Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

woensdag 30 april 2014

Inspiratie

Af en toe een blogje met echte onvervalste inspiratie, en niet omdat ik er voor betaald krijg of gratis patronen krijg, nee, omdat ik het zelf zo leuk vind, zomaar, vanuit mijn eigenste enthousiasme.
Wat een leuk boek is me dit weer! Ik wist via via dat het uit kwam, en haar andere boek is ook al zo lekker scrappy, dus ik dacht: Hebben, voor ooit ( of nooit)
Nou, dat laatste geloof ik niet helemaal, want als je het openslaat. komt de inspiratie zomaar vanzelf, deze mandjes......zo scrappie! Echt heel erg leuk. Een mandjesquilt staat nog wel hoog op de WIM lijst.Maar welke? Ik ben er nog steeds niet uit welke ik nou wil.
Of deze......en die stofjes, allemaal Judy Rothermell, dat alleen al zorgt voor een groot geniet gehalte.Ik heb er de kasten namelijk mee vol van liggen, en als ik dat niet heb, dan gelukkig Marcha wel.
Dit vind ik ook inspiratie, tis wel een grote tegenstelling met de kleurrijke stofjes, maar straalt wel de rust uit die het overvolle grijze hoofd zo nu en dan nodig heeft. De fles staat nu bij mij in het raamkozijn, zo,n soort pot stond er al eerder.....
Dit vind ik zo mooi....pure nostalgie......het zouden zomaar de klompen van mijn vader kunnen zijn. Die had zulke klompen. Nu staan er dergelijke klompen op zijn graf. Regelmatig hoor ik daar iets over in de dorpse wandelgangen, dat graf met die klompen er op........ja, daar liggen mijn ouders. ( ik heb er overigens niet de schoenen van mijn moeder ook bij staan hoor.....)
Dit is ook inspiratie! aanrader voor als je zelf een blok wilt tekenen en niet weet hoe dat te doen. Kun je natuurlijk via EQ doen, zeker wel, maar dit gaat stukken sneller en makkelijker. Ideaal!!
En dit vind ik ook onvervalste inspiratie, van Brigitte Gibling, wauw.......gevonden op het feestboek......die orange peels, die intrigeren me ook al een stief tijdje. Dit is een mooie verwerking er van, die kleuren, zo mooi oud en bestorven en antiekerig.
Misschien heeft zij zich wel hierdoor laten inspireren.....kleuren komen toch aardig overeen dacht ik zo. Macarons.......op een mooi oud bordje, ik lust er wel pap van.....
Dit vond ik ook inspiratie. Van die ouderwetsche glanzende papieren gebaksbordjes, bij Keetje Knus. Mmmm, high tea, wapperende tafelkleden in een door bloesem overhuifde tuin, wapperende bloemenrokjes, zonnetje, sandwiches, scones en clotted cream en goed gezelschap.....
En als laatste dit, ook onvervalste inspiratie, als alle inspiratie je even naar het hoofd stijgt en je het even niet meer weet is er niets lekkerders dan je neus in die heerlijke wollige berenvacht te steken.......je voelt de rust en de Zennnnn het lijf instromen. Dat is denk ik de reden dat katten en quiltsters zo goed samen matchen.

maandag 28 april 2014

Zomaar een daagje

Is het gewone leven boeiend genoeg om over te schrijven vraag ik me regelmatig af, wat is eigenlijk het gewone leven? wat doe je op zo,n ogenschijnlijk saai zaterdagje?
Het was een zonnige en winderige voorjaarsdag,en zoonlief bakt de sterren van de hemel sinds we het "kneedbeest" hebben, dus hij wilde echt ambachtelijk speltmeel van de molen in Zuidland.
Hup, in de auto, en naar Zuidland getogen, altijd een mooi ritje door de weidse polders die je daar nog vind. is ongeveer 17 km vanuit Rockanje.
Griezelige trapjes ga ik niet meer op, dat laat ik aan de mannen over......
Ergens achterin de molen vond ik een stoffig bankje, hoe kan het anders in een molen waar nog gemalen word en toen was het heerlijk buiten zitten in de wind en de zon voor het oude mensch.
Zuidland zelf is ook nog best de moeite waard als je er oog voor hebt.Die auto is van manlief, anders was deze foto niet goedgekeurd, nu ook wel een beetje jammer eigenlijk want daar hoort natuurlijk een paard en wagen bij.
Je kan sowieso beter je fototoestel meer omhoog laten wijzen. De vlaggetjes voor Koninginnedag hingen al klaar, zien jullie het? O nee, woeps, het heet natuurlijk Koningsdag tegenwoordig! effe wennen......
Ze hebben sinds kort leuke terrasjes aan de ring, dat had ik al van Elvire gehoord, maar liefst drie, hele verschillende, een snackbar, een soort bruin café en een biologische lunchroom ( drie keer raden waar wij zaten....:( )
Eenmaal thuis gekomen werd "het kneedbeest" meteen aan het werk gezet.
En daarna deden de handjes van zoonlief het nog eens dunnetjes over.
En zo prijkte er zondagmorgen een heus speltbrood van het meel van de molen uit Zuidland op de ontbijttafel. Het was wat flauwer dan van de bakker, die doen er vast veel meer zout in, maar dit zal wel gezonder zijn.En dat was het supergewone dagje ter ieders tevredenheid!
Wat ook "gewoon een gewoonte"is die we er in houden, is de oranje tompouce op Koningsdag! jammer genoeg niet meer bij mijn moeder op de bank voor de TV, er zijn dingen die onherroepelijk veranderen, maar de smaak was er gelukkig niet minder om en tradities zijn er om in eren te houden.
Ik schrijf wat minder over mijn quiltwerk, en ik ben er op mijn manier best druk mee, volgende keer, ik ben nu al wéér ( of nog steeds) .....in de ban van sokken breien, ik WIL het leren........we hebben inmiddels sokkenbreiles, want het valt me niet mee uit een boekje, ik ben nu zo ver dat ik aan de kleine hiel moet beginnen.
Fijne week allemaal weer.Voorjaarsvakantie is hier begonnen.

vrijdag 25 april 2014

Spreuk

Wie zijn eigen weg gaat, kan door niemand worden ingehaald.

woensdag 23 april 2014

Lenteblogje

Wat hebben we allemaal heerlijke paasdagen achter de rug. Of nou ja, of het voor iedereen heerlijk was kan ik natuurlijk niet beoordelen, maar aan het weer heeft het in elk geval dit jaar niet gelegen.Als ik nog aan die kou van vorig jaar denk......
De lente barst in al zijn facetten los.Daar hoef je niet veel moeite voor te doen om dat te zien.Zoonlief en ik mogen graag een fietstochtje maken door de weidsheid van de polder, maar ook de beschutting van de binnenduinrand is favoriet.
Als je bij ons de weg uit fietst, kom je meteen op de schapengorsedijk, een pittoreske dijk waar het heel mooi fietsen is onderlangs langs een prachtig glooiend fietspad.Het geel van het koolzaad vermengt zich met het witte fluitenkruid.
We zijn richting Hellevoetsluis gefietst onder langs het Haringvliet.Deze wilgjes zijn niet geknot dit jaar, ook prachtig!
Dat stukje is altijd goed voor beesten, je ziet er nagenoeg altijd reeën op de achtergrond, witte reigers, en natuurlijk ganzen, heel veel ganzen.
Mooi vind ik het om te zien dat het jonge riet het oude overgroeit, hier staan de oude uitgebloeide rietstengels nog overeind, en onderaan staan de jonge scheuten al te trappelen om net zo groot te worden.
We zijn nog even terug langs de zee gefietst, of het Haringvliet, dit stukje zee is afgesloten door middel van de Haringvlietdam en heeft zoet water.
Mooi stukje altijd, er staan bankjes, kun je even uitrusten en mijmeren over van alles en nog wat.
Overal zie je die heerlijk geurende seringen bloeien, helaas hebben wij ze nauwelijks meer, op een gegeven moment zijn ze zo oud dat het toch over is. Vroeger had elk huisje zo,n mooie sering staan in de tuin.En elk jaar zeg ik het, toch ook weer eens een paar aanpoten.
We fietsen terug over weer een ander mooi dijkje, je wordt in deze tijd al van verre verwelkomt door het intense gezang van de zanglijster.
Alles is dit voorjaar veel vroeger dan het vorige jaar, de meidoorn bloeit al volop. typisch een boom voor de binnenduinrand van Voorne.
En dit is ook zo,n binnenduinrandplant. Daslook, komt hier in grote getale voor, hele velden, heerlijk, je kan er niet omheen, die weeïge zoete uienlucht.
Prachtig bloemetje als je het van dichtbij kijkt, maar ja, wat is er eigenlijk niet mooi in de natuur?
Ook in de eigen tuin is genoeg te zien en te beleven, deze roze prunus, wat een enorme bloesempracht.
Hij doet bijna onecht aan in de anders zo sobere gedekte tuin met meer tere mauvetinten.Wat is de natuur nu vreselijk mooi, alles lijkt zo snel te gaan, voor je het weet is er al weer een hoop over, bij ons zijn de perenbomen al weer uitgebloeid en moeten de appeltjes nog komen. Genieten nu van elke mooie dag! Op de fiets.....geen seizoen zo mooi en intens als de lente.

maandag 21 april 2014

Pasen 2014.

De Pasen valt dit jaar niet zo vroeg als vorig jaar, dat is wel lekker, meer kans op beter weer. Ik heb mijn huis wat ingetogener gedecoreerd dan anders. Minder kleur, zonder alleen maar in die grijzige tinten te vervallen die tegenwoordig in de mode lijken te zijn.
Dit is een struisvogelei wat ik al jaren heb en meestal andersom neerzet, nepbloemetje erin en zo kan het ook.Kleur brengt vreugde in het interieur!
Schaal die ik ook al jaren heb, ik merk steeds meer dat als je iets koopt wat je echt heel mooi vind, dan blijft dat ook na jaren nog mooi, maar goed, dat is tegelijk de valkuil waarom ik dus zoveel spullen heb.....mooie spullen, want ook deze eieren gooi je niet weg na Pasen.
Samen met vriendin ( die van de jodelahiti kerstkrans in december....) hebben we er nog een paar eieren bijgemaakt, styropor eieren beplakt met oud papier, kant en band en bedeltjes, zijn heel erg leuk geworden vinden we zelf.
Deze eierprent.....te leuk.....lijkt wel oud en antiek, is het niet, maar wel heel mooi uitgevoerd, die laat ik na Pasen ook nog wel hangen denk ik.Het is ook wel dat je met kleine kinderen andere decoratie neer zet en ophangt vind ik, nu is het meer op volwassenen geënt, zoiets.
Hoewel, dit chocolade art ei vond ik wel passen bij zoonlief. Die houd wel van een kleurtje en vind de rest maar saai, want de gekleurde eieren in de boom , die zijn er niet meer.
Wat er natuurlijk wel is,is de eigengebakken stol, zeker nu we een huisbakker en een kneedbeest hebben, hij is alleen een beetje groot uitgevallen, er kan wel een weeshuis van eten en laten we nou gewoon met zijn drieën zijn......freudiaanse vergissing.......Maar lekker dat tie was.
Er worden mooie sfeervolle kaarten naar dierbare vriendinnen gestuurd.
En ook  terug gekregen.Nieuwe traditie? De Paaskaart? Als het aan de noodlijdende TNT ligt vast wel......
En de echte paashaas is aanwezig in de tuin, maar ook  dit jaar heeft tie geen eieren meer neergelegd.......dat vertelde we zoonlief vroeger altijd als we de hazen over het land zagen rennen.Dat was altijd zo leuk met een kind, wat hebben we daar altijd van genoten, maar goed, tijden veranderen en daarmee komen er ook andere gebruiken.
Echte schapen hebben we helaas niet, maar met deze ben ik ook blij hoor.........
Tuurlijk overal allerlei soorten en maten hazen en haasjes in huis.Wollen haasje bij Keetje Knus gekocht laatst.
Deze vind ik zelf erg leuk, moet je net tegenaan lopen.
En deze twee wonen ook al jaaaaaren aan de Walinxweg, ter tevredenheid van ons aller.....zoiets doe je toch ook nooit meer weg? Ik wens bij deze iedereen nog een fijne tweede paasdag, hoe en met wie je ze ook doorbrengt.