Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

maandag 7 september 2015

Nazomeren

Ik vind het een heerlijk woord, nazomeren, de ergste intense hitte van de zomer lijkt voorbij, jeuhhh,de meteorologische herfst is begonnen, de echte kwam er dit jaar wel meteen achteraan,iedereen is weer aan het werk, vakanties zijn aardig voorbij en de rust komt langzaam weer binnen druppelen, in het dorp, op de camping.De waan van de strandgekte lijkt ook weer wat geluwd.Ik hou van dit seizoen.
Je ziet het aan de natuur, er is een terugtrekkende golf aan de gang, er hangt een goudgele sfeer over de natuur, herfst wordt langzaamaan zichtbaar.Je ziet het aan de bloemen die in de winkels en tuinen verkrijgbaar zijn, andere soorten bloemen,dahlia,s, heerlijk, pomponnetje is mijn lievelinsgdahlia.
Je zal toch zo,n geweldig bonte tuin hebben vol met dahlia,s. Het lijkt me alleen wel een enorme klus om al die bollen goed te prepareren in de winter, want tja, die bevriezen natuurlijk wel.Maar dan heb je ook een kleurenspektakel waar Kaffe Fasset van zou watertanden! .Heerlijk om zo een beetje rond te toeren met de fiets op het eiland zonder echt doel.
Het was op een woensdag, en dan is de snuffelloods van de kerk open, nou, wat je daar allemaal niet ziet, ongelofelijk! Je kan er zo je hele huis inrichten voor weinig geld. Ik werd overigens wel meteen herkend als die Mevr. van die leuke blog, die van die gezellige verhaaltjes schrijft.
Leuk! Ik ben trouwens met nagenoeg lege handen deze snuffelloods weer uitgegaan.Knap toch weer.De eerste pompoenen zijn gesignaleerd, daar kan ik ook niet voorbij zonder er één mee te nemen in de fietstas.
Afgelopen zaterdag weer de pompoenfair bij Kwekerij Roest in Vierpolders, het jaarlijkse herfstuitje voor als het niet regent.Nou regende het dat het goot, maar tussen de buien door was het er droog en gezellig.
Wat zijn er toch veel verschillende pompoenen, en de meeste eetbaar, heerlijk, pompoensoep straks, kan ik me ook weer op verheugen.
Er is zelfs pompoenijs! Gemaakt door restaurant "Aan Zee"en dat was me lekker, je zou het niet geloven als je het niet geproefd had! Ik ga deze aankomende week in de herkansing........
Tuinders verkopen her en der hun waren in stalletjes aan huis, tomaten voor een koopje, zes kilo meegenomen.Want we hebben de afgelopen winter een megagrote pan gekocht in de uitverkoop bij kookpunt van Le Cruiset, gietijzer, dus onverslijtbaar, erfstuk, weer één zou zoonlief zeggen.....met een ijzeren deksel, handig voor de handjes ( en de soep) De vriezer zit nokkievol met van die heerlijke soepies.Mooie plaatjes onderweg , de molen van Oostvoorne in het Septemberzonnetje, prachtig in de verf, mooi dat oud okergeel tegen die strakblauwe lucht.
Onderweg kom je in de sloot uit de kluiten gewassen jonge zwanen tegen, mooi, nu nog grijs/bruin, volgend jaar sneeuwwit net als de ouders.En die ouders houden het allemaal stevig in de gaten.....ook al zijn de jongen best groot, ze komen er toch even voorliggen als je een foto maakt......Het zijn niet alleen mensen die hun kroost beschermen, zie je haar een beetje "bozig"kijken?
Er staan al twee paddenstoelen in de tuin, het zijn de grote parasolzwammen, volgens de boekjes kun je ze eten, je bakt de hoed net als een schnitzel, nou, is dat boffen voor die twee mannen hier in huis!......die houden toch zo van schnitzel?
Ik zal ze deze week wel eens bakken voor ze, jammer dat het er maar twee zijn, anders nam ik er ook één, maar ja, je moet een ander ook wat gunnen.Wat zullen ze weer blij zijn met mijn culinaire aspiraties.En over bakken gesproken, wij zijn hier van de kook en de bak, van het bourgondische leven en van het lekkere,
En dus zijn we ook van Jeroen Meus (klik) waanzinnig, wat die op tafel tovert, het was een boek naar zoon zijn smaak, en dat krijgt hij dus ook mee als tie ooit nog eens " het ouderlijk nest verlaat " , gelijk met die pan.Belgisch, dat alleen al staat voor bourgondisch, het stoofvlees met eigengemaakte friet en mayonaise staat hoog op het lijstje......1 maart is in Vlamingen uitgeroepen tot nationale friet met stoofvlees dag, ben bang dat die traditie hier ook gevolgd gaat worden, en ver daarvoor al, je moet tenslotte oefenen.......en het weer is er ook naar.........
Maar eerst dit,we hebben merengeus ( wat een moeilijk woord voor zoiets eenvoudigs!) gebakken, eiwitschuim met suiker en een beetje kleurstof, dat ging me goed en ze waren lekkerrrr, toegegeven, je moet niet het Paleo dieet volgen........dan zijn ze ten strengste verboden, kijk, en daarom volg ik geen diëten, want ik hou teveel van eten.........:) en hou/heb ik maat 46
Van de week kocht ik ergens een bordje, met een wel zeer toepasselijke spreuk, ik denk dat vele ondernemers er wel iets in herkennen, of je nou een camping, of een quiltwinkel, of een strandtent hebt.......of what ever.......iedereen meent het altijd beter te weten dan dat jij het doet.........:) mens eigen? Fijne week allemaal weer, volgens de meteorologen kan het nazomeren beginnen morgen.

14 opmerkingen:

  1. piep heerlijk blogje meid
    en door jouw woordjes te lezen zou ik bijna de herfst nog leuk gaan vinden,
    maar ik kijk maar uit naar dat nazomertje
    fijne week , knufje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh die tuin met al die dahlia,s ! Dat brengt jeugdherinneringen naar boven. Bij ons ouderlijk huis was even verderop ook zo,n tuin vol verschillende soorten dahlia,s--zo mooi. En jammer dat het zo bewerkelijk is anders dan hadden wij hier ook zo,n tuin gemaakt.
    Genieten is het nu van de herfstkleuren en de pompoenen.
    Gezellige nazomerweek
    groetjes, Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een heerlijke tijd is dit. Ik hou de van kleuren, het weer, het niet zo warm zijn nou ja eigenlijk alles wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben niet zo van de Herfstbuien en wind, maar wel van de nazomerzon en kleuren die daarbij horen. Succes met de recepten van Jeroen Meurs, ik volg iedere dag zijn uitzending trouw. Hoewel het op een "ongelukkige" tijd wordt uitgezonden, want dan zijn wij ook bezig met onze "Dagelijkse Kost", dus neem ik het op!
    Oh ja, dahlia`s, zijn zulke fijne bloemen om in een boeket te verwerken, mooie foto.
    Laten we van de week nog maar genieten van het nazomerweer, dat ze ons beloofd hebben. Je weet nooit...!
    Groetjes Sylvia.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat woon je toch mooi!
    En zo herkenbaar wat je schrijft. Ik ga zo ook de keuken weer in om wat lekkers te bakken.
    De overige familieleden willen zo graag dat ik op de weegschaal ga staan maar dat weiger ik al sinds de zwangerschap van jongste dochter. En die is nu 14 jaar.
    Stel dat ik te veel weeg. Hihih....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. dit was weer genieten van je o zo prachtige blog

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ben benieuwd wat ze van je "schnitzel" vinden ;-)
    Jij komt de winter wel door met je tomaten. Ik ga weer voor de pompoensoep. Komende week zijn hier in de buurt de pompoendagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het was weer genieten om je blog te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben er ook dol op, de nazomer, of vroege herfst, maar dan vooral zonder die regen. Die regen weerhield mij er trouwens van om ook naar de Pompoenfair te gaan. Moet ik ze toch bij het kraampje hier in de polder gaan halen, want pompoenen moeten er wel komen. Heerlijk blogje, met prachtige foto's en ook nog lekker eten toe, wat wil een mens nog meer. Het was weer smullen! Trouwens... jij hebt echt geen maat 46...
    Groetjes van Ageeth

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Goed hé die dahlias's, ben ik ook zo verzot op. Ik haal ze er echt nooit uit en sommige heb ik al 10 jaar; waarschijnlijk krijg je die knol er ook echt nooit meer uit! En inderdaad, pompoenverkoop kun je niet aan voorbij! De rommelmarkt is ook zoiets, manlief en ik hebben er gestruind het weekeinde en natuurlijk weer van alles gekocht! Een mens heeft kennelijk nooit genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mijn verplichte rustmoment weer lekker gebruikt om je blog te lezen en heb weer genoten Jeannet! De pompoenen komen ook hier weer tevoorschijn....toch maar eens de pompoenen soep proberen en dan je meringues, heerlijk! Het water loopt me al uit de mond. Fijne week, groetjes Ina

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Heerlijke blog weer, en 1 foto vind ik wel heel erg leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ahhh Dahlia's. Ik heb er een paar in mijn tuin en hoop volgend jaar een mooi hoekje te kunnen maken met deze geweldige bloemen.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.