Quilting Jeannet


Dit blog gaat over het wel en wee van een plattelandsquiltster. Ik schrijf met enige zelfspot en humor over het "lieve leven"op een minilandgoed aan zee, en de rust en de ruimte die daar (nog) heerst, over het ambachtelijke leven, breien, spinnen ( op een wieletje) beest en beestje, fietstochtjes,de natuur, en mijn héérlijke gezinnetje met twee mannen. Maar vooral over handwerken, creatief bezig zijn, en het perfecte van het imperfecte, het wabi sabigevoel. Met mijn blog en de foto,s wil ik de wereld een beetje mooier kleuren dan de dagelijkse werkelijkheid. Helemaal onderaan mijn blog staat een fotoselectie van al mijn gemaakte quilts.

vrijdag 14 juni 2013

Ode aan mijn moeder

Vandaag wil ik een eerbetoon aan mijn moeder uitbrengen, gisteren zou ze jarig zijn geweest, vorig najaar is ze overleden.Waarom ik een blogje aan haar wijd heeft te maken met haar grote liefde voor handwerken, en dan met name het Hardanger borduurwerk. Deze merklap heeft ze ook eens voor mij geborduurd.
En dit is haar allereerste proeflap van het Hardanger, wat zou ze zich er nu voor schamen.......gewoon met een katoentje, grof werk, maar toen ook al keurig.
Het is niet mijn bedoeling om een tranentrekkend verhaal op te schrijven over haar gemis, dat is een ieder die dat heeft meegemaakt wel duidelijk, en wie het nog niet heeft meegemaakt weet nog niet hoe dat voelt maar komt er ook eens voor te staan als je de "normale"loop van het leven volgt.
Het was haar grote liefde, handwerken in de brede zin des woords, maar toch vooral het Hardanger had de laatste jaren haar hart gestolen. Een k(l)eurig kerstlopertje voor de salontafel.Dit blauw linnen kleed maakte ze eens speciaal voor mijn ronde tafel.
Maar ik vind het eigenlijk te mooi om op tafel te leggen.
Zij werkte zo keurig netjes, zo verfijnd, en ze heeft dan ook al heel veel kleden gemaakt,met mooie linnen materialen, zonder enige workshop, ze kocht een tijdschrift en ze begon.
De mensen die ook Hardangeren zullen het werk zien wat er in zo,n kleedje zit, vooral de randen zijn heel veel werk.En dat fijne knipwerk wat je later weer omzoomt. Nooit knipte ze één draadje teveel door.
Ik heb dus nu stapels handwerk van haar in mijn kast liggen, en ik durf het niet te gebruiken, het lijkt me zo teer, zo moeilijk te wassen, hoewel ze het zelf wel op de tafel lag en gebruikte.Dit roze lopertje lag op haar salontafel.Kijk eens hoe mooi dat randje gemaakt is. Hier was ze zelf erg trots op.
Op school had ze dan ook een heel hoog cijfer op haar rapport voor "nuttige handwerken"en als ze niet in die tijd had geleefd, in de tijd van veel minder mogelijkheden voor een eenvoudig arbeiderskind dan was ze vast een hele goeie handwerkjuf geworden.
Want niet alleen haar Hardangerwerk was geweldig, ze kon eigenlijk alles, merklappen borduren, waarvan er velen in mijn huis hangen, en dit mooie richelieu werk.Helemaal met de hand gemaakt.
Zij was heel perfectionistisch en het was dan ook een sport om haar werk zo mooi te maken dat je nauwelijks verschil zag tussen de voorkant en de achterkant.
Ik kan hier lang niet alles laten zien, maar er ligt boven een hele kast vol met allemaal prachtig oud en nieuw linnengoed en borduursels en tafelkleden.
Ik denk dat ik heel veel op haar lijk, het bezig zijn met mijn handen heb ik beslist van haar, al zijn er tijden geweest dat je als dochter niet op je moeder wilde lijken, nu ben ik er blij om. Als kind weet ik niet beter of mijn moeder had een handwerk in welke vorm dan ook onder handen.Zij kon alles gewoon heel goed, truien sokken en vesten breien, poppenkleertjes, kleding maken,spinnen, haken, ze heeft wat gordijnen en spreien gehaakt, borduren, bedenk het maar en ze kon het, en altijd even mooi (en snel ! uh...van wie heb ik dat.......)
Dit was weer een stekenlap van heel fijn linnen, die rand alleen al was goed voor vele uren werk.En deze merklap van lente, zomer, herfst en winter is de favoriet van zoonlief.
De bekende Friese merklap is mijn onbetwiste favoriet.Zo fijntjes gemaakt, over één draadje linnen geborduurd met slechts één draadje DMC.
Een handwerkvriendin van haar zei het zo treffend toen ze daar lag, "daar liggen de werkzame handen nu stil" En dat vond ik zo,n rake uitspraak. Tot op hoge leeftijd heeft ze gehandwerkt en ik ben heel blij met alles wat er van haar in ons huis hangt, zo is en blijft ze er toch altijd nog een beetje veel bij.Ze had gisteren 86 geworden.Iedereen een fijn weekend, en als je je moeder nog hebt, koesteren! moederdag is zoveel meer dan die ene dag per jaar in Mei.

44 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig stukje. Hier kan ik alleen maar Amen opzeggen. Ieder woord is waar. Ik verloor mijn moeder ruim 1,5 jaar geleden en heb ook van alles om mij heen van haar en dat voelt heerlijk. Haar favoriete borduurwerk hangt nu bij mij aan de muur. Ze was niet zo'n handwerkster als jouw moeder, door de ziekte van Parkinson, maar ze was altijd mijn grootste fan. Ze kon zo genieten van wat ik maakte. Inderdaad, koester je moeder, want ze was één van mijn grootste schatten hier op aarde!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige handwerken laat je zien !!!!
  en helemaal bijzonder omdat ze door je moeder zijn gemaakt!!....
  de steken lap vind ik ook héél speciaal hoor....
  Koester ze maar fijn....en mocht je vandaag een regenboogje zien...nou dan weet je genoeg....;0)
  Fijne dag...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige tastbare herinnering aan je moeder... Het rode merklapje is natuurlijk mijn favoriet...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi dat je zo veel tastbare herinneringen hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, wat maakte jouw moeder veel en mooie werken! Geweldig, en gelukkig dat jij de waarde van al haar werk ziet en het bewaart. Ik heb ook nog behoorlijk veel van mijn moeder maar gebruik het gewoon zoals zij dat ook deed, dan blijft het dagelijks in herinnering.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig zeg!
  Wat waardevol om dat te hebben.
  Af en toe te aaien, bekijken en koesteren....

  Groet,
  Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh, en waar haalde ze de tijd vandaan!

  Prachtig allemaal, stuk voor stuk.

  Daar kun je trots op zijn, zo een nijvere moeder.

  Nee, geen zielig verhaal, maar ik snap dat je haar mist.

  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een dierbare schatten zullen dat zijn zeg. Mooi hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtig aandenken heb je op deze manier aan je moeder. Wat maakte ze mooie kleedjes. Zo knap. Wees er maar zuinig op.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een schitterende schatten aan herinneringen heb je aan je moeder , mijn moeder leeft nog maar het zou het verhaal kunnen zijn van mijn oma ook altijd aan het handwerken van alles deed ze en zelfs in haar sterfbed maakte ze bewegingen met haar handen alsof ze aan het borduren was. Hier moet je heel zuinig op zijn !

  Fijn weekend

  Groetjes Jeanet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige lapjes en mooie herinneringen. Er kwam daar veel geduld en tijd bij kijken. De merklap is er ééntje die ik zou inkaderen en uithangen. De roze loper zou ik ook op mijn salontafel laten liggen als herinnering...Fantastisch om dit te mogen koesteren. Leuk weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De merklappen zijn allemaal ingelijst en die hangen overal hier in huis.

   Verwijderen
 12. Veel sterkte in deze dagen rond haar verjaardag. Fijn dat je zoveel van haar hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. O Jeannet, hoe herkenbaar. Ook ik had een handwerkende moeder op allerlei gebied. Tot haar dood, vier jaar geleden, had ze nog breipennen in haar handen, ondanks dat ze blind was. Ze breide vierkante lapjes die iemand anders aan elkaar zette tot dekentjes. Toen de kleinkinderen nog klein waren kregen ze alle 13 met kerst een trui met ingebreide patronen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een prachtig werk laat je zien en wat heb je fijne herinneringen aan je moeder!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ineens kon ik niet verder schrijven in de vorige reactie???
  Maar natuurlijk wilde ik het werk van jouw moeder nog prijzen, dus een vervolg. Het zijn prachtige werkstukken die ik toch zou gebruiken (met feestdagen). Zo is ze er dan toch een beetje bij. Je zult haar niet alleen rond haar verjaardag missen maar ik wil je toch sterkte wensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een mooi blogje. Hoezeer wij onze moeders missen weten we wel van elkaar. Wat fijn dat jij zoveel mooie handwerken van haar hebt. Koester ze en ik zou zeggen "als zij ze gebruikte, waarom jij dan niet?" Gewoon doen, daar zijn ze uiteindelijk ook voor gemaakt. Jorrit snap ik wel dat hij het seizoenen borduur zo mooi vindt! Heel veel plezier van deze erfenis. Goed weekend, en verdriet mag!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een prachtig verhaal over je moeder, en fijn dat je nog zoveel van die mooie handwerken hebt, daar zou ik ook héél trots op zijn!!!
  Zo heb ik nog een ierse trui die mijn moeder nog de winter voor haar ovelijden voor mij gebreid heeft, die doe ik ook nooit weg zolang ik leef!

  Fijne dag vandaag, Betsie!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Sterkte met het gemis! Maar wat een prachtige "erfenis" heeft ze je nagelaten!!! Daar kun je nog heel lang van genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een schitterende handwerken Jeannet en wat geweldig dat je op deze manier je moeder levend houdt, elk stuk is als een ademtocht van haar, en je koestert het, zoals jij dat alleen kan.
  Maar ik zou ze wel gebruiken, want daarvoor heeft zij ze toch gemaakt, niet om stilletjes in de kast te laten liggen.
  Mijn moeder (90) leeft gelukkig nog, mijn vader is heel vroeg overleden hij was pas 51, maar ik denk nog dagelijks aan hem, want vergeten doe je ze nooit.

  Liefs
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een liefdevolle, mooie blogpost... Het gemis
  moet, vooral deze dagen, heel groot zijn, maar wat
  heeft ze je een rijke erfenis nagelaten in de vorm
  van deze schitterende handwerken, die zo perfect en
  fijntjes gemaakt zijn! En dat is dan nog maar alleen
  haar tastbare erfenis... Maar je bent beslist bevoorrecht om deze werkjes te mogen bezitten (bij
  mij in de wijde familie, generaties ervoor en wellicht ook erna) handwerkt er echt helemaal
  niemand. Heel veel sterkte in deze dagen en een
  fijn weekend! Ageeth

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een mooie blogpost heb je aan haar gewijd. Daar zou ze vast heel blij mee zijn geweest. Wat een prachtige tastbare herinneringen heb je van haar. Wat kon ze mooi handwerken. Ik zit nu zelf aan een hardangerwerkje met angst in mijn hart draadjes door te knippen. Ik heb enorme bewondering voor haar werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Je moeder is een ware kunstenaar met draad en schaar geweest. Wat prachtig allemaal. Ik denk dat je moeder graag zou willen dat je het gebruikt. Je kunt natuurlijk paar van haar werk inlijsten en ophangen. De 4-jaargetijden is ook zo mooi en herkenbaar: ik heb hem zelf ook gemaakt. Altijd mooi om te zien.
  Wat gaat een jaar snel he? Sterkte met je herinneringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een prachtige kunstwerken heeft je moeder nagelaten. Tja ik zei het al eerder, het verlies van je moeder is levenslang, mijn moeder is al 50 jaar geleden overleden.......

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik zit hier ademloos achter m'n laptop.....
  Wat een prachtige dingen heeft je moeder gemaakt! Kan bijna niet begrijpen dat mensen handen zoiets moois en fijns kunnen maken.
  Wat een prachtige herinneringen heb je zo aan haar, je zou er bijna een aparte kamer voor inrichten als klein museum.
  Wat fijn dat je moeder die kunst ook benut heeft. Hoeveel vrouwen hadden daar vroeger met een hoop kinderen geen tijd voor en zo werd hun creativiteit in de kiem gesmoord.
  Gelukkig staat er op het rapport "nuttige" handwerken. Als het nuttig was, dan mocht het vroeger wel toch?
  Vaak willen we niet op onze moeder lijken, maar in dit opzicht ben je gezegend met haar talent en maak je ook prachtige dingen.
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Oh Jeanet, wat een lief en mooi huldebetoon aan je moeder. Zij was een bijzondere handwerkster en zo veelzijdig. Wat heerlijk dat je nog zo veel van haar werk hebt. Ik heb mijn moeder nog, ja... en zie haar zachtjesaan steeds verder achteruitgaan, zowel lichamelijk als geestelijk. Zij was mijn grote voorbeeld, ook nooit zonder handwerk, wist overal raad op en verstandig in de omgang met anderen. Ik probeer me wel eens in te denken hoe het zal zijn als ik ze (ook mijn vader) niet meer heb, maar ik denk dat je je hier niet echt op voor kunt bereiden. Het zal een vreselijk 'gat' worden, dus ik geniet van elk contact dat ik met ze heb, en ben blij dat ik nu zoveel voor hen kan doen.
  (en zo'n bekend rapport, wat leuk)
  Dagdag
  Rian

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik lees dat je moeder net 1 dag na de mijne jarig geweest zou zijn. Je hebt hele mooie werken van haar hand waar je nog steeds van kunt genieten. helaas was mijn moeder niet zo'n handwerkster, maar ik kan nog steeds genieten van de jasmijn die ze voor me stekte en die nu heerlijk bloeit :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat fijn dat je zo'n mooi erfenis van je moeder hebt. Die kun je altijd blijven koesteren en het roept zoveel herinneringen op. Misschien moet je toch zo'n mooie Hardanger ergens op een klein tafeltje neerleggen, dan is ze elke dag een beetje bij je. Ja joh, de eerste verjaardag zonder haar...de eerste....dat blijft moeilijk, sterkte. Je hebt een mooie ode voor haar geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat prachtig werk laat je moeder achter, dank je wel voor het laten zien. Logisch dat je er trots op bent. Kun je niet een kleed ergens overheen hangen op een plek waar je geen kopje thee zet? Het is zo jammer dat het altijd in de kast ligt. Gelukkig heb je de merklappen hangen dus je ziet veel wel.
  Sterkte met het gemis.
  Groetjes, Ellie.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Dat was dus een moeilijke dag voor je. Zelf vond ik die eerste verjaardag van mijn moeder na haar overlijden ook heel vreemd. Ineens was er niemand die me feliciteerde met mijn moeder terwijl het voor mijn gevoel toch nog steeds een speciale dag is. Eigenlijk zou je de verjaardag gewoon moeten blijven vieren omdat het haar geboortedag was. Omdat zij geboren is, ben jij geboren... dus toch reden voor feestelijke gevoelens vind je niet?
  Haar handwerken zijn werkelijk práchtig!!!! Wat knap dat ze dat allemaal kon. Jij kan trots zijn op je moeder hoor. Die merklap van de jaargetijden heeft mijn moeder ook gemaakt dus die heb ik nu ook hier.
  Die uitspraak vind ik ook erg mooi... gaat ook helemaal voor mijn moeder op.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat heb je dit mooi verwoord Jeannet! En inderdaad, als tiener wil je niet met je moeder vergeleken worden, en later voelt het als compliment! (Wijsheid komt met de jaren..) Ik ben blij dat ik mijn moeder nog heb, en koester dat zeer zeker!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Prachtige dingen heb je van je moeder laten zien. Sinds een jaar ben ik ook met hardanger bezig en het valt tegen, heb al een keer verkeerd geknipt. Hoop dat je vrede hebt dat je moeder er niet meer is en goede herinneringen aan haar hebt.
  Groetjes,
  Renee

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wat een mooie handwerken van je moeder.....bewaar ze maar goed. Al zou ik er wel één op tafel liggen, als aandenken!
  Haar eerste kleedje is precies hetzelfde als die ik pas heb gekocht op de rommelmarkt jaartal 1982.... zelfde motief en kleur. Waarschijnlijk met een groepje gemaakt want die van mij komt ook uit R.....
  Sterkte Jeannet en lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Je moeder heeft prachtig werk gemaakt in haar leven. Prachtig wees er maar trots en zuinig op. Maar dat zit wel goed.
  Groeten Annet

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Je hebt hele mooie herinneringen aan je moedertje, fijn hoor.
  En die schitterende werkstukken zijn echt pronkstukken zeg, wees er maar blij mee...........liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Wat een prachtig eerbetoon aan je moeder Jeannet. Ik heb ademloos zitten lezen.
  Het valt me op, op haar rapport, dat ze ook heel goed kon zingen. Ik heb haar natuurlijk niet gekend maar ik zie haar handwerken en hoor haar zingen, tegelijk.
  Mijn moeder zong ook altijd als ze aan 't werk was of handwerkte...
  Wat een schitterend werk heeft ze gemaakt zeg. Het zijn gewoon kunststukken, allemaal. Dat richelieukleedje vind ik ook zó mooi.
  Dat je nu even een lastige tijd hebt is heel begrijpelijk. Voor alles is er een eerste keer dat ze er niet meer is en dan val je weer een stukje terug in de put. Maar je krabbelt er écht weer uit hoor, Jeannet. Sterkte deze tijd en haal lekker veel leuke herinneringen op aan je moeder.

  gr.Heleni

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Wat je ons laat zien is hand-werk-kunst !!!
  En dan wel met een grote K van kunst...

  BeantwoordenVerwijderen
 37. So amazing and beautiful work. I love it all.
  Grit from Germany

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Als het allemaal in de kast blijft liggen is het ook zonde van al haar werk. Waarom verwerk je niet een paar wat kleinere stukken in een quilt?

  Groetjes,
  Marga♥

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Prachtig, zo moeder zo dochter. Maar wél gebruiken al dat moois, volgens mij geniet je er dan nog meer van. En inderdaad, je moeder blijf je missen..... Groet @

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Wat een lieve log, prachtige werken heeft je mam gemaakt. Ik moest meteen aan mijn mam denken die maar 70 mocht worden en ook zo mooi kon borduren.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Wat een mooi eerbetoon aan je moeder. Mijn moeder leeft nog, is 95, en dat is heel bijzonder om op je 64ste nog een moeder te hebben! Maar ook een hele zorg! Die Friese merklap maakte ik ooit ook, maar niet af: het patroon van de levensboom is onleesbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Prachtig Jeannet. Alle herinneringen en gevoelens zo mooi bij elkaar. Mijn moeder heeft niets met handwerken en dat vind ik vaak jammer. Koester je schatten.
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je langs komt en een reactie achterlaat! altijd zéér gewaardeerd! Ik vind reacties en interactie erg leuk, maar....anonieme reacties zonder naam worden verwijderd, alsmede berichten waarin reclame gemaakt wordt.

Er is helaas een gedoe met het plaatsen van reacties, mensen krijgen foutmeldingen, of kunnen helemaal niet plaatsen, jammer.Ik kan er helaas niets aan doen, ik ontvang ook geen mails meer van jullie berichten, dus kan er ook niet meer op terug reageren :( computers........

Hartelijke Plattelandsgroet, Jeannet