Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

vrijdag 20 maart 2015

Stoelenvreugd en stoelenleed.........

Jullie kennen vast  nog wel het programma van  De stoel van Rik Felderhof, een aantal jaren geleden op TV, hij toerde met een stoel op zijn auto door het land op zoek naar bijzondere boeren, burgers en buitenlui, en bijzonder was het, bijzonder leuk en vermakelijk.
Zo,n zelfde stoel als hij had, heb ik niet, maar ik heb wel een oude stoel,die ik dertien jaar geleden eens ergens in een brocante winkeltje gekocht heb, nog in de guldentijd, wat klinkt dat he? 325 gulden heb ik er indertijd voor betaald, best veel, en ook laten bekleden toen,en nu,na  dertien jaar is de stof wel aan vervanging toe.Hoewel dit ook best wel shabby is, en in een Jeanne D, Arck tijdschrift niet zou misstaan, is het niet helemaal mijn idee van een mooie stoel.
.Er wordt niet zoveel meer gestoffeerd tegenwoordig, mensen gaan snel voor nieuw, en dat lijkt ook logisch gezien het prijskaartje wat er aan hangt, maar ik heb iets met mijn spullen, ik hou er van, ik voel er een band mee,en in het bijzonder met stoelen, en nog veel meer met stoffen, dus de keuze was snel gemaakt.Nou was die keuze letterlijk en figuurlijk snel gemaakt, want de winkel waar ik ging kijken zit een hele goeie stoffeerder maar de stoffen....mwah.....
Andere winkels hebben een grote keus aan mooie stoffen, maar het stofferen....mwah.......en toen zag ik tussen alles wat niet mijn smaak was opeens dit......ik wist het meteen, gelijk, ik hoefde niet verder meer te kijken, er hoeft er maar één te bevallen, makkelijk kiezen.Ik vind het een prachtige stof, beetje retro, vintage, beetje gek en gewaagd,maar wel helemaal in de kleuren van mijn heerlijke huis, wow, ik werd er helemaal verliefd op.
Dus ik ben het avontuur aan gegaan.De stoel werd opgehaald en een andere oude stoel uit de erfenis van mijn moeder werd tijdelijk neergezet en uiteraard meteen ingenomen door niemand minder dan Beest, het zal eens niet zo zijn.
Ik was wel wat zenuwachtig toen de stoel werd terug gebracht......stel je voor dat de verkeerde stof er op zou zitten, dat zal je toch gebeuren? Er was al weer enig nachtelijk gepieker ( en een telefoontje richting stoffeerder) aan vooraf gegaan........
Ohhhhhhhhhhh................sprakeloos...........is dat mijn eigenste stoel? Mag ik daar vanavond écht in zitten met een breiwerk of een quiltwerk en mag ik dan ook weer de naalden en spelden in de armleuning prikken.....euh....dat laatste maak ik van de resterende stof een speldenkussentje met klittenband.Mijn nachtelijk gepieker was geheel ten onrechte geweest.Het zal er wel mee te maken hebben dat ik niet zo makkelijk wat uit handen geef, want deze mensen hebben al vaker stoelen voor mij en voor mijn ouders gestoffeerd, het is een familiebedrijf en ik ken ze al járen, eerst de vader al, nu doen de zonen het.Ik heb maar gelijk ook de poef van eveneens 13 jaar mee laten bekleden, met een bijpassende stof, niet dezelfde, dat vind ik minder spannend in het interieur.
Toen zag ik de nieuwe quiltmania, het lijkt wel alsof Edyta ook de stoelenstof als inspiratie heeft gebruikt, of heb ik de quilt gebruikt als inspiratie voor mijn stoel?
Maar wat heeft nou een onderwerp als stoelenvreugd met stoelenleed te maken als de stoel zo prachtig is geworden? Dat zal ik even snel uitleggen.... het stoelenleed.........Beest had toch werkelijk slechts vijf minuten nodig om in/aan de nieuwe poef te hangen!!!! Grrrrr........De stoffeerder was de deur nog niet eens uit!
Toen hij dat niet mocht lag hij zwaar beledigd meteen IN de nieuwe stoel, dat vind ik geen enkel probleem, als het daar bij blijft.....ik zuig met liefde en plezier ( nou ja...) elke dag de haren overal op, maar ook de stoel is al onder handen genomen de afgelopen week....., de draden hingen er aan,dus zitten we er nu zo bij......en haal ik het kleed weg als ik er zelf in wil zitten.......heb ik dit nou alleen maar?
Dit is de goudgele poef geworden.........prachtig ingepakt in een oud quiltje,past wel mooi bij het kleed op de vloer,tja, het kan zomaar verkeren, maar het was niet helemaal de bedoeling. En verschil moet er wezen......de poef is door de andere "ingepikt"......ze zitten er saampjes weer op hun paasbest bij!
Als de stof weer dertien jaar mee gaat, ( dat ligt wel in de lijn der verwachtingen met een deken eroverheen.....) ben ik zelf 67, als het meezit krijg ik dan pensioen, mooie gelegenheid om weer eens over een nieuw stofje te denken.Fijn weekend allemaal.

42 opmerkingen:

 1. Wat een mooie stoel!! En de poef is ook al zo kleurig.
  Je hebt een lieve kat, maar het is toch jammer dat hij zo aan je spullen hangt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat weer een heerlijk blogje om te lezen Jeannet ,ik geniet er elke keer weer van.
  Je stoel is helemaal geweldig met een prachtige stof, ja geloof graag dat je hier helemaal vrolijk van wordt.
  Ik wens je een heel fijn weekend toe.
  Groetjes Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eigenwijs, eigenzinnig, eigengereid.
  Gewoon EIGEN.
  Tja, een kat heeft een mens en niet andersom. Als ik al eens bedenk wat onze katten in de loop der jaren al stuk gemaakt hebben…
  Hoe kan het toch altijd dat honden er om bekend staan iets stuk te maken. Aan hen kun je tenminste nog een stok of een oude schoen geven om op te bijten en met een beetje goeie wil doet hij dat dan ook gewoon. Een kat doet dat per definitie NIET!!! Die neemt gewoon in waar hij os zij zelf zin in heeft
  Waarom houden wij er dan toch zo veel van?
  zucht…..
  Maar je stoel is zo mooi, prachtig gewoon.

  groetjes
  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beest heeft geluk dat ie het heeft overleefd ;)
  Geweldige stof trouwens !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Echt prachtige stof op je ouwe/nieuwe stoel.
  Jammer van Beest:(

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Piep voor eerst je stoel is supermooi!
  Maar snorrebeesten zijn alkemaal hetzelfde... Gebeurd hier dus ook.. Ondanks plekjen fenoeg is zijkant van mijn oud lederen stoel ... Juist ja.. Vol sporen Miauw🐱🐱🐱knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Herkenbaar. Mijn poezen zijn al een jaar hemelen maar hun sporen vind je nog overal.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtige stoel geworden, had geen beter stofje op gekund
  Echt heel mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel erg herkenbaar, ik heb een aantal jaren met lappen over de stoelen gezeten overdag. Tja soms moet je wat, nu er geen peozen meer zijn in mijn huis en alles netjes blijft mis ik het toch wel een beetje.....soms!😉

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow prachtige stof Jeannet, van beide.
  Jammer dat je ze zo moet inpakken. Beest er elke keer uitjagen, zou dat niet helpen? Poezen heb ik niet dus andere suggesties ook niet...haha.
  Mijn hondje ligt graag naast me op de bank, als ik er zit. Nu heb ik er een klein quiltje opgelegd waar hij dan op moet liggen. Nou 'graaft' hij op dat quiltje. Dat hoort er volgens hem niet....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Schitterend je stoel, en de kat eraf of een kleed erop!

  moeilijk wat als je even niet kijkt dan zitten ze erop, of ze hangen eraan!!!!!!!

  Fijn weekeinden vanuit zweden

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Schitterend, je stoel..... en dan zo'n Beest....beestachtig!! NU ben ik blij dat ik geen kat heb; vorig jaar de zes eetkamerstoelen opnieuw laten stofferen voor een gigantisch bedrag..... Jammer toch dat je alles moet bedekken, maar ja, je kunt moeilijk Beest bedekken..... Groet, Rya

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Helemaal te gek je stoel zeg!
  Enne...het beest, ik weet er alles van, je zou ze met plezier achter "het behang plakken". Maar kijk uit voor de onbewaakte ogenblikken, dus stoel en poef even zonder plaid! Dan slaat het beest...weer onbarmhartig toe!!
  Sterkte en geniet van die mooie stof op de stoel, werkelijk een plezier om naar te kijken!
  Groetjes Sylvia.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige stof op je stoel. Misschien is het een idee om van dat dikke doorzichtige tafelzeil een hoes te maken voor je poef en stoel. Ik leg er stroken van op mijn banken en haal die eraf als wij erop gaan zitten. Je ziet dan wel die mooie stof.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hier gebeurt precies hetzelfde--kleed over de bank en op de andere bank allemaal kussens.En de leren stoel maar in de andere kamer gezet.Als je er niet bent,gaan ze toch op de bank zitten dan is dit de enigste oplossing want de poezen wil ik niet kwijt!!
  Je stoel is prachtig geworden!
  goed weekend
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een schitternde bekleding op je stoel en wat zonde dat er nu een deken overheen moet.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een prachtige stoel is het geworden!! O wat ergerlijk dat de kat erin hing...ik lag in een deuk om de kleedjes...het is de enigste oplossing maar wel heel jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ook hier gebeurt het met regelmaat. De leuningen van onze nieuwe bank worden hier gebruikt als krabpaal....grrrr. Je stoel is trouwens Prachtig geworden en ik vind het 'oude' quiltje op de poef een plaatje! Groetjes en een fijn weekend, Ina

  BeantwoordenVerwijderen
 19. The armchair is be-au-ti-ful!!
  I have never seen or heard of a cat trained successfully NOT to go somewhere... ;)
  Best wishes!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Prachtig mooi, de nieuwe stof voor de oude stoel (en de bijpassende voetenbank); ik kan me heel goed voorstellen, dat je je geen 2x hoefde te bedenken. En ik kan me ook voorstellen, dat je daar enorm van baalt, van die acties van Beest. Er is natuurlijk een heel,goede oplossing voor: maken, die quilt van Edyta, in die kleuren, en ter bescherming over de stoel leggen! Heb je ook nog een heel legitiem excuus voor een nieuw project 😉.
  Groetjes van Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 21. ja heerlijk...nieuwe stof..nog lekker ruw en strak gespannen...niks heerlijker dan je nagels in te zetten toch? Wat dacht je van een lekker ruwhouten salontafel??? ook niet te versmaden hoor...zeker als je baasje er heel blij mee is ;)Onze poezenbeesten begrijpen Beest helemaal hoor. Vooral herkenning Jannet..heel veel maar ik zou de lappen er toch af doen hoor...je stoel en poef zijn veel te mooi...dan maar wat haaltjes...er blijft genoeg mooiheid over. Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. O, wat een beauty is je stoel geworden. Altijd zo verrassend, de combinatie van 'oud' met 'eigentijds'.
  Ik vind hem prachtig. En ik vind Beest ook prachtig, maar ze zijn geen goede match... Een quilt in dezelfde kleuren?? Hoeven natuurlijk geen huisjes te zijn, maar dat plaatje werkt wel inspirerend, zo in je stoel :)
  Fijn weekend, Jeannet

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Oh Jeannet, wat is die stoel M*O*O*I* geworden en de poef ook. Ja, je moet heel wat verdragen van je huisdieren heb ik gemerkt en het liefste op nieuwe dingen zitten/liggen/krabben. Maar ja, ze zijn ook weer lief. Fijn weekend, groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Oh, wat een mooie vrolijke stoel is het geworden Jeannet! Maar oh wee, die nagels van de heer Kater of mevrouw Poes. Grrr! Als het poezenkind van onze dochter bij ons komt logeren als zij met vakantie gaan, dan bedek ik onze bank met bouclé bekleding altijd met plaids. Van de leren bank en stoel houdt ze niet. Gaat daar ook nooit op liggen en blijft er keurig af.
  Ja, voor jou zit er nu helaas niets anders op dan deze plaid, totdat je erzelf op gaat zitten. Toch heel veel plezier met de stoel en poef. Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. De stoel is erg mooi geworden. Ik ben ook van het bekleden hoor als de stoel verder goed is. Heb dat een paar jaar geleden gedaan met onze oortjesstoel. Idd niet goedkoop maar ik was toen net zo blij als jij.
  Vanavond weer lekker genieten. Helpt een klein quiltje in de poezenmand niet voor beest?

  BeantwoordenVerwijderen
 26. De poezenbeesten doen het ook om aan iets nieuws hun geur over te dragen. Ik heb bij dierenarts/ winkel een flesje Feliway gekocht. Je spuit op een paar plekken een klein pufje, dat werkt tegen de stress die ontstaat bij nieuwe dingen/ vreemde geurtjes in huis.
  Ik kreeg het advies om dit te gebruiken van de dierenarts, toen er bij ons ook zulke dingen gebeurden: plassen tegen de nieuwe gordijnen bv. Heeft allemaal met territoriumgedrag te maken.
  Toch veel plezier van je schitterende stoel;))

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Die stoel is zo mooi geworden. Jammer dat alles afgedekt moet worden. Zo gaat die stof zeker nog wel 13 jaar mee, maar misschien helpt het middeltje van Irene.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. De stoel is mooi geworden, al zou ik zelf niet voor die stof gegaan zijn. Maar dat is ieders eigen smaak uiteraard. Wel jammer dat je weer alles moet afdekken voor de poezen, ... ik hou het toch maar bij honden LOL

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Prachtig is je stoel geworden met dit stofje... Echt vakmanschap waar wij enorm van houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik denk dat je wel kon huilen nadat beest de stoel onder poten had genomen. Ik heb bij de action een hondenmand van flanel gekocht en op de stoel gelegd. Lot tevreden en ik ook. Groetjes Sunny

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Zeer herkenbaar! Goed het te beschrijven en het gevoel te krijgen niet de enige te zijn altijd. Het gebeurt ook altijd net na het stofferen... Hier ligt alles onder de plaids.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Je stoel is prachtig geworden! Gelukkig is hier in de buurt ook nog zo'n stoffeerder, daar heb ik ook ooit eens een stoel door laten bekleden, maar het is wel net zo duur als een nieuwe. Maar je houdt van je meubels hè?
  Dat poes ze direct gaat "inwijden", is voor poes heel normaal gedrag helaas.
  Dat krabben is het territorium afbakenen. Omdat er nieuwe stof op zit moet dat gebeuren volgens poes om te laten zien dat zij hier woont.
  Wel balen dat je nu alles moet inpakken, nu zie je er nog niets van.
  Misschien went het na een tijd en laat ze de stoel met rust...

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Haha die katten, ik denk dat je er niet aan ontkomt om voor hen een kussen ofzo te laten stofferen. Dan kun jij tenminste weer ten volle van die prachtige stoel genieten. Heel geslaagd die stofkeuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Die huisdieren toch! Zo herkenbaar. Hier is de bank onherkenbaar vermomd omdat de hondje hem geannexeerd hebben. Maar de stoel is wel prachtig geworden. Hele mooie stof heb je gekozen.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. De stoel is super mooi geworden.
  En huisdieren ?? Ik heb ooit een poes gehad, maar na haar dood heb ik gezegd " nooit meer " Al die haren , op plaatsen waar ik ze liever niet had , ik kreeg er iets van.
  grtjs Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Hele mooie combinatie geworden, het antiek met het moderne stofontwerp. Zou leuk zijn als je die huisjesquilt er bij maakt! De stoffeerder heeft je toch de restjes wel gegeven? Ja, om te KRIJSEN als je huisdieren iets kapot maken - maar ja, ze zijn ook zo gezellig om je heen ..... Het zou wel leuk geweest zijn als het 5 minuten helemaal mooi was gebleven ......

  BeantwoordenVerwijderen
 37. De stoel is prachtig geworden. Ik weet nog dat mijn vader ook zon stoel had en die zat me toch heerlijk. En dan Beest geweldig hoe hij daar meteen weer gaat liggen, inliggen noem ik dat altijd en het kleed over de stoel is zo herkenbaar. Ik heb de stoel van mijn moeder hier staan, ook met allemaal halen, vorig jaar een quilt gekocht en die er omheen geknoopt. Staat mooi en nu katproof.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Wat is je stoel prachtig geworden Jeannet. Mijn vader was ook stoffeerder en ook nog op de ouderwetse manier. Jammer dat ik hem dit prachtexemplaar niet meer kan laten zien. Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Wat is je stoel prachtig geworden Jeannet. Mijn vader was ook stoffeerder en ook nog op de ouderwetse manier. Jammer dat ik hem dit prachtexemplaar niet meer kan laten zien. Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Als je mensen leert kennen ga je van dieren houden en vind je het niet erg als ze ergens liggen of iets kapot maken .Allemaal te vervangen behalve je dier.

  Gr Ans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ans, het waren de wijze woorden van mijn vader en daar heb je helemaal 100 % gelijk in, daarom zou ik ze ook voor geen geld willen missen, maar dat neemt niet weg dat ik het soms best wel eens jammer vind......als ik een nieuwe stoel koop bv :)

   Verwijderen
 41. Mooi stofje! Zo lijkt je oude stoel nu ineens "nieuw" :-).
  Ik moest wel lachen met de poezen. Als het een troost kan zijn - en ik spreek uit eigen ondervinding - een poes blijft nooit heel lang op dezelfde plek liggen (na enkele dagen/weken zijn ze het beu en zoeken ze terug een nieuw plekje en dit telkens opnieuw).
  Maak er nog een fijne week van! En geniet er nog van want de twee weken paasvakantie zijn in aantocht en dan zal het ongetwijfeld druk zijn op jullie camping! :-)
  Groetjes,
  Ann

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet