Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 1 december 2014

Kerstblokjes en knoopjes

De andere blokjes zitten weer even in de doos, want O jee, wat zijn me dit weer leuke blokjes om te maken, ontworpen door het personeel van de quiltmania, staat niet in het blad, wel op hun site, tot kerstmis elke dag een nieuw patroontje.
Er waren quiltsters die zich afvroegen wat je er mee deed, of hoe je ze kon verwerken, ik hang ze op, aan een tak, met een paar naast ( of onder) elkaar, en straks na de kerst berg ik ze weer op in een doosje tot volgend jaar.
Mijn blokjes zijn een ietsje groter dan die van de quiltmania, de originele zijn 12 x 12 cm, de mijne zijn 16 x 16 cm buitenmaats.Het leuke is dat je er al je creativiteit in kwijt kan en ze allemaal weer anders worden.
En wat dacht je om er een foto van te maken en die te versturen als kerstkaart!!
Ik maak ze niet allemaal, kijk wel even welke me aanspreken, het is wel een erg leuk werkje, ik heb zo,n spuitflesje met kleurstof, dat spray ik er nog her en der overheen voor het oude effect, helemaal leuk!De tafel lijkt wel een waar slagveld met allemaal rommeltjes en kraaltjes en garens en knoopjes, maar dat mag de pret niet drukken.
Er staat al heel lang zo,n oud gedeukt koninklijk doosje in de kast, van mijn moeder natuurlijk, vol met knoopjes, allemaal knoopjes, zo ging dat vroeger, niets werd er verspild, voor je iets wat totaal versleten was weg gooide haalde je eerst de knoopjes eraf.......
En dat is me toch een magisch moment.....als het doosje met enige moeite open gaat, al die kleurige knoopjes, als een kind in een snoepdoos kan ik zomaar een hele tijd knoopjes passen, en geloof mij maar, het ene knoopje is het andere niet, totaal ander effect, het liefst heb ik die oude versleten katoenen knoopjes.
Die zie je niet zo vaak meer, maar laat ik daar nou van de zomer ontzettend mee boffen! Voor een eurietje, ja echt, slechts één eurie had ik dus dit hele kaartje met oude nieuwe ( of nieuwe oude) katoenen knoopjes, ik was er helemaal verguld mee, dat begrijpen jullie wel.
Van de week kreeg ik van een lezeres van mijn blog de vraag hoe het met het "buurkasteel" was.....tja.......daar mag ik dus niet meer over schrijven van zoonlief, pubers kunnen soms vaak erg direct en "to the point" zijn, herkenbaar? Hij wil er niet meer over lezen, en hij leest als mijn" alter ego" al een tijdje eerst de berichtjes voordat ze op de blog komen.
Dus dit is ( in goed overleg....) de laatste keer, er is een toepasselijk liedje in deze tijd van de vallende bladeren en de naderende Sint....."Zie de maan schijnt door de bomen" zingen we nu op hetzelfde refrein; Zie het huis schijnt (helaas !) door de bomen.....Ik zal er maar niet te veel woorden meer aan wijden, de foto spreekt voor zich
Vanuit de eetkamer Ik ben op een andere plaats gaan zitten, geruild met manlief, er zijn gordijnen gekomen....maar goed,als ik mijn nek genoeg draai, is er gelukkig ook nog dit uitzicht. Voor hoe lang? Geen idee, want in Nederland ben je nergens zeker van, zoveel is me wel duidelijk geworden.
We zitten in de donkere dagen voor kerstmis, dus binnen maar knusjes en warm maken, lekker gezellig al die puberverhalen aanhoren als zoonlief uit school komt.Hoe heb ik ooit kunnen denken dat het leven met een puber moeizaam zou zijn, het brengt ook veel gezelligheid in huis.
Zo stomen we langzaam op naar de warme Decembermaand.Kaarsje aan, gordijnen dicht, alleen wat binnen de muren van het oude knusse huisje leeft is belangrijk,
Warmte, goed voedsel, en goed gezelschap, dat zijn toch, samen met gezondheid,de grote lijnen van het leven waarlangs je laveert? Dat is toch in essentie het belangrijkste van ons bestaan.Filosofische overpeinzingen zo aan het eind van het jaar. Fijne week allemaal weer!

25 opmerkingen:

 1. De knoopjes. Ik zie nog mijn vader in zijn winterondergoed. Lange jeager onderbroek. Hemd met ik geloof korte mouwen. MAAR met de oude knoopjes. Ik vond de knoppjes die mijn moeder aan mijn jurkjes etc. naaide veel mooier, die hadden een kleurtje. Natuurlijk staat haar knopendoos ook in mijn kast. Naast de knopendoos van een oude overleden buurvrouw, bovenbuurvrouw, schooljuffrouw en schoonmoeder. En zelf ook al de nodige knopen verzameld. Fijne decembermaand. Groetjes Ria V.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het schatten van quiltjes! en heerlijk he zo n knopendoos. ....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja Jeannet een mens heeft niet veel nodig om gelukkig te zijn. Warmte, buikje gevuld een een grote dosis tevredenheid en dat lees ik wel uit je blog.....Je bent een gelukkig mens.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Jeanette,
  Wat leuk dat jij de blokjes van Quiltmania ook aan het maken ben, wat grappig om te zien hoe anders ze bij iedereen worden.
  Jij sprayed er wat over heen, een kleurstof, das echt hartstikke gaaf.
  Wat is dat precies voor een spul.
  Wat een rete goed idee van die takjes, ik had ook nog geen idee hoe of wat, maar door ze aan takjes te hangen krijg je een koddig effect.
  Super zeg, op naar het volgende blokje, knuffels Chrissie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk, je blokjes. En sprayen??? Mag ik weten wat dat is? Lijkt me gaaf!
  Mooie foto´s!
  groetjes
  Francisca

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Christine en Francisca, ik spray met verdunde ecoline, heb zo,n klein spuitflesje gekocht bij de hobbywinkel, en dat gaat prima, ik spray er ook bv papier mee waar ik dan later weer op teken.Maar als je een spuittflesje hebt kan het natuurlijk ook met verdunde waterverf.

   Verwijderen
  2. Bedankt Jeannet! Dat ga ik zeker proberen, groetjes
   Francisca

   Verwijderen
 6. Wat zijn je kerstblokjes M*O*O*I !!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook ik ben in het gelukkige bezit van mijn moeders oude knopendoos, maar ook van haar garenklosjes, van die houten met heel dik garen. Heel geschikt voor dit project.
  Wat een goed idee om ze aan de knoopjes op te hangen. Ik zat al te denken aan "haakjes en ogen".
  Groetjes Frea

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ze zijn echt schattig, die Quiltmania-blokjes, en vooral leuk op Kerstkaarten. Even geen tijd voor, want vanaf vandaag elke dag even meebreien aan de Adventsshawl. Maar ook dit roept het gevoel op van jouw laatste alinea... En die tekst over creativiteit is echt helemaal waar!
  Fijne eerste decemberweek en groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Helemaal mee eens Jeannet, daar gaat het om in het leven! En dat uitzicht.....ach.....ik bedenk me altijd maar hoe gelukkig ik ben dat ik in dit stukje van de wereld ter wereld ben gekomen en niet ergens in een krottenwijk in een derde wereldland.
  Geniet lekker van de fijne sfeer in huis en je mooie kerstblokjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat worden jou blokjes toch mooi!
  En ik snap dat je van plaatst geruild hebt. Zou ik ook gedaan hebben.
  En een huis met één puber is vast net zo gezellig als met twee.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat zijn die kerstquiltjes leuk geworden. Helemaal vol met jouw creativiteit. Fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nos han encantado esos trabajos navideños tan preciosos.
  Besos

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie blokjes, Jeannet! Oh, oh, die knopen! Ik had ook 2 dozen vol, van mijn moeder en mezelf. Moest een bureau leegruimen en heb ze toen weggedaan, weliswaar naar een kleuterschool. Nu spijt!! Die linnen knoopjes ken ik ook nog, heb nog slopen van mijn moeder waar ze aan zitten. Geniet van deze huiselijke tijd. Gr., Ingeborg

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Normaal ga je even kennis maken met nieuwe buren maar dat zal er wel niet van komen jammer om zo te schrijven over mensen die je niet kent.

  Gr Pia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe kom je er bij dat ik deze mensen niet ken Pia??

   Verwijderen
 15. Jullie hebben zeker geboft met zo'n brave puber! Maar wel gezellig zo natuurlijk.
  Leuk je kleine mini kerstquiltjes en dan die knopendoos... heb hem ook nog van mijn moeder. Wat konden we daar vroeger uren mee zoet zijn hè? En dat terwijl er geen geluid uit kwam en ook zonder batterijen :-)
  Leuk dat brandende kacheltje bovenaan je blog, gezellig!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nou dat ruilen van stoel dat herken ik wel hoor. Ik kan ook niet wachten tot ik mijn achterkamer weer terug heb. En dan zet ik mijn stoel zodanig neer dat ik op het dakterras uitkijk. heerlijk toch?
  Enne die knopendoos die mag achterelkaar deze kant op. Heerlijk voor Isabel straks, hij ziet er prachtig uit.
  Je werkstukjes worden ontzettend leuk, net als die van Annelies
  groetjes
  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ha Jeannet, wat maak je weer een leuke blokjes. Ik had er ook zin in, maar omdat ik met een workshop bezig ben bij Willeke (Fat Quarters) ben ik er niet aan begonnen. Ik bewaar wel de afbeeldingen. Misschien volgend jaar? Heerlijk hè, zo'n knopendoos. Ik heb er ook. Vorige week nog een paar knoopjes van een jurk geknipt die mijn dochter weg deed. "Waarom doe je dat mam?" was haar reactie. Ze kwamen van een jurk, gelukkig een oudje, die ik heb verprutst met strijken. Bedrijfsrisico noemde een vriendin dat. Ha, ha! Fijne dag en groetjes, Mirjam Hesseling

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een schattige blokjes, vooral de kerstengel met de blosjes. Wij stellen ons ook wel eens de vraag als er weer andere mensen komen wonen in de buurt. Groot, groter grootst met om de 2 meter een lamp aan het huis. Is het allemaal nodig? Wellicht vinden ze het gewoon mooi. Het went vanzelf, kwestie van proberen te negeren en je er vooral niet druk overmaken. Geniet van de heerlijke decembermaand en je gezellige pubert!
  groetjes Coriene

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ha Jeannet,

  Over je creatieve besognes is het leuk te lezen! Alleen die wrange berichten over een nieuw huis vind ik jammer... Daarvoor zou ik je blog gaan mijden. Niet doen! Ieder huisje heeft zijn kruisje(s). De jouwe wat meer omdat je ook van handwerken houdt :-D Vooral blijven handwerken en sommige dingen niet zeggen of over bloggen.

  Fijne advent.

  Groet,
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind zoonlief ook Marijke, ik kan me je standpunt begrijpen,de scheidslijn tussen iets wel of niet opschrijven is best moeilijk,het leven lijkt op sommige blogs wel één verhaal van jodelahtie en jodelahee, en ik wil niet alleen over het WEL maar ook over het WEE schrijven, dat is immers, wat je zelf al zegt,inherent aan het leven, en mag je dat niet laten zien als het een grote impact heeft op je leven ? Mijn horrorknie, cq gezondheid, ik wil de "kruisjes"ook laten zien, letterlijk en figuurlijk overigens ;) Dank overigens voor je eerlijke reactie, volgende keer weer wat echt gezelligs!

   Verwijderen
 20. geweldig jouw kerst quiltjes,,trouwens leuke post

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet