Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

maandag 2 februari 2015

Simpele shawl

Of simply life, daar moest ik aan denken toen ik dit mooie gedichtje weer las van J.C. Bloem.
Ik heb van het leven niets verwacht,
"t Geluk is nu eenmaal niet te achterhalen.
Wat geeft het? In de koude voorjaarsnacht
Zingen onsterfelijk de nachtegalen.
Mooi verwoord vind ik dat, en zo waar in een wereld, en een mogelijkhedenmaatschappij, waar hoge verwachtingen worden gecreëerd en eisen gesteld,
Er heerst soms in het leven een illusie dat we alles onder controle (moeten) hebben en dat alles maakbaar is in het leven,als je maar hard genoeg je best doet.
Dat het werkelijke leven toch een ietsje anders in elkaar steekt daar lees en vooral, daar hóór je minder over.Je voelt je bijna schuldig als je niet succesvol, snel, rijk, mooi, jong en gezond bent, alsof je niet hard genoeg je best hebt gedaan.
Er zijn best een aantal dingen maakbaar , dat weten wij handwerkers maar al te goed, maar ook veel niet en daar heb ook je mee te dealen. Less is more.Het gaat niet om groot, groter, grootst, en meer, nog meer en nog veel meer.Daar is deze shawl weer een absoluut voorbeeld van, de simpelheid en de eenvoud ten top, maar M*O*O*I, van een werkelijk geweldig garen wat niets meer nodig heeft.
 Ik heb vroeger geweven op een megagroot weefgetouw met 16 schachten, heel dun, prachtige patronen, damasten tafelkleden en servetten.Tuurlijk is het mooi, en een uitdaging aangaan is ook niets mis mee, maar waar eindigt de uitdaging? Wanneer ben je tevreden, met het leven, met jezelf, met wat je hebt bereikt, ook in het creatieve leven. Waarom houden we massaal zo van die imperfecte simpele antieke quilts?
Ik kan net zo goed genieten van een zeer simpele linnenbinding op twee schachten,die eenvoudige linnenbinding van één draad op en één draad neer gecombineerd met een natuurlijk kleurenpalet van een wolletje van de schapen van de Shetlandeilanden.
Deze shawl is gebreid van drie bollen Noro wol, Silk Garden.Prachtig ingetogen en ook uitbundig Japans garen, een mengsel van wol, zijde en linnen,dat kunnen die Japanners wel, is het niet met quiltstofjes dan wel met garen,zo simpel, recht en averecht breien en het effect is er.Als je er eenmaal aan begint met die vrolijke kleurtjes wil je er steeds aan verder.Ideaal patroon voor een beginnende breister.
Het patroon is heel eenvoudig, kan iedereen zo aan beginnen,zet 50 steken op nld. 4.5 of 5 en brei met de heengaande rechte naald de tweede en derde steek samen en meerder een steek bij de voorlaatste steek,gewoon averecht terugbreien. Dan krijg je een scheve shawl die niet omkrult. Idee is van Jeanet uit  Arnemuiden.
Ik brei eigenlijk alleen s,avonds, als ik het nieuws van acht uur hoor, nou ja, dan zijn deze vrolijke kleuren een aardige tegenhang want bij al dat sombere nieuws en al die narigheid die voorbij komen denk ik wel eens, waarom luister ik hier nog naar? Ik kan er uiteindelijk toch niets aan doen en wat voegt al dat weten toe aan mijn eigen leven? Kan beter een CD van Enya opzetten.
Als je diep nadenkt,waar word je dan echt blij van? van bergen geld, verre reizen, hordes "vienden" op de sociale media ? Is het niet gewoon de eerste prachtige zang van het roodborstje in het voorjaar ?  (foto is van Renee Posthuma, zij maakt zulke mooie natuurfoto,s ongelofelijk, daar wordt ik ook zo blij van.)
Of die eerste voorjaarsbloemetjes die je ziet opkomen, een mooie zonsopkomst in combi met een strakblauwe hemel? Het lekker eten van een goed bereide maaltijd. een goed gesprek met een vriendin of je partner.Het leven omvat niet zoveel meer en we zijn niet zo belangrijk als we zelf soms denken.
Ik heb mijn shawl inmiddels af, en wat is het een grappig ding geworden, de uiteinden zijn aan elkaar genaaid en je slaat hem twee keer om je nek als een col.Het is een hartstikke leuk tussendoortje, in een week klaar, alleen s,avonds breien, en door de kleuren en het materiaal ook prima voor het komende voorjaar, toch, mag ik hopen?
Dat was weer een blog met een portie filosofie van de eenvoud, je hoeft het er helemaal niet mee eens te zijn hoor, leven en laten leven, zoveel mensen, zoveel wensen, oftewel; iedereen doet het goed zoals hij/zij denkt dat het moet.Het staat alleen wel dicht bij mij.Fijne week allemaal weer!

24 opmerkingen:

  1. Hoe luidt het spreekwoord ook weer? Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. En zo is het maar net. Wat heb je aan groot, groter , grootst als je de kleine, mooie dingen van het leven niet meer ziet.
    Prachtig je sjaal! Zie ik nou goed da hij schuin gebreid is? Erg leuk. Fijne dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. piep goedemorgend,
    wat een verstandig blogje..
    ik neem jouw gedachte vandaag en morgen ..en..met me mee, want deze maatschappij mag van mij ook een maar standjes lager, daar heb ik dan nog meer dan genoeg aan...

    je sjaal is supermooi en he, al een nieuw stuk voor het voorjaar....toch lid van de vooruitziende vrouwen Jeannet :) grapje hoor

    Heb een fijne week meid
    knuf

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi blogje Jeannet en het is waar het vonkje geluk zit in je zelf en als je goed kijkt zie je het overal om je heen. Je hebt weer prachtige creaties gemaakt en de kleuren zijn helemaal moi.Dank voor je compliment en terwijl ik dit schrijf fluit de eerste merel dit jaar zijn liefdes lied en het klinkt wondermooi....de dag kan niet meer stuk.

    Vrolijke groetjes Renée

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mee eens dat je oog moet hebben voor kleine dingen!!! Maar ik denk dat we dat allemaal op onze eigen manier ook wel doen.

    Maar als je in de gelegenheid bent, door jarenlang kei en keihard te werken, grote dingen te doen, dan vind ik dat ook prima!!!!
    En de een doet dat in stilte, de ander geeft er (soms) ruchtbaarheid aan. prima allemaal. Leven en laten leven, dat is mijn devies.
    Je bent weer goed bezig Jeannet, prachtige kleuren.
    Fijne week

    groetjes
    Wietske

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Werken we niet allemaal op onze eigen manier keihard? Daar moet ik altijd aan denken als ik in onze supermarkt die man zie zitten met zijn trekharmonica, werkt hij minder hard dan de supermarkteigenaar ;)

      Verwijderen
  5. Prachtig geworden, mooie kleuren!
    Fijn verhaaltje weer!

    Groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank je, Jeannet, voor de foto van het roodborstje van Renee P. Ik print hem -als dat van jou mag- dan komt-ie in mijn portaal; daar hang ik kaarten en foto's van roodborstjes, omdat ik het zo'n hart veroverend lief, klein, bescheiden vogeltje vind. De foto van Beest is trouwens om te glimlachen. Van dieren krijg ik zo'n warm gevoel.
    Je hebt gelijk wat betreft "hard werken"!! Ben het volkomen met je eens. Groet,Rya

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat heb je weer treffend geschreven Jeannet!

    Wens je een heel fijne creatieve week.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een fijn begin van de week weer, jouw blog! Ik heb zulke gedachten ook als er weer zo veel narigheid over ons heen komt. Wat heb je dat gauw gedaan, jouw sjaal! Ik moet nog beginnen. Heb gisteren de vorige afgemaakt met het prachtige Zilt en Zeeuws van Alet Tienhont. Eens zien of ik hem goed kan fotograferen (wat jij trouwens prachtig kunt!). Een fijne week gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dank je wel Jeannet! Je weet het allemaal zo goed te verwoorden. Precies zoals ik me voel. Wens je een fijne en creatieve week vol met kleine geluksmomentjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een bespiegelingen op de maandagochtend Jeannet, een mooi Blog !
    Mooie shawl, Enya jaaa ! en ik geniet als het Roodborstje bij mij van de havermout eet.
    Groetjes, Jacqueline.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mooie sjaal. En wat een handig idee om hem schuin te breien om zo omkrullen te voorkomen. Ga ik ook eens proberen.
    Groetjes, Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  12. En waar werd ik blij van op deze druilerige maandagmorgen? Van jouw blogje! Ook ik kan echt genieten van simpele, eenvoudige dingen, die zomaar gratis zijn, en elke dag op je pad komen. Hondje naast me, was weer schoon in de kast, knopjes in de hortensia, vogeltje aan de pindakaaspot, een lieve mail in de mailbox en nu ook nog dit heerlijke blogje erbij, het was er zomaar vanmorgen. Al kan ik op zijn tijd dan ook weer genieten van grootse dingen, zoals ooit nog eens een Baltimore maken met gruwelijk kleine details; daar zou ik ook een kik van krijgen. Heel mooie shawl trouwens van een fantastisch mooi wolletje!
    Fijne maandag nog verder en groetjes van Ageeth.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Als je die kleine simpele dingen in het leven niet meer ziet en er niet van kan genieten ben je een arm mens Jeannet. Ik voel me daarom rijk dat ik gelukkig (bijna) altijd het positieve kan blijven zien. Je sjaal is leuk! Die ga ik zeker ook eens maken.....op zoek naar een leuk wolletje!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Je hebt weer helemaal gelijk, blij zijn met de gewone simpele dingen. Probeer ik ook en wat een prachtige foto's heb je weer gemaakt. Heerlijke dag en geniet van alles wat je wel kunt. Groetjes ELza.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Je hebt het weer allemaal mooi verwoord. Dat kunnen we wel aan jou overlaten. Iedereen geniet denk ik op zijn eigen manier. Belangrijk is, dat we nog kunnen genieten. Als ik aan het wandelen ben met mijn vriendin of aan het fietsen met mijn man, roep ik zo vaak "wat is Nederland toch mooi". Maar daartegenover staat dat we ook volop genieten als we weer eens een verre reis maken. En dan geen 5 sterren hotels, maar loges, boutique hotelletjes, B & B' s, heerlijk.
    Ik ben ook een kookfanaat. De meest mooie gerechtjes kan ik maken en ervan genieten, maar ook van bijvoorbeeld mijn zelfgemaakte nasi met groenten en saté, dat voor vanavond op het menu staat.
    "Geniet nooit met mate", is het devies van Willeke (Willeke's
    Homepage). En last but not least, je hebt weer een prachtige sjaal gebreid. Fijne dag!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Inderdaad, genieten van de gewone simpele dingen ! Je sjaal is prachtig geworden. ik ga dat idee onthouden van het "scheef" breien ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Heel mooi die strook bruine blokken met sterren. Ingetogen en stemmingsvol.
    Succesvol, snel, rijk, mooi, jong en gezond.... ik ben het allemaal niet, maar..... heb gelukkig andere dingen om blij mee te zijn.
    Dat journaal.... heb al zo vaak gedacht: ik kijk niet meer want wat voegt het aan mijn leven toe?
    Dus kijk ik om 6 uur, dan is het korter en sneller, net genoeg, vooral als je alleen maar luistert en niet kijkt.
    Want helemaal niet van het nieuws op de hoogte zijn is misschien toch een beetje niet van deze tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Dank voor deze mooie blog--dit zou ik aan iemand moeten laten lezen die zoveel van zichzelf eist en daardoor zo onzeker is omdat ze vindt dat het nooit goed genoeg is--zo triest als je zo leeft.
    De sjaal is een leuke manier van breien-liggen nog genoeg wolletjes te wachten.
    en fijne week Jeannet
    groetjes,Truus uit besneeuwd Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gatsie, dat is minder Truus, we hebben er misschien allemaal wel een beetje last van, maar het moet wel leuk blijven natuurlijk. Ik zat net in een hagelbui op de fiets........ik heb je mailadres niet (meer) of wel maar vind de naam er niet bij om je terug te mailen.

      Verwijderen
  19. Je sjaal is zo mooi geworden, echt dromerig, die kleurtjes. En wat is het toch heerlijk dat we mogen genieten van kleine dingen, die nog vaak gratis zijn ook. Hier zingt het roodborstje buiten.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Prachtige sjaal zeg. En wat is het waar je blogje.
    En genieten van zoveel mooi,s om ons heen, juist die kleine dingen. En we moeten er zelf altijd aan werken om gelukkig te zijn en te beleven................liefs.Conny

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.