Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

vrijdag 5 juni 2015

Brei en haakdagen

Soms gaat het leven zo in een sneltreinvaart voorbij dat je niet weet waar je het eerst eens over zal schrijven. vorige weekend waren de jaarlijkse brei en haakdagen in Nieuwpoort. Daar ben ik geweest  met vriendin en dat was weer ernstig leuk en veel moois voorbij zien komen.
Het is geweldig om te zien hoe één handwerkwinkel, de schapenkop  in dit geval, een heel dorp op de been krijgt om alles in de sfeer van breien en halen en andere wollige zaken te brengen.En wat voor een dorp, nee, ik zeg het verkeerd, pas op he......
Nieuwpoort is een stadje met heuse stadsrechten, laat daar geen misverstand over bestaan.Heel het dorp stadje lijkt er aan mee te doen en je mag dus ongegeneerd twee dagen naar binnen gluren bij de buren.Er waren de mooiste creaties op verschillende locaties.
Altijd moeilijk om er een mooie impressie van te geven. Wij hadden ons opgegeven voor twee workshops, sokkenwol verven, en Log Cabin breien. De sokkenwolververij was enorm leuk! dat gaan vast hele mooie sokken worden.Je kon zelf de kleuren kiezen die Annelies al klaar had staan en met een sponsje mochten we gaan stempelen op de wol.
De resultaten waren zeer divers, deze geel/blauwe is van vriendin. De wol werd in een stoompan gefixeerd en konden we na een uur weer ophalen. Dit was mijn resultaat, blij mee!
En dit is de streng uitgespoeld en gedroogd.
Bij Hanneke Bezem, bekend van de Afstap in Amsterdam zouden we Log Cabin gaan breien, daar ging mijn quiltershart extra van kloppen, Log Cabin breien.........een heuse tas.Ik vind het patroontje in de quilterswereld al zo leuk.
Leuke oudachtige stoffige retrokleurtjes, daar houden wij van, op naalden drie, best wel dun eigenlijk.Sokkenmaat, en hier zien jullie het verschil tussen een breister en een quiltster......de ene zit zennnnn lachend te breien, de andere in opperste concentratie met de schouders opgetrokken. ( ik dus......)
Enfin, ik zet stug door, en ik los hetgeen niet lukt creatief op......en ja hoor, na twee (!) nijvere uren en terugsteken en opnieuw beginnen ben ik zo ver.....En Hanneke maar zeggen....makkelijk he? we hoeven alleen maar recht te breien, geen andere moeilijke steken, dat wel natuurlijk......
Een mens kan niet overal goed in zijn, oefening baart kunst en Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebreid gemaakt. Moet ik er nog meer opnoemen? Ik ga gewoon vrolijk door met de breierij, heb zelfs al wol voor DE tas gekocht, dat gaat gewoon goed komen!
Ik kreeg van haar het schattige boekje wat ze zelf geschreven heeft over wereldtasjes breien en daar schreef ze deze toepasselijke spreuk in....ik neig namelijk naar creatieve oplossingen als het even niet lukt, je moet het leven ruim zien zou zoonlief zeggen (watbenikblijdattieweerthuisisen wat heefttiehetLEUKgehad!!)
Overal waar je maar keek zag je uitingen van textiele creativiteit, ongelofelijk eigenlijk dat er zoveel creatieve en kunstzinnige mensen zijn, is dit nou van deze tijd of zijn ze er altijd al geweest en is nu de tijd rijp dat het naar buiten komt? Geen idee, maar leuk en inspirerend is het wel, wat een mogelijkheden, achter de geraniums is geen optie meer, ja, met een handwerk.
Ik heb met de weefkring van de week nog een schattig boekje gemaakt, en een mandala geweven, ik heb geen tijd om het allemaal te laten bezinken.....dat bedoel ik nou, het leven is hollen en niet stilstaan momenteel.Volgende keer meer erover. Ik ga me vandaag op een ligbed in de tuin verschansen, smeer ik eerst het kussen in met een prittstift en dan ga ik er op zitten......Zennnn, en luisteren naar de verhalen uit La Douce France.Fijn weekend allemaal!

17 opmerkingen:

 1. Heerlijk verhaal Jeannet en je staat echt leuk op de foto :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke dag zal dat geweest zijn!

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank voor je verslag, Jeannet! Zo jammer dat ik het moest missen. Mooi is je geverfde wol geworden en wat een leuke foto! Fijne sag gewenst, jij bezige bij!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar goed dat ik niet geweest ben. Veel te veel moois en ik word er altijd zo hebberig van.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijk blogje heb je weer geschreven. Geloof alleen dat jij 10 dagen in plaats van 7 in een week heb zitten.
  Ik sta zelf ook steeds verbaasd van de hoeveelheid creatieve mensen. Lijkt net of het er veel meer zijn dan een tijdje terug.
  Ook hoop ik dat je het volhoud op je ligbed, want ze voorspellen wel erg hoge temperaturen vandaag...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige kleuren zijn het geworden in jouw sokkenwol. Dat log Cabin tasje is wel heeeel erg leuk! Ik vri niet veel, Nasr zoiets met alleen maar rechte steken zou ik ook nog wel eens willen proberen. Op mijn WIM lijstje. Kan er ook nog wel bij. Ha,ha! Ja, Nieuwpoort is een mooi vestingstadje. Ook bij een quilttentoonstelling is het hele dorp betrokken volgens mij. En heb je al lijm op de stoel? Kopje koffie of thee erbij en heerlijk naar de verhalen van jullie zoon luisteren. Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuke, heel drukke blog, Jeannet.... ik raak er een beetje van achter adem....
  Tegenwoordig veel meer creatieve mensen.... mmmm...... ik denk dat b.v. de vorige generatie ook wel creatief was, maar ze hadden niet de tijd en niet het geld om er een hobby op na houden: crisisjaren, oorlog, naoorlogse jaren, vaak veel kinderen, hard werken zonder al onze hulpjes in huis als wasmachine enz. (oh wat zijn wij gelukkig). En geef toe: hobby's zijn duur.
  Enfin, dit zijn zo mijn gedachten.
  Groet, Rya

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Complimentje hoor en creatieve oplossingen zijn geweldig in het leven....het houdt de lol erin! Oh wat heb ik veel gemist daar in dat leuke vestingstadje......
  Steekjesgroetjes Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat is dat weer een leuk idee een log cabin tas breien en mooie kleurtjes weer. Heel fijn weekend voor jullie. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooie breiwerken en dat log cabin tasje komt helemaal goed !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk de log cabin tas en prachtige kleuren in je wolletje!
  Jij houdt de breinaalden op de engelse manier vast--werkt dat wel prettig?
  Heerlijk verhaal en de Maagd?--zal ik me dat aantrekken of links laten liggen? 'k Ga nog even een was ophangen....
  zonnig weekend en geniet van je zoon
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat laat je ons weer heerlijk genieten! Mooie kleurtjes voor de tas. Ik denk dat dominosquares breien ook wel wat voor je is als je log cabin breien ook zo leuk vind. Ik heb daar een aantal eenvoudige regeltjes voor die ik je als je wilt wel wil mailen. Gezellig weekend. En... het slechte weer komt op ons af. Hopelijk met niet te veel schade.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. En.... lig je nog vastgeplakt op je ligbed?
  Echt weer om rustig aan te doen.
  Mooie dingen laat je weer zien. Ik denk dat creativiteit in veel mensen al zit, alleen moeten ze eerst tijd maken om het er uit te laten komen.
  Gelukkig hebben wij daar tijd voor :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heerlijk kleurig blogje zo vlak voor het slapen gaan. Genieten!!!!!
  Groetjes
  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 15. P.S. dat had ik ook nog willen melden: wat zie je er ontzettend goed en mooi uit op die foto, blauw staat je geweldig. (en ja, de inspanning spat eraf).
  Groet, Rya

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Piep zalig verhaal, en wat is je wol mooi geverfd.. Prachtige kleuren
  En je log cabin daar ben ik herl nieuwsgierig naar knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een gezellig blogje weer joh. Maar die log cobin tas breien vind ik geweldig zeg, houd hem in gedachte haha..................liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet