Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

maandag 8 augustus 2016

Blijwerk.........

Ja hoor, ondanks regelmatige tegenslagen tussen de naaldjes zullen we maar zeggen, ben ik nog steeds blij dat ik brei! "Blijwerk" zou zoonlief zeggen....tuurlijk word ik er niet altijd blij van, maar meestal wel zullen we maar zeggen.Het allermooiste vind ik breiwerk van zelfgesponnen wol, daar kan ik wel zo blij om worden.
Het hele proces, van een schaap, wat je in de wei ziet lopen, waar je de wol van spint en waar dan een trui of een vest of wat dan ook van gebreid wordt, dat vind ik zo magisch, zo aards en tegelijk zo bijzonder, dat je dat hele proces zelf doormaakt.
We lijken soms zo afgedwaald van het werkelijke basale leven met alle nieuwste technische snufjes die ik nooit snap.Deze blauw/grijze wol is van een blauwe texelaar.Die lichte aardse schapengeur die je ruikt bij het breien vind ik al erg zennnnnn.
En dit bedoel ik met de tegenslagen tussen de pennetjes....eerst brei je het te groot, dan te klein, en als je geluk hebt past het de derde keer.Laatst heb ik een vachtje gekocht van een Suffolk schaapje, die schapen worden zwart geboren, en zijn in een mum van tijd hagelwit, ik had de eerste schering, dat is mooie zachte niet prikkende wol,
Want dat was vorig jaar een enigszins debacle...Ik had een prachtige mooie vacht van een schwarznaser schaap, zo mooi glanzend, helemaal gewassen, gekaard en op rolletjes, enfin,toen ik hem ging spinnen van de winter viel me dat tegen, nee, niet mooi meer, die wol prikte als een brandnetel!Had ik dat weer.....al dat werk, want dat was het wel, ben er de hele zomer mooi mee geweest,dat overkomt me niet meer,
Dit gaat goed komen, ik heb eerst een stukje gewassen en gedroogd en gesponnen en tis babyzacht, zoals ik het graag heb.Voor wie het nog nooit heeft meegemaakt kan het zich niet voorstellen, de kick van een prachtige, superzachte hagelwitte streng "wol van de rol " waar je je neus dan in kan steken....
Mmmmmmm.Wil ik verven met Campeche, blauwhout, vorig jaar gekocht bij verfmolen de kat op de Zaanse Schans. En over schapenwol gesproken, dit dekentje staat ook hoog de "wilikbreienlijst"Het is een klein babydekentje, gebreid met de wol van Öland, niet door mij, maar door iemand die dat heel erg goed kan, dat zie je wel, en mijn knotten wol liggen er bovenop, voor als ik zo ver ben.
En natuurlijk zijn er ook nog de sokken, lekkere warme sokken, die je alleen door hun kleur al verwarmen. Sokkenwol ontworpen door het hippe duo Arne en Carlos uit Noorwegen.Ze hebben van de zomer drie nieuwe kleuren bedacht, naar aanleiding van de geraniums in hun tuintje, je kan maar ergens je inspiratie vandaan halen, toch?
Ik ben gelijk begonnen, die mooie oudachtige retrosfeer van deze sokken trekt me bijzonder aan, dat geel, en aquablauw naar groen, prachtig!
Ik moet zeggen dat zoonlief ook wel fan lijkt te worden van Arne en Carlos.......dus ik heb een vaste afnemer.
En toen kwam er op het WWW een aanbieding van die dure maar o zo heerlijke rowanwol voorbij....tsja........het vlees was wéér zwak....spencer in het hoofd........( en eigenlijk kan het maar beter daar blijven) Maar wat is een mens zonder plannen? O ja,..... inmiddels is het vest AF......en het is werkelijk een plaatje geworden met die raglan mouw en die doorlopende strepen in het rond.Maar hij is fijn (not).....daar kom ik later nog eens op terug als ik bijgekomen ben van de teleurstelling.......breien is toch significant anders dan quilten.
En om het nou bij breien te houden, er zit een breister in onze vakantiewoning met haar gezin, een echte breiSTER uit het Limburgse.
Van haar heb ik het fair isle geleerd, en van haar hand is dus ook het mooie schapendekentje en kijk weer maar eens met wat M*O*O*I*S ze nu bezig is, Marie Wallin.......daar droom je toch ook bij weg?
De mannen heb ik nog niet aan het breien gekregen, al doe ik er wel mijn best voor ;) maar
inmiddels is wel het nieuwe houthok ook klaar, dat kun je gerust aan manlief overlaten, , gelijk een prachtig vloertje erin gelegd, zwart geverfd, overstekje eraan, en er komt nog een gootje langs anders sta je in de modder om het hout te pakken als het regent.( hangt er inmiddels ook al) Helemaal in de stijl van de nieuwe schuur.

Hartelijke groet, fijne week allemaal, Jeannet

16 opmerkingen:

  1. Wat een (h)eerlijk verhaal weer. Je vest past niet???!!!! Dat zou toch vreselijk jammer zijn. Er was een spannende detective serie op de tv die speelde op de Faire Isles. Geen gebreide trui gezien. Maar ik vond de hoofdpersoon een knappe vent. Jouw mannen zijn ook knap, met hun nieuwe houthok. Ben benieuwd wat je nog samen met je vriendin gaat breien. Lieve groet, Mieke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Piep heerlijk wakker worden met zo een verhaal.. Euh de vest is toch niet gaan prikken? Of te groot zoals Mieke oppert?
    Mmm hoop dat je er volgende week meer over verteld
    Fijne week meid
    Knufjexxx💖💖💖

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, oh, Jeannet, wat een gevaarlijk verleidelijke blogpost!
    Kom ik maar net aan wat quilten toe, wil ik nu direct de breinaalden gaan opzoeken, want had ik niet ergens een mooi begin liggen van een licht, dus heerlijk, maar schaapjes ruikend wolletje? Wat een prachtige dingen laat je zien, zowel de strengen als de projecten. En zo knap, dat je van schaap tot breiwerk dit helemaal zelf doet.
    Fijne week (laat het nu ook nog eens prima brei-weer worden) en groetjes van Ageeth.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jeannet toch, zit ik hier echt likkebaardend naar al die
    prachtige wolletjes en breiwerken te kijken, ik wil graag
    een kusswn gaan breien met die schaapjes van rowanwol, maar die sokken zou ik zo ook aan willen beginnen,
    gelukkig heb geen wol daarvoor in huis, had een dag maar
    48 uur!
    Fijne week en lekker verder breien,
    groetjes, Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Soms heb ik ruzie met mijzelf. Of breien of quilten of toch eerst breien. Wat heb je weer een heerlijk blog geschreven.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtig allemaal, het was echt genieten om alles te lezen en die mooie foto's, dank je wel weer voor een mooie maandagopening:-) Trouwens bij mij stond je wel op de bloglijst. Fijne week toegewenst groetjes Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een geweldige kwijlblog vandaag!!!!
    Al je mooie wolletjes en de patronen! Ook hier ligt garen om zo'n patroon te breien...
    Hoop dat er een oplossing is voor je vest--de breiSTER kan misschien helpen???
    Nu begrijp ik waarom ik jou vanochtend niet kon vinden! Was al bang dat er iets gebeurd was.
    Zonnige dag vandaag
    groetjes,Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vond je gewoon in mijn lijst hoor. En je staat ook nog op mijn blog. Misschien valt het mee?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ben gek op breien en als het af is ziet het er prachtig uit maar o wee als ik in de spiegel kijk. Leuk voor een jonge meid maar niet voor mij. Beperk me nu maar tot sjaals of iets voor de kleintjes. Dat is altijd goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Als je vest niet past ,lukt het soms om het vest op een grote handdoek te spelden in een beetje uitgerekt model en dan een vochtige handdoek er op te leggen en laten drogen.
    Misschien heb je wat aan deze tip.

    Gr. Carolien

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat is wol toch leuk als je het schaap kent!
    Ben heel benieuwd naar je verfuitkomsten, lijkt me prachtig...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Nou, na het lezen van je bericht kan ik de breinaalden ook niet meer weerstaan!
    Jij weet ook wel wat mooi is...
    Geweldig om zelf wol te spinnen en te verven, ik hoop ook ooit nog eens zo ver te komen!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Als ik jou blogje lees zou ik ook wel kunnen spinnen en alles er om heen wat er ook bij hoort. Misschien ooit als mijn haren helemaal grijs gekleurd zijn. Vast ook heel goed voor mijn oh zo droge huid. Met handen die aan alle kanten open knappen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Prachtig blijwerk allemaal!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Waarom is dit allemaal zo leuk, dertig jaar geleden ook gesponnen maar veel te weinig tijd. Het spinnewiel belandde bij kenissen op zolder en heb het nooit meer terug gezien.. Maar het was o zo leuk om te doen, nu houd ik het maar bij gekochte wol. Maarvhet was weer gezellig om hier even te lezen, en nu tot tien tellen om het ook te willen een hele opgave 😊
    Liefs Ria 🐝

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een mooie wol heb je gesponnen. en wat een prachtige breister heb je in huis!

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.