Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

maandag 12 januari 2015

Sterretjes

Op eerste kerstdag werd, heel toepasselijk, een sterretje gemaakt, de ster van Bethlehem? Wie zal het zeggen, stralend was het in elk geval.
En na de eerste volgde er meer, ik had mezelf een redelijk strak schema gesteld van twee sterretjes op een dag, twee hele sterretjes, tekenen, knippen en naaien.Dat moet toch te doen zijn zou je zeggen, voor zo,n doorgewinterde quiltSTER als mij *U*. Elk sterretje is er één, en als je niks doet heb je er geen........quiltmantra.
En zo ging het voort, sterretje na sterretje zag het daglicht, en soms dacht ik het onderstaande,een hobby moet natuurlijk leuk zijn, en dat is het, laat dat vooral gezegd zijn, maar soms is het ook gewoon doorbikkelen en doorzetten, ook niets mis mee overigens, leer je ook weer van.
Ik doe precies een uur over zo,n sterretje, half uur om het helemaal klaar te maken, en een half uurtje over het naaien, met de hand allemaal, en ik let héél goed op de puntjes, want een sterretje zonder puntjes is als chocolademelk zonder slagroom en daar houden we hier niet van.
Zo ontstond er in huis een ware sterretjespoort langs de deurpost.Stttttt........mama is bezig aan een, juist ja.....sterretje....
Er moeten voor deze prachtige quilt 34 sterretjes gemaakt worden als rand eromheen, en jullie weten het nog wel, eerst dacht ik, ik doe wat anders, maar dat anders was bepaald niet mooier, en daarom ging ik gewoon beginnen aan dat wat de bedoeling was.
Hier komen die 34 sterretjes langs, ik heb er nog een randje extra omheen gemaakt, dit randje ben ik zo "flieft* op, dat vind ik me toch een mooi oud aandoend antiekerig randje wat er helemaal bij past.
Mijn sterretjes komen dan niet meer helemaal perfect uit in de hoeken, daar werd ik al weer fijntjes op gewezen door zoonlief, maar soms moet je een concessie doen, en voor dit randje was ik daar helemaal toe bereid.
Dit is wat ik bedoel met de hoekjes, er komt niet in elke hoek een sterretje, ze verspringen.Saai blogje alleen maar over die sterretjes voor de niet quiltsters ? Nou ja, saai Tis wat je saai noemt, kan ook inspirerend zijn, toch? En daarbij, oplettende lezers weten het inmiddels al, ik ben gek op saai!
Dan is er nog wat leuks te vermelden, "Beest"en ik  staan in het Bloggershoekje van de nieuwste quiltmania!ik heb het hem even laten lezen, tenslotte warmt hij de lapjes altijd voor :( Het is altijd een hele eer om in een blad te staan of voor een blad te mogen schrijven. Zelf heb ik altijd het idee "dat ik maar wat doe"en dat anderen dat veel beter doen, maar feit is natuurlijk wel dat ik doordat ik alles zo enthousiast beschrijf, ook veel mensen inspireer, en dat is heel erg leuk. ( dank iedereen voor alle aardige reacties op FB en de mail)
En inderdaad, ik wil graag zelf quilts gaan ontwerpen, voor mezelf, en om te delen, ik merk dat ik het na zoveel jaar quilts van patronen maken toch ook erg leuk vind om mijn eigen weg daar in te gaan ipv allemaal hetzelfde te maken, daar ben ik misschien wel te individualistisch voor, dus wie weet wat er nog voor leuks uit komt rollen, plannen genoeg.( en stof ook..........)
Maar eerst afmaken waar ik mee bezig was, ( ik moet nog acht sterretjes) en de volgende rand, dat zijn 72 zandlopertjes, zijn al geknipt.Dat is bij lange na niet zoveel werk, maar het zijn er wel 72, enfin, ik nader het einde en dat is al weer een heerlijk vooruitzicht. Ik vind het nog steeds een prachtige quilt in zijn eenvoud, maar dat is ook vaak de kracht van antieke quilts, die eenvoud.

27 opmerkingen:

 1. Prachtig joh, die sterretjes met dat extra randje ertussen!

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat weer een super mooie quilt !!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterend quilt
  Veel handwerk plezier deze week

  Groetjes uit Zweden

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat mooi met die rand en de lieve sterretjes en ga lekker zelf mooie lappen ontwerpen. Gewoon heerlijk doen waar je goed in bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Jeannet,
  Ik reager misschien niet zo vaak op je blog als ik zou willen maar ik lees elk verhaaltje trouw door ;-)!
  Je maakt steeds mooie quilts die ook naar mijn smaak zijn (wou dat ik wat sneller was en al een hele stapel kon bewonderen maar helaas pindakaas - lol)!
  Ik kan niet wachten om het interview in de Quiltmania te lezen!
  Groetjes,
  Ann

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig die sterrenrand! En wat een eer om in de Quiltmania te staan. Proficiat daarmee en blijf nog maar gezellig verder bloggen. Gr. Liliane

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig, je sterretjesrand, en dat zal zeker even doorbijten zijn geweest, maar het resultaat mag er zijn! En dat randje is het helemaal! Geweldig, dat je zelf eens iets gaat ontwerpen, want zonder individualistische ontwerpsters zouden we nu nog allemaal dezelfde quilts maken. Juist heerlijk, mensen die zelf iets bedenken! Ik ben nu al benieuwd...
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Drink altijd chocolademelk zonder slagroom, maar nee, sterretjes moeten wel hele mooie nette puntjes hebben, dat is waar.
  Ze zijn prachtig jouw antieke sterren, en zo snel genaaid in een half uur!
  Wat een leuk bord heb je op je deur "Ik (n)aai"
  Daar kan je alle kanten mee op.
  Eigenlijk dacht ik dat je laatst al in de Quiltmania stond in het bloggershoekje.... ben ik nou zo in de war?
  Zelf een quilt ontwerpen, daar denk ik zelf ook al zo tijd aan, maar dan zie ik weer zulke mooie patronen dat ik denk.... waarom zou ik dat doen?
  Ben heel benieuwd wat er uit jouw handen gaat komen, maar het wordt vast heel mooi en groot.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk zo een blogje op een donkere maandagochtend.
  Gr marion

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nu hoor je zeker bij de "bekende" quilters ;-)

  De sterretjes maken de quilt helemaal af.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leor je 'stukkie' in de Quiltmania. Je quilt wordt echt super met die mooie sterretjes eromheen. Zonder vind ik hem persoonlijk een beetje saai maar die sterrenrand haalt 'm echt op!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leor moet zijn 'Leuk hoor' (was weer te snel!)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nou je zult nu wel sterretjes zien, maar weer een leuk project zo. Een mooie rand wordt het. Leuk dat je in de quiltmania staat, ben benieuwd wanneer we hem op de deurmat zullen vinden, hij was erg laat de vorige periode....Ik ben benieuwd om jouw stukje te lezen. Groetjes, Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 14. T is helemaal niet saai hoor. Quiltsters zoals ik vinden er heel veel erkenning in. En... Zelf patronen maken: gewoon beginnen. Nu hoef ik niet meer zo hard maar ik heb het jaren gedaan. Een goed begin is misschien een medaillon quilt. Vanuit het midden zomaar een eenheid laten groeien is heel haalbaar. Veel succes! Anny.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat wordt die mooi, weer helemaal Jeannet-achtig. Mooi die rand. Ik kocht pas geleden een serie van 8 FQ ters en ik dacht: het zijn net Jeannet achtige kleuren. Kun je nagaan, hoe je in mijn hoofd zit, en je doet niet zo maar, het is gewoon steeds heel mooi. Succes met het laatste randje. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dat is een zeer mooie top !
  Beest heeft echt een koningshouding ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een mooi quilt gaat dat worden. Ik kan me goed indenken dat je voor dat randje ging. Pas er inderdaad helemaal bij. Succes met de laatste sterretjes

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo jeannet, ik kom nog eventjes langs in verband met het zelf ontwerpen van quilts. Ik werk altijd met dezelfde maten. Ik koos voor deel baar door 4. Dus passen alle blokken van 4 cm of een veelvoud daarvan gemakkelijk bij elkaar. Je kunt natuurlijk ook een ander getal kiezen. Maar ik vind het erg handig omdat als je een blok niet in een quilt wilt hebben je het kunt bewaren voor een volgende.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Super mooi Jeannet en wat je daar schrijft herken ik goed...soms moet je bikkelen of te wel doorzetten maar uiteindelijk heb je resultaat.....ga nu gelijk weer aan de slag na het lezen van je blog ....

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Congrats on making it into Quilters Mania!! Love seeing your beautiful quilting.:)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een prachtige kleuren weer in deze quilt. Compliment hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. MOOI! Ja, doorzetten is niet altijd gemakkelijk maar je bereikt er wel wat mee. Het wordt echt super.
  En wat jammer dat ik nou een Engelstalige Quiltmania heb, want daar staat weer wat anders in (lang niet zo leuk en gezellig!).

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat geweldig in de nieuwe Quiltmania. Mooie foto's van jullie. En je quilt zoals altijd erg mooi. Prachtige kleuren en stoffen heb je weer gecombineerd. Ik ben erg benieuwd naar je eerste ontwerp. Ik heb al eens voor mensen een quilt ontworpen en moet zeggen dat ik het geweldig leuk vind.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet