Pagina's

maandag 3 september 2018

Ik vraag een gunst..........

Lieve mensen, lieve meelezers, lieve allemaal, en dat laatste meen ik dit keer echt........het is zo, na tien jaar bloggen, belangeloos bloggen, na tien jaar mooie verhaaltjes en foto,s met jullie delen, vraag ik jullie een gunst.....een totaal belangeloze gunst.
Het is altijd makkelijk om iets te vragen voor een ander, een zeker als het een gunst is voor een goed doel, voor ons Nederlandse culturele erfgoed, enfin, orakeltaal, ik ga het jullie allemaal uitleggen.
Het kan jullie niet ontgaan zijn, dat zoonlief al een tijdje als MIOer ( Molenaar In Opleiding) in de weer is op een molen, de molen van Oostvoorne, als vrijwilliger uiteraard, want heden ten dage is er in het echte molenaarsvak geen droog brood meer te verdienen natuurlijk
Ik weet het, andere jongelingen gamen met hun vrienden, lopen achter de meisjes aan, gaan uit en naar wilde oorden op vakantie, maar we zijn (gelukkig) niet allemaal hetzelfde,onze jongeling heeft zijn passie, en tot nu toe ook zijn hart, verloren aan de molens.
Gelukkig zijn er nog wel zulke jongelingen, al zijn ze niet echt dikgezaaid, want het vak van molenaar dreigt uit te sterven, de vrijwilligers die de opleiding doen zijn veelal pensionado,s, en die leeftijd gaat steeds verder omhoog zoals we allemaal wel weten, moeilijk klimmen in de wieken met nieuwe knieën en heupen.....en stilstand is achteruitgang, zelfs bij een molen!
Dus hartstikke belangrijk dat er jonge sappige molenaars toetreden tot het gilde, jawel, het gilde, want het is een gilde van vrijwillig molenaars waar tot je toetreed. En dat is afgelopen voorjaar ook nog tot cultureel erfgoed verklaard, ik heb dus een culturele erfgoedzoon ! Hee, wie kan dat nog meer zeggen ? enfin, om een lang verhaal kort te maken, hij zit dus als leerling op de molen van Oostvoorne.
Oostvoorne heeft de kleinste molen van het eiland, maar ze hebben de grootste plannen! Ze willen de maalderij die naast de molen staat, en nu is ingericht als een oude rommelschuur, helemaal opnieuw opknappen en daar een bezoekerscentrum van maken waarin ze alle ins en out (d)s van het vroegere molenbestaan kunnen laten zien aan toekomstige generaties molenaars ( dat hopen ze natuurlijk) allereerst in de vorm van schoolklassen etc.
De oude maalwerktuigen zoals  de maalstoel ( geen idee wat het is hoor...) en de oude Hamermolen worden in volle glorie hersteld en in werking gezet.Ambitieus als ze zijn als maalploeg Oostvoorne, die uiteraard ook allemaal weer uit hardwerkende vrijwilligers bestaat, hebben ze dit project aangemeld bij de Bank Giro loterij
Die hebben namelijk elk jaar een vijftal molens geselecteerd die hun wensen mogen indienen, en waar een geldbedrag aan vast hangt, als hun molen, cq plannen, de meeste stemmen krijgt, dan staat daar een geldbedrag van € 95.000 tegenover voor de realisatie van de plannen
Maar dat is nog niet alles.....want ook als je niet wint, er kan er tenslotte maar één winnen....dan krijgen ze voor elke stem toch een euro! En laat ik nou elke week weer ruim duizend lezers hebben van mijn blog, dus een klein rekensommetje leert mij dan dat er minimaal € 1000,- zou moeten binnen zou kunnen komen voor dit geweldige project alleen al via mijn blog !
De overheid trekt zich steeds meer terug ten aanzien van subsidies en onderhoud van ons Cultureel erfgoed in de brede zin des woord, dus het is voor het behoud ervan broodnodig dat er particuliere initiatieven ontwikkeld worden door vrijwilligers.

En dat is dus de gunst die ik aan jullie vraag, niets meer en niets minder, geen gedoe achteraf van mailings van de Bank Giro loterij, niets van dat alles, via deze link (klik) kan je direct je stem uitbrengen op Molen Oostvoorne, dat kan tot 1 oktober 2018 en mag met meerdere e-mailadressen.
Die stemmen worden via het opgegeven mailadres geverifieerd en dan komt er nog wat leuks! Onder de stemmers wordt een luxe weekendje verloot ter waarde van € 450.- ergens in een molen in den lande! Hoe leuk is dat, stel je voor dat je daar lekker in zo,n oud monument tegen de hanenbalken ligt te mijmeren over hoe het leven vroeger was......
Lieve mensen, zelfs als je alleen maar van quilten en breien en weet ik wat hou, molens zijn toch wel een stukje stoffering van ons prachtige Hollandse landschap, dat zijn we toch wel met elkaar eens? laten we ze behouden waar dat mogelijk is. ( en nee.....mijn quiltje is nog niet doorgequilt, big shame :( )
Jeetje, ik lijk wel de PR dame van de Maalgroep Oostvoorne......nou ja, met een MIOer aan tafel krijg je zelf ook een klap van die molen, zonder trouwens ook zouden ze hier soms zeggen.....
Is er nog ander nieuws? ja, zat, echt waar, maar dat komt volgende week weer, en ik beloof jullie dan weer mooie plaatjes, van sokken, shawls, schitterende wolletjes, mooie fietstochten, vergezichten, onze privé ree in de tuin,
en weet ik allemaal niet wat meer, we genieten nog even van de héérlijke nazomer op deze maandag. Fijne week allemaal weer.

Tot volgende week, hartelijke groet, Jeannet ( enne, ik de molen kan op jullie rekenen he....)

47 opmerkingen:

 1. Ook gelijk gestemd voor jullie en gedeeld op FB

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gedaan!Geweldig dat je zoon dit doet. De jeugd heeft de toekomst: ook in het behoud van cultureel erfgoed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. daar ik ook erfgoed wil bewaren stem ik ook
  hopelijk tellen de stemmen van uit Belgie ook mee

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk zo’n erfgoedzoon! ( zijn moeder heeft nu toch ook n soort van efgoedblog?😃) Ook ik heb gestemd, groet fleur ( indepolder)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig idee om zo te kunnen stemmen,gelijk gedaan.
  Succes!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gestemd !
  Molens zijn zo belangrijk in ons landschap.
  Mijn voorouders hebben ook een molen gehad.
  Grs. Jacqueline.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Al 10 jaar blokjes uit jullie prachtige omgeving.Als molenfan direct een stem op jullie molen uitgebracht.Wens jullie veel succes met de renovatie.Groeten, Marianne K.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vindt geweldig die passie die je zoon heeft , en de molens geweldig gestemd natuurlijk ����

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gestemd en bevestigd. mijn stem telt groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk verhaal over de molen en gestemd natuurlijk!

  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Na zo'n enthousiast verhaal kan ik gewoon niet achterblijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Met alledrie mijn adressen een stem uitgebracht.
  Heel veel succes met alle plannen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gestemd en zal de rest van de familie ook de opdracht geven...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Opgegroeid in een dorp (Biggekerke) met uitzicht op de molen... iedereen kende de molenaar en zijn zonen, sterker: ik zat bij molenaars-zoon in de klas. Hij 'runt' nu de molen. Zittend voor het raam van mijn tienerkamer, mijmerend over 'de jongens' (tja, ik was ook ooit een puber) was de molen mijn vertrouwde punt: de wieken in alle standen, de zeilen wel of niet 'half' of hoe het ook allemaal moge heten... dát behouden, dáár stem ik graag op! Gedaan dus!!! Veel succes, en lieve groeten ook aan je zoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Weer 2 euro voor de molen! Mijn man en ik hebben beiden gestemd. Hopelijk werkt de postcodeloterij straks ook mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Natuurlijk heb ik gestemd, want dit is toch een supergoed doel! Een molen is toch juist het meest bekende gezicht van ons Hollands ergoed en zulke initiatieven zijn heel veel steun waard. Heel veel succes, en complimenten voor dat team vrijwiliigers, en vooral dan voor je zoon, die dit toch maar doet op zijn leeftijd (met al die andersoortige verleidingen).
  Groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ook ik heb gestemd hoor voor dit goede doel!🤗

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi, Ik ben zo'n stille lezer, maar zal je nu wel verklappen dat ik met 4 adressen op de Oostvoornse molen heb gestemd hoor! Mooi doel. Wat een lief molenquiltje wordt het trouwens. Groetjes, Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Laten wij hier in huis nu een heleboel e-mail adressen hebben ;) en ze hebben allemaal gestemd:)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dag Jeannet, ik reageer ook niet zo vaak, geniet wel van alle leuke verhalen en van jullie MIO. Ik heb zes keer gestemd, zal mijn man vragen ook te stemmen, dan komen er nog 4 stemmen bij.
  Ik vind wel dat jij nu (als tegenprestatie voor al die stemmen, die de molen krijgt van iedereen) de molenquilt voor de jonge MIO 'eventjes' klaar moet maken!
  Succes en sterkte er mee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, daar zal de MIOer het wel helemaal mee eens zijn Ria......;)

   Verwijderen
 21. Gestemd voor zo’n goed doel !!!

  Gr An

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ja hoor, ook gestemd en succes, ik hoop op veel geld voor de molen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Deze stille lezer heeft ook gestemd hoor!
  Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik zag deze zomer weer van dichtbij hoe hard de hulp (geld) nodig is voor de molens en ook hoe zwaar en veel werk de vrijwillgers hebben !
  En dat de 'hoge heren'( zoals jij ook weleens schrijft ;o) daar helemaal geen weet van (lijken te)hebben
  Op zaterdagen word de molen ook gedraaid door nog een jonge molenaar ( Leiderdorp Doespoldermolen)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Bedankt voor je creativiteit en voor het verspreiden van je enthousiasme naar anderen. Bedankt voor je woorden en voor je tijd. Ik wou dat ze de prijs kregen. groeten
  Montse

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Molens hebben ook een plekje in mijn (Belgische) hart.Mijn stem heeft hij ok gekregen. Veel succes gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hier is mijn Belgische stem want zo'n erfgoed moet bewaard blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Leuk verhaal , en ja ik heb gestemd want Nederland is toch het land van molens.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik heb even gestemd hoor. Wie weet helpt het!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. I would love to vote ! can the voter page be translated to English ? Thank you, Michigan, USA

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yes that is possible. In the header you can see the british flag just click on that. Good luck

   Verwijderen
 31. Tuurlijk heb ik gestemd. Graag gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Heb nog steeds 3 e-mail adressen en heb met alle 3 gestemd. Nu duimen dat jullie gaan winnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. en ook ik heb 3 bevestigde stemmen uitgebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. I voted and confirmed. Great you have such a wonderful young man. My great grandfather came from Putten. I love windmills.
  Carmen - Arizona, United States

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Gedaan , succes voor je zoon en companen.
  grtjs Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Ik lees je graag en vaak en natuurlijk stem ik op de molen. Fijn zo'n vast doel in het leven.!!!!
  lieve groet petra n.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, en ik krijg wekelijks reacties van Piseth San die ik niet ken.....jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.