Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

vrijdag 2 januari 2015

Fair isle shawl

De oliebollen zijn weer op, zelf gebakken natuurlijk, de kilo,s er weer aangegeten, een nieuw maagdelijk jaar ligt voor ons, een jaar waarin nog van alles kan gebeuren en we allemaal hopen dat het niet te heftig zal verlopen voor onszelf en diegenen die ons lief zijn.We gaan er voor.
Ik begin het nieuwe jaar met een fleurige shawl, waarvan ik in 2014 alleen nog maar durfde te dromen, en dromen komen soms gewoon uit, zomaar!Ik had in een onbewaakt ogenblik een aantal bolletjes van die mooie Alpaca van drops gekocht, gewoon, voor het mooi, om naar te kijken.
En ook omdat het zulke mooie zachte en voordelige wol was, toen kwam er op het WWW een randjesshawl voorbij, en ik dacht, dat kan ik vast ook, maar dan anders, want ik heb graag iets unieks wat van mij is. 120 steken op een rondbreinaald 40 cm nr. 3 en gewoon beginnen!
Ik kan het iedereen aanraden, gewoon doen, dit is een prima oefenproject.
Was het eerst nog zo, dat ik alleen maar zeer simpele randjes kon durfde breien, met behulp van wat zelfvertrouwen en dit heerlijke inspirerende breiboek ging ik geleidelijk aan meer te proberen.
En de kick als het dan lukt.....heerlijk, tuuuurlijk werd er ook achteruit gebreid, en kwamen sommige patroontjes niet helemaal uit omdat ik twee patroontjes door elkaar breide of gewoon een rij vergat, een kniesoor die daar op let, je ziet het geheel.En daarom ga ik het nu eens even zeggen, ik ben TROTS op mezelf! Dat ik dat toch zomaar even gebreid heb, 1 meter shawl, dubbel gebreid, heerlijk zacht van die Alpaca.
Op oudejaarsavond is tie afgekomen, er waren wel enige draadjes aan de achterkant af te werken.
Ik vroeg me wel af of dat nodig was, want ze zitten aan de binnenkant dus niemand ziet ze ooit, ik heb het maar wel gedaan.Later, na 75 cm.......kwam ik erachter dat je die draad van de aan en af hechtingen ook gelijk mee kan breien, dan is er niets meer af te hechten.
De achterkant ziet er zo uit, want je breit de draden steeds gelijk mee, het fair isle effect.Het was een leuk project, en jammer dat het af is.Maar gelukkig is er geen gebrek aan wol in huis.......
Wat zal ik nu eens gaan maken? Ik heb al veel shaws, nu deze, en de driehoekshawl, dus genoeg eigenlijk, ik heb nog een verrukkelijk bakje wol staan.Rowan fine tweed, prachtige wol, waar je wel een liefhebben van moet zijn.Het is een enkeldraads wolletje, onregelmatig gesponnen, je moet er echt van houden want het is ook nog eens een peperduur wolletje, maar als je er eenmaal voor gevallen bent, dan wil je niets anders meer, 
Hoewel ik me heel goed kan voorstellen dat er legio mensen zijn die bv de alpaca of iets anders, gladders,prefereren. Ik denk dat ik een deken ga breien, maar dan moet ik eerst weer naast Ellis op de bank zitten en heel goed kijken hoe of dat gaat, you tube, Jip en Janneke uitleg op papier, het is helaas niet aan me besteed, ik moet het zien in het echie.
Enfin, er ligt nog een halve sok ( en heul veul bolletjes en sokkenwolletjes...) dus die eerst maar afbreien.Volgende keer weer een prachtige quiltaffo, of een sok natuurlijk.Fijn weekend allemaal!

27 opmerkingen:

 1. Nou Jeannet, hier mag je idd trots op zijn. Wat is-ie mooi geworden! Mét labeltje. Ik doe het je niet na!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw en nog eens WAUW, geweldig, wat een doorzettingsvermogen en wat is het eindresultaat mooi. Ja....hier mag je trots zijn op jezelf. Ik heb weer van je verhaal genoten. Fijne dag en groetjes van Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een heel mooie shawl!!
  En die deken.... dat gaat je vast wel lukken! Als je zo'n mooie shawl kunt breien, met al die steken......., dan kun je zeker ook een deken!
  Groetjes en geniet van elke dag in dit jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie kleurrijke shawl! Op naar het volgende project op de pennen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Om alleen al te zien die wolletjes, wordt je blij van.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super mooi geworden. Ik ga ook oefenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. WAUW Jeannet wat een geweldige mooie shawl, echt super !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig Jeannet, ik ben ook helemaal wegvan die
  alpacawol, zo heerlijk zacht. Ben benieuwd wat voor
  deken je gaat breien, ik denk erover om de Zeeuwse
  meebreideken te gaan maken, want eens een Zeeuwse
  altijd een Zeeuwse en dan hoort die deken er eigenlijk
  wel bij!
  Fijn creatief jaar gewenst, ik lees je altijd met veel
  plezier.
  Groetjes, Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zei het zojuist al op FB: wat een prachtige shawl heb je gemaakt, met supermooie randjes! De alpaca is ook echt wel mooi, maar als ik ze zo naast de Rowan zie...mmm (maar ja, dat betaal je dan ook wel). Een heel goed, gezond, rustig en creatief 2015 gewenst voor jou en je gezin en een fijn weekend met volop steekjes, breiend of quiltend!
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige sjaal! Wat een mooie kleuren. Vind een wolwinkel ook net een snoepwinkel je snapt vast wel dat ik geniet van jou mandje.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kan niets anders zeggen dan S*C*H*I*T*T*E*R*E*N*D

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel mooie sjaal!!! Dat zou ik ook nog wilen doen, fair isle breien. Maar gebrek aan tijd :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geweldig wat een mooie sjaal is dat geworden. Petje af hoor, dat breien is niet makkelijk.
  Waarom maak je van die mooie wol niet een lekker vest. De kleurtjes zijn al helemaal jouw en een vest zou er geweldig van zijn.
  Wat je ook beslist, veel succes.

  Groetjes Marjolein uit Zoetermeer

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Jeannet prachtige shawl je laat zien dat je het breien ook in je vingers hebt.Ook wil ik jou en je familie nog een gelukkig en bovenal een gezond nieuwjaar wensen.Groetjes Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Super zeg, heel mooi en kleurrijk geworden, ik hou er wel van. Ik doe het je nog niet na hoor ;-) Een vriendin van mij gaat binnenkort hier mee starten, is dat wellicht iets voor je? http://zeeuwsevisserstruien.blogspot.nl/2014/11/zeeuwse-lappendeken-wordt-mee-brei-deken.html

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Piep schitterende sjaal , je word er zowaar vrolijk van
  Benieuwd naar je nieuwe project

  Knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een prachtige sjaal is dat geworden, kan me goed voorstellen dat je supertrots bent op jezelf.
  Die bollen op de laatste foto met die onregelmatige draad, wat een schitterende kleuren zijn dat!
  Dat moet wel een prachtig breiwerk worden.
  Ben heel benieuwd naar je affo.
  2015 brengt vast weer veel mooie projecten voort bij jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Jeannet, je doet me telkens versteld staan, wat een prachtige sjaal!!! Helemaal T*O*P
  Succes met je wolletjes en nogmaals gelukkig nieuwjaar

  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh, wat is het een mooierik! Dat boek ligt klaar, heb alleen de doos tind nog niet uigepakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hij is gewéldig! Nooit geweten dat dat Fair Isle heet....Voor onze dochter, die dit jaar 38 wordt, heb ik toen ze 2 was eens een jurkje gebreid in deze techniek. Toch eens snuffelen in het foto-archief of ik die nog terug kan vinden. Ondertussen heb je me toch maar weer mooi besmet: ik wil de restjes van de CAL-deken van 2014 op deze manier op gaan maken. Wordt vervolgd dus! Groetjes en bedankt voor al je inspirerende blogjes! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Je sjaal is prachtig geworden en zoals jij beschrijft gewoon beginnen zo heb ik het van mijn mam geleerd gewoon beginnen zei ze dan kom je vanaf van alles tegen en als je er niet uitkomt dan vraag je het maar. Zo heb ik al heel jong een trui met allemaal randjes in kleuren gebreid. Ik vind het ook erg leuk dat het nu weer helemaal terug is.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Je mag met recht trots op jezelf zijn.
  Petje af.
  Hij is prachtig.
  Gr. Janny S.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Amaai Jeannet zo een mooie sjaal. Petje af!
  Gratienne

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet