Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

maandag 20 juli 2015

Vintage en een Affo

Daar kan je bijna niet meer omheen tegenwoordig, de termen vintage en retro, wat is vintage eigenlijk? beetje oud, antiekerig, sleets, verschoten zachte kleuren, en toen vond ik hier nog een definitie, mwjah.......best wel eigenlijk.
Ik ben al een tijdje bezig met een quilt met van die pastellerige vintage stofjes, beetje verschoten, beetje al antiek, geïnspireerd door Lucy.
Dan zie ik dat ik zo veel soorten en kleuren en maten en printjes stoffen in de kast heb dat ik moeiteloos een combi kan maken.
Gewoon uit mijn eigen voorraad,  nou ja, dat stofje linksonder heb ik van haar gehad, zomaar, voor de leut, omdat ik het zo mooi vond, dat zijn toch wel heel erg aardige dingen.
Leuk zijn ook die schattige pastellerige schaaltjes waar ik altijd weer voor val.Wat zijn er toch veel stijlen leuk.Stoer versus lieflijk,Of deze prachtige bos bloemen, toch ook helemaal vintage met deze pastelkleurtjes?Ik doe alle ronde vormen met het handje, er schijnt ook een hele makkelijke methode te zijn met de machine, maar dat was helaas niet aan me besteed, duurde bij mij wel errug lang voor ik de lol zag van de ronde vormen maken, want naai je nou hol over bol, of bol over hol ? En als je me nou vraagt hoe ik het heb gedaan weet ik het nog niet..........maar op een gegeven moment viel het kwartje ergens en werd het echt leuk om te doen.
Naarmate de quilt groeide, of de top moet ik zeggen, ontstond er een dilemma.Want  die sashings zijn zo prachtig, maar twee kleuren, mwah......juist dat oudroze vond ik zo mooi en dat paste qua kleur zo mooi bij de rand die ik in gedachten had en daar had ik niet genoeg van, wel nog wat blauw,maar samen vond ik het een stuk minder niet doen dus.
Zonder sashings hield wel in dat ik om tot een redelijk grote quilt te komen zes blokken ( is 24 kleine blokjes) bij moest maken, en dat net als je je had ingesteld op klaar......ook altijd zo fijn, alle stofjes waren weer opgeruimd overal en nergens......Toen ik uiteindelijk alle blokken  had gedaan, miste ik een mooie rand, hoe kan ik dat oplossen?Nou zo dan maar he, ik hou wel van die randen met van die rondjes er langs.Daar heb ik wel iets mee.
Het moet gewoon een gezellige cosy quilt worden die je in de zomer op de bank gooit en waar je lekker onder kan gaan liggen, de maat is 195 x 165, vind ik zelf een prettige maat, kan ook nog voor een éénpersoonsbed.
En toen was tie ineens af, een beetje af, de top was af.
Dan komt er natuurlijk nog de achterkant, en de tussenvulling, ik gebruik eigenlijk nagenoeg altijd hobs 80/20, pakt altijd goed uit, maar nu hoorde ik dat Request ook een hele mooie 100% katoenen vulling was, die ga ik dus de volgende keer eens uitproberen.Opspannen en afplakken en spelden en doorrijgen, als je het snel zegt is het zo gebeurd.....
En dan ga ik hem zelf met de hand doorquilten, met ronde vormen, moet lukken.
Ook zin gekregen om hem te maken? mooi door zijn eenvoud, daar hou ik zo van zoals jullie wel weten. Hij komt met beschrijving en al een keer in het blad Quilt en Zo, áls.....áls...... ik hem doorgequilt heb........als je zo lang niet wilt wachten? Gewoon even zelf tekenen, drunkard pad.
Maar deze week is het geen quilten, want ik ben er even niet, "Puber en Sjaan"....zitten saampjes in de Zaan!!!! We letten goed op dat we geen klap van één van de vele molens krijgen, we gaan Japans leren...en Chinees (eten) .....en wie weet wat nog meer.Ik kan de "horror"knie niet thuislaten........die hangt er jammer genoeg nog steeds aan....maar goed, we maken er het beste van.
We gaan De jonge Dirk ontmoeten, verfmolen de kat, het Jonge schaap, het Verkadehuisje, de Tsaar Peter huisjes, het weversmuseum, de Poelenburg, de Zoeker, ik weet het allemaal niet zo goed, ben ook maar een eenvoudig quiltster.....Enfin,dat weet zoonlief allemaal wel, behalve van bakken is tie ook stapelmesjogge van molens.....ik laat me gewoon leiden door het jeugdig enthousiasme van mijn pubert.
Na alle toeristische drukte is het hier in deze rust vast goed toeven, want we blijven natuurlijk plattelanders he.....Eigenlijk kan het natuurlijk niet, als campingeigenaar aan de kust met een druk bedrijf(je) als de zon schijnt, maar soms.....héél soms.....moet je voor jezelf en je zoon kiezen, en de camping is in hele goeie handen van manlief achter gelaten.Straks hebben we al een date.....bij het Zaanse Bakkertje.....en een koffiebezoekje is ook al geregeld, vlak bij de B&B, aan dezelfde weg, quiltsters....je komt ze overal tegen.Fijne week allemaal weer.

25 opmerkingen:

  1. Wat een al bijna leuke affo!
    Veel plezier in de Zaanstreek, het plan is dat ik deze zomer ook nog een daagje die kant op ga, met je Pubert!
    Al benieuwd naar je verslag:)

    Groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel plezier samen. Voor pubert zal het daar heerlijk zijn. Hopelijk niet té druk, zodat jullie alles goed kunnen bekijken. En succes met je quilt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is een leuke quilt geworden? Mooi zo die vintagekleuren.
    Veel plezier met Jorrit. Geniet ervan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De quilt ziet er super uit!
    Heel veel plezier samen. Geniet ervan, want dit zijn de momenten/gelegenheden waar kostbare en dierbare herinneringen worden gemaakt :o)
    Groetjes,
    Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtig weer, deze quilt! En zie steeds meer dat quilten niks voor mij is, maar oh, wat vind ik ze mooi! Haha, de naam van je vakantie verblijf past wel bij jouw horrorknie! Geniet van je uitje, samen met pubert!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een prachtige quilt en met de machine ronde vormen is aan mij ook niet besteed, ronde vormen den dan aan je BH. Bol op Hol en veel spelden dwars.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Fijne vakantiedagen wens ik jullie !

    BeantwoordenVerwijderen
  8. piep
    oh wat een heerlijke quilt meid,
    pluk je zo van het scherm..

    en jullie genieten volop,
    zaaaalig,
    hoor graag je verhalen binnenkort

    knufje mieke

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooie quilt is het geworden! Geniet van het weekje weg met je zoon. Wat spijtig toch van die knie! Groetjes Liliane

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Leuk die quilt, ik hou ook van rondingen in een quilt. Die request van Quilters Dream is inderdaad heerlijk om mee te werken. Hij is zachter als de 80/20 en nog fijner om door te quilten. Laatst met de hoge korting nog bij Wendy er meters van in voorraad opgeslagen, net als de wollen tussenvulling.
    Fijne vakantie

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mooi Jeannet, heel mooi en niet van je dagen in de Zaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. This is an absolutely beautiful quilt!! Congratulations!
    It's very tempting to start one, the colors are lovely!
    And I love the border!!!
    I made once a drunkards path quilt and have sewn it all by hand, too, as I thought that it would be faster than to unsew every machine sewn block... :)
    Best wishes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. I am looking forward the publishing (if I understood well)!

      Verwijderen
  13. Ha Jeannet, ik weet niet of je dit nog leest voor jullie vertrek naar de Zaanstreek. Maar heel veel plezier en mooie dagen toegewenst. Het is een hele mooie streek!
    Mooie quilt weer. Mooi door de kleur en de eenvoud.
    Ik heb geleerd, hol op bol en dan aan de holle kant inknippen. Over de patroonlijn horizontaal spelden. Vanuit het midden naar de hoeken en daarna over de horizontale spelden een verticale speld zetten en de horizontale verwijderen. Dan aan elkaar naaien. Hoe kleiner de rondingen hoe lastiger. Groetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Als ik het goed begrijp zijn wij inmiddels ook vintage? :-)
    Klinkt toch leuker dan oud...
    Je quilt is erg mooi geworden, lekker eenvoudig (hoewel ik zelf een hekel hebt aan ronde vormen naaien). De kleuren doen het hem hè?
    Ik vind het ook wel mooier zonder sashings, rustiger zo.
    Als Jorrit nou later een eigen molen koopt en dan meel gaat malen, kan hij lekker bakken van eigen biologisch meel en een molen beheren, lijkt hem dat niet iets?
    En euh.... zonder knie zou je nog minder goed af zijn dan met deze diehetnietzolekkerdoet hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat wordt die quilt mooi! Die zachte kleurtjes bij elkaar geven meteen al dat knusse gevoel dat voor mij bij quilts hoort.
    Fijne vakantie!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Prachtig, je quilt, die bijna klaar is, met zijn ronde vormen en lieve pastelkleuren! De ronde vormen in de rand vind ik ook geweldig. Heel veel plezier in De Zaan, en de B&B lijkt me een heerlijk adres...
    Groetjes van Ageeth

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Echt een gezellige quilt geworden! Heel mooi in die kleurtjes zo.
    Veel plezier nog daar in de Zaan saampjes.... leuk dat hij nog samen met z'n moeder op vakantie wil hé? Geniet er nog maar heerlijk van hoor. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Prachtige Quilt in al haar eenvoud.......
    Ben bijna jaloers op je tripje...... maar ik hoop, net als ieder jaar ook dit jaar nog naar m'n geboortegrond terug te keren.......
    Steekjesgroetjes Anje.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Mooie quilt is het weer geworden.
    Succes met quilten.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Het is wel een eenvoudig patroon, maar door de stofjes ziet het er geweldig mooi uit!
    Veel plezier met puberzoon.
    Liefs, Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hij is erg mooi Jeannet.
    Fijne vakantie.
    Quilt groetjes Anja.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Jeannet, ik ben helemaal verliefd op je laatste top/ Wat een prachtige stofjes en ook het patroon. Ik heb zo'n blok gemaakt op een van mijn eerste quiltlessen voor een sampler. Moeilijk vond ik het toen, Nu durf ik het wel. Leuk dat je er even met je zoon tussen uit piept. Hebben jullie verdient. groetjes Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Oh yes! Stunning in it's simplicity! Love the border especially.:)

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.