tentoonstelling? Ik wacht af.
    Gr Joke W.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat is het weer een prachtquilt geworden Jeannet. Mooi gekozen sashings, en inderdaad geinig die knalblauwe stukken ertussen, die laten de quilt sprankelen! Veel plezier met alle andere leuke projecten!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat heb je toch altijd een hoop te vertellen en te laten zien Jeannet!
    Je affe top is prachtig geworden! Dat zwart tussen de blokken, je zou er zo snel niet aan denken (ik tenminste niet), maar het staat heel mooi, de blokken komen echt naar voren toe en vallen goed op.
    Prachtige lapjes heb je weer bij Marcha gescoord, moeilijk kiezen als je bij haar bent, of op haar website kijkt.
    Ben benieuwd waar jouw quilts uit logeren zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Dank voor je gezellige blog. Behalve mooie quilts en sokken b.v. maak je ook prachtige foto's. Heb weer genoten vanmorgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wat is je quilt super geworden !! De lapjes voor de antique sample rzijn ook erg mooi.
    Handig dat kokertje, dat had ik nog nooit gezien.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. De quilt is prachtig geworden, Jeannet. Inderdaad is het blauw een verrassende blikvanger! Succes met het kiezen van je volgende project.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Wat een prachtige Jeannet-Quilt weer!
    Ik ben bijna klaar met de (Farmers wife) quilt waar ik enkele van jou tips uit het foldertje gebruikt heb. Hoewel ik nu al weer wat zie wat ik anders had 'moeten' doen:)

    Groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Prachtig die quilt, met al die heerlijke stofjes erin. Ik ben nu al benieuwd hoe je Antique Sampler er uit gaat zien!
    En je hebt er weer leuke stofjes bij. We kunnen het gewoon niet laten...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Wat is dit een prachtige quilt geworden. Ook hier ligt het foldertje van jou naast me op tafel. Kijk er vaak in. De kleuren van jou stofjes zijn zo mooi! Leer iedere keer weer meer. En heel raar ik kijk nu ook al naar sokkenwol!!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Wat een prachtige quilt. Je hebt weer erg mooie stoffen gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Prachtig blogje Jeannet. kwam er door de drukte met de kids niet echt aan toe om te lezen, maar nu is alles weer rustig in huis en kan ik even genieten van de prachtige foto's
    Heerlijk he die herfst!!!!!
    groetjes
    Wietske

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Schitterende quilt is het geworden, Jeannet! Echt genieten hier...

    BeantwoordenVerwijderen
  28. De quilt is echt prachtig geworden, ben benieuwd als hij doorgequilt is! Ik vind dat all-over quilten altijd zo mooi, zo professioneel; tja dat is `t dan ook!
    En die mooie stofjes....fantastische dessins en kleurtjes weer. Groetjes Sylvia.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Mooi geworden, zoals altijd weer prachtige kleurcombinaties.

    Groetjes van Ria ;0))

    BeantwoordenVerwijderen
  30. I like the circle shapes within ther quilt block. Very nicely done.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. wat een mooie blokken, prachtig.....en je sokken zijn geweldig

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Prachtige quilt! en dat kokertje waar heb je dat vandaan,ziet er heel handig uit!

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.