Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van een aantal van mijn gemaakte quilts.

maandag 15 oktober 2018

Weekendje Veluwe

De MiniBEE van vorige week gaf opeens weer een boost ten aanzien van het quilten! Waarom had ik deze bloemen nou al heel de zomer geknipt en wel onder een perspexplaatje liggen op de tafel? Het was toch eigenlijk zo gepiept?
Op naar de volgende rand, dat zijn de vier mandjes op de hoeken, en de appliquatierand, kon ook weer wel eens even duren, veel lange stengels maken met het baismakertje.
Ik had de afgelopen week ook nog een "date met Ageeth", het is ons gelukt om zo,n mooi pakket limited edition stoffen van Margareth Mew te bemachtigen! Ze had het speciaal voor ons meegenomen in haar handbagage, is dat aardig of niet? Het is een pakket om de nieuwste quilt van haar te maken, maar dan hebben we weer allemaal dezelfde quilt, en mensen die mij kennen, weten het, daar hou ik niet van.
Leuk om over na te denken waar deze stoffen in verwerkt kunnen worden, en het leuke van dit verhaal vind ik, dat het out of the box is, er zitten weer totaal andere stoffen in dan in mijn eigen stash, en toch is de uitstraling, dat antiekerige, waar ik zo van hou, helemaal aanwezig, dit was overigens één zakje, zo zijn er nog maar liefst vijf!
Ik heb er al de Plus zegelboekjes dit keer aan besteed, geeft veel meer rente dan op de spaarrekening, ik ben er dol op, zegeltjes plakken, met 50 % rendement, waar kom je er nog om?
Het was weer een mooie week, buiten zie je de herfst langzaam zijn intrede doen, en op sommige plaatsen toch ook weer niet.Het was gewoon een warme wind als het al waaide, afgelopen zaterdag was het opeens weer even hoogzomer met 25 graden.
Ik ben het weekend op de Veluwe geweest met Spinvriendin Elsje, het jaarlijkse spinweekend op Mennorode. Mennorode is sinds een paar jaar niet meer in het bezit van de Doopsgezinde Broederschap. Het is een commercieel conferentiehotel geworden,en dat brengt onvermijdelijk veranderingen met zich mee.
Dat hoeft niet altijd slecht te zijn natuurlijk, maar soms is het even wennen, al blijft het nog steeds een machtig mooie plek om te vertoeven.Voor mij het vijfde weekend, voor de landelijke spingroep een jubileum van 20 jaar al weer.
Ik heb er elk jaar over geschreven, het blijft een magisch weekend, zoveel vrouwen die spinnen op een spinnewiel, al die inspiratie, de rust en de roerigheid naast elkaar, 80 vrouwen op het hele weekend, en nog eens 60 er bij voor alleen de zaterdagen voor wie nou denkt dat spinnen iets voor "ouwe taarten" is, hier het tegendeel, en ze was beslist niet de enige,spinnen is HIP.
Je komt er mensen tegen van allerlei pluimage, wat te denken van Andrew, uit Engeland, waar hij priester is van een eigen parochie en fervent spinner. Het bijzondere vond ik, dat hij zo zichzelf was, wars van opsmuk regeltjes en "hoe het heurt", hij was totaal zijn eigenste aardige zelf, met zijn zwarte plooirok, zijn Keltische kruis en  dito spinnewiel.Geweldig.
Het was mooi op de Veluwe, weer een totaal andere wereld dan hier aan de kust, de sfeer, de geuren, het landschap, de kleuren van de aankomende goudgele herfst,práchtig! Wat een mooie plek daar diep in die bossen, of er even niets anders meer is, zo voelde het ook.
Het mooie is, dat de gesprekken verder gaan, waar ze vorig jaar gestopt zijn, naadloos, het klikt meteen weer, dit is zo,n leuk uitje. Je zit een heel weekend in een zorgeloze bubbel en soms heeft een mens dat gewoon even nodig in deze roerige wereld waar altijd van alles moet.
Er zijn heel veel verschillende wielen, van zeer primitief, tot heel geavanceerd waar je met allerlei ratio's, kan spinnen, de mijne heeft vijf ratio,s een Suzie van Mayacraft, maar ik weet nog steeds niet waar ze voor dienen Oh shame......Dit onderste wiel is een Canadees wiel, 110 jaar oud, geïmporteerd uit Canada waar het vroeger een werkpaard was, prachtig om het werkend te te zien.
En dit spinnewiel is ook een heel bijzondertje, kom je niet vaak tegen, zeer geavanceerd, met dus heel veel ratio,s, Geen idee hoe dit werkt, maar het werkt uitstekend, het was mijn "spin"buurvrouw uit Dinxperlo die er superdun op spon.
Het moge duidelijk zijn, het was weer een geweldig weekend, volgend jaar weer, en dan zeg ik er maar bij, bij leven en welzijn, want voor je het weet, heeft het leven iets heel anders voor je in petto waar je totaal niet op gerekend heb, wat je helemaal niet wilt en waar je wel mee te dealen hebt.
Daar was ik me het afgelopen weekend weer wel pijnlijk van bewust, en ook van de woorden van wijlen Renate Rubenstein. "Heden ik, morgen gij" want zo is het wel.En ik weet het, je kunt niet al het leed van de wereld op je nek nemen, maar er zijn dingen die je raken in je ziel en waar geen woorden voor zijn.
Ik sluit af met de wijze woorden van Lucebert, die staan op één van de gevels van Mennorode geschilderd, sommige dingen veranderen gelukkig niet, allemaal weer een fijne week gewenst.

Hartelijke plattelandsgroet, Jeannet

16 opmerkingen:

  1. Gauw even een reactie voor ik aan de slag ga. Zag dat het Mennorode weekend was geweest. Fijn dat je zo genoten hebt! Ik vond het ook altijd fijn, maar is me te vermoeiend geworden. (Ik ging altijd alleen op zaterdag). Wel veel minder deelnemers dan een aantal jaren terug! Prachtige quiltstofjes heb je weer gescoord! Fijne week gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een heerlijk weekje heb je weer achter de rug.
    Het mooie weer maakte deze week helemaal onvergetelijk.
    Ga op deze manier de herfst steeds leuker vinden...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jeannet waar heb jij die geweldige Tulip rondbreinaalden gekocht?
    Ik heb na veel zoeken een paar in Brussel kunnen bestellen ,ik vindt ze geweldig .
    Zijn alleen in een set verkrijgbaar maar die dikke naalden gebruik ik niet.
    Maar wil nog graag wat dunnere naalden en waren in Brussel op.
    Weet jij raad.
    groetjes marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Marijke, die koop ik bij Lia Roosendaal van het Koperdraadje in Alblasserdam, even googelen en haar mailen, zij is dealer van die naalden. Ik vind ze ook erg fijn.

      Verwijderen
  4. Wat zijn er toch nog veel "geniet"dingen hè, tussen alle daagse zorgjes en zorgen. Heerlijk even weg en opgaan in een groep gelijkgestemden. Een rustpunt. Nou heb ik als spin-leek een vraag over één van je prachtige foto's. Ik ken de kantklossen, de frivolitéspoeltjes, maar wat zijn die "houtjes" op de prachtige wol, en wat doe je ermee? (van vragen word je wijs, toch?:))
    Fijne week, Jeannet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ria, dan zijn hele oude stokjes om mee te spinnen, dat ga ik niet doen maar ik vond ze zo leuk omdat het hele oudjes zijn :)

      Verwijderen
  5. Wat een pracht gezicht al die spinnewieltjes.
    En jij hebt weer heerlijk ervan genoten dit weekend. Ik zeg maar zo, dat pakken ze je niet meer af toch. Fijne week weer.............liefs.Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat was boffen, een geniet-weekend op de Veluwe, in deze tijd van het jaar en dan ook nog eens dat prachtige weer. Dat geeft nog wat extra's aan wat al zo'n fijn weekend is, spinnen met gelijkgestemden. En ook thuis valt er weer heel wat te genieten, met het quiltje in wording, en natuurlijk.... de lapjes-schat! Ben er nog niet uit, wat het gaat worden, maar ondertussen is het een plezier om er alleen al gewoon naar te kijken; zo mooi!!!
    Groetjes van Ageeth.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Weer goed aan het quilten!
    Half september waren wij ook op Mennorode. Met vrienden. We hebben er drie dagen prachtig gefietst. Het hotel ligt er zeker erg mooi. Wat veel spinsters zeg. En dan natuurlijk die ene meneer.😉🤗

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een leuk gezicht al die spinnenwielen
    Groetjes christine

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat moet het gezellig zijn geweest, allemaal mensen met dezelfde hobby! Je hebt prachtige lapjes via Margareth Mew, leuk hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Beautiful quilts! Always something interesting going on over here.:)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Lijkt mij een geweldig weekend, al die snoreende spinnenwielen! Nu nagenieten en iets moois maken van het resultaat! Groetjes
    Lida

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Zo waar die laatste woorden...... wat mooi zo'n bijeenkomst...en mooie blog post weer!!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een heerlijk weeken heb je weer gehad,ja ooit had ik ook een spinnenwiel Louet heet die volgens mij, fijn om te doen en zeker rustgevend .
    Nu hou ik het maar bij quilten ook fijn om te doen.

    Gr Jozien.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een soorten spinnewielen zijn er toch en altijd geweldig om samen met gelijkgestemden bezig te zijn met je hobby. Spin jij met blote voeten? Een geweldige man lijkt me deze Engelse priester.
    Deze tekst die op de muren bij Mennorode staan zou best op meer muren bij onze huizen mogen... mooie tekst!
    Ondanks alles wat op je afkomt aan ellende en zorgen moet je niet vergeten om te genieten!
    Carpe Diem-pluk de dag!
    groetjes,Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.