Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 22 december 2014

Donkere dagen voor kerst

We zitten in de donkere ( en sombere) dagen voor kerst, van alles komt voorbij, wind, regen, mist, nog meer regen en wind, grijzig en druilerig, ik krijg er altijd een beetje onbestemd gevoel van, zo aan het eind van het jaar,het idee dat iedereen achter iedereen aan holt en het steendruk heeft met alles behalve ikzelf, of ik aan de zijlijn sta toe te kijken, zoiets.
Want ik heb het namelijk helemaal niet "steendruk", integendeel, ik leuter een beetje rond en er komt zeer weinig uit mijn handen, tijd genoeg, maar op de één of andere manier ontbreekt de lust.(Quilt)dipje?
Als ik de Allerhande van AH lees, met het thema Samen, dan wordt ik er ook niet echt vrolijk van, samen.......leuk thema, voor de opgeklopte gezellige Libelle en dus AH gezinnen met opa,s en oma,s en de kleinkinderen allemaal in vol ornaat aan een perfect gedekte tafel met goed gelukte ingewikkelde recepten,ik vraag me wel eens af, wie viert er zo eigenlijk de kerstdagen?  In de krant lees ik dat 25 % van de ouderen helemaal geen kerst viert......vanwege eenzaamheid....Wie houd nou wie voor de gek?
Ik maak mijn huis "kersterig"met de gedachte dat het eigenlijk al best leuk was, en kan leuk nog leuker? en hoe dan, beetje verplaatsen van spullen, en aan spullen geen gebrek uiteraard......
Mijn kerstquilt is dit jaar uit logeren bij de Pottenbakkers, tuurlijk ga ik er af en toe kijken hoe of het met de herders en de schapen en de wijzen gaat, altijd gezellig daar! Daar kan hij nog bekeken worden tot in januari met nog een paar winterse quiltjes.
Hier in huis hangt de levensboom, ook sfeervol met de kerst, en de prachtige hyacintglazen zijn nu gevuld met roosjes en besjes en ander kersterig groen, zou zo maar eens kunnen dat ze er erg lang staan zo met zijn drieën en steeds wat anders erin.
De kerstman van mijn moeder gekregen is er elk jaar bij met kerst, soms staat hij hier, en soms staat hij daar, maar erbij is tie altijd.
Om het maar niet te hebben over het kleine kunst kerstboompje, ook van mijn moeder, herinnering wordt traditie, staat heel gezellig in de eetkeuken.
Het maakt je er ook pijnlijk van bewust dat er andere tradities geboren worden, tradities waar je niet op zat te wachten, die vanzelf komen en waar je wel mee te dealen hebt ,tradities naar aanleiding van gebeurtenissen die ons allemaal, hoe dan ook, een keer overkomen.En de ene keer lukt dat dealen beter dan een andere keer.
Ik probeer altijd om iets extra,s te doen voor goede vriendinnen, die zijn zeldzaam, echt goede vriendinnen, en dan bedoel ik niet de FB vrienden, hoewel dat zeker leuk maar vooral luchtig is, of de mensen die je wel eens tegenkomt als "ships who passed in the night"maar de mensen die er voor je zijn ( en voor wie jij er bent) en die er ook voor je blijven als het leven niet alleen maar jodelahiti en lollig is.
En dit is ook een waarheid als een koe, zo is het maar net, met zijn drieën, Dan is het maar heel goed voor mij om weer eens te beseffen dat met zijn drieën ook waardevol kan zijn en me niet te willen meten met anderen aan die overvolle tafels.Het zit em in de kwalitiet, niet in de kwantiteit.
Het is makkelijk om een jodelahitie blogje te schrijven, dat leest ook makkelijker weg, heerlijk in heerlijk knus huisje, gelukkig is het ook meestal zo, maar soms even niet, het komt altijd wel weer terug, morgen, of overmorgen of volgend jaar.......
Ook de "niet jodelahitimomenten" mogen er zijn zeggen ze in de mindfullnes. Tuurlijk gaan we gourmetten met kerst (errug.....lees stank de volgende dag....) van het leuke Butterfly servies ontbijten, hebben we alle drie twee hele weken vrij,
Hebben we gisteren een overheerlijke  kerststol gebakken, ( wat een kick trouwens als er zo,n heerlijk geurende stol uit de oven komt.....) eten we stoofpeertjes van eigen boom, zal het vast gezellig zijn en voor je het weet is het al weer januari want de kortste dag is al weer geweest.
Ik wens een ieder fijne warme kerstdagen, en ik sluit af met de mooie woorden van Mandela, laten we die meenemen in ons hart voor 2015!

35 opmerkingen:

 1. Wens je fijne Kerstdagen toe .
  Marijke (Belgie)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb met veel herkenning deze blog gelezen...
  Geniet van de warmte in deze echte 'thuis' en van elkaar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je had het niet beter kunnen verwoorden Jeannet. Doe maar gewoon lekker gewoon.
  Ik moet er niet aan denken om voor een tafel van pakweg 20 personen een Kerstdiner te toveren.
  Nee, laat mij maar lekker een stamppotje bereiden of een lekkere pan met snert. Ons gaat het niet om "het diner". Het bij elkaar zijn, dat is waar het om gaat.
  Gelukkig denken onze jongens met hun gezinnetjes er ook zo over.
  Ik wens je fijne Kerstdagen en alle goeds voor het Nieuwe Jaar

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijk blogje Jeannet ! Hier ook geen overvolle tafel. Eerste kerstdag op en neer naar Haarlem omdat schoonmoeder dat zo gezellig vind en tweede kerstdag halen we ons pa om bij ons te komen eten. Het menu op die dag is inmiddels een ware traditie, niets moeilijk, gewoon eenvoudig, maar het gaat om de gezelligheid en het samen zijn.
  Dipjes heb ik juist niet in deze periode, ben dan elk jaar weer heerlijk aan de slag met borduurwerkjes voor kerst, ik vind het juist een heerlijke tijd. Lekker ontspannend en niets moet en zeker niet druk zijn met van alles en nog wat.
  Mooi de kerstboom en kerstman van je ma, op die manier is ze er toch bij. Hier ook kerstspulletjes van mijn ma in huis. Geeft een goed en warm gevoel.
  Die zoon van jou die wordt nog eens een echte meester bakker, wat ziet dat brood er toch over heerlijk uit !!!
  Geniet van de dagen die komen gaan en omhels ze ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik begrijp je helemaal, kan niet wachten tot het 2 januari is, en we weer 'normaal' kunnen gaan doen.
  Kruip lekker met elkaar in jullie gezellige hol.

  *Ik hoop voor jou dat er in deze donkere dagen er ergens een lichtpuntje te zien zal zijn!*

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zeg ook altijd dat ik blij ben als het weer 3 januari is. Verplichtingen zijn weer achter de rug en het huis word weer heerlijk huis. Eerst maar deze dagen voorbij laten komen.
  Fijne dagen. Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het huis ziet er in ieder geval heel gezellig uit en met zo'n prive bakker is ook niets mis.Fijne dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. piep Jeannet dat heb je prachtig verwoord,
  ik maak een heel moelijke periode door, en heb ook zo dat dubbele bij de jolathihiti....

  knuf mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Jeannet. Een dipje hoort ook bij een mensenleven. belangrijk is het om dan te kijken naar waar je allemaal blij van wordt en waar je van geniet. Ik lees dat je ondanks je dip, herinneringen, gemis geniet van het fijn met zijn drieën samen deze december periode door te brengen en te genieten van wat je samen hebt. Een heerlijke stol, een mooie quilt en vooral elkaar. Geniet van het goede en pas goed op jezelf, Fijne kerstdagen en vooral ook een goed en gezond 2015 gewenst, groetjes, Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En daarom slaan wij hier thuis kerst gewoon een jaartje over!
  Geen boom en we mogen allemaal drie dingen kiezen die we gaan eten. Het wordt een combinatie van olijven, ragout en appeltaart ofzo. Geen opgedirkte smuk, maar gewoon onszelf zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie spreuk van Mandela en laten we de kerstdagen maar doorbrengen met de kerstgedachte of dat nu in groot of klein gezelschap is. Ik jou zelf ook helemaal niet van dat opgedofte maar voor hen die daar plezier aan beleven is het vast enig!
  Mooie dagen gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi gezegd Jeannet. Hier ook geen opgefokte dingen. Willen onze kinderen ook niet tot "last" zijn. Het huis gewoon gezellig (ook met een oud boompje van mijn mams in de gang) en gewoon eenvoudig, maar lekker eten. Wens jullie fijne dagen toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Helemaal waar, wij komen de kerst ook wel door met de stal van de schoonouders, de ballen van oma en de vreugde om het geboren kleinkind en het verdriet van het overlijden van vrienden en schoonzus. Voor je het weet is het weer januari Fijne dagen met jullie drietjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel herkenbaar. Het lijkt wel of er vanalles moet. En het niet uitbundig genoeg kan. Uiteindelijk zit genieten toch vaak in de allerkleinste dingen. Fijne dagen

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Vanuit the middle of nowhere, waar niemand ons verplichtingen oplegt en het meer dan rustig is, wens ik je hele fijne Kerstdagen toe. Dank voor de mooie spreuk van Mandela.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooie blogpost, die heel goed aansluit bij mijn gevoelens over Kerst, vooral dit jaar. De behoefte om Kerst ingetogen en simpel door te brengen, is groot, maar helaas moet ik zoveel, en dan vooral boodschappen doen, want deze maand, met Kerst, 2 verjaardagen en Oudejaarsavond weet de hele familie-met-aanhang ons huis te vinden. Jij en je gezin een heel fijn Kerstfeest gewenst, en met zijn 3-tjes kan dat mooier en waardevoller zijn dan met een overvol huis, want niet het aantal telt, maar het aandeel, dat zij hebben in je leven. Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooi blogje...Met hoeveel personen men de kerst ook viert mijn stelregel is ......geluk zit in je zelf en dat neemt alleen maar toe door het mooie om je heen te ontdekken. Fijne feestdagen Jeannette voor jou en je familie en een heel creatief 2015

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Tja en je schuldig voelen als je die libelle-kerst niet hebt kunnen waarmaken. Jeannet, we zijn beiden inmiddels op een leeftijd dat niks meer hoeft en het enige waar we naar streven is een beetje ontspanning en gezelligheid.
  Ik wens jullie hele fijne feestdagen! Aan de geuren in jullie "bak"huis zal het niet ontbreken. Geniet van al het lekkers.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Er zijn zeker veel mensen die deze Kerst alleen zullen zijn. Soms eigen keus, meestal niet denk ik.
  Wij vieren altijd Kerstavond met ons gezin. Helaas is dit jaar de vriendin van onze zoon er niet bij, maar we hebben die avond contact via Skype.
  Ik wens jou, man en zoon fijne Kerstdagen en voor 2015 heel veel geluk, gezelligheid en gezondheid. Groetjes, Mirjam H.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Echt heel mooi om te lezen, en het is hier ook al zo. Dank je wel voor het verwoorden van wat je echt voelt.
  Ik wens je ondanks alles toch fijne kerstdagen en straks een gelukkig en gezond 2015.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik denk dat het heel erg te maken heeft met de reclames van 'hoe het moet zijn'. Vergeet niet dat dit allemaal in het leven wordt geroepen als marketing stunts!! Door aan dit geschapen beeld te moeten voldoen gaan we namelijk heel veel extra geld uitgeven.. slimme jongens hè! Volg je hart Jeannet, en je eigen kerst zal vorm krijgen. Precies zoals bij jou en jullie past ;) Dus weg met die Allehande en Libelles en Margrieten en al die flauwekul, hou het puur en simpel en GENIET!!
  Ik wens jullie een zalig en vooral 'eigen' kerstfeest toe en lieve groeten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ach ja, die Libelle en de Allerhande... die staan altijd vol met recepten en hele families aan tafel.
  Denk dat je dan wel dagen van te voren moet beginnen met voorbereidingen.
  Helemaal geen zin in!!! Geen kerststress bij jullie en ook niet bij ons.
  Hoop dat de quiltzin weer komt, maar dat is vast wel zo.
  Fijne kerstdagen gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Zucht, ja weer zo'n blog helemaal uit mijn hart. Zo voel ik het ook. Ga nu maar genieten van jullie 3.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Mooi gesproken! Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Consumeren, daar gaat het toch om! Gewoon lekker Kerst vieren op je heel eigen manier. En daar mag best een dipje bij. Toch een rustig en warm feest gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ach, het kan niet altijd feest zijn maar met dat prachtige brood en die peertjes moet het lukken om een geluksmomentje te creëren

  BeantwoordenVerwijderen
 26. goed zoals je schrijft, kerst vier je op je eigen manier. Op soms niet eens: ik ga straks naar het ziekenhuis voor drie dagen... soms heb je geen keus.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wij wensen voor jou en je mannen fijne feestdagen vanuit Kerkrade !

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Het kan ook wel eens teveel worden, alsof het met kerst altijd gezellig moet zijn! Toch zijn het dagen om aan je dierbaren te denken en je bewust te zijn dat bij elkaar horen en bij elkaar zijn en voor en tegenspoed het enige is dat echt belangrijk is!
  Fijne dagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Jeannet, jij bent een ongelooflijk wijze vrouw! Je hebt zo mooi verwoord waarover het eigenlijk in essentie gaat. Dank je voor dit blogje, het brengt me weer een stukje dichter bij mezelf!
  Ik wens je fijne (feest)dagen voor je gezinnetje.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ook van hieruit Fijne Kerstdagen toegewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ook voor jouw en je dierbaren hele fijne en gezellige Kerstdagen en een geweldig en creatief 2015.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Bedankt voor je verhaaltje Jeannet, en het is zo helemaal waar. Wens je toch fijne dagen toe en voor je het weet is het weer lente.groetjes Tilly

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Er moet helemaal niets! Volg je gevoel en het komt best in orde.
  Natuurlijk zijn deze dagen nog nét even een tikje moeilijker dan de anderen want wat worden ze gemist hé?
  Hopelijk kun je toch wat gezelligheid vinden samen met je man en lieve zoon. Aan de sfeer in huis zal het in ieder geval niet liggen want je hebt het ondanks alles gezellig gemaakt.
  Liefs, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 34. I'm extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?

  Either way keep up the excellent quality writing, it
  is rare to see a nice blog like this one today.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet