Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 27 oktober 2014

Welkom

De vorige keer zei ik al dat mijn quilts uit logeren gingen en normaliter ben ik daar niet zo,n grote voorstander van, ik ga liever zelf mee, maar als ze zo dichtbij uit logeren gaan dat ik er met de fiets heen kan om te kijken of het goed met ze gaat kan ik me er wel in vinden.
En zeker als het dan ook nog op zo,n gezellige en sfeervolle plek is bij zulke bijzondere mensen.!
Bij de galerie van de pottenbakkers in ons eigen dorp. Het is grappig hoe het tot stand is gekomen, ik heb al sinds jaar en dag een warme relatie met Hennie en Ruud, (voor ingewijden beter bekend als de de Zeewegpottenbakkers.klik) En dan heb ik het over ruim vijfentwintig jaar, zo lang ken ik ze al en ben ik al fan van hun werk.Mijn huis staat er inmiddels vol mee en het verveelt nog steeds niet.
Als er twee alleraardigste mensen zijn die lief en leed met velen delen, dan zijn het toch wel Hennie en Ruud, tel daarbij hun enorme gastvrijheid op, en hun prachtige steeds wisselende werk, en je begrijpt waarom ik, en velen met mij ( zei Wim Sonneveld), hier graag komen.
Toen Hennie zich ook op het virtuele pad begaf, en we FB vriendjes werden, zag ze opeens dat het quilten, wat stiekem een beetje stoffig imago had bij beiden...... onvermoede kwaliteiten in zich droeg en eigenlijk heel erg goed zou passen tussen hun keramiek!
En zo is het dus gekomen, een afspraak was snel gemaakt, en inderdaad, het zachte warme van de quilts matchte perfect met de mooie kleuren van hun aardewerk..
Hennie kwam langs om een grote stapel quilts mee te nemen, en heeft er een erg leuke en inspirerende expositie van gemaakt.
Ze hebben elke twee maanden wel werk van een gastexposant hangen, en eigenlijk moet je best een beetje bijzonder zijn om daar te mogen hangen, dus ik voel het als een eer dat mijn werk goed genoeg bevonden is.Tenslotte ben en blijf ik maar gewoon een plattelandsquiltstertje die haar eigen weg volgt.
Gelukkig zijn Hennie en Ruud dat ook, daarom klikt het natuurlijk al jaren zo goed!Het toeval wil dat ik zelfs in een grijs verleden, ruim dertig jaar geleden ( en dan wordt je dus echt oud als je zoiets zegt) nog met Ruud zijn moeder op een weefkring heb gezeten!
De Hollandse kippen hangen er ook, en Hennie heeft me beloofd dat ze speciaal voor mij nog een sressszzzkip gaat bakken, met opgestoken veren, huh......voor mij....IK...een stresszzzkip, hoe zou ze daar nou toch bij komen? Ik doe nog wel zo mijn best om Zennnn te zijn worden!? Okay, tussen "worden en zijn" zit natuurlijk een verschil.
Wat is een ambacht en waar begint de kunst? Die scheidslijn is flinterdun, dat zie je wel bij het keramiek, ik denk dat quilten, althans het quilten zoals ik het doe, meer een ambacht is, mijn kleurkeuze is misschien wel meer kunstzinnig te noemen.Een aantal objecten van het keramiek verdient die titel zeker.
Ruud was bezig met het ontwikkelen van een nieuw glazuur en deze bovenstaande potten waren net afgekoeld uit de oven, en ik vind ze me mooi.......geweldig, die kleuren, dat rood en dat blauw wat overloopt in paars in combi met die spikkels van de klei, prachtig! en tja.......er moest er wel één mee naar huis.....
Thuis meteen de tuin in gestekkerd voor de laatste hortensia,s en de hemelsleutel, past perfect bij het keramiek. Ik kan zo blij worden van het echte pure handwerk, van een vaas of een object wat uniek is en waar de liefde van het handwerk in gestopt is. ( gebreide sokken....) Zoiets wat niemand verder heeft, je koop of maakt iets unieks.
Zondagmiddag 2 November a.s. is er de opening van de expositie, er is dan ook gelijk een culturele middag, ik zal iets vertellen over mijn quilts en over quilten in het algemeen, en dat heet géén trunkshow maar een quiltpraatje op zijn plattelands, één en ander zal omlijst worden door harpmuziek van Angeline Schoor en dat alles onder het genot van een (door zoonlief zelfgebakken) hapje en een drankje.
Volgens Hennie zijn er al heel veel lovende reacties en zou ik naast mijn schoenen kunnen gaan lopen, nou doe ik dat al van nature nooit, daar ben ik te nuchter en te calvinistisch voor, doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg, zoiets, en daarbij, we maken allemaal mooie dingen, de één dit en de ander dat, en ik dus "lappies ( en sokken en shawls.....) en blogmijmeringen" die veel mensen blijkbaar aanspreken, juist door het gewone.( vind het natuurlijk stiekem wel heeeeeel erg leuk........;)
Heb je zin om te komen, voel je van harte welkom, de toegang is uiteraard vrij, het hapje en drankje ook, dat is die gastvrijheid waar ik het al over had,het is alleszins de moeite waard, het prachtige keramiek van Hennie en Ruud is bekend in binnen en buitenland, en voor de breifanaten, jaaaa.......deze maakt Ruud ook.....precies hoe je het wilt, enkel, dubbel, en wie weet, ook wel met dat mooie glazuur.....
Iedereen weer een fijne week, hier is de vakantie nu ook over, op naar de kerst zou zoonlief dan zeggen, hij heeft het al uitgerekend, duurt nog acht weken.....wat klinkt dat kort als je het snel zegt, acht weken.....Nog één laatste favoriete foto van mij, hoe zou dat nou komen ? Wie weet tot volgende week zondag!Er is genoeg te zien.O ja, het adres, Zeewegpottenbakkers, Zeeweg 11-13 3235 AX Rockanje. (Aan Zee......;)

21 opmerkingen:

 1. Prachtig ziet jullie werk eruit, helemaal zo bij elkaar gebracht!
  Jammer, dat de afstand de reis voor mij onmogelijk maakt, anders had ik zondag beslist gekomen.
  In elk geval heb ik nu erg genoten van je verslag en al het moois dat je liet zien, zonder ervoor uit mijn stoel te hoeven komen. Zo ben ik er tòch geweest, nu al :>)
  Groetjes,

  Jeanneke.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige match Jeannet, die quilts en de potterie. Nou ja, het is meer dan potterie, wat een grappige en mooie dingen maken ze.
  Je mag best trots zijn. Veel plezier bij de opening !
  Groetjes, Jacqueline.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, wat geweldig Jeannet! Enne, ik ben zeker van plan om te komen! Of dat zondagmiddag is weet ik nog niet zeker, aangezien wij zaterdagmiddag de laatste en afsluitende middag hebben van onze 'eigen' tentoonstelling. Misschien moet ik de zondag dan wel bijkomen, haha! Heel veel plezier met alles en geniet ervan, alle complimenten die je (nu al) krijgt zijn hoogst verdiend!! Groetjes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh Jeannet, wat een prachtige combinatie! Jouw quilts en het keramiek. Wat maken zij prachtige dingen! Ik zou er zo voor bezwijken (en het staat hier al zo vol). Jammer genoeg te ver voor mij. Ik wens je zondag veel plezier. En je foto's zijn weer geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke manier om twee handvaardigheden zo te combineren. Staat erg mooi bij elkaar en zo kunnen meer mensen ervan genieten.
  Maar ik snap dat je je quilts niet te lang kunt/wilt missen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat geweldig deze combinatie van jouw quilts en dit aardewerk!!! Prachtige dingen maken zij en ja die nieuwe potten...daar val ik ook voor! Maar goed voor mijn portemonnee dat het niet naast de deur is (lol).
  Jeannet,geniet van de complimenten die je krijgt voor jouw quilts-ze zijn mooi!!! Even dat Calvanisme vergeten--moeilijk he als dat niet in je aard ligt,maar gewoon loslaten.
  gezellige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk zo'n expositie in het aardewerkatelier!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat geweldig dat je je quilts mag exposeren tussen het keramiek, wat trouwens ook erg mooi is.
  Jammer dat het zo ver weg is voor een Noorderling, anders was ik langsgekomen.
  De vele foto's maken veel goed.
  Groetjes Frea, eveneens uit Drenthe.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat zal dat prachtig zijn, jouw quilts in combinatie met dat supermooie keramiek! Wonderschoon, zoals de kleuren met elkaar matchen. En dat keramiek, daar kan ik ook wel warm voor lopen (deed ik al voor je quilts, maar dat weet je...), zeker voor die geinige uilen en uiteraard de breipot! Het is hier topdrukte op dit moment door de verhuizing van oudste, maar als ik een gaatje heb, lijkt het me erg leuk om er een kijkje te gaan nemen. Geniet van de complimenten, en die stresskip, daar ben ik ook wel benieuwd naar, hoe die gaat worden.
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Helaas zal ik er niet bij zijn, ik zit dan aan mijn eigen verjaardags taart ;-) Bovendien ook een beetje ver weg, maar wat was ik anders graag komen kijken want de foto's die je laat zien zijn prachtig. Wat passen die quilts mooi bij dat keramiek, alsof ze gemaakt zijn om daar te hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat hangen jouw quilts daar schitterend tussen dat mooie keramiek Jeannet!
  Ik zou bijna tegen de eigenaar zeggen: laten hangen en nooit meer teruggeven. Het is als het ware voor elkaar gemaakt.
  Die kleuren en de sfeer....
  Leuk die stresskip haha! Ben er ook zo eentje en probeer ook zen te worden. Soms lukt het al heel even hoor, totdat er iets gebeurd of mis gaat.
  Maar als ik met de lapjes bezig ben lukt het het best, heerlijk is dat.
  Ga dus maar fijn door met het maken van je prachtige ambachtelijke quilts.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een heerlijk inspirerend stukje weer Jeannet. Mooi hoor hoe jouw quilts daar hangen. Voor mij extra inspiratie dit keer, omdat ik momenteel met een keramiekcursus bezig ben.
  Groetjes "uut Grunn"

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat geweldig voor je. Het lijkt me heel leuk om te komen kijken/luisteren, nu nog even kijken of ik dat kan realiseren. Ik hou ook erg van allerlei ambachten, alles wat mensen met hun handen maken. Het keramiek lijkt me mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat mooi hangen jouw quilts daar! Wat zou ik graag komen kijken. Het ziet er uit als een perfecte combinatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat heb je er weer een schitterende reportage van gemaakt!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Inderdaad een hele mooie combinatie qua kleur. Bijzonder hoor zo'n tentoonstelling! Daar komen vast hele leuke reacties op!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een prachtige combinatie, ceramiek en quilts! Helemaal om te onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ha Jeannet,

  Jammer dat ik je vertelling over het maken van quilts net heb gemist. Maar ik heb jouw quilts wel kunnen bewonderen. Heel erg fraai. De één nog mooier dan de ander. En wat een aantal! Leuke combinatie, een expositie van keramiek en quilts. Bovendien heb ik door het zien van jouw afwerking van de quilts ook weer wat geleerd. Wij vonden het ook erg gezellig en ik vond het ook erg leuk om met jou kennis gemaakt te hebben.
  Nog een fijne avond!
  Groetjes, Mirjam Hesseling

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik kan je niet terug mailen Miriam, hoop dat je het zo nog leest, erg leuk om jullie gezien te hebben, zeer gewaardeerd en altijd fijn om een hobby met elkaar te delen.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet