Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

vrijdag 16 januari 2015

Van doosjes en kilo,s

Wat heeft een doosje met kilo,s te maken? op het eerste gezicht helemaal niets, maar voor mij toch heel veel.Want waren het nou nog maar alleen kerstkilo,s, dan zou het nog meevallen.Het is veel erger.
Het zit namelijk zo, wij hebben sinds ruim een jaar in ons kleine dorp een heerlijk nieuw winkeltje gekregen, en dat is al bijzonder in deze barre tijden waarbij winkels eerder verdwijnen dan opkomen.Dat maakt een mens nieuwsgierig, dus ik was er als de kippen bij om te zien wat dit wel niet was,want je wilt natuurlijk ook de lokale ondernemer steunen, toch?
Ik zag het meteen, dit winkeltje verkoopt doosjes, práchtige doosjes.Doosjes waar wij quiltsters of handwerksters helemaal blij van worden, mooie stevige kartonnen doosjes in allerlei maten en kleuren, perfect geschikt om blokjes in te bewaren, van de stonefield, of sterblokjes, of zandlopertjes, geloof me, voor elk blokje hebben ze een doosje.......
Maar wat heeft dat met die extra kilo,s te maken, nou, de clou zit hem hierin,die doosjes worden niet los verkocht, die zijn gevuld met een inhoud, waar je als quiltster ook helemaal blij van wordt......
Want dat winkeltje, dat heerlijke winkeltje, is tot aan de nok toe gevuld met de heerlijkste bonbons, truffels en pralines!Heb ik weer.....in mijn eigen dorp, en waren het nou nog nare mensen, dan fietste je er zo aan voorbij met je neus in de lucht, maar dat is het ook al niet, twee alleraardigste jongens runnen dat heerlijke winkeltje.
En vooruit, zat het nou maar helemaal aan de rand van het dorp verstopt, dan zag je al die verleidingen niet. maar nee hoor, het zit tegen onze enige supermarkt aan, dus je kan er echt niet omheen, nou ja, IK dan niet he, voor die doosjes......vriendin in het dorp slaat altijd net vóór dat winkeltje linksaf, naar de sportschool, die is er nog nooit geweest.....maar ze quilt niet, dat scheelt een bult.
Jullie begrijpen het al, het is te gek om daar naar binnen te gaan en te vragen naar een leeg doosje, voor mijn quiltblokjes, en het is nog veel gekker om te vragen of ze in zo,n schattig doosje slechts twee roomtruffels doen.......dat kan toch echt niet? Dan sla je toch een flater? Wat dachten jullie van deze, grootmoeders rode kool, ja echt, zo heten ze....die vragen er toch om in een doosje terecht te komen? mijn doosje bijvoorbeeld.
In het kleinste doosje passen geen blokjes, minimaal het gemiddelde doosje moet je nemen. maar dan heb je ook wat, stapels blokjes passen er in die doosjes, ze staan overal in huis, en in de kast, zo reuze handig, dat willen jullie niet weten, maar wat jullie nu wel weten, waar die (kerst) kilo,s vandaan komen.
En ik weet het niet zeker, maar ik geloof zomaar dat zo lang dat winkeltje daar zit, met in de zomer het meest "verrukkelukke" zelfgemaakt ijs, in combi met die bonbons, die extra kilo,s ook niet zullen gaan verdwijnen.Of ik moet voortaan met vriendin meefietsen natuurlijk.

37 opmerkingen:

 1. Haha. Wat een pechvogel ben je. En dan heb je ook nog dat mooie Butterfly servies eronder. Ik zou bijna medelijden met je krijgen.
  Misschien alleen in het weekend een doosje laten vullen?
  Wel weer leuk voor je ( brocante ) winkellijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Och, de strijd om de kilo's. Ik hou ook zo van lekkere dingen en dan gaat het niet eens om de doosjes. Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeannet dan heb ik toch een voordeel, ik lust geen bonbons !!!!!! Ja echt niet. Ik heb dus ook in belgie een leeg snoeperig doosje gekocht in de chocolade winkel 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oef... Ik herken de liefde voor leuke doosjes... En ook de inhoud ervan...;-)
  Je kunt natuurlijk heeel veeel quiltvriendinnnen uitnodigen en die zo'n heerlijke bonbon voorschotelen... dat scheelt jou weer een paar extra calorietjes.. Hihi

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja ja.....verleidingen zijn groot ik bedoel dan de doosjes. Ik zou ook de bonbons op de koop toe nemen hoor Jeannet en omdat jij veel blokjes moet bergen.....heb je veel doosjes nodig.....heerlijk zo'n cirkel van genot hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Piep ach meid wat erg.... Eb heb je tegenslag dat dit seizoen een bakje thee of koffie er zo lekker bij is...
  Maar als het je troost mag wezen vorig jaar kocht ik de cadeauverpakking in dure oraline zaak voor de doos... Dus is een lapjesvrouwenziekte... Geen medicatie voor vrees ik... Knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha gelukkig heb ik dit probleem niet in ons dorp:-)
  Heb weer genoten van je blog,
  Een heel fijn weekend ,
  Groetjes ria

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zowel de doosjes als de bobons zien er heerlijk uit, dus ja, je kan niet anders ...

  Groetjes, Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Inderdaad: Wat een prachtige doosjes, Jeannet!!! (ik heb ook een doosjes-tic)
  Gelukkig voor mij ben ik geen zoetekauw en doen de heerlijkheden me niets, maar die doosjes.... Ja, daarvoor zou ik toch naar binnen stappen; die bonbons kun je ook weggeven, tenslotte. In een mooi zakje of zo... Zit een ander met de kilo's en heb jij een mooi doosje. :)
  Gezellig weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh Jeannet wat ben ik blij dat ik niet zo'n winkeltje in de buurt heb! Ik zou de verleiding niet kunnen weerstaan. Over een paar weken zijn we een weekend in België, dan wordt het al moeilijk genoeg.
  Maar doosjes en bonbons, ik snap dat je daar blij van wordt.
  Zo, nu snel aankleden en op jacht naar de Quiltmania. Jouw foto heb ik bewust niet vergroot om te lezen. Is toch leuker in het echie. Je sterretjesrand is erg mooi hoor!
  Goed weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtige doosjes, ik kan me voorstellen dat je al die verleidingen niet kunt weerstaan. En de inhoud is ook al zo mooi, zowel wat jij erin gestopt hebt als wat die 2 leuke knullen erin hadden gedaan. Bedankt voor je heerlijke blogje, ik moest er erg om lachen! Groetjes Betty.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb ook zo'n zwak voor doosjes, meestal ook met een verleidelijke inhoud. Ik maak me dan altijd wijs dat mijn mannen het wel zullen opeten. Als ik dan thuis kom dan verstop ik de doos.....uiteindelijk eet ik het dan zelf op ;-)
  Grtjs, Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een mens moet wat overhebben voor zo'n schattig doosje, dat begrijp ik helemaal. Zo fijn, dat ik zo'n winkeltje hier in het dorp niet heb, want mijn fiets zou er helemaal uit zichzelf naar toe fietsen. (D)roomtruffels.... Ooooh, zalig... Gelukkig heeft een quiltster nooit doosjes genoeg!
  Fijn weekend en groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ooohh God- oh- God wat een verleidingen! Vooral die doosjes, maar net wat je zegt, die kan je alleen gevuld kopen. Dan misschien toch maar met die vriendin mee fietsen linksaf, net voor het winkeltje naar de sportschool?
  Maar die aardige mannen moeten toch ook hun brood verdienen? Van de zomer ijs.... nog verleidelijker.
  Misschien stop je vanzelf met doosjes kopen als je geen lapjes en blokjes meer hebt om er in te doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ha Jeannet ik weet waar dat gezellige winkeltje zit. We konden ook niet aan de verleiding weerstaan en inderdaad de chocolade is er heerlijk en de mannen zijn vriendelijk en... de doosjes super voor een tweede gebruik. Gratienne

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik ben blij dat er naast mijn supermarkten niet zo'n bonbonswinkel is. Want ik ben dol op chocola.......!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een heerlijke doosjes, zowel met als zonder vulling! Zal volgende keer toch eens rechtsaf slaan i.p.v. linksaf naar Hellevoet! Ach en die kilo's zijn er gewoon omdat ze dan meer hebben om van te houden, die mannen van jou dus! Grijns! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lida, wat zeg je dat toch leuk!

   Verwijderen
 18. Ik begrijp je helemaal Jeannet.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel verleidelijk allemaal..........

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ocharme.... ik heb werkelijk verschrikkelijk met je te doen, Jeannet!! Uhhh, wie heeft er ook-al-weer een blonde krullenpuber die gek is op bakken.....??
  Het is heus geen leedvermaak.... ik word dik zonder van die heerlijke bonbons te eten.....
  Groet, Rya

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een mooie doosjes en de inhoud hmmmm. Ik zou dat ook niet te dicht in de buurt moeten hebben alhoewel....

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Heerlijk om dit soort winkeltjes te hebben in de buurt, bij ons is bijna alles verdwenen. Geniet er van en die kilo's moeten er maar op een andere manier vanaf. Zal lastig worden maar mooie doosjes zijn ook belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een heerlijk smakelijk verhaal weer. Niet met de "buuf" mee fietsen, maar een leuk doosje scoren! Als het vakantie seizoen gaat beginnen, gaan de kilo's er bij jou wel weer af.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Oei oei oei, wat een V*E*R*L*E*I*D*I*N*G
  Ik heb met je te doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Dat vind ik nou echt vreselijk erg voor je, dat er dan ook nog zoiets lekkers in die doosjes zit ;o) Jammer dat het winkeltje zo ver weg is, anders.....

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik kan mij voorstellen dat je hier blij van wordt, dat zou ik ook worden :-) Doosjes komen altijd van pas, en die lekkere inhoud komt wel op. Vroeger toen ik nog in Hattem woonde zat daar ook zo'n heerlijke winkel met lekkere chocolade (trouwens: die zit er nog)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Mmmm heerlijk en ik mag best een kilo aankomen, o en het zijn zeker mooie/leuke doosjes Jeannet :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Haha gezellig en jij hebt meteen lekker reclame gemaakt voor die jongens !
  Succes met het eerst leeg maken van die doosjes en daarna weer met het vullen.
  grtjs Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Soms....ben ik blij met mijn noten en chocoladeallergie ;)
  Anders stonden hier ook erg veel doosjes....de lege zakjes van de gummibeertjes komen gewoon bij het plastisafval !
  Valt ook minder op ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Het kan soms leuk zijn om eventjes zwak te zijn en toe te geven aan de verleiding...
  Groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Jammie, wat een smakelijke doosjes. Daar zou ik ook geen weerstand aan kunnen bieden hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wat een straf!
  En het vlees is zwak.
  Maar je hebt een goede reden. Je moet de ondernemers in je eigen dorp steunen. Anders is er in de toekomst niets meer te kopen. Je hebt eigenlijk gewoon mazzel dat al dit lekkers in mooie doosjes zit. Gewoon toegeven. Je hebt de doosjes nodig en dat daar de lekkerste bonbons in zitten daar kan jij helemaal niks aan doen. En ja voordat je de doosjes kan gebruiken moeten ze eerst leeg. Schoon leeg!! Ohhh ben eigenlijk wel een beetje jaloers op je.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Wij hebben hier ook zo'n winkel. Tegenover onze flat. Erger nog, ik kijk er vanaf mijn raam zo in. Het vervelende is dat ze nog meer lekkere dingen verkopen. Het is ook nog eens een bakkerij en delicatessen winkel. Ik zorg er nu voor dat ik alleen maar binnen kijk en niet naar binnen ga. Goede remedie is dat ik voor een gemiddeld doosje (vrij klein) twee leuke lapjes kan kopen. Heel logisch toch? Maar moeilijk want als je niet zo'n gevuld doosje koopt, heb je ook niets om je mooie lapjes in te bewaren. Tsja, hoe lossen we dat op?

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Zalig!!!! Zo herkenbaar, trek in schattige bruikbare doosjes en niet te versmaden inhoud..ben een beetje jaloers! Geniet van het lekkers ( denk ni aan de kilo's ) en geniet van de mooie doosjes!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet