Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

vrijdag 6 februari 2015

Weven

Zoals ik in mijn vorige post al zei, ik heb ooit in een grijs verleden geweven, en nu heb ik al weer een tijdje een weefgetouwtje in huis, even opfriscursus bloglezen.........dat was voor zoonlief, die er twee lappen op heeft geweven en toen niet meer.........mooi zijn ze wel geworden maar "mams" moet mag er leuke etuitjes van maken....jaja, dat wel natuurlijk.....
Maar goed,daardoor ben ik toen wel weer lid geworden van de weefkring Voorne Putten die nog steeds bestaat, zij het in afgeslankte vorm, en dan bedoel ik de hoeveelheid personen, niet de omvang van de overige dames waaronder ik zelf.
Misschien denken jullie dat alleen quiltsters genieten van eigengebakken taart en chocolaatjes en wat dies meer zei, dat is dus niet zo, crea bea,s zijn volgens mij altijd "best aan de maat" en daar zal het gezegde van "dikke mensen zijn gezellig"wel vandaan komen.Laten we het daar op houden, dat klinkt toch hartstikke positief!
Afgeslankte vorm of niet, het is altijd weer prachtig om te zien waar iedereen mee bezig is, want natuurlijk is het een crea bea club. Ons oudste lid is volgens mij een eind in de 80, zo grappig, want vroeger, 30 jaar geleden, was ze net zo oud als ik nu en was ik half 20 en hebben we wat creatieve lol met elkaar gehad. En wat is daar nou zo grappig aan, nou,in mijn beleving ben ik nog steeds half 20 en is zij iets in de 50 als we met elkaar in gesprek zijn. Creatieve mensen lijken wel leeftijdsloos te zijn.De werkelijkheid ligt anders, maar in mijn hoofd zit echt nog dat beeld als we het over "vroeger" hebben.
Dit zijn gewoon zomaar wat mooie dingen die voorbij kwamen, natuurlijk hangen er in het huis van de gastvrouw al allerlei weefsels die de moeite waard zijn. Dit was een plaid die geweven is van uitgetrokken wol,want creatieve mensen gooien nooit iets weg, nou ja, bijna nooit.
He thema waar we nu aan werken is bandweven, ook ooit gedaan natuurlijk, en jullie geloven het of niet, maar het is me ineens populair! Hele groepen verrijzen er op het FB van mensen die (weer) gaan bandweven, zo leuk om te zien, ik heb de mijne dus ook weer opgezet.
Er kwam een heel erg leuk boekje voorbij waar een weefseltje was opgeplakt, boekje is van papier wat eerst is geschilderd en later in vorm gesneden, ik zag het al met spreuken en gedichten van binnen, dit gaan we van de zomer een keer met elkaar maken op een "doe dag".
De gastvrouw zelf was met een prachtig weefsel bezig met iriserende kleuren, heel dun, heel mooi, en inderdaad, als je goed keek naar het weefsel zag je de kleuren gewoon veranderen voor je ogen,
Prachtig weefsel, 12 draadjes op een cm, heel werk om in te rijgen, maar als het dan eenmaal zo ver is, kan je ook gelijk zeven shawls of zoiets achter elkaar weven, en allemaal anders doordat je het inslagmateriaal steeds veranderd.
Dat herinnert mij weer aan de shawl die ik van vriendin Elsje heb gekregen, ook met iriserende kleuren, mooi, heel mooi en dierbaar cadeau, zo koop je ze niet in de winkel.
Een oud ambacht wordt nieuw leven ingeblazen, want ook het weven mag zich gelukkig, net als het spinnen en breien, weer verheugen in toenemende belangstelling van jong en oud.Fijn weekend allemaal!

17 opmerkingen:

 1. Piep idd een schitterend ambacht en sjaal die je kreeg ben ik verliefd op wauw knuf 🌾🌾🌾🌾🌾

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De dames op de foto vind ik niet "best aan de maat" hoor! Zijn allemaal hartstikke slank!
  En ja, kletsen en handwerken is nu eenmaal NOG leuker met iets lekkers erbij ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke hobby heb je weer opgepakt. Prachtige weefsels, zeg. Creëren is zo'n mooi vak; het maakt een mens gelukkig, of je nu weeft, of quilt, of tekent of poppenhuisminiaturen maakt, zoals ik.
  "Vooral doorgaan" zoals Dinges altijd zei..... uuhh oh ja, Barry Stevens.
  Groet, Rya

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat mij opgevallen is en waar ik zo blij van word, is dat creatieve mensen elkaar gewoonlijk niet de maat nemen.
  Bij hen meestal enkel beste maatjes :>)
  Je laat weer veel moois en lekkers zien.
  Fijn weekend, groetjes,

  Jeanneke.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Veel mooie plaatjes weer, Jeannet! En helemaal eens met wat je schrijft. Zelf weef ik niet, maar wel verschillende medeleden van mijn spingroep. En wat de leeftijd betreft, dat klopt ook precies!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat ziet er prachtig uit. Wat een kleur en mooie combinaties.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk, weven. Ik zou zo weer willen beginnen! Zo mooi allemaal. Het houdt je jong!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooi weefwerk,

  ik hoop dat ik dit jaar eens me kan aansluiten bij een beginners cursus hier in Zweden, doe het alleen nu op mijn kinder weefgetouw, maar als ik dit zie!

  Fijn weekeinden groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel indrukwekkend, de prachtige weefsels, die je hier laat zien. Ik weet er helemaal niets van, en het lijkt mij ook best moeilijk, maar mooi vind ik het zeker! En wat fijn, dat het handwerken,,in welke vorm dan ook, weer steeds populairder wordt. Fijn, creatief weekend gewenst en groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lijkt mij zo leuk om te doen, maar ik weet dat ik het geduld om al die draden in te spannen mis, dus laat ik maar bij jou meegenieten, want wat laat je veel moois zien!
  Fijn weekend,
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 11. In de jaren 80 heb ik ook een tijdje geweven. Maar ik heb niet voldoende geduld om de kettingdraden in te rijgen. Volgens mij is het het vreselijkste werkje wat er bestaat! Opgekruld onder het getouw heb ik heel wat uurtjes doorgebracht. Knap dat je het weer oppakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Weven blijft leuk! (al heb ik mijn lidmaatschap juist opgezegd :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ooooooooooh wat zijn er toch een mooie hobby's he. net wat je foto ook zegt "ik doe zelden niets"nou zeg maar nooit ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Grappig dat je dat schrijft. Ik ervaar dat zelf ook zo, dat op "onze leeftijd" leeftijd er helemaal niet meer toe doet.
  Bij ons zitten er ook ouderen van boven de 80, maar dat had ik eerst helemaal niet in de gaten, had het gevoel dat we allemaal even oud waren.
  Het gaat toch om wat je samen hebt, niet om leeftijd. Je bent zo jong als je je voelt. En dan bedoel ik niet lichamelijk, maar in je hart.
  Dus lekker genieten van elkaar en van het mooie weefwerk.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Weer genoten van al het moois wat je laat zien.
  Heb het ook gedaan maar dan op een tafelweefgetouw.Maar begin er niet meer aan andrs komt er nooit meer iets af.
  goed weekend
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet