Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 3 november 2014

Snoeien doet groeien.......

Er is geen heerlijker seizoen om een blogje over te schrijven dan over de herfst, die kleuren en die verstilling die zich voltrekt in de natuur, ik zie het de hele dag om mij heen gebeuren en geniet er zo intens van.Zowel van de zon, als de harde wind, als de intense stilte in de vroege ochtend en de zwermen spreeuwen die overvliegen.
Er is geen seizoen wat mij meer boeit en verwondert dan de herfst, je kan soms nog een keer buiten eten, of koffie drinken, maar het heeft een andere sfeer, de verwachting van de volgende week weer is er niet, de atmosfeer is vredig en berustend.
De zomer heeft vaak een vrijblijvend, zorgeloos karakter, je leeft meer in de breedte, en dan is het fijn om in de herfst die andere stap weer te zetten.
Om je opnieuw te verdiepen in de dingen die je raken en die je interessant vind en waarmee je mogelijk verder kunt komen, letterlijk en figuurlijk..
Ik zal aan deze quilt niet in de zomer werken, dat past er niet bij op de één of andere manier, die kleuren en de hele sfeer hoort bij de herfst.Het uur is weer terug gezet, van de één op de andere dag eerder donker. We moeten weer op eigen kracht verder, zo,n soort gevoel, die prikkelende koele geur van de herfst, en de vallende bladeren doen ons dat beseffen.
De oogst van de zomer staat binnen of in de schuur, al is dat niet meer noodzakelijk, we kunnen elke dag naar de winkel om e kopen wat we nodig hebben, vroeger was het bittere noodzaak.
Ik heb zelf nog steeds het gevoel dat ik de dingen wil doen die bij het seizoen passen, voor mij geen aardbeien in de winter, of een zonnebankje, het is het seizoen van appeltjes en notentaarten stoofpeertjes.Gekarameliseerde notentaart......jammie! van de eigen noten, zelf gekraakt, je valt er niet van af maar je knapt er wel van op.
Het seizoen van lekker dikke soepen, ambachtelijk zelf gemaakt met zijn allen in de keuken, bruine bonensoep,op de dag dat de eerste herfststorm wordt aangekondigd en die de volgende dag nog véél lekkerder smaakt.
Op die zeldzamer wordende zonnige dagen is het heerlijk om nog even de fiets te pakken en eropuit te gaan, zonder jas kan niet meer, alleen nog op een luw plekje waar geen wind staat, de natuur verandert en trekt zich terug, wij mensen ook.
Paddenstoelen, ze zijn er het hele jaar door,maar voor de meeste van ons zijn ze toch onlosmakelijk verbonden met de herfst.Deze was omgevallen in de eigen tuin, vroeger haalden wij de hoedjes eraf, lagen ze op een wit vel papier en de volgende morgen zag je een prachtige sporenring op dat papier liggen, die beplakten we met folie en deden ze in een multomap met naam, vindplaats etc.
En dan nu dat snoeien....wie een tuin heeft weet dat er met name in de herfst gesnoeid moet worden wil je het een beetje licht luchtig en overzichtelijk houden, je zou het ook kunnen vertalen naar je eigen leven, snoeien in de dagelijkse dingen van het leven, wat is belangrijk voor je? waar krijg je energie van en geef je daar voldoende tijd aan?
Je zou je leven ook als een boom kunnen zien,de pijlers die in je leven het belangrijkste zijn, zijn de dikste takken van de boom, bijvoorbeeld je gezin, je kinderen, je werk of spiritualiteit, creativiteit en tijd voor jezelf, vul maar in,elke dikke tak heeft ook weer dunnere takken, bij creativiteit is in mijn geval de hoofdtak quilten, en dan komen er nog dunnere takken met weven, breien, zentangelen, bloemschikken etc.
 Niet elke tak is me evenveel waard.Er zijn zoveel dingen die leuk zijn, maar leuk is niet altijd per definitie ook goed.Dat zijn zo van die herfstmijmeringen die ik heb, wikkend en wegend, met de snoeischaar in mijn hand.
"Het is goed in het eigen hert te kijken, nog even voor het slapen gaan" van wie zijn deze legendarische dichtregels ook al weer? Ik zou willen zeggen, het is goed om je leven zo nu en dan eens onder de loep te nemen en te kijken of dat wat je doet ook nog bij je past, en zo niet, dan moet je snoeien.
En zorgen dat je levensboom in evenwicht blijft natuurlijk, niet te rigoureus, maar ook niet te weinig, snoeien is niet zo makkelijk...want de boom moet wel in balans blijven. Ik wens een ieder een goede herfstsnoeibeurt en daarna een evenwichtige boom, want snoeien doet groeien.....(volgens de opa van een trouwe bloglezeres)Filosofisch blogje, en dat allemaal door de herfst......(Volgende keer vertel ik jullie van mijn quiltpraatje van afgelopen zondag.)

27 opmerkingen:

 1. Heerlijk je herfst gedachten. Zo ervaar ik dat ook vaak wat en heerlijk maandag morgen blogje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi! Dank je wel.

  Marielle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi blog weer (en prachtige foto's natuurlijk)! Ik zou ook moeten snoeien, maar vind zo veel dingen leuk! Wens je een fijne, herfstige week!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal mee eens, dat herfstgevoel en prachtig
  verwoord!
  De mooie kleuren, de rust, heerlijk na de lange
  warme zomer.
  Groetjes, Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi geschreven, Jeannet.De moeite waard om ter harte (...) te nemen.
  Ik hoop dit jaar na de 'herfstsnoei' om te beginnen een weldadige, persoonlijke winterbloei te beleven...
  Hartelijke groet,

  Jeanneke.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Jeannet,

  Wat een mooi hoe je de vergelijking maakt tussen mens en natuur. Het brengt wat bij me teweeg.
  We moeten koesteren wat we hebben geoogst en snoeien waar het nodig is.
  Een fijne week gewenst.
  Groeten Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie overdenking Jeannet, daar kunnen we wel weer even mee vooruit deze week. De boom waar ik naar kijk als ik hier zit achter de laptop, is al zijn blaadjes al kwijt. Nu zie je bas goed hoeveel takjes er aan de boom zitten. Ik zit nog even na te mijmeren, De boom moet eerst verliezen, om daarna weer te winnen. En wij mensen soms ook. Fijne week. Gr. Ria v.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja ja het is me weer eens gelukt. Ria V.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat heb je dit weer mooi neergeschreven. Ik kan me hier helemaal in vinden. Dank je weer Jeannet. Fijne maandag nog. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank je wel voor deze mooie overpeinzing.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Jeannet,
  dit is het mooie gedicht van Alice Nahon,

  't Is goed in 't eigen hert te kijken
  Nog even vóór het slapen gaan
  Of ik van dageraad tot avond
  Geen enkel hert heb zeer gedaan;


  Of ik geen ogen heb doen schreien,
  Geen weemoed op een wezen lei;
  Of ik aan liefdeloze mensen
  Een woordeke van liefde zei.


  En vind ik in het huis mijns herten,
  Dat ik één droefenis genas,
  Dat ik mijn armen heb gewonden
  Rondom één hoofd dat eenzaam was,
  Dan voel ik, op mijn jonge lippen,


  Die goedheid lijk een avond-zoen.
  't Is goed in 't eigen hert te kijken
  En zó z'n ogen toe te doen.

  Was vandaag weer een leuk verhaal over de herfst met
  mooie foto's. Groetjes,Jenny


  BeantwoordenVerwijderen
 12. WOW.. mooi Jeannet! Hier ga ik eens op broeden, dank je wel voor je wijsheden, prachtig verwoord!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo mooi verwoord, deze blogpost, en echt een stukje om eens goed bij stil te staan (en om te genieten van de prachtige foto's). Helemaal,waar ook, het snoeien in de herfst, zowel letterlijk als figuurlijk. Mijn opa zou het niet beter hebben kunnen verwoorden (trouwens, hij was totaal niet spiritueel, maar een nuchtere boer, met zijn voeten stevig in de Hoeksche Waardse klei, mijn opa Hendrik, maar ik heb van hem wel de liefde voor het buitenleven meegekregen, een mooie erfenis).
  Een heerlijke (echte herfst-)week gewenst en groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fijn, al die mooie herfstfotos. En de herfst wordt nog mooier met die prachtige quilts en stofjes van jou erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat is de herfst toch een mooi jaargetijde. Zat gisteren te genieten van de vallende bladeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hi, Jeannet! Love following your blog - there is something of everything, patchwork - but not only - (I am a quilter) and other techniques, nature, philosophy :), good sayings and lovely pictures! Best wishes!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Eeen heerlijk blogje om te lezen !! En uiteraard prachtige foto's erbij.
  Ben verder ook benieuwd naar je zondags praatje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een leuk blogje,ik hou ook wel van de herfst met zijn mooie kleuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Een gezellig logje met geuren en kleuren. Veel moois en lekkers mmmm. Heerlijk die herfst!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Weer een mooie verhaal geschreven Jeannet!
  Mooie foto's ook, dus weer genieten.
  Snoeien doet groeien, ja dat is zeker zo bij een boom of struik.
  Bij mezelf snoeien..... ik weet niet hoor, de takjes zitten dacht ik wel lekker zo, zou niet zo goed weten welke er verwijderd moeten worden. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een mooi verhaal met nog mooiere foto's. Ook de gevarieerdheid van de natuur en quilts en wol is geweldig.
  Een fijne week toegewenst. Vandaag is het ook lekker om buiten te zijn.
  Groet vanuit zonnig herfstig Twente . Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mooi deze overpeinzing--dank je wel.
  Prachtige foto's heb je er weer bij geplaatst,vooral die van de boombast vind ik erg mooi.
  gezellige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een geweldig logje heb je weer geschreven en wat laat je weer veel moois zien. De herfstbis met de winter mijn favo jaargetijde.,

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Geweldig verwoord Jeannet, Je proeft de herfst door het hele blogverhaal. Ik ben wel blij dat de temperatuur nog een beetje schappelijk is.
  Groetjes van Ria ;0))

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet