Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

maandag 30 maart 2015

Haas

Een lente zonder hazen is geen lente, al is het alleen maar omdat een haas onlosmakelijk met Pasen verbonden is. Wij zien ze hier elke dag in de tuin, en op de wei van de buurman, hoewel dit jaar wel een stuk minder moet ik zeggen. Veel hazen het (jagershaasje) geweest deze winter denk ik zomaar.......:(
Maar ik heb het nu over een andere haas, vorig jaar had ik die leuke haas gemaakt met die mooie patchworkjurk, trouwe lezers herkennen haar nog wel, die zit al klaar voor de lente te wachten op Pasen, met shawl en wollen vestje want dat heb je wel nodig half maart.
Van de week heb ik met knutselvriendin een haas in een lijstje gemaakt van wol. Patroon had ik al jaren liggen in de la, hoe gaat dat, eerst heb je geen lijstje, en dan geen oud muziekpapier, en dan is de Pasen weer voorbij en ben je met wat anders bezig.
Nu had ik alles bij elkaar gezocht, een mooi oud lijstje bij de kringloop, zo bijzonder, April 1943, staat er met potlood en mooie krullerige letters op geschreven, dus een oorlogslijstje, met een geplakt houtwerk erin,mag ik dat er nou zomaar uithalen, dat was even een dilemma, ik vond het niet mooi, en het ging me om het lijstje, toch een beetje géne naar degene die hier zo op geploeterd heeft.....
Alle wolletjes uit de doos gehaald gelukkig nog geen motten in, want dat kan ook nog zomaar gebeuren, en ik heb een hele verzameling, het is onderhand wel bekend, hamsteren en verzamelen, of het nou oude kaarten, stofjes, stoelen, wolletjes, vaasjes, servies, of bedenk het maar zijn, ik ben van de verzameling.
En dat komt altijd ooit een keer van pas, hartstikke leuk werken met die wolletjes, jammer dat je er eigenlijk zo weinig patronen van ziet, ik kom het benevens op Pinterest niet zo vaak tegen.Het is juist door het werken met de wolletjes helemaal geen moeilijk patroon, dat willen wij ook niet,
 Simpel met een maximaal effect, daar gaan we voor. Gezellig ook zo samen, ik ben geen mens van grote groepen, dat maakt me altijd heel moe, gewoon, samen, of met een paar mensen,kneuterig, wat lekkers er bij, soepje, lekker broodje, helemaal prima.Achtergrondje bewerkt met de thee en de koffie om het oud en antiekerig te laten lijken.
En voor je het weet heb je een ontplofte tafel vol spulletjes,en wat is dat toch heerlijk als je alles bij de hand hebt, daar kan ik altijd zo van genieten, dat de lijm niet net op is, of dat je net het juiste kantje vind, of het papier of de knoopjes. Helemaal super!Het gaat al wat worden, gewoon met overhandse steken vastgezet, met een wollen draad, dat bedoelde ik nou, ook dat heb ik weer in huis,
klossen met wollen garen, van aurifill, ooit eens gekocht ergens, wie wat bewaart, die heeft wat!
En dan is daar het moment suprême, het nadert zijn einde! Netjes in het lijstje gedaan, eerst Hobs op de ondergrond gelijmd voor een mooie uitstraling.Klaar! de lettertjes en cijfers maken het helemaal af!
Dat oude wat verweerde lijstje van ruim zeventig jaar oud, fantastisch toch? Wat kan je dan blij zijn als het af is en op een mooi plekje hangt, jullie herkennen het vast wel, dan loop je er langs en denk je, Tsss....heb ik dat gemaakt.Of het nou een haas is, of een breiwerk, of een quilt, of wat anders, dat héérlijk gevoel van iets moois scheppen en daar heel erg vreselijk van genieten met een hoofdletter G.

maandag 23 maart 2015

Sokken en zo meer

Het blijft een leuke bezigheid tussendoor, sokken breien! wat zijn er een verschillende patroontjes voor sokken, sinds vorig jaar, toen de eerste sok het levenslicht zag, ben ik er aan verslaafd.Duurde wel even overigens, er zijn zeker zaken die verslavender zijn.
Ik ben als echte verslaafde toegetreden tot de FB groep van sokkenbreiverslaafden! Ja, die bestaat echt.Arne en Carlos, het hippe Noorse breiduo hebben sokkenwol ontworpen, totaal uitverkocht he, binnen een dag....Gelukkig is er nog genoeg andere leuke wol, deze is toch ook weer toppie? met een gerstekorrelhiel, ook dat nog, en echt waar....en ook niet onbelangrijk...in deze sok zit maar één foutje!!! Op naar de volgende.
Het zit natuurlijk ook met de sokken niet altijd mee.......want eerst had ik er twee, en toen een bolletje uitgehaalde sok, wat wil het geval, de bedsok voor zoonlief gebreid, werd te wijd! Dat moet overnieuw, maar jullie weten het he.....echte liefde is een sok breien voor een ander, en welke liefde is er groter dan die van een moeder voor haar kind? Wie het weet mag het zeggen.
Deze geweldige sokken heb ik NIET gebreid, maar zou ik wel willen breien, jammer genoeg geen patroon van, zitsokken,doodzonde om daar een gat in te lopen.Hoef ik overigens niet bang voor te zijn met mijn "zitprothese" :(
De lente lijkt weer even wat verder weg, geeft niet, we hebben even mogen ervaren dat het gewoon elk jaar weer komt.En dat het genieten was,ook gisteren nog!
Mooie fietstocht langs het Haringvliet, de zon schitterde zo mooi door de golfjes van het water heen want er was best een frisse wind, maar met die zon er bij was het heerlijk.
Ik wil dit mooie gedicht met jullie delen, hou zo van spreuken en gedichten en dit trof me toen ik het las.
Het is weer moestuintijd, nee, echt moestuinen doen we dit jaar niet meer, wel houden we de kas bij, er staan bietjes, gewone sla, rucola, eikenbladsla, lollo rosso en ijsbergsla, en zelfs al bonen in en die bloemen ga ik in de moestuinbakken zaaien.
Tuurlijk is al die sla straks in één keer goed, dan houden we een slafeestje, allemaal verse kroppen uitgestald op een lange tafel, diverse vinagraites eromheen en andere lekkere vulling, stokbroodje er bij, zou toch leuk zijn?
Hieraan zie je ook dat de lente in aantocht is, zooooo schattig, daar krijg je toch nooit genoeg van om naar te kijken?
De aandacht was even van binnen naar buiten verlegt,dat heb je zo met de "lente op een landgoed"En om in de lammerensfeer te blijven, kreeg van een aardige medeblogster en breister een "vlopje"met mooie lamswolletjes, om eens uit te proberen, Holst Supersoft, en dat is me fijn garen.
Gauw een proeflapje gebreid en gewassen met de befaamde Eucalan......een lapje is ook maar een lapje dus werd het een klein kussentje, voor wat? geen idee.
Wow...Ik ben fan! En zo stomen we langzaam op naar de Pasen, vroege Pasen dit keer, afwachten wat het weer ons brengt, maar weer of geen weer, Pasen is altijd een leuk moment om wat leuks te doen met andere mensen, het lijkt wel kerstvoorjaar hier in huis.....
Mijn kerstdoos verschilt niet veel meer van de paasdoos, errug.......Het kampeerseizoen is weer begonnen, leuk! Er komt een bijzondere gast uit het Overijsselse, nou komen er wel meer bijzondere gasten, dat is het leuke aan een camping, maar dit is" Zusje van Zus", en dat vind ik toch best wel een beetje bijzonder!Fijne week allemaal weer!!

vrijdag 20 maart 2015

Stoelenvreugd en stoelenleed.........

Jullie kennen vast  nog wel het programma van  De stoel van Rik Felderhof, een aantal jaren geleden op TV, hij toerde met een stoel op zijn auto door het land op zoek naar bijzondere boeren, burgers en buitenlui, en bijzonder was het, bijzonder leuk en vermakelijk.
Zo,n zelfde stoel als hij had, heb ik niet, maar ik heb wel een oude stoel,die ik dertien jaar geleden eens ergens in een brocante winkeltje gekocht heb, nog in de guldentijd, wat klinkt dat he? 325 gulden heb ik er indertijd voor betaald, best veel, en ook laten bekleden toen,en nu,na  dertien jaar is de stof wel aan vervanging toe.Hoewel dit ook best wel shabby is, en in een Jeanne D, Arck tijdschrift niet zou misstaan, is het niet helemaal mijn idee van een mooie stoel.
.Er wordt niet zoveel meer gestoffeerd tegenwoordig, mensen gaan snel voor nieuw, en dat lijkt ook logisch gezien het prijskaartje wat er aan hangt, maar ik heb iets met mijn spullen, ik hou er van, ik voel er een band mee,en in het bijzonder met stoelen, en nog veel meer met stoffen, dus de keuze was snel gemaakt.Nou was die keuze letterlijk en figuurlijk snel gemaakt, want de winkel waar ik ging kijken zit een hele goeie stoffeerder maar de stoffen....mwah.....
Andere winkels hebben een grote keus aan mooie stoffen, maar het stofferen....mwah.......en toen zag ik tussen alles wat niet mijn smaak was opeens dit......ik wist het meteen, gelijk, ik hoefde niet verder meer te kijken, er hoeft er maar één te bevallen, makkelijk kiezen.Ik vind het een prachtige stof, beetje retro, vintage, beetje gek en gewaagd,maar wel helemaal in de kleuren van mijn heerlijke huis, wow, ik werd er helemaal verliefd op.
Dus ik ben het avontuur aan gegaan.De stoel werd opgehaald en een andere oude stoel uit de erfenis van mijn moeder werd tijdelijk neergezet en uiteraard meteen ingenomen door niemand minder dan Beest, het zal eens niet zo zijn.
Ik was wel wat zenuwachtig toen de stoel werd terug gebracht......stel je voor dat de verkeerde stof er op zou zitten, dat zal je toch gebeuren? Er was al weer enig nachtelijk gepieker ( en een telefoontje richting stoffeerder) aan vooraf gegaan........
Ohhhhhhhhhhh................sprakeloos...........is dat mijn eigenste stoel? Mag ik daar vanavond écht in zitten met een breiwerk of een quiltwerk en mag ik dan ook weer de naalden en spelden in de armleuning prikken.....euh....dat laatste maak ik van de resterende stof een speldenkussentje met klittenband.Mijn nachtelijk gepieker was geheel ten onrechte geweest.Het zal er wel mee te maken hebben dat ik niet zo makkelijk wat uit handen geef, want deze mensen hebben al vaker stoelen voor mij en voor mijn ouders gestoffeerd, het is een familiebedrijf en ik ken ze al járen, eerst de vader al, nu doen de zonen het.Ik heb maar gelijk ook de poef van eveneens 13 jaar mee laten bekleden, met een bijpassende stof, niet dezelfde, dat vind ik minder spannend in het interieur.
Toen zag ik de nieuwe quiltmania, het lijkt wel alsof Edyta ook de stoelenstof als inspiratie heeft gebruikt, of heb ik de quilt gebruikt als inspiratie voor mijn stoel?
Maar wat heeft nou een onderwerp als stoelenvreugd met stoelenleed te maken als de stoel zo prachtig is geworden? Dat zal ik even snel uitleggen.... het stoelenleed.........Beest had toch werkelijk slechts vijf minuten nodig om in/aan de nieuwe poef te hangen!!!! Grrrrr........De stoffeerder was de deur nog niet eens uit!
Toen hij dat niet mocht lag hij zwaar beledigd meteen IN de nieuwe stoel, dat vind ik geen enkel probleem, als het daar bij blijft.....ik zuig met liefde en plezier ( nou ja...) elke dag de haren overal op, maar ook de stoel is al onder handen genomen de afgelopen week....., de draden hingen er aan,dus zitten we er nu zo bij......en haal ik het kleed weg als ik er zelf in wil zitten.......heb ik dit nou alleen maar?
Dit is de goudgele poef geworden.........prachtig ingepakt in een oud quiltje,past wel mooi bij het kleed op de vloer,tja, het kan zomaar verkeren, maar het was niet helemaal de bedoeling. En verschil moet er wezen......de poef is door de andere "ingepikt"......ze zitten er saampjes weer op hun paasbest bij!
Als de stof weer dertien jaar mee gaat, ( dat ligt wel in de lijn der verwachtingen met een deken eroverheen.....) ben ik zelf 67, als het meezit krijg ik dan pensioen, mooie gelegenheid om weer eens over een nieuw stofje te denken.Fijn weekend allemaal.

maandag 16 maart 2015

Tuinhuistijd

Inderdaad, het is weer zo ver, je denkt dat de winter nooit ten einde komt, al dat grauwe grijs, en dan, ineens, dan is het er weer, voor mij is dat ook "tuinhuistijd" de blokhut in de tuin wordt ontruimd, terras schoongemaakt, mooie quilt op de bank en ik ben er klaar voor ( met hulp van puberzoon voor het gesjouw en geloop)
Eerst natuurlijk wel "even"het terras schoonmaken.....dat is het mindere klusje, maar als het dan gedaan is dan heb je ook wat....
Tussen de oude plantenresten vind ik ook vaak mooie dingetjes, twijfel, gooi ik het in de kruiwagen of ga ik er wat anders mee doen? Hiermee is de vraag beantwoord.
Buiten schoonmaken is altijd al zo,n klus, dat ik niet meer helemaal aan het binnenhuis toekom, maar er komen vast nog meer mooie dagen, dat ga ik deze week doen, ik heb vast wel het één en ander neergezet, voor een verzamelaar als mij is zo,n tuinhuis een uitkomst.....
Alles wat even niet meer in huis of in de keukenkasten past krijgt hier een dankbaar plekje, volgens de mannen hier kan ik met een gerust hart drie tuinhuizen inrichten.....maar goed, het zijn geen kostbare dingen die er staan, maar wel hele leuke dingen die je zo tegenkomt overal.
Het gras in de tuin staat helemaal vol met krokussen, akonietjes en sneeuwklokjes, de krokussen zijn "reeënvoer"volgens zoonlief, dat valt mee dit jaar, er is veel reuring om het minilandgoed heen van allerlei grote zware machines van het waterschap die aan de hoofdwateringen bezig zijn, daar houden de reeën niet van ( en ik ook niet.....)
Hier zijn ze ook gek op, zwarte katjes, ooit eens van de buurman gehad, in een vaas gezet en ze hebben lustig wortel geschoten met dit al resultaat, leuk, weer eens wat anders dan witte katjes, en er blijft ondanks dat ze er van eten nog genoeg over.
Vorige week even naar Sommelsdijk geweest, op het andere eiland aan de andere kant van de Haringvlietdam, daar zit me toch een geweldig winkeltje....19 Toen, allemaal bijzondere lampen, oud en nieuw, dat maakt het bijzonder, en dit soort leuke winkeltjes zijn hier schaars op het platteland.
Trudy is een bevlogen vakvrouw en ze voert een retro en vintage stijl, Gispenmeubelen,oude blikken, arcopal servies, allerlei bijzondere oude merken, daar heb ik niet zoveel verstand van.Dit vond ik ook prachtig strak servies, als dat je stijl is, nou ja, wat is stijl, mijn huis is wel zo dat er eigenlijk elke stijl bij past, ik hou me niet met één ding bezig, Bunzlau staat gezusterlijk naast Emma Bridgewater en daar zou dit zo bij passen ware het niet dat die bak al vol is......( ehhh....tuinhuis....? ) Voor de liefhebbers: het is van het Deense merk Superliving en geen idee waar het te koop is behalve bij Trudy dan.
En natuurlijk heel veel prachtige oude verlichting, je kan alles zelf bij elkaar zoeken, oud kapje, nieuw armatuur of andersom, fitting, snoer, welk bolletje, net iets voor mij dat zelf samenstellen, waar heb je dat nog ? Heel veel van onze lampen komen dan ook uit haar winkeltje, ik zocht dit keer iets simpels.De dynamo.
Kom ik thuis, hang het lampje op, ik had voor grijs gekozen, maar de "puberdesigner" in huis die altijd naadloos weet te vertellen waarom iets wel of niet past qua kleur in het huis zei het meteen.....te grijs, te donker voor het hoekje,die kleur komt nergens terug, het moet zachtgeel zijn.....als de muren en het plafond.....
Ja hoor....tuuuurlijk had tie weer gelijk.....dat is nog het ergste......Trudy gebeld, heeft ze nog een lichtgele? gelukkig wel, en Jaap moet toch vanavond nog even naar Brielle, ruilen we het even om, die service, geweldig, dat geeft letterlijk en figuurlijk een extra dimensie aan mijn verlichting hier in huis.( en nu hoop ik niet dat jullie allemaal zeggen dat die grijze toch leuker staat.....)
Gele kornoelje staat uitbundig te bloeien achter op de camping, mooi!Net als het nest eendeneieren wat we gisteren ook achter vonden, hoewel de kalenderspreuk zegt.......eenden vroeg op het nest.......de zomer niet zo best......:(
Fijne week allemaal weer, net zo heerlijk als de vorige, of vraag ik dan te veel begin maart ? Komend weekend begint de camping al weer, dan is het definitief gedaan met de winterust, ook weer een leuke fase.